Jak podłączyć subwoofer do radia bez wyjścia na sub???
1, 2
Witam. Kupiłem sobie tubę basową i niewiele kaski zostało mi na radio. Chciałem kupić jakieś lajtowe radio typu sony 310 czy KENWOOD KDC-W 3037G ze zwyczajnym wyjściem chinch na wzmacniacz. Nie znam się tylko na car audio kompletnie i nie wiem czy to wystarczy. także reasumując mam suba i wzmacniacz. Pytanie: czy samo wyjście na wzmacniacz mi wystarczy???
dzięki za odp
dzięki za odp
- Od: 20 cze 2007, 17:16
- Auto: Mazda 323F BG 1.6 16V 1992 r.
kwl, tak, wystarczy. To standardowa opcja, że podłącza się wzmacniacz do wyjścia na wzmacniacz w radiu. Radio nie musi mieć żadnych filtrów, ponieważ ogromna większość wzmacniaczy ma wbudowany filtr dolnoprzepustowy (LPF) który dba o to, by sub-woofer dostawał tylko niskie częstotliwości. Nie kupuj radia Sony, już lepiej JVC, Clarion, Alpine, Kenwood, Blaupunkt.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
no właśnie z tym tez mam problem, nie wiem dokładnie jakie radio wybrać. Co do SONY to od razu sobie odpuściłem. Zastanawiam się grubo pomiędzy Pioneerem, a JVC. Nie wiem jaka jest między nimi różnica, a że nie jestem jakimś wielkim zanwacą brzmienia, to chyba wybiore po prostu tańszy wariant. Dzięki za odpowiedź na pytanie, bo strasznie ułatwi mi to zadanie w poszukiwaniach radia. A skoro juz mowa o car audio w maździe 323F BG, to którędy można puścić kabel zasilający wzmacniacz od akumulatora do kabiny???
Dzisiaj zaglądałem pod maske i kompletnie nie mam żadnej koncepcji. Pod machą jest tak naćkane, że nie widze najmniejszego otworu, żeby się wślizgnąć :–)
Pozdrówki
Dzisiaj zaglądałem pod maske i kompletnie nie mam żadnej koncepcji. Pod machą jest tak naćkane, że nie widze najmniejszego otworu, żeby się wślizgnąć :–)
Pozdrówki
Chciałem podłączyć wzmacniacz do akumulatora i za cholere nie mam koncepcji którędy puścić kabel do kabiny...jak podnosze klape to nie widze kompletnie żadnego miejsca...tyle że ja kompletnie się na tym nie znam.mam mazde od tygodnia i jest to moje pierwsze auto, także jestem zielony oporowo. będę wdzięczny jak ktoś podzieli się jakąś radą. Chodzi o Mazde 323F BG
dzięki i pozdrówki
dzięki i pozdrówki
Mam taką samą. I tez puszczałem kable do środka, żeby zasilić radio i wzmaka.
Jak otworzysz klapę i staniesz przodem do kabiny po prawej stronie masz gotowy otwór. MNiej więcej na wprost schowka. Otwór pewnie będzie zaslepiony gumową nakładką. Zrób dziureczkę w nakładce, przeciągnij przewody. W środku wyjdą Ci właśnie pod schowkiem, skąd łatwo jest puścić je bokiem od pasażera koło progów. Powodzenia w zakładaniu audio
Pozdrawiam
Jak otworzysz klapę i staniesz przodem do kabiny po prawej stronie masz gotowy otwór. MNiej więcej na wprost schowka. Otwór pewnie będzie zaslepiony gumową nakładką. Zrób dziureczkę w nakładce, przeciągnij przewody. W środku wyjdą Ci właśnie pod schowkiem, skąd łatwo jest puścić je bokiem od pasażera koło progów. Powodzenia w zakładaniu audio
Pozdrawiam
Dwie rzeczy są niezmierzone – wszechświat i ludzka głupota. Co do wszechświata nie jestem pewien.... A.E.
- Od: 28 maja 2007, 15:14
- Auto: Mazda 3 1,6 z 2007r
kwl musi być jakaś gumowa zaślepka na otwór, może być po przeciwnej stronie akumulatora. Wtedy ją wyjmujesz, przewiercasz i puszczasz przez nią kabel.
Z radyjek to mi najbardziej brzmieniowo podchodzi Alipine. Najtańszy 400PLN
Z radyjek to mi najbardziej brzmieniowo podchodzi Alipine. Najtańszy 400PLN
Pozdrawiam,
dzięki za info na temat podłączenia.zaraz schodze i szukam tej zaślepki. a co do radia, to nie wiesz gdzie moge nabyć takiego alpine???nie przecze, że też najchętniej kupiłbym alpine, ale jak szukałem czegoś na allegro to koszta były całkiem wysokie, takiego za 400 nie znalazłem. znalazłem za to clariona z wyjściem RCA za spoko cenę, 329 zeta.jak nie znajde nic z alpine to bede musiał w to wejść:–) pozdrówki chłopaki i dzięki za info raz jeszcze
Zamiast Clariona wejdź lepiej w Kenwooda. 400-430 złotych kosztuje model 4034 – sam takiego mam i bardzo sobie chwalę
Dostępny w każdym sklepie
Co do Alpine zobaczę jutro, jakie są u nas na sklepie. Powinno być jeszcze parę tańszych, co prawda nie mój dział i nie wiem dokładnie, ale zajrzę do chłopaków i skrobnę, czy coś jest i za ile. Jak coś Ci wpadnie w oko to mogę podesłać.
Pozdrawiam
Dostępny w każdym sklepie
Co do Alpine zobaczę jutro, jakie są u nas na sklepie. Powinno być jeszcze parę tańszych, co prawda nie mój dział i nie wiem dokładnie, ale zajrzę do chłopaków i skrobnę, czy coś jest i za ile. Jak coś Ci wpadnie w oko to mogę podesłać.
Pozdrawiam
Dwie rzeczy są niezmierzone – wszechświat i ludzka głupota. Co do wszechświata nie jestem pewien.... A.E.
No już po wszystkim. Kupiłem clariona
przerobiłem pare modeli, poanalizowałem ceny i wypadło na niego. Ten Kenwood o którym piszesz kosztuje u mnie prawie 500. Jest całkiem spoko, ale mam jeszcze do opłacenia recykling i rejestracje
to kompletnie zjada mój budżet, więc póki co polece na tym. Za tę różnice w cenie myśle dokupić jakies głośniki do przednich drzwi, bo oczywiście mam fabryczne.Macie jakieś ciekawe typy, za oczywiście jak zwykle, nie dużą kaskę??: Z tyłu mam jakieś JBL jeszcze od "Hansa", które prażą całkiem całkiem. A, no i klasyka, mam ciekawe pytanie:)
Na wzmaku mam jedno gniazdo które mam połączyć do radia, żeby się załączał razem z nim. Nie wiem teraz czy podłącza się to jakoś bezpośrednio do radia, czy wystarczy jakoś podpiąć się pod kostke ISO.
No i nie wiem jaki kupic kabel do połączenia wzmaka z akumulatorem. Wystarczy 6mm????
Pozdrówki
Na wzmaku mam jedno gniazdo które mam połączyć do radia, żeby się załączał razem z nim. Nie wiem teraz czy podłącza się to jakoś bezpośrednio do radia, czy wystarczy jakoś podpiąć się pod kostke ISO.
No i nie wiem jaki kupic kabel do połączenia wzmaka z akumulatorem. Wystarczy 6mm????
Pozdrówki
Wybaczcie ale sie podepne.
Srednicy?Kurde to bedzie grubas na maxa!
hmmm,to kup cienszy kabel prądowy-zaoszczedzisz
Z reguly ten kabel ("sterujacy" urzadzeniami peryferyjnymi) jest niebieski,albo w tej tonacji (czyli niebieski z paskiem albo w kropki
)
Jesli masz instrukcje do swojego radyjka to znajdziesz go sobie pieknie.Bedzie opisany jako kabel do sterowania anteną.
kwl napisał(a):No i nie wiem jaki kupic kabel do połączenia wzmaka z akumulatorem. Wystarczy 6mm??
Pozdrówki
Srednicy?Kurde to bedzie grubas na maxa!
kwl napisał(a):to kompletnie zjada mój budżet
hmmm,to kup cienszy kabel prądowy-zaoszczedzisz
kwl napisał(a):Na wzmaku mam jedno gniazdo które mam połączyć do radia, żeby się załączał razem z nim. Nie wiem teraz czy podłącza się to jakoś bezpośrednio do radia, czy wystarczy jakoś podpiąć się pod kostke ISO
Z reguly ten kabel ("sterujacy" urzadzeniami peryferyjnymi) jest niebieski,albo w tej tonacji (czyli niebieski z paskiem albo w kropki
Jesli masz instrukcje do swojego radyjka to znajdziesz go sobie pieknie.Bedzie opisany jako kabel do sterowania anteną.
kabel do anteny elektr.jest niebieski a remote do piecyka niebieski z białym paskiem 
NaturalSound -instalacje Car Audio
- Od: 25 paź 2006, 11:56
- Auto: SoundCombi
no z tą grubością kabla troche przegiąłem
ale mój tata jest elektronikiem i oczywiście zapewnił mnie,ze taki będzie najbardziej odpowiedni:) zobaczyłem jednak jak to wygląda i odpuściłem sobie. instaluje taki klasyczny kabel w przeźroczystej obudowie o grubości 2,5mm. dzięki za info co do podłączenia sterwowania. zaraz spróbuje to zrobić i zobaczymy co to wszystko razem warte bedzie. pozdrówki
Marcin_626, byzydura
Jest 6, bo to obwód jest, czyli jednym wchodzi, drugim wychodzi
Co więcej, kable + i – powinny być tej samej grubości, bo mając + jakiś gruby a minus cieniutki (albo odwrotnie) i tak efekt będzie taki, jak w przypadku zastosowania cieńszego kabla do + i –
Pozdrawiam,
Ale co

Jesli jedna żyła ma te nasze 6,5mm srednicy to ciagnac + i – od samego akumulatora robi nam sie 13.
Wypowiedzialem sie odnosnie takiej sytuacji a nie jesli ciagniemy jeden biegun a mase krótko do kasty przy wzmacniaczu.
Wiem o tym doskonale i nigdzie nie napisalem ze moga miec inne "fi" bez jakiejkowiek straty.
Malo sie znam,ale chcialbym sie czegos nowego nauczyc wiec pytam:gdzie ta
?
EDIT:I takie dwa pytanka z mojej strony.
1.W moim subie (aktywnym) mam regulacje częstotliwosci od 80 do 180Hz.Jaka jest wartosc optymalna?Słyszalem ze im mniej Hz tym bardziej niskie tony sa odczuwalne,a im wiecej tym bardziej slyszalne.Prawda to?Kuferek w GE jest dosc duzy a ja jakos nie
moge sie dostroić z tym basikiem.
2.Szesc pozostalych glosnikow mam prosto z radia(4x50W JVC).Głosniki sa oryginalne.Czy fabryczne kable sa odpowiednie dla nich czy zbyt cienkie?Jak to jest z tymi kabelkami głosnikowymi?Grubsze-lepsze?
Dzieki z góry.
Xionc napisał(a):byzydura
Jesli jedna żyła ma te nasze 6,5mm srednicy to ciagnac + i – od samego akumulatora robi nam sie 13.
Wypowiedzialem sie odnosnie takiej sytuacji a nie jesli ciagniemy jeden biegun a mase krótko do kasty przy wzmacniaczu.
Xionc napisał(a):Co więcej, kable + i – powinny być tej samej grubości,
Wiem o tym doskonale i nigdzie nie napisalem ze moga miec inne "fi" bez jakiejkowiek straty.
Malo sie znam,ale chcialbym sie czegos nowego nauczyc wiec pytam:gdzie ta
Xionc napisał(a):byzydura
?
EDIT:I takie dwa pytanka z mojej strony.
1.W moim subie (aktywnym) mam regulacje częstotliwosci od 80 do 180Hz.Jaka jest wartosc optymalna?Słyszalem ze im mniej Hz tym bardziej niskie tony sa odczuwalne,a im wiecej tym bardziej slyszalne.Prawda to?Kuferek w GE jest dosc duzy a ja jakos nie
moge sie dostroić z tym basikiem.
2.Szesc pozostalych glosnikow mam prosto z radia(4x50W JVC).Głosniki sa oryginalne.Czy fabryczne kable sa odpowiednie dla nich czy zbyt cienkie?Jak to jest z tymi kabelkami głosnikowymi?Grubsze-lepsze?
Dzieki z góry.
PO założeniu kabla, wzmacniacza i dołożeniu tuby w bagazniku, odczułem tylko jedno.....
Palec pukający mnie w czółko i głos z przestworzy: "Na parkingu lepiej sam sobie pośpiewaj...."
Po 4 godzinach muzyki w garażu, jak zmieniałem amorki i parę innych drobiazgów poprawiałem, musiałem na noc podłączyć prostownik ;/
Palec pukający mnie w czółko i głos z przestworzy: "Na parkingu lepiej sam sobie pośpiewaj...."
Po 4 godzinach muzyki w garażu, jak zmieniałem amorki i parę innych drobiazgów poprawiałem, musiałem na noc podłączyć prostownik ;/
1, 2