Mazda3 MPS (BK) – Opinie i Informacje
A moze ktos zeskanowac ten artykul? Nie mam dostepu do Polskiej prasy
A z checia bym przeczytal 
Ups
Ten numer wyjdzie dopiero za 22 dni 
Ups

- Od: 8 lut 2010, 15:01
- Auto: M3 MPS BK 2007
BUrdoror napisał(a):A moze ktos zeskanowac ten artykul? Nie mam dostepu do Polskiej prasyA z checia bym przeczytal
UpsTen numer wyjdzie dopiero za 22 dni
nic ciekawego tam nie ma

za 22 dni to chyba kolejny, bo obecny już jest od środy albo czwartku

kryystian napisał(a):ciekawe ile ssg zapłaciło za taką reklame w gt,
tego się raczej nie dowiemy
Od paru dni cos mi sie "telepie" z tylu po prawej stronie. Najpierw myslalem, ze to tablica – byla luzno. Dowalilem 4 sruby i juz sie nie rusza. Telapanie wciaz slychac... Pomyslalem, ze to peknieta zapinka w zderzaku. Zrobilem dziure, zalozylem pasek zasiskowy – Sztywne jak cholera... Jak telepalo, tak telepie. Wywalilem wszystkie graty z bagaznika – nie pomoglo.
Dzwiek mozna porownac do obijajacych sie od siebie butelek – czyli jakas czesc zelastwa sie tlucze. W przyszlym tyg zakladam tylne Bilsteiny – poprosze o sprawdzenie.
A moze Wy macie jakies pomysly, co to moze byc? W wewnatrz prawie nie slychac, za to po otwarciu dzwiek ten jest okrutnie glosny. Dochodzi z prawej tylnej strony. Nie ma znaczenia czy sa wyboje, czy prosta droga, przyspieszanie, czy jazda na luzie. Poskakalem chwilke po oparcui bagaznika – to nie amorki. Wiec co?
Dzwiek mozna porownac do obijajacych sie od siebie butelek – czyli jakas czesc zelastwa sie tlucze. W przyszlym tyg zakladam tylne Bilsteiny – poprosze o sprawdzenie.
A moze Wy macie jakies pomysly, co to moze byc? W wewnatrz prawie nie slychac, za to po otwarciu dzwiek ten jest okrutnie glosny. Dochodzi z prawej tylnej strony. Nie ma znaczenia czy sa wyboje, czy prosta droga, przyspieszanie, czy jazda na luzie. Poskakalem chwilke po oparcui bagaznika – to nie amorki. Wiec co?
Ostatnio edytowano 13 maja 2010, 23:43 przez BUrdoror, łącznie edytowano 2 razy
Obstawiam łącznik stabilizatora
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Na pewno poznasz. To jest najniżej położona część w tylnym zawieszeniu. Łączniki masz dwa i położone są mniej więcej więcej w połowie drogi pomiędzy kołem a osią samochodu. Przykładowy wygląd łącznika masz tutaj :
http://photos01.istore.pl/6373/photos/big/290348.jpg
Luz łącznika ciężko sprawdzić na leżąco bo trzeba szarpnąć nim przeważnie mocno w dół i w górę żeby wyczuć luz (robota zdecydowanie na kanał). A niestety nawet niewielki luz powoduje łomot podczas jazdy jak cholera...
Przez to że są nisko to stosunkowo łatwo je uszkodzić. Ja jednym łącznikiem dosłownie dotknąłem jakiś czas temu krawężnika i praktycznie od razu zaczął łomotać bandyta. Wymieniłem sobie od razu obydwa. Cena pary w serwisie – 740 zł...
Plus robota oczywiście.
http://photos01.istore.pl/6373/photos/big/290348.jpg
Luz łącznika ciężko sprawdzić na leżąco bo trzeba szarpnąć nim przeważnie mocno w dół i w górę żeby wyczuć luz (robota zdecydowanie na kanał). A niestety nawet niewielki luz powoduje łomot podczas jazdy jak cholera...
Przez to że są nisko to stosunkowo łatwo je uszkodzić. Ja jednym łącznikiem dosłownie dotknąłem jakiś czas temu krawężnika i praktycznie od razu zaczął łomotać bandyta. Wymieniłem sobie od razu obydwa. Cena pary w serwisie – 740 zł...
emilio
Ja mam to samo u siebie w mps 6. z tym ze u mnie w srodku bardzo slychac i napewno nie jest to w bagazniku! wyglada jakby to szyba halasowala choc to malo prawdopodonbne.
Sprawdz czy w sloneczne gorace dni tez to slychac. u mnie slychac jak temperatura na zewnatrz jest ponizej 15st.
takie tykanie i dzwiek jakby plastik o szklo uderzal.. albo jakby sie zarowka w kloszu tłukła.
Tez nie wiem co to moze byc mimo iz zdemontowalem podsufitke. bo myslalem ze to kabel od anteny. probowalem zdemontowac tylki slupek ale nie umialem i balem sie ze air bag wypali.
Sprawdz czy w sloneczne gorace dni tez to slychac. u mnie slychac jak temperatura na zewnatrz jest ponizej 15st.
takie tykanie i dzwiek jakby plastik o szklo uderzal.. albo jakby sie zarowka w kloszu tłukła.
Tez nie wiem co to moze byc mimo iz zdemontowalem podsufitke. bo myslalem ze to kabel od anteny. probowalem zdemontowac tylki slupek ale nie umialem i balem sie ze air bag wypali.
Prostak narzeka, mądry radzi
- Od: 11 maja 2009, 04:00
- Auto: LEXUS IS250
To raczej nie to. Dzwiek wyraznie dochodz z okolic tylnego kola. Jest metaliczny – jakby jakies czesci nie byly spasowane i uderzaly o siebie. Nie jest to zalezne od temperatury.
BUrdoror napisał(a):To raczej nie to. Dzwiek wyraznie dochodz z okolic tylnego kola. Jest metaliczny – jakby jakies czesci nie byly spasowane i uderzaly o siebie. Nie jest to zalezne od temperatury.
A sprawdziłeś łącznik finalnie ? Bo zaraz się zrobi tutaj festiwal pomysłów i tyle z tego będzie
emilio
Organoleptycznie. Wczolgalem sie pod samochod, pomacalem oba laczniki – wydaja sie identyczne. Zaden nie lata. Probowalem szarpac, ale bez wiekszege efektu
Czekam, az laskawie dostarcza mi tylne amorki. Wtedy na kanale bede w stanie z mechanikiem doglebniej sie temu przyjrzec. Amortyzatory maja byc dostarczone... 3 dni temu :/
Panowie, jakie sa objawy peknietej poduszki silnika? I gdzie je znalezc? Mimo tego tluczenia mam wrazenie, jakby samochod lekko sie bujal na nierownosciach.
BUrdoror napisał(a):Panowie, jakie sa objawy peknietej poduszki silnika? I gdzie je znalezc?
BUrdoror napisał(a):To raczej nie to. Dzwiek wyraznie dochodz z okolic tylnego kola.
no w każdym razie nie z okolic tylnego koła

Pęknięty wkład poduszki silnika objawiał się u mnie takim idiotycznym wrażeniem przy mocniejszym ruszaniu jakby najpierw się cos przesuwało/ustawiało a dopiero później samochód ruszał, jak juz się przesunęło to słychać było stuk. Wyrobione poduszki skutkują stukami przy zmianie biegów, stukami przy dodawaniu i odejmowaniu gazu i zmianie biegów oraz przy hamowaniu.
misiekwaw napisał(a): Wyrobione poduszki skutkują stukami przy zmianie biegów, stukami przy dodawaniu i odejmowaniu gazu i zmianie biegów...
No to tez musze sprawdzic. Czy jest szansa, ze sam zdiagnozuje, czy poduszki sa walniete, czy nie? Czy na warszat od razu? Jesli pierwsza opcja – gdzie mam zanurkowac?
Ostatnio edytowano 20 maja 2010, 08:11 przez BUrdoror, łącznie edytowano 1 raz
BUrdoror napisał(a):misiekwaw napisał(a): Wyrobione poduszki skutkują stukami przy zmianie biegów, stukami przy dodawaniu i odejmowaniu gazu i zmianie biegów...
No to tez musze sprawdzic. Jestem w stanie sam sprawdzic, czy poduszki sa walniete? Czy na warszat od razu? Jesli pierwsza opcja – gdzie mam zanurkowac?
nie wiem jak to sprawdzić, moim zdaniem sam tego nie masz jak sprawdzić, jedynie po objawach
poduszki masz:
– przy zbiorniczku wyrównawczym po lewej stronie komory patrząc od przodu auta
– pod akumulatorem i puszką filtra powietrza po prawej stronie patrząc od przodu auta (tej to praktycznie w ogóle nie widac z góry)
– od spodu pomiędzy skrzynią/silnikiem a podłogą auta, stojąc przodem w kierunku jazdy trochę bardziej w lewo od środka auta, też wątpię żebyś coś zobaczył jeżeli nie jest poprostu rozwalona na dwie części (co jest dość mało prawdopodobne)
Oks, wielkie dzieki. Analizujac uzytkowanie – mam jakiegos pecha. Nie bylo jeszcze miesiaca, zebym nie musial wkladac pieniedzy w naprawy tego auta. Jezdze od lutego :/
BUrdoror napisał(a):Oks, wielkie dzieki. Analizujac uzytkowanie – mam jakiegos pecha. Nie bylo jeszcze miesiaca, zebym nie musial wkladac pieniedzy w naprawy tego auta. Jezdze od lutego :/
niestety przy kupowaniu uzywanego auta tego typu trzeba się liczyc z taką sytuacją