Uszanowanie wszystkim mazdowiczom:)
Jestem swieżo zarejestrowany i swiezo po odebraniu MPSa i od razu podziele sie uwagami;)
Zacznę od samochodów, które również brałem pod uwagę (tu podziękowania dla grzegorza i baccary, których opinie również wpłynęły na moją decyzję

):
– STI oraz EVO – dobre, sportowe samochody, ze znakomitym układem napędowym, jednak trochę zbyt bezkompromisowe. Poza tym nie udało się znaleźć atrakcyjnego egzemplarza, nie sprowadzanego z USA
– BMW 130 – porządne auto, super napęd tylny, R6 i dobry układ jezdny, jednak trochę zbyt mały i relatywnie drogi
– Nissan 350Z – fajne autko, dobrze się prowadzi, ale jest mało praktyczny
Samochód, odebrałem dzisiaj we Wrocławiu i pędem wróciłem do wwy (spalanie średnie z trasy wyszło 17l/100km

). Jechałem całą trasę z peugeotem 407 coupe 2,7hdi, więc korzystając z okazji zrobiliśmy kilka testów na autostradzie. We wszystkich moja madzia dosłownie miażdzyła peugeota

)
Oto kilka moich spostrzeżeń "na gorąco" dla chcących kupić MPS
1. Ogólnie
gdyby ktoś nie wiedział;) – ładne autko (czarne), na ładnych felgach i generalnie trochę gejowóz (faceci się za nim oglądają

)
2.Silnik
niezły, w zupełności wystarczy (jak na razie;)), chleje jak smok ale co zrobić, dźwięk mizerny (przyzwyczaiłem się do V'ek

). Ochoczo reaguje na gaz i jest bardzo elastyczny.
3.Skrzynia biegów
b.dobra, krótki skok i pewnie wchodzące biegi, krótkie przełożenia – więc jadąc szybko autostradą trzeba się przygotować na wysokie obroty
4. Zawieszenie
Ok, twarde ale da się jeździć
5. Przeniesienie napędu
Ok, nawet zaliczyłem jednego drifta:))))
6. Wnętrze
Jakościowo niezłe, ergonomicznie raczej też. Sterowanie radiem średnie (np przełączanie stacji wg częstotliwości dopiero po dłuższym przytrzymaniu przycisku – irytujące), pod tym względem najlepsze sa joy'e peugeot'a i renault. Za to w tamtych zmieniarki są w bagażniku a tutaj mam pod nosem, gdyby jeszcze tylko obsługiwało MP3...
Po lewej pod kierownicą jest mały zamykany schowek który wydaje z siebie denerwujące trzeszczenie na nierównościach. Fotele twarde, ale w miarę wygodne, dla mnie trochę za mało sportowe. Poza tym przy swoich 194cm miałem kłopoty z ustawieniem odp pozycji. Siedziska zbyt krótkie. Irytuje mnie też automatyczne podświetlanie zegarów – w efekcie zapomniałem włączyć świateł (btw szkoda, że nie ma automatycznych) Schowki są, cupholdery też, gdybym miał stawiać notę to dałbym za wnętrze 4/5
Póki co jestem z MPS'ki b.zadowolony, no ale to dopiero 500km. Parę rzeczy mi brakuje (wspomniane światła i MP3, ściemniające się lusterka, tylna roleta, automatyczne zamykanie bagażnika, joystick do radia, polska mapa...) ale za ta cenę – tak wyposażony i szybki samochód – to znakomity, moim zdaniem, wybór.
Niedługo ją wypstrykam to zasilę galerię;)
Gorąco polecam i pozdrawiam Mazdowiczów
ps. macie może jakieś foty czarnych MPS'ów na czarnych felgach?????