andreass napisał(a):A co do BMW, to zgadzam się, że ma super silniki diesla
Tak więc testowałem dziś i wczoraj BMW....
Trasa Koszalin w kierunku Gdańska, powórt przez Darłowo. Jeśli ktoś zna rejeony to wie że jadąc przez Darłowo jest bardzo kręto.
Na trasie bez problemu dojechałem do 200kmh, świetnie zestopniowana skrzynia biegów, chociaż trochę ciężko się zmienia biegi. Prędkości wogóle się nie czuje, przy 180-200 jest w środku bardzo cicho.
A do tego świetne zawieszenie i tylny napęd. W zakrętach wciskasz gaz i czujesz nadsterowność, czasami ingeruje DTC, czyli kontrola trakcji połączona ze kontrolą poślizgów (można wyłączyć). Prędkości z jakimi można wchodzić w zakręty są naprawdę wysokie i całkowicie masz kontrolę nad autem. Nawet garby na zakręcie nie są w stanie wybić auta z równowagi.
Wchodząc w zakręty 90 stopni aż chce się zarzucać tyłem, pełna kontrola również przy wyłączonym DTC.
Generalnie przejechałem jakieś 150km i nie wyczułem jeszcze auta za dobrze, ale tylny napęd to jest coś.
Generalnie za Mazdą 6 MPS przemawia napęd na cztery koła i mocniejszy silnik ale BMW pali 6,5l jak się depta w podłogę...
Ale jak miałbym wybrać nowe 6 w dieslu a BMW 320d używane to wolałbym BMW – radość z jazdy