Problem z podłączeniem radia – brak dźwięku
Strona 1 z 1
Mam problem z podłączeniem radia sony cdx-gt232. Kupiłem kostkę ISO przejściową do radyjka i po jego podłączeniu w ogóle nie słychać nic w głośnikach. Radio działa, na wyświetlaczu wszystko się pokazuje. Głośniki są 4 fabryczne. Samochód niedawno nabyłem i nie było w nim radia.
palik: poprawiłem za Ciebie temat. Zapoznaj się proszę z regulaminem forum i działu
palik: poprawiłem za Ciebie temat. Zapoznaj się proszę z regulaminem forum i działu
-
lukasc
Ja w mojej BJ kupiłem przejściówkę podłączyłem radyjko i wszystko działa.
Nie znam się za bardzo ale jak bym tak miał to bym zrobił tak:
Sprawdził przejściówkę – połączenia z kostką.
Podłącz bezpośrednio pod radyjko jakiś głośnik ( może końcówka jest spalona)
A na końcu sprawdziłbym cz aby na pewno mam głośniki w drzwiach bo otwory z siatkami są w każdych drzwiach a czy głośniki są to niekoniecznie. (Samochód niedawno nabyłem)
A najlepiej jak mądrzejsi się wypowiedzą bo ja podałem najprostsze sposoby sprawdzenia.
Nie znam się za bardzo ale jak bym tak miał to bym zrobił tak:
Sprawdził przejściówkę – połączenia z kostką.
Podłącz bezpośrednio pod radyjko jakiś głośnik ( może końcówka jest spalona)
A na końcu sprawdziłbym cz aby na pewno mam głośniki w drzwiach bo otwory z siatkami są w każdych drzwiach a czy głośniki są to niekoniecznie. (Samochód niedawno nabyłem)
A najlepiej jak mądrzejsi się wypowiedzą bo ja podałem najprostsze sposoby sprawdzenia.
didusiek1
dobrze napisal
Jak bedziesz mial radio sprawne po sprawdzeniu czy fonia idzie na glosnik i jak i glosniki beda w miejscach w twoim aucie fabrycznych przygotowanych do tego miejsca to znaczy ze bedziesz mial zle podlaczona instalacje.Najepiej to zobacz jakie ida do glosnikow kolory przewodow i czy w kosce fabrycznej sa te same kolory,Ktore wchodza do tej kostki,jak tak to zobacz czy pod te kolory sa podlaczone wyjscia glosnikowe z radia sony.
[EDIT]
Oczywiscie patrz na biegunowsc jak chcesz zeby to dobrze gralo
Czyli minus do minusa a plus do plusa,przy kazdym glosniku.
dobrze napisal
Jak bedziesz mial radio sprawne po sprawdzeniu czy fonia idzie na glosnik i jak i glosniki beda w miejscach w twoim aucie fabrycznych przygotowanych do tego miejsca to znaczy ze bedziesz mial zle podlaczona instalacje.Najepiej to zobacz jakie ida do glosnikow kolory przewodow i czy w kosce fabrycznej sa te same kolory,Ktore wchodza do tej kostki,jak tak to zobacz czy pod te kolory sa podlaczone wyjscia glosnikowe z radia sony.
[EDIT]
Oczywiscie patrz na biegunowsc jak chcesz zeby to dobrze gralo
Czyli minus do minusa a plus do plusa,przy kazdym glosniku.
Mam taki sam problem jak przedmówca. Dziś podłączałem nowo nabyte radyjko, wszystko mruga i pracuje, ale nie ma wcale dźwięku! Głośniki chyba działają, bo podpięte do baterii odzywają się. Siedziałem pół dnia nad schematami podłączeń i teoretycznie wszystko jest OK, tzn. podpiąłem ACC, podtrzymanie, masę i głośniki. Co więcej, okazało się, że wszystkie wyjścia na głośniki z kostki ISO radia są dodatnie (po podłączeniu żarówki i masy świeci się) , nawet te, do których idzie "–" z głośników
Poratujcie Kamraci...
- Od: 5 lis 2008, 16:09
rider41 napisał(a):(po podłączeniu żarówki i masy świeci się)
ale po od strony instalacji czy od strony radia? Jak od strony radia to mogłeś uszkodzić wzmacniacz zwierając przez żarówkę wyjście głosnikowe do masy. Jak od strony instalacji, to coś jest nie tak z kablami, tam nie powinno być żadnego napięcia
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Na wszystkich wyjściach głośnikowych z radia powinno być ok. 6V i tak ma być.
Co to za radio ?
Czy instalacja głośnikowa jest poprawna ?
Co to za radio ?
UWAGA URLOP Wrzesień 1 – 14.09.2025
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
od strony instalacji czy od strony radia?
nie wiem, czy dobrze rozumiem pytanie, chodziło mi o podłączenie żarówki z jednej strony do wyjścia głośnika z kostki (obojętnie którego), a z drugiej strony do "–" w instalacji, wówczas żarówka świeci się gdy włączę radio... O ile znam się na podstawach fizyki, to na głośnik powinien wychodzić 1 styk "+" i 1 "–" aby mogło grać, a u mnie wszędzie "+" daje :/
mogłeś uszkodzić wzmacniacz
a jak to można sprawdzić?
Co to za radio ?
pioneer keh-p4300r
kupiłem auto bez radia, więc nie wiem czy wcześniej audio działało
Nie będę tutaj robił wykładu na temat zasady działania końcówki mocy w trybie mostkowym, a taki układ masz w swoim radiu.
Na każdym z wyjść masz mieć ok. 6V niezależnie czy jest to + czy – .
Wyjście na głośniki oznaczone jako "–" w układzie mostkowym to nie to samo co masa i nie wolno tego tak interpretować ani podłączać do masy samochodu.
Wszystkie te napięcia (8 kabelków) powinny być prawie takie same, dopuszczalna różnica to jakieś 0,5V (pomiar bez podłączonych głośników).
Jeśli chociaż jedno odbiega od normy wskazuje to na uszkodzenie końcówki mocy.
Sprawdź instalację czy na pewno masz podłączone głośniki parami, tzn. czy + i – z jednej pary wyjść z radia jest podłączony do jednego głośnika.
Skąd jesteś ? Uzupełnij profil może akurat ktoś z okolicy ma większą wiedzę i pomoże.
Na każdym z wyjść masz mieć ok. 6V niezależnie czy jest to + czy – .
Wyjście na głośniki oznaczone jako "–" w układzie mostkowym to nie to samo co masa i nie wolno tego tak interpretować ani podłączać do masy samochodu.
Wszystkie te napięcia (8 kabelków) powinny być prawie takie same, dopuszczalna różnica to jakieś 0,5V (pomiar bez podłączonych głośników).
Jeśli chociaż jedno odbiega od normy wskazuje to na uszkodzenie końcówki mocy.
Sprawdź instalację czy na pewno masz podłączone głośniki parami, tzn. czy + i – z jednej pary wyjść z radia jest podłączony do jednego głośnika.
Skąd jesteś ? Uzupełnij profil może akurat ktoś z okolicy ma większą wiedzę i pomoże.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
czy + i – z jednej pary wyjść z radia jest podłączony do jednego głośnika
To jest pewne.
Nie mam niestety woltomierza, więc nie mogę sprawdzić końcówki mocy. Mogę jedynie powiedzieć, że wszystkie piny głośnikowe z radyjka dają takie samo światło na próbówce. To natomiast jest znacznie słabsze niż gdy podłącze próbówkę gdzieś do instalacji auta.
Ponadto, zauważyłem, że gdy mam włączone radyjko i podłączam kabelki od któregoś głośnika do kostki (bo są rozłączone), to on odzywa się, tzn. trzeszczy, lecz poza tym żadnego dźwięku stałego nie wydaje. Czy można jakoś sprawdzić głośniki prostą metodą, by mieć pewność, że są dobre? Czy wystarczy próba z baterią? Z drugiej strony, mam 2 głośniki i 2 tweetery i raczej jest małe prawdopodobieństwo, że wszystkie szlag trafił. Poprzedni właściciel mazdy twierdzi, że u niego grało, poprzedni właściciel radia też mówi, że u niego działało... Może źle zrobiłem przejście z radia na ISO...podczepiłem wg schematu z http://studio24.prv.pl/.
Sorry za może głupie pytania, ale kompletny laik ze mnie.
Po przepinaj kable tego sprawnego głośnika na pozostałe trzy kanały (po kolei) i sprawdź czy grają.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Ja mialem troche innego soniacza i w naprawie sprzetu rtv krzykneli mi 70 zl za wymiane koncowki,ale jak masz pojecia troche o elektronice i jestes pewien ze siadla koncowka mocy to sam ja wymien wyniesie to Cie taniej. Jezeli nie ,to sie za to nie bierz bo tam jest duzo sciezek kolo siebie i zebys ich nie po uszkadzal przy wylutowaniu koncowki.
Strona 1 z 1