Mazda5 (CW) – Opinie o modelu
W zupełności mi się podoba taki design, ale zgodzę się, że tylne lampy nie są w miejscu, gdzie być powinny. Są różne wpływy z różnych stron w Mazdzie na projekt finalny co można zaobserwować. Mazda staje się coraz bardziej europejska 

- Od: 16 paź 2009, 20:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
Jeśli nic nie pomieszałem, to zdaje się, że tył nowej "piątki" jest dziełem Polaka – Janusza Kaniewskiego. Nie ujmując nic autorowi, osobiście również uważam, że o ile jest on oryginalny, to nie pasuje do koncepcji MPV – jest trochę jak określenie "coupe" przyczepione do czterodrzwiowego sedana...
Mazda Rx-7 A-Spec FB 12A '85 | 4FH0VL CAJA '09
...sings an irresistible song, begging to be revved to its redline and thrown into corners. | towcar of the year.
...sings an irresistible song, begging to be revved to its redline and thrown into corners. | towcar of the year.
Witam,
Czy ktoss posiada Madzie z tym silnikim i mógłby cos o nim powiedzieć?
Jak wygląda rzeczywiste spalanie, komfprt na trasie-wyprzedzanie, etc.
Obecnie jeżdzę piątka z dieslem 2.0 (143 PS) i zastanawiam się nad zmianą na benzynę, tym bardziej, że dostaliśmy oferte w dobrej cenie na wersje Sport z Navi.
Pzdrw,
Sumer
Czy ktoss posiada Madzie z tym silnikim i mógłby cos o nim powiedzieć?
Jak wygląda rzeczywiste spalanie, komfprt na trasie-wyprzedzanie, etc.
Obecnie jeżdzę piątka z dieslem 2.0 (143 PS) i zastanawiam się nad zmianą na benzynę, tym bardziej, że dostaliśmy oferte w dobrej cenie na wersje Sport z Navi.
Pzdrw,
Sumer
- Od: 11 kwi 2008, 12:21
- Auto: Mazda CX-3 Skyactiv-G 120 FWD
Zależy, czy jeździsz z kompletem pasażerów, czy we dwójkę albo we czwórkę. Ogólnie silnik fajny, nowoczesny i niezbyt paliwożerny, ale temperament ma typowy dla "japończków" – z dołu nie tryska energią, a pazurki pokazuje w okolicach 4 tys. obrotów. Efekt? Wyprzedzanie wymaga redukcji, która oznacza hałas. Jedni to lubią, jednak subiektywnie niewiele gorzej jeździ wersja z motorem 1.6 MZ-CD o mocy 115 koni. I chociaż nie mogę jej polecić jako samochodu do użytkowania w cyklu mieszanym (DPF) i przy niewielkich rocznych przebiegach (cena), to dostępna od dołu siła napędowa czyni jazdę nią całkiem przyjemną. Mimo to wybrałbym benzynkę.
Najlepiej umów się na jazdę próbną, zapakuj do środka pięć osób i wyjedź na Autobahn
Najlepiej umów się na jazdę próbną, zapakuj do środka pięć osób i wyjedź na Autobahn
sumer napisał(a):Dzięki, już nabyłem.
Jeżdze od ponad miesiąca i mam porównanie z poprzednim dieslem 2.0.
no i jakie wrazenia?
Skoda Rapid
, Mii FR-line 1.0 
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2

byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
sumer napisał(a):ale tak jakoś tak "lepiej" się jeździ.
a jakie wrazenia z dzialania i-stop-u?
Skoda Rapid
, Mii FR-line 1.0 

sumer napisał(a):Na światłach gaśnie, silnik załącza się natychmiast po dotknięciu gazu lu sprzęgła.
a jakie spalanie?
i... jak mozesz, to podaj dane autka... chodzi mi o wyposazenie dodatkowe... co ma Twoja wersja?
ps. masz PW...
ps2. Twoj profil jest pusty... jesli chodzi o auto...
Skoda Rapid
, Mii FR-line 1.0 

sumer napisał(a):Spalanie średnie 8,5 litra
czy to znaczy, ze powyzsze spalanie jest w miescie?
Skoda Rapid
, Mii FR-line 1.0 

sumer napisał(a):średnia prędkość 60 km/h.
niezle... ja takiej sredniej nie mam szans... moze ze 40km/h ... miasto
sumer napisał(a):bez Navi
a wiesz, ze TomTom robi navi 2 Dinowe do Twojego?
... pytalem sie o nia w ASO, ale powiedzieli, ze tylko do nowej M5
ja sobie poradzilem z Navi inaczej...
Skoda Rapid
, Mii FR-line 1.0 

Paweł napisał(a):Jeśli nic nie pomieszałem, to zdaje się, że tył nowej "piątki" jest dziełem Polaka – Janusza Kaniewskiego.
Ciekawa nota. Z innej beczki, nasze urzędowe matoły maja to gdzieś, ze w tym narodzie drzemie prawdziwy inżynierski duch motoryzacyjny dla rodzimego przemysłu , który mógłby szybko postawić na nogi ten kraj.

- Od: 16 paź 2009, 20:04
- Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL
Witam,
Zakupiłem nową piątkę w wersji Sport+i takie mnie uwagi i zarazem pytania naszły do innych uzytkowników tego modelu:
– bardzo głośne opony-dunlop sp2000. Czy u was tez tak jest? masakrycznie słychać te koła
-nawigacja/radio kiepsko odbiera fale FM poza miastami, nie przełącza sie w tryb dzienny i nocny automatycznie- chyba że czegoś u mnie nie podłączyli
-czasami nie chce wejść pierwszy bieg-mam nadzieje że sie skrzynia dotrze
Czy jakiś użytkownik może skomentowac powyzsze spostrzezenia?
Pozdrawiam
Zakupiłem nową piątkę w wersji Sport+i takie mnie uwagi i zarazem pytania naszły do innych uzytkowników tego modelu:
– bardzo głośne opony-dunlop sp2000. Czy u was tez tak jest? masakrycznie słychać te koła
-nawigacja/radio kiepsko odbiera fale FM poza miastami, nie przełącza sie w tryb dzienny i nocny automatycznie- chyba że czegoś u mnie nie podłączyli
-czasami nie chce wejść pierwszy bieg-mam nadzieje że sie skrzynia dotrze
Czy jakiś użytkownik może skomentowac powyzsze spostrzezenia?
Pozdrawiam
-
pempi18
Opony dunlop to według mnie ogólnie porażka, miałem dwa komplety włącznie z najnowszym swego czasu m3 i nigdy więcej dunlopa.
Z radiem to nie wiem ,pewnie serwis coś poradzi.
Skrzynia :oby to nie był ten sam problem co w 6stkach:
viewtopic.php?f=124&t=131021&p=2204205&hilit=skrzynia#p220420
Z radiem to nie wiem ,pewnie serwis coś poradzi.
Skrzynia :oby to nie był ten sam problem co w 6stkach:
viewtopic.php?f=124&t=131021&p=2204205&hilit=skrzynia#p220420
Ostatnio edytowano 2 kwi 2012, 10:31 przez matelam2, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 16 lis 2011, 18:02
- Auto: MAZDA MPV (LW) 2.0 – MZR-CD '04 136km
IVECO 35-10 2,5tdi
vw lt 35 2,5tdi