Mazda2 DE 1.3 ZJ-VE 2011 Biała

DJ / DE / DY / DW / ZQ / DB / DA

Postprzez ZdzichuZ » 15 lip 2026, 17:31

Mazda przeszła niedawno serwis klimatyzacji. Czynnika było full, wleciało czyszczenie parownika oraz nowy filtr kabinowy.

Drugie auto, podobnie jak Volvo, okazuje się nieco porażką. Może nie całe auto, bo problem sprawia tylko jeden układ, a dokładnie klimatyzacja. W ciągu 2 m-cy jest już trzecia awaria, a koszty są wysokie. Raz padł skraplacz, raz kompresor i teraz zapewne też kompresor. Ponieważ minęło pół roku od zakupu, to pomimo włożenia w pakiet startowy, będę raczej pozbywał się Megane. Nie lubię mieć pojazdu, na którym nie mogę polegać. Lepiej zawczasu sprzedać niż się denerwować.

Muszę jeszcze tylko zastanowić się czy:

a) jechać na reklamację naprawy do serwisu (poprzednie 2 były w tym samym robione)
b) jechać na ocenę sytuacji do serwisu, który specjalizuje się w naprawach klimatyzacji i wtedy ewentualnie reklamować w tym, który wymieniał kompresor

Niezależnie co zrobię, to naprawdę poziom pewnego zirytowania tym autem został już przekroczony, co oznacza konieczność pozbycia się go
Forumowicz

Od: 17 mar 2019, 10:14

Postprzez zadra » 15 lip 2026, 21:30

lato się kiedyś skończy, ale świadomość braku klimy nie cieszy.
Jaki rocznik meganki? Warto wiedzieć której wersji sie wystrzegać. <oczy>
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Klubowicz

Od: 27 cze 2007, 17:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P

Postprzez ZdzichuZ » wczoraj, 08:26

Rocznik 2010, ale w przypadku Megane 3 generacji to wszystkie roczniki mają problem.

Auto oddane do serwisu, który robił wymianę. Zobaczymy, co wykaże weryfikacja, bo... dziś rano, po całonocnym postoju klima działa prawidłowo. Obstawiam jedną z poniższych przyczyn:

1. Zawór rozprężny
2. Czujnik temperatury

Z tego co kojarzę, co powinno się wymienić wraz z kompresorem i co zrobić, a czego (pomimo moich uwag, że może warto) nie zrobiono, to trochę jestem nastawiony reklamacyjnie. Osuszacza nowego nie ma, płukania przez specjalną maszynę nie było, nie wiem czy zrobiono próżnię przed nabiciem od nowa układu. W tym zakładzie jest 2 właścicieli. Jeden mówił, że kompresor poprzedni nie był zatarty, dziś drugi mówi, że jednak był. Jak był i puścił opiłki na układ, a nie zostało to dobrze wyczyszczone i to jest powodem awarii teraz...

I sobie zrobię aktualizację.

Auto dziś działa OK, ale jest hałas (nie występuje zawsze) przy wyłączaniu lub włączaniu nawiewu. Temperatura OK. Odmowa naprawy, sugerowanie iż może ja chcę w "chu" zrobić ich. Fajnie. Inny serwis, co tylko klimaryzację robi podpowiedział: nie naprawiać w innym miejscu, hałas i objawy wskazują na koło pasowe. Nagrać, reklamować. Nie pomoże – rzeczoznawca. Z rzeczoznawcą jestem już umówiony. Przez telefon powiedział to samo: koło pasowe stare i źle zamontowane, albo wadliwe nowe.

Napisałem @ do tego serwisu co mi robił. Napisałem, jakie były objawy, jak przebiegła dzisiejsza wizyta, że mam nagranie hałasu, zaś autem jeździł nie będę i mam zdjęcie stanu licznika. Dodałem, że poproszę o opinię rzeczoznawcy i w razie stwierdzenia usterki części wymienianej lub złego montażu, zażądam darmowej naprawy. Jeżeli to nie pomoże, to (czego już im nie pisałem), zgłoszę się do centrali albo regionalnego szefa tej sieci serwisów (Bosch Service), a ostatecznie do rzecznika praw konsumenta. Naprawa kosztowała mnie 3500 zł, a poprzednia wymiana skraplacza 2300. Za ewentualnie źle wykonaną wymianę kompresora lub zamontowanie części wadliwej nie odpuszczę. To nie są te czasy, że gość może sobie mówić, że ja go chcę w "chu" zrobić, zwłaszcza jak jest w sieci partnerskiej. Dodatkowo ciekawi mnie ta wymiana, czy zgodnie ze sztuką jak nie ma nowego osuszacza, ale to jeszcze zobaczymy.

Ogólnie jestem jednocześnie zirytowany i zdegustowany. Będzie wesoło :D
Forumowicz

Od: 17 mar 2019, 10:14

Postprzez zadra » wczoraj, 20:56

biorąc pod uwagę kwoty, to każdy byłby poirytowany.
Prawie 6 tys wpakowane a klima działa "tak samo" jak przed naprawami.
Osuszacz raczej jest już wewnętrznym elementem skraplacza – dawniej była to osobna puszka w instalacji, ale w zasadzie może renówki mają swój patent ?

U mnie również klimatyzacja zaczęła słabiej chłodzić, ale u mnie to będzie zwykła ucieczka czynnika.
Jeśli dobrze pamiętam, to uzupełniałem 4 lata temu i nadszedł czas na powtorkę..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Klubowicz

Od: 27 cze 2007, 17:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P