Zabudowa CAR AUDIO – od czego zacząć?
Witam wszystkich
Potrzebuje jakis porad w sprawie projektowania oraz montazu systemu audio w madzi 626, generalnie planuje zamontowac z przodu jakis zestaw (glosnik w drzwiach + tweeter) w miejscach fabrycznych tylko do konca nie wiem co i jak (jaki rodzaj glosnikow, jaka firma). Jezeli chodzi o tyl to mam dylemat czy montowac cos w miejscach fabrycznych(troche mala srednica – hatchback), a moze tylne drzwi (trzeba by ciac) [jaka?] polka raczej odpada.
Jaka jest zasada podczas rozmieszczania okreslonych tonów, czy warto jest montawac woofera jezeli ni zalezy mi na super hiper basie, a tylko na wysokim poziomie i jakosci dzwieku (slucham raczej roznej muzy – lubie jak dobrze slychac cale pasmo)
Osobiscie dysponuje jednostka centralna: PIONEER DEH6400 (4X50W Mosfet)
Dzieki za info, schematy instalacji itp.
Potrzebuje jakis porad w sprawie projektowania oraz montazu systemu audio w madzi 626, generalnie planuje zamontowac z przodu jakis zestaw (glosnik w drzwiach + tweeter) w miejscach fabrycznych tylko do konca nie wiem co i jak (jaki rodzaj glosnikow, jaka firma). Jezeli chodzi o tyl to mam dylemat czy montowac cos w miejscach fabrycznych(troche mala srednica – hatchback), a moze tylne drzwi (trzeba by ciac) [jaka?] polka raczej odpada.
Jaka jest zasada podczas rozmieszczania okreslonych tonów, czy warto jest montawac woofera jezeli ni zalezy mi na super hiper basie, a tylko na wysokim poziomie i jakosci dzwieku (slucham raczej roznej muzy – lubie jak dobrze slychac cale pasmo)
Osobiscie dysponuje jednostka centralna: PIONEER DEH6400 (4X50W Mosfet)
Dzieki za info, schematy instalacji itp.
- Od: 2 mar 2005, 15:48
- Auto: MAZDA 6 2.0D 143KM 06'
Zabudowa Car Audio – hm...... może za dużo powiedziane
Jest kilka zasad.
1. Planujesz zrobić to sam czy zdajesz sie na profesjonalaną firme.
2. Chciałbym wykonać instalacje bez naruszenia wnętrza auta lub wykonać zabudowe łącznie z panelami i całkowitym wygłuszeniem.
3. Musze określić ile moge na to wydać.
4. Zadać sobie pytanie – jak chce to odsłuchiwać,co lubie słuchać,co mi sie podoba,czego oczekuje – wolałbym mieć czyste brzmienie(tzw. Sound Off) lub mocne brzmienie(tzw. db Drag)
5. Pomyśleć o tym, że dobry sprzęt jest bardzo drogi i warto pomyśleć o ubezpieczeniu ewent. nie pozostawiać auta bez opieki, bo złodzieje nie śpią.
6. Ostatnia zasada(stalowa): profesjonalnie zamontowany system słyszysz wewnątrz auta a na zewnątrz nikt nic nie słyszy tylko odczuwa na sobie – niemowle śpi
pomyśl o pkt.5
znajomy miał sprzęt grający 3500zł w Renault Twingo – jedną noc zostawił pod blokiem – rano zastał auto bez tylnej szyby(zostawili opartą o tylne koło), rozerwane pół deski rozdzielczej i poprute drzwi i tylne boczki![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Jest kilka zasad.
1. Planujesz zrobić to sam czy zdajesz sie na profesjonalaną firme.
2. Chciałbym wykonać instalacje bez naruszenia wnętrza auta lub wykonać zabudowe łącznie z panelami i całkowitym wygłuszeniem.
3. Musze określić ile moge na to wydać.
4. Zadać sobie pytanie – jak chce to odsłuchiwać,co lubie słuchać,co mi sie podoba,czego oczekuje – wolałbym mieć czyste brzmienie(tzw. Sound Off) lub mocne brzmienie(tzw. db Drag)
5. Pomyśleć o tym, że dobry sprzęt jest bardzo drogi i warto pomyśleć o ubezpieczeniu ewent. nie pozostawiać auta bez opieki, bo złodzieje nie śpią.
6. Ostatnia zasada(stalowa): profesjonalnie zamontowany system słyszysz wewnątrz auta a na zewnątrz nikt nic nie słyszy tylko odczuwa na sobie – niemowle śpi
pomyśl o pkt.5
znajomy miał sprzęt grający 3500zł w Renault Twingo – jedną noc zostawił pod blokiem – rano zastał auto bez tylnej szyby(zostawili opartą o tylne koło), rozerwane pół deski rozdzielczej i poprute drzwi i tylne boczki
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pozdrawiam
Slazat
- Od: 10 maja 2004, 19:19
- Auto: Mazda 626GE Comprex 94r.
Crimer napisał(a):slazat napisał(a):znajomy miał sprzęt grający 3500zł
czyli dobre radio
dokładnie
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pozdrawiam
Slazat
- Od: 10 maja 2004, 19:19
- Auto: Mazda 626GE Comprex 94r.
Zgodzę się z kolegami i jeszcze dorzuce swoje. Potrzebujesz:
-dobrej jednostki (wiem wiem, już masz)
-systamu na przód.Wybór jest duży. Ja tam polecam moje ulubione hertz'e. Ulubione dlatego ze maja dobty storunek jakosci do ceny, oczywiscie sa na rynku lepsze ale $$$ :/
-wymiana kabli głośnikowch na minimum 2,5mm OFC, tak uczciwie to musza z min 15 zł za mart kosztowac.Tu tez wybor jest duzy (np kimber, ixos...)
-wzmacniacz na przód. Tutaj sa dwa wyjscia. Jedni mowia za na przod wzmacniacz z radia wystarczy inni ze absolutnie trzeba dac osobny wzmacniacz. Tak na prawde zalezy to znow od $$$ i od tego jaka jakosc Cie zadowoli. Ze wzmakiem na pewno gra lepiej, ale najlepiej sprawdzic "na ucho"
-wzmak2 (albo wzmak 3-4 kanałowy) do ewentualnego subwoofera + przodów. Zauważ że sub nie musi byc wielki i łupiący. Jakis zgrabny 20cm w obudowie zamknietej karku Ci nie wymasuje ale na pewno poprawi odtwarzanie niskich czestotliwosci i nie bedzie zajmowac 1/2 bagaznika. Ale znow $$$
-instalacja elektryczna z akumulatora do radia i wzmacniacza(y), oczywiście jak najgrubsze kable szczegolnie jak ciagniesz do bagaznika (6mm w gore)
-wygłuszenie drzwii matami (tyle ze drzwii ciezsze o 2-3 kg)
-mozna sie pokusic o wygłuszenie bagaznika, podłogi, komory silnika, ale to oczywiscie $$$, ciezar, w cholere roboty
-czsem konieczne panele jak głośniki w fabryczne dziury nie wchodzą
-głośniki na tył mozesz sobie odpuscic, dobry przod i zgrabny sub w bagazniku wystarczą. Zreszta w domu chyba nie siadasz tyłem do sprzętu, prawda?
Także możliwosci jest wiele i wszystko zalezy oczywiscie od najwazniejszego czynnika $$$. Bez garazu i toolsów zapomnij o robieniu tego pod domem. Za duzo roboty i wszystkie dresiki obejrza po co mają przyjsc w nocy. A co do firmy, to wydaje mi się że któryś kolega z klubu pracuje właście w firmie robiącej niezłe car-audio. może się odezwie:) ?
-dobrej jednostki (wiem wiem, już masz)
-systamu na przód.Wybór jest duży. Ja tam polecam moje ulubione hertz'e. Ulubione dlatego ze maja dobty storunek jakosci do ceny, oczywiscie sa na rynku lepsze ale $$$ :/
-wymiana kabli głośnikowch na minimum 2,5mm OFC, tak uczciwie to musza z min 15 zł za mart kosztowac.Tu tez wybor jest duzy (np kimber, ixos...)
-wzmacniacz na przód. Tutaj sa dwa wyjscia. Jedni mowia za na przod wzmacniacz z radia wystarczy inni ze absolutnie trzeba dac osobny wzmacniacz. Tak na prawde zalezy to znow od $$$ i od tego jaka jakosc Cie zadowoli. Ze wzmakiem na pewno gra lepiej, ale najlepiej sprawdzic "na ucho"
-wzmak2 (albo wzmak 3-4 kanałowy) do ewentualnego subwoofera + przodów. Zauważ że sub nie musi byc wielki i łupiący. Jakis zgrabny 20cm w obudowie zamknietej karku Ci nie wymasuje ale na pewno poprawi odtwarzanie niskich czestotliwosci i nie bedzie zajmowac 1/2 bagaznika. Ale znow $$$
-instalacja elektryczna z akumulatora do radia i wzmacniacza(y), oczywiście jak najgrubsze kable szczegolnie jak ciagniesz do bagaznika (6mm w gore)
-wygłuszenie drzwii matami (tyle ze drzwii ciezsze o 2-3 kg)
-mozna sie pokusic o wygłuszenie bagaznika, podłogi, komory silnika, ale to oczywiscie $$$, ciezar, w cholere roboty
-czsem konieczne panele jak głośniki w fabryczne dziury nie wchodzą
-głośniki na tył mozesz sobie odpuscic, dobry przod i zgrabny sub w bagazniku wystarczą. Zreszta w domu chyba nie siadasz tyłem do sprzętu, prawda?
Także możliwosci jest wiele i wszystko zalezy oczywiscie od najwazniejszego czynnika $$$. Bez garazu i toolsów zapomnij o robieniu tego pod domem. Za duzo roboty i wszystkie dresiki obejrza po co mają przyjsc w nocy. A co do firmy, to wydaje mi się że któryś kolega z klubu pracuje właście w firmie robiącej niezłe car-audio. może się odezwie:) ?
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Dzieki za zainteresowanie
Postaram sie odpowiedziec na kilka zadanych pytan:
Hmm, to zalezy czy bedzie konieczna znaczna zmiana wnetrza samochodu....mam nadzieje ze nie....chcialbym raczej wykorzystac przednie miejsca fabryczne – powinny wystarczyc.....wygluszenie drzwi oraz bagaznika zrobie sam
Tak naprawde to lubie sluchac muzyki tak i tak (techniawka i jakis transik moze byc Drag, muzyka rockowa i pop to pewnie Sound OFF)
Jezeli chodzi o kaske to mysle ze 1500PLN na glosniki przod oraz SUB na tyl bez tylnych glosnikow, kabelki powinno wystarczyc (moge dolozyc w razie koniecznosci extra 500PLN
)
Dobra teraz sprzet:
– o co dokladnie chodzi z systemem na przod – jakie glosniki wchodza w sklad
– jezeli chodzi o wzmacniacz to raczej nie – mysle ze mosfety w moim radiu dadza rade – jak by cos to sie zastanowie
– SUB moze byc aktywny, czy lepiej dokupic wzmacniacz tylko do zasilenia SUB???
Postaram sie odpowiedziec na kilka zadanych pytan:
slazat napisał(a):1. Planujesz zrobić to sam czy zdajesz sie na profesjonalaną firme.
Hmm, to zalezy czy bedzie konieczna znaczna zmiana wnetrza samochodu....mam nadzieje ze nie....chcialbym raczej wykorzystac przednie miejsca fabryczne – powinny wystarczyc.....wygluszenie drzwi oraz bagaznika zrobie sam

slazat napisał(a):3. Musze określić ile moge na to wydać.
Tak naprawde to lubie sluchac muzyki tak i tak (techniawka i jakis transik moze byc Drag, muzyka rockowa i pop to pewnie Sound OFF)
Jezeli chodzi o kaske to mysle ze 1500PLN na glosniki przod oraz SUB na tyl bez tylnych glosnikow, kabelki powinno wystarczyc (moge dolozyc w razie koniecznosci extra 500PLN

Dobra teraz sprzet:
– o co dokladnie chodzi z systemem na przod – jakie glosniki wchodza w sklad
– jezeli chodzi o wzmacniacz to raczej nie – mysle ze mosfety w moim radiu dadza rade – jak by cos to sie zastanowie
– SUB moze byc aktywny, czy lepiej dokupic wzmacniacz tylko do zasilenia SUB???
- Od: 2 mar 2005, 15:48
- Auto: MAZDA 6 2.0D 143KM 06'
miazga napisał(a):– o co dokladnie chodzi z systemem na przod – jakie glosniki wchodza w sklad
nisko-średniotonowy w drzwii + wysokotonowy w słupi + zwrotnice
miazga napisał(a):– SUB moze byc aktywny, czy lepiej dokupic wzmacniacz tylko do zasilenia SUB?
subtywny to taki który ma wbudowany wzmacniacz więc nie rozumiem pytania. Jesi chciales sie zapytac czy z radia samochodowego da sie zasilic SUB'a bez dodatkowego wzmacniacza to zapomnij o takim rozwiazaniu
1500 zł... system na przod z 500, sub 500, wzmacniacz 500... dodatkowe 500 wydasz na instalacje (kable itp) wyciszenie i montarz
Pozdrawiam,
Ja mam Pioneer'a glosniki standard (juz niedlugo boschmann'y,ktore cie opisuje zajma ich miejsce) oraz syczki a do tego na smaczek skrzynia magnat bull power reflex 300
440 Wat RMS wiec ma co grac i do tego wzmak nie wiem jaki jakis stary dziwnego pochodzenia, ale dobrze sobie radzi (radzil bo juz nie mam wzmaka zniszczony a magnat jest podlaczony teraz do kompa bo radyjko nie dawalo rady
, ale to nic dziwnego.
a oto moj typ na dobre audio:
1. dobre radyjko np:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45399401
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44960200
mam takie sprzet i jestem bardzo zadowolony wiec polecam (wersje USA jest troszke inna) oczywiscie jestem skromny
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44233372
lubie radia pioniera wiec je polecam,lecz nie wszystkie a mit o wyswietlaczach,ze szybko padaja jest tylko mitem.
2. głosniki np:
drzwi oraz [jakie?]
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44828829
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45538544
slyszalem jak graja cudo, ale jakos wolal bym boschmann'y
syczki:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45434691
glosnik basowy ten wystarczy jeden
3.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45182819
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45561355
to sa jedne z lepszych glosnikow bassowych
do niego dokupic badz dorobic skrzynie (pilsssss tylko nie tube przeciesz to strasznie wyglada a i efekt jest lepszy w skrzynce
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45337621
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45337525
4. wzmak
sadze,ze najlepiej boschmann'a
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44640729
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44309465
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44842014
5. jeszcze to jest raczej dosc wazne,ale ja tego nie mam szkoda
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44751772
6. oczywiśie kable
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45009039
teraz to tylko podlaczyc i grac, a zeby nie bylo Cie słychac na 2 koncu miasta to do tego jeszcze
7.
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=45454232
chyba,ze wolisz jak Cie slychac a przy tym sprzecie napewno bedzie
PS. co 6 miesiecy zglaszal bys sie do mechanika, zeby Ci podokrecal wszystko.
a tansza opcja wtedy pod uwage nie bierzemy 3,4,5,6 oraz 7 i tak bedzie ladnie gralo
pozdrawiam
a oto moj typ na dobre audio:
1. dobre radyjko np:

mam takie sprzet i jestem bardzo zadowolony wiec polecam (wersje USA jest troszke inna) oczywiscie jestem skromny

lubie radia pioniera wiec je polecam,lecz nie wszystkie a mit o wyswietlaczach,ze szybko padaja jest tylko mitem.
2. głosniki np:
drzwi oraz [jakie?]

slyszalem jak graja cudo, ale jakos wolal bym boschmann'y
syczki:

glosnik basowy ten wystarczy jeden
3.

to sa jedne z lepszych glosnikow bassowych
do niego dokupic badz dorobic skrzynie (pilsssss tylko nie tube przeciesz to strasznie wyglada a i efekt jest lepszy w skrzynce

4. wzmak
sadze,ze najlepiej boschmann'a

5. jeszcze to jest raczej dosc wazne,ale ja tego nie mam szkoda

6. oczywiśie kable

teraz to tylko podlaczyc i grac, a zeby nie bylo Cie słychac na 2 koncu miasta to do tego jeszcze
7.

chyba,ze wolisz jak Cie slychac a przy tym sprzecie napewno bedzie
PS. co 6 miesiecy zglaszal bys sie do mechanika, zeby Ci podokrecal wszystko.
a tansza opcja wtedy pod uwage nie bierzemy 3,4,5,6 oraz 7 i tak bedzie ladnie gralo
pozdrawiam
- Od: 20 lut 2005, 00:00
- Auto: 323F BA 1.8 BP LPG '94
Cronos KL ATX '95
sorka nie doczytalem z kasa
czyli PIONEER DEH6400 (4X50W Mosfet) spoko wystarczy na glosniki z przodu + sykacze w jedno wejscie.
z tylu tez bym dal takie same glosniki jak z przodu czyli boschmanny jakie polecilem w poprzednim poscie mozna na tyl tez dac sykacze przy tej muzyce jaka chcessz sluchac to bedzie bardzo fajnie gralo
a co do sub to trzeba wzmaka no i dobry sub. i spokojnie na tej instalacji bedziesz bil wszystkie tuby
teraz co do kasy nie przyjemny temat:
elipsy 5 x 7 (6 x 8) 2 szt. do 100 wiec komplet (przud + tyl) = 200zl
sykacze komplet j.w. 80zl
sub. (sam glosnik) 290zl
obudowa do sub. 80zl
wzmak do 400zl spokojnie wystarczy i bedziesz mogl cos jeszcze do niego podpiac
kable do 100 kupisz juz bdb.
do tego mata jesli chcesz nie wiem jakia jest konkretna cena maty(ile jej trzeba)
to razem mamy 1150zl + ewentualne koszty przesylki jesli bedziesz bral z allegro, bez maty wiec sie miescimy w kosztach i mozemy nawet zatankowac do pelna i mozemy opic nowy system audio
i co o tym sadzisz??
pozdrawiam i czekam na Twoja decyzje o zmianach w naglosnieniu
czyli PIONEER DEH6400 (4X50W Mosfet) spoko wystarczy na glosniki z przodu + sykacze w jedno wejscie.
z tylu tez bym dal takie same glosniki jak z przodu czyli boschmanny jakie polecilem w poprzednim poscie mozna na tyl tez dac sykacze przy tej muzyce jaka chcessz sluchac to bedzie bardzo fajnie gralo
a co do sub to trzeba wzmaka no i dobry sub. i spokojnie na tej instalacji bedziesz bil wszystkie tuby
teraz co do kasy nie przyjemny temat:
elipsy 5 x 7 (6 x 8) 2 szt. do 100 wiec komplet (przud + tyl) = 200zl
sykacze komplet j.w. 80zl
sub. (sam glosnik) 290zl
obudowa do sub. 80zl
wzmak do 400zl spokojnie wystarczy i bedziesz mogl cos jeszcze do niego podpiac
kable do 100 kupisz juz bdb.
do tego mata jesli chcesz nie wiem jakia jest konkretna cena maty(ile jej trzeba)
to razem mamy 1150zl + ewentualne koszty przesylki jesli bedziesz bral z allegro, bez maty wiec sie miescimy w kosztach i mozemy nawet zatankowac do pelna i mozemy opic nowy system audio
i co o tym sadzisz??
pozdrawiam i czekam na Twoja decyzje o zmianach w naglosnieniu
Cronos KL ATX '95
no_name z całym szacunkiem ale to nie jest car audio to jest syfilis audio!! boszmany to po prostu koszmar... nie no reszty nie chce mi sie komentowac. 

Pozdrawiam,
Xionc napisał(a):boszmany to po prostu koszmar
hmm slyszalem ze boschmann i pyle to dobre nawet bardzo glosniki
- Od: 21 lut 2005, 15:39
- Auto: była 626GE 323BG Eclipse 323F BA a teraz Scion Tc
no nie wiem czy boschmann to taki syf!!
moj znajomy robi doktora z akustyki i ma cale autko w boschmann'ach i zero, zero szmerow. moze kiedys pojawie sie na jakims zlocie i jak kupie sobie to glosniczki to pokaze co potrafia. a pozatym znajdz mi lepszy zestaw za ta kase no dobra nawet do 2000zl a ten wychodzi 1150!! zycze szczescia
zreszta sa gusta i gusciki a o nich sie nie rozmawia.
PS. 1 elipsy 5 x 7(6 x 8) nie sa rewelacyjnymi glosnikami!! lepsze rozw. to kupic
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45512478
i wstawic
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45003673
PS. 2 zapytaj sie kogos kto mial kontakt z glosnikami boschmann modelami po roku 2002 i nie takimi do 50zl bo to prawdziwy syfff z tym sie zgodze,ale z reszta NIE
pozdrawiam

zreszta sa gusta i gusciki a o nich sie nie rozmawia.
PS. 1 elipsy 5 x 7(6 x 8) nie sa rewelacyjnymi glosnikami!! lepsze rozw. to kupic

i wstawic

PS. 2 zapytaj sie kogos kto mial kontakt z glosnikami boschmann modelami po roku 2002 i nie takimi do 50zl bo to prawdziwy syfff z tym sie zgodze,ale z reszta NIE
pozdrawiam
Cronos KL ATX '95
misiek06 napisał(a):hmm slyszalem ze boschmann i pyle to dobre nawet bardzo glosniki
ktos cie niezle w ch...a zrobil

misiek06 napisał(a):W takim razie co polecasz naprawde dobrego
FOCAL, JL, PIONEER wersja ODR(to z tych tanszych) i wieleee innych za tysiace $

6,2s –> 100km/h
- Od: 11 lut 2004, 00:59
- Auto: Coupe R6

A miales albo slyszales chociaz o glosnikach wloskiej firmy phonocar?? bo kolo w lombradzie tak mi je polecal ze az sie zainteresowalem

- Od: 21 lut 2005, 15:39
- Auto: była 626GE 323BG Eclipse 323F BA a teraz Scion Tc
wlasnie z tych tanszych
tanie modele tych firm nie oplaca sie kupowac bo sa tandetne,ale to tylko moje zdanie a najlepiej przekonac sie osobiscie inaczej nie bede nic mowil nie licze FOCAL bo nie znam tej firmy i nic o niej nie powiem
pozdrawiam
FOCAL, JL, PIONEER wersja ODR(to z tych tanszych)
tanie modele tych firm nie oplaca sie kupowac bo sa tandetne,ale to tylko moje zdanie a najlepiej przekonac sie osobiscie inaczej nie bede nic mowil nie licze FOCAL bo nie znam tej firmy i nic o niej nie powiem
pozdrawiam
Cronos KL ATX '95
no_name napisał(a):wlasnie z tych tanszych
Cytat:
FOCAL, JL, PIONEER wersja ODR(to z tych tanszych)
tanie modele tych firm nie oplaca sie kupowac bo sa tandetne
chyba sie nie zrozumielismy....
zreszta poczytaj sobie gdzies o serii ODR pionieera

6,2s –> 100km/h
- Od: 11 lut 2004, 00:59
- Auto: Coupe R6
widzialem jednostke glowna ladna sam preferuje ta firme,ale ma drogie produkty. za radio zaplacilem 1600 jak tylko wyszlo,ale co do glosnikow to nie jestem przekonany poniewaz slyszalem jak kijowo graja przynajmniej 13cm nie pamietam modelu kosztowaly 350zl
a co do ODR masz racje nie zalapalem
, ale i tak stawiam na swoim. wszystko zalezy od klasy sprzetu
pozdrawiam
a co do ODR masz racje nie zalapalem
pozdrawiam
Cronos KL ATX '95