Mazda CX-7 (ER) – Opinie i Informacje

Mazda CX-7 2006–2012

Postprzez domin1979 » 1 wrz 2009, 12:30

TomaSan napisał(a):Właśnie, czy jest jakiś magiczny sposób na całkowite odłączenie TSC?
Jest, może nie magiczny ale wystarczy przycisnąć przycisk "TCS OFF" po lewej stronie kierownicy.Jedyny warunek to wyłączenie musi nastąpić przy prędkości poniżej 30 km/h inaczej aktywuje się z automatu.

EDIT. Czytam i wydaje się, że się zawsze aktwuje powyżej 30 km/h :|
Klasyczny dupochron producenta...
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 11:04
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez raff » 1 wrz 2009, 12:54

BEN napisał(a):jak mowie po pisaku i trawie (mokrej jeździłem) czasem udało się pójść lekko bokiem ale z reguły TSC wkraczało do akcji i była d u p a blada. A jak wiemy powyżej 30 km/h TSC włącza się samo. Wiec poszaleć się nie da.

PS
W 6MPS da się wyłączyć kontrole trakcji całkowicie? może ktoś wie?

Się da :D
Forumowicz

Od: 14 gru 2008, 21:35
Auto: 6 MPS, Yamaha Warrior

Postprzez BEN » 1 wrz 2009, 13:00

raff napisał(a):
BEN napisał(a):jak mowie po pisaku i trawie (mokrej jeździłem) czasem udało się pójść lekko bokiem ale z reguły TSC wkraczało do akcji i była d u p a blada. A jak wiemy powyżej 30 km/h TSC włącza się samo. Wiec poszaleć się nie da.

PS
W 6MPS da się wyłączyć kontrole trakcji całkowicie? może ktoś wie?

Się da :D

to gites. bokami można pośmigać <jupi> <jupi> <faja> <faja> <diabełek> <diabełek> <aniołek> <aniołek>
Forumowicz

Od: 23 gru 2008, 12:10
Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V

Postprzez TomaSan » 1 wrz 2009, 13:35

domin1979 napisał(a):Jest, może nie magiczny ale wystarczy przycisnąć przycisk "TCS OFF" po lewej stronie kierownicy.Jedyny warunek to wyłączenie musi nastąpić przy prędkości poniżej 30 km/h inaczej aktywuje się z automatu.

EDIT. Czytam i wydaje się, że się zawsze aktwuje powyżej 30 km/h :|
Klasyczny dupochron producenta...

To, że można do 30 km/h wyłączyć, to wiem. Chodziło mi o magiczne ;) całkowite wyłączenie TSC.
Początkujący

Od: 18 sie 2009, 19:49
Auto: Mazda CX-7 Sport UE

Postprzez raff » 1 wrz 2009, 13:42

Jako ciekawostka, w 3MPS rzeczywiste 250 (blokada) to licznikowe 270.
Forumowicz

Postprzez Faja » 1 wrz 2009, 13:45

raff napisał(a):w 3MPS rzeczywiste 250 (blokada) to licznikowe 270.

tzn ze licznik przekłamuje o 20km/h czy po prostu tak jest ustawiona blokada jednak do 270 :P?
Zoom-Zoom!
Forumowicz

Od: 7 maja 2006, 21:51
Auto: -6MPS -rx-7 FCT-xedos 9

Postprzez gari » 1 wrz 2009, 14:24

Faja napisał(a):raff napisał:
w 3MPS rzeczywiste 250 (blokada) to licznikowe 270.

tzn ze licznik przekłamuje o 20km/h czy po prostu tak jest ustawiona blokada jednak do 270 ?

nie, to znaczy ze przeklamania licznika wachaja sie w okolicy 8% :P
Toyota Corolla / Nissan Murano + Infiniti G20
Forumowicz

Od: 11 kwi 2006, 18:25
Auto: Corolla/ Murano+InfinitiG20

Postprzez raff » 1 wrz 2009, 16:47

Rzeczywista prędkość wynosi 250, a licznik przekłamuje w górę o 20 km/h. Czyli jak napisał Gari o 8%. Blokady ustawiane są na prędkość realną, a w większości samochodów licznik zawyża o ok. 5-10%.
Forumowicz

Postprzez Globy » 1 wrz 2009, 17:45

Wyłączenie kontroli trakcji w terenie to podstawa <usmiech> Sprzęgłem się nie przejmujecie, w Land Roverze też wali przy upalaniu na poligonie ;)
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez TomaSan » 2 wrz 2009, 11:35

Nooo.. LR to zupełnie inna bajka. Bulwarówki Madzi nie ma się co przyrównywać z Landem przy jeździe w terenie. :) Gdzie konkretnie podbijasz sobie adrenalinę? ;)
Początkujący

Od: 18 sie 2009, 19:49
Auto: Mazda CX-7 Sport UE

Postprzez domin1979 » 3 wrz 2009, 19:52

Obiecałem fotki chlapaczy, oto one:
Z pierwszych obserwacji, na pewno coś pomagają, zdjęcia robiłem po jeździe podczas deszczu i normalnie zawsze miałem ubrudzone boki, a tu całkiem nieźle. Zaznaczam, że używam niezłego wosku ale wcześniej tak dobrze nie było. Pełny test podczas zimy.
Jak znajdę chwilę to zdam relację z wyjazdu na Chorwację.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Postprzez jancio68 » 3 wrz 2009, 23:15

Te z przodu całkiem ok. Jeżeli są skuteczne to zapewne warto. Bo boki obbryzgane na okrągło. Ale tyły mi się osobiście nie podobają (jeżeli chlapacze mogą się podobać lub nie). Jestem chyba mniej praktyczny. Ale o te przednie popytam.
Daj znać jak ten parszywy Cx się sprawdził w długiej trasie. ;)

pozdrawiam
Cx-7, 2.3 MZR Disi Turbo – 260KM Zoom-Zoom
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez domin1979 » 4 wrz 2009, 07:30

Te z tyłu wyglądają gorzej ale są skuteczniejsze, a oto mi w sumie chodziło. Muszę już z tym jakoś żyć...;)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez jarku007 » 4 wrz 2009, 12:58

domin1979 napisał(a):Obiecałem fotki chlapaczy ...( Zdjęcie nr.1 )

Widze że w sytuacjach awaryjnych stosowanie " parawanu " w CX-7 jest bardzo skuteczne ;) <br>W M5 niestety zawsze <b>" coś "</b> z jednej strony widać ;)
    Pozdrawiam
    Mazda5 Mzr-cd top 07'
    Honda Civic sport vtech 05'
    Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2008, 13:42
Auto: Mazda /Honda /Mercedes

Postprzez domin1979 » 11 wrz 2009, 22:25

Pora na relację z wakacyjnego wyjazdu.

Cel podróży: Chorwacja ale celem podróży był również wypoczynek :P
Był to mój bodajże 8 raz w tym kraju i na pewno nie ostatni.

Trasa: Kielce > Czechy > Austria > Słowenia > Krk,
Powrót przez Węgry i Słowację.

W rolach głównych:
Ja jako kierowca, małżonka oraz 20 miesięczny junior.

Wyjazd zaplanowaliśmy na 20.00 i tak w sumie się udało wyjechać. Trasę chcieliśmy myknąć nocą bo sobie wymyśliłem, że junior będzie smacznie spał. Ależ się pomyliłem ale nie o tym…:D
W bagażnik ledwo się zmieściłem. Przy dziecku ze 100 l więcej by się przydało. Trzeba było kupić Octavię :P

Nocna jazda CX-em to przyjemność, siedzi się wyżej więc światła mniej oślepiają. Chyba, że ktoś ma ksenony z marketu to na to nic nie pomoże ;)
Połowa z 1100 km trasy po autostradach więc tempomat i heja!

Po 14h podróży (w tym pewnie ze 2h postojów) żadnego bólu pleców ani karku. Tu muszę dodać, że sporo czasu poświęcam na ustawienie fotele i stąd też trochę mierzi mnie brak pamięci ustawień w moim wehikule. Pewnie w modelu ’10 to dodali.

Po przyjeździe i paru dniach wypoczynku (woda 25 st. <list> ) wybraliśmy się do Dubrownika.
I niestety tu napotkaliśmy pierwsze niedogodności.
Jechaliśmy w dzień przy temp. 35-36 st. Z tempomatem ustawionym na 150-170 km/h (wg Marzeny nie licznika) i niestety tarcze hamulcowe to totalna porażka. Bicie na kierownicy przy każdym, nawet lekkim hamowaniu. Zrobiłem tak ok.300 km, spalanie na kompie: 15.4.

Drugi mankament to chłodzenie z tyłu, przy 39 st. w Dubrowniku i żarówie na zewnątrz raczej ciężko klimie wyrobić, non stop na zamkniętym obiegu i "odkurzaczu", z przodu no problemo ale z tyłu już tak chłodno nie jest. Żona nie narzekała ale drugiej babie cały czas było gorąco więc coś na rzeczy jest. Nie wiem dlaczego Mazda z uporem rezygnuje z prostego nawiewu z tyłu. Za to przynajmniej dziecko mi się nie pochorowało :P Już widzę co by się działo z tyłu z nawiewem :D

Na szczęście tyle z negatywów. Reszta już sama przyjemność. Chorwackie autostrady to jedne z najlepszych w Europie więc jest po czym jechać jak jest CZYM jechać ;)
Jeszcze raz sprawdziłem: przy "Marzenowych" 195 km/h 4350 obr/min.

Dochodzą górskie, kręte drogi. CX jak przyklejony, bardzo dużo można sobie pozwolić.
Jedynym słabym ogniwem okazała się żona i młody. Po godzinie takiej jazdy o mało co <zygi> :D
Więc Panowie, na Chorwację jeździmy SAMI ;)

Powrót przez Węgry i Słowację. I tu zaskoczenie, po zatankowaniu przed "granicą" Słowacką i dojeździe do Kielc spalanie: 9.5 :)
Podsumowanie spalania: wypada równo 12 l przy przejechanym 3.400 km.

Aha, na drogę z dzieciakiem gorąco polecam coś takiego:
Obrazek
Koszt ok. 500 PLN, posiada szelki do mocowania zagłówka więc nie trzeba mocowac na stałe. Odtwarza wszystko.
Przeżyło zalanie Ice Tea przed samym wyjazdem ale nie obyło się bez czyszczenia w domu bo CD przestało działać ale udało się go reanimować.
Najważniejsze, że junior bez marudzenia przejechał większość drogi powrotnej w dzień, czyli odwrotnie niż sobie wymyśliłem :)

Polecam wakacje w Chorwacji!
Obrazek Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Postprzez arp007 » 17 wrz 2009, 13:15

w ubieglym tygodniu madzia zdala celujaco najwazniejszy test.

wracajac z lodzi bralem udzial w wypadku, w ktorego wyniku spadlem z nasypu i dachowalem. poza naciagnieciem miesni szyi, ktorego nabawilem sie spadajac z fotela po odpieciu pasow (siedzac glowa w dol nie pomyslalem, aby zamortyzowac upadek reka), nic powazniejszego sie nie stalo. podczas ogledzin rzeczoznawca stwierdzil, ze jest pod wrazeniem dopracowania konstrukcyjnego – po dachowaniu drzwi mozna bylo otworzyc i zamknac (nie wypaczyly sie), co zdaniem rzeczoznawcy wystawia jak najlepsza note konstrukcji samochodu.

madzia jest mocno pokiereszowana i pognieciona. najprawdopodobniej pojdzie do kasacji, choć silnik, wnetrze i inne elementy, ktore nie ucierpialy bezposrednio w wypadku sa OK.

zastanawiam sie aktualnie czy brac sprzedawana jeszcze wersje, czy tez czekac na model 2010 (chcialbym kupic egzemplarz z szyberkiem, a nie ma dostepnego egzemplarza MY09 w oferowanej mi cenie). aktualny model (nowy, z salonu) moglbym miec ok. 10% taniej od ceny katalogowej, a 2010 bedzie zapewne z 10% drozsza od obecnego, oficjalnego cennika. czekalibyscie?

cheers,
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 10:02
Auto: cx-7

Postprzez BEN » 17 wrz 2009, 13:24

to tylko cieszyć się ze Tobie nic się nie stało. A auto rzecz nabyta będzie nowe. ja bym chyba poczekał na nową.

PS
jak masz jakieś fotki i oczywiście chcesz to wrzuć bo ciekawi mi jak wyglądała ta biedula po wszystkim ktora Ci życie uratowała
Forumowicz

Od: 23 gru 2008, 12:10
Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V

Postprzez domin1979 » 17 wrz 2009, 13:43

to tylko cieszyć się ze Tobie nic się nie stało. A auto rzecz nabyta będzie nowe. ja bym chyba poczekał na nową.

PS
jak masz jakieś fotki i oczywiście chcesz to wrzuć bo ciekawi mi jak wyglądała ta biedula po wszystkim ktora Ci życie uratowała
Zgadzam się zupełnie, chociaż obejrzyj czy warto dopłacić.
Też chętnie bym obejrzał fotki :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Sevyoruum » 17 wrz 2009, 15:05

Jest to juz kolejna opinia dotyczaca bezpieczenstwa jakie gwarantuje Madzia.

Co do pytania. To zalezy od Twoich funduszy. Warto wspomniec, ze po wejsciu nowego modelu pewnie spadna ceny uzywanych CX'ow. No i pytanie czy w ogole chcesz czekac:)

Rowniez zobaczylbym fotki.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 16 sty 2009, 13:00

Postprzez arp007 » 17 wrz 2009, 20:23

Sevyoruum napisał(a): No i pytanie czy w ogole chcesz czekac:)

Rowniez zobaczylbym fotki.

czas, to jest wlasnie decydujacy element. odszkodowanie powinienem dostac w ciagu 30 dni, wiec jesli w polowie pazdziernika beda juz MY2010 to chyba padnie na 2010, jesli musialbym czekac kolejny miesiac badz dluzej (szyberek), to raczej zdecyduje sie na MY2009 ;–)

pokazalbym wam fotki, ale obawiam sie, ze moja funkcjonalnosc konta nie pozwala na wklejanie zdjec ;–(

cheers,
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 10:02
Auto: cx-7