Obsługa MP3 w fabrycznym radiu (zdjęcia na str. 32 i 36) (xCarLink, DMC, Yatour)

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez say » 11 cze 2008, 21:18

MSI napisał(a):II. radio mam chyba grzebnięte, bo było pozaustrojowo ok. 30 minut i się niezakodowało
Jesli nie zostal wprowadzony kod wtedy, po pozaustrojowym przebywaniu, nie dojdzie do zablokowania. Jesli kod jest wprowadzony wtedy, po wyjeciu kluczyka ze stacyjki, miga mala czerwona dioda umieszczona na panelu radia.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1620 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez MSI » 11 cze 2008, 21:33

AAAA, to tego nie wiedziałem, zatem info o grzebnięciu radia jest niezweryfikowane

[edit]
Hmm czekam i czekam aż sie odezwie ktoś z regionu z podobnym clarionem i lipa, wisi sobie post w wątku regionalnym – ale wygląda na to, że nie ma nikogo kto pozwoliłby sobie wpiąć carlinka na próbę. :|
Forumowicz
 
Od: 12 maja 2008, 22:50
Posty: 48

Postprzez Szwagier » 15 cze 2008, 16:35

Montaż xCarLinka w Premacy 2003 r.

1. Przekręcamy nawiewy znajdujące się nad radiem maksymalnie do dołu

SZWAGIER1.jpg


2. Pojawi się zagłębienie, odsłonięte przez nawiewy. Opieramy w nim palce i staramy się pociągnąć ramkę, znajdującą się wokół radia i panelu klimy, do siebie. Ramka ta jest wciśnięta na takich zaczepach i jak będziemy ją ciągnąć, to nam ładnie wyjdzie. Nie ciągnąć "na chama", ale silnie i z wyczuciem – nic nie połamiemy. Uważać na przewód od przycisku świateł awaryjnych – nie jest zbyt długi.

3. Gdy puszczą zaczepy, odchylamy ramkę z kratkami nawiewu do góry – i albo rozłączamy przewód od awaryjnych i odkładamy ramkę na bok, albo nie rozłączamy i odkładamy na wierzch kokpitu lub korzystamy z pomocy kogoś drugiego, żeby chwilę ją przytrzymał.

SZWAGIER2.jpg


4. Radio przykręcone jest na 4 śrubach PH2 – odkręcamy bez problemu.

5. Wysuwamy lekko cały zespół radia, tak żeby mieć dostęp ręką do wnęki. Ja montaż przeprowadzałem siedząc na siedzeniu pasażera i radio oparłem na lewym kolanie.

SZWAGIER3.jpg


Tak wygląda moje radio od tyłu:

SZWAGIER4.jpg


6. Wybór miejsca montażu Linka. Mi przyszło do głowy – albo w schowku, na lewej ściance, albo do górnej ścianki wnęki pod panelem klimy. W obu miejscach można bez problemu przeprowadzić kabel z wtyczką – we wnęce pod panelem klimy miałem szczelinę między plastikami, nie widoczną "gołym okiem", ale wyczuwalną palcami, zwłaszcza od tylu.

SZWAGIER5.jpg


7. Gdy mamy upatrzone miejsce, wstępnie umieszczamy tam Linka i przeciągamy wtyczkę do wnęki radia. Podpinamy wtyczkę do radia, a nadmiar kabla możemy sobie podwiązać/spiąć, żeby nam się nie majtał w środku.

SZWAGIER6.jpg


8. Linka montujemy wg. uznania; ja swojego przykleiłem na taśmę dwustronną 3M.
9. Naciągamy nadmiar przewodu do wnęki radia
10. Wkładamy radio, przykręcamy śruby.
11. Podpinamy w razie potrzeby przełącznik awaryjnych i wkładamy na miejsce ramkę z wywietrznikami.

Cała operacja nie powinna zająć dłużej niż 15 minut, jeśli mamy wcześniej upatrzone miejsce dla Linka.
Ostatnio edytowano 21 cze 2008, 10:08 przez Szwagier, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam!
Początkujący
 
Od: 9 cze 2008, 20:10
Posty: 29
Skąd: Ostrów Mazowiecka
Auto: Premacy DiTD 2003

Postprzez tarantoga » 17 cze 2008, 23:12

Szwagier napisz proszę czy xCarLink działa u Ciebie bez problemu. Jak masz fotkę swego radia to pokaż jak możesz. Ja dopiero po zakupie samochodu zorientowałem się, że jest w nim tylko radio i nie mam czego słuchać. Prześledziłem temat i jestem zdecydowany zakupić to urządzenie tylko muszę być pewny, że będzie u mnie działać.
Btw Witam wszystkich i pozdrawiam
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 16 cze 2008, 22:30
Posty: 17
Skąd: Białystok
Auto: Premacy 2.0 DiTD 7osób 2003

Postprzez say » 18 cze 2008, 21:06

tarantoga, jaki masz numerek na przednim palelu radia? Jesli 2195 to masz takie jak ja. Mam Xcarlink, kupioby na poczatku roku. Dzialanie w premacy jest opisane w tym watku. Byly bledy w oprogramowaniu dotyczace komunikacji z radiem (nie uciazliwe), ponoc, w obecnych egzemplarzach Xcarlink'a, poprawione (Myjk sciaga dla mnie i daan'a same chipy z oprogramowaniem).
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1620 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez tarantoga » 19 cze 2008, 12:13

say wychodzi na to, że mamy te same radia(2195). Czytałem wątek i wynika z tego, że miałeś nieco problemów. Ciekaw jestem czy szwagier ma już z nowym chipem i jak mu sie sprawuje. Zrobiłem fotkę dla potwierdzenia. Szkoda, że się nie załapałem na ostatni żółty transport. Jeżeli Myjk planuje następny to ja się piszę. A może ktoś wie, gdzie jeszcze można taniej kupić te urządzonko ? pozdr
Obrazek
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 16 cze 2008, 22:30
Posty: 17
Skąd: Białystok
Auto: Premacy 2.0 DiTD 7osób 2003

Postprzez Myjk » 19 cze 2008, 12:36

U chrapka na takim radyjku sprzęt z nowszej serii działał poprawnie by nie rzec, wyśmienicie.
Są na Allegro jak widać, !@#% nawet moją fotkę sobie wziął do aukcji...
http://allegro.pl/item385569678_honda_m ... iarka.html
Opis zresztą też. :/

notabene to chyba ten milusiński bezwstydnik:
<wycięte>
z przeprosinami dla forumowego "navik'a"
nie mającego nic wspólnego z firmą NAVIK z Allegro.
Ostatnio edytowano 3 sie 2008, 21:59 przez Myjk, łącznie edytowano 1 raz
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5814 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: MOL PHEV '15

Postprzez quzio » 20 cze 2008, 07:16

Emulator – program komputerowy, który duplikuje funkcje jednego systemu informatycznego w innym, dzięki czemu ów drugi system zwraca te same rezultaty, co pierwszy. Mówimy wtedy, że pierwszy system jest emulowany przez drugi.To jakiś horror....
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 sty 2008, 12:42
Posty: 82
Skąd: Warszawa
Auto: Jest Mazda 3 BL 2.0 MZR DISI i-Stop HB '11 Gunmetal Blue Mica
Była Mazda 6 GG CiDT 2.0 '05 Black Mica

Postprzez Myjk » 20 cze 2008, 08:04

Praktycznie tak właśnie jest :P tzn. xCarLink emuluje program (komputerowy?) oryginalnie
sterujący zmieniarką CD dzięki czemu zamiast płyt CD można używać nośników pamięci.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5814 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: MOL PHEV '15

Postprzez tarantoga » 20 cze 2008, 21:42

dzięki Myjk za linka hehe ale juz tej aukcji niema <lol> Pewnie niezły wałek musiał być skoro usunęli.
Wcześniej wchodziłem, oglądałem i sie wahałem. A i dobrze, że się nie zdecydowałem. (Jak sie dobrze czuję to rymuję :] ) Powiedz Myjk planujesz następny transport? Czy już może nie chcesz się w to bawić? Skośnoocy powinni Ci wyłączność dać na Polskę tyle u nich bierzesz.
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 16 cze 2008, 22:30
Posty: 17
Skąd: Białystok
Auto: Premacy 2.0 DiTD 7osób 2003

Postprzez Myjk » 20 cze 2008, 21:58

Wiesz, ja nie mam nic przeciwko "konkurencji". Konkurencja jest dobra, bo zyskują na tym klienci. Przecież gdyby nie moja "działalność", to gość nadal sprzedawałby te zmieniarki po 420 zł... Ale to co zrobił ten frajer NAVIK to przekracza wszelkie granice, zerżnąć opis łącznie z fotką? :/ Nawet moich błędów nie poprawił (celowo zostawiłem słowo dAngle, choć powinno być dOngle – odnośnie czytnika kart SD pod USB). Tu masz cały czas aukcję z opisem: http://www.allegro.pl/item386069982_hon ... iarka.html zmienił tylko fotkę. Żenujące.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5814 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: MOL PHEV '15

Postprzez arti.sa » 20 cze 2008, 22:55

I chyba cenę zmienił. "Navik" nieładnie za prawa autorskie <killer>

ps. Myjk obaszerny temat w związku z tym zadam pytanie: jaki największy "pen" sprawdzony działa? Bo wlasnie otrzymałem xcara od uzytkownika z naszego forum co sprzedał madzię, lecz nie mam slotu na sd tylko jack i pen. Aha a moze czytnik USB i karta SD bedzie działać – muszę chyba jednak potestować.
<b>Była madzia 6 TT czyli traktor TOP ;D</>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 sie 2007, 12:47
Posty: 271 (2/0)
Skąd: wschód
Auto: 9-5 aero 260hp, M2 DE 86hp

Postprzez Myjk » 20 cze 2008, 23:15

arti.sa napisał(a):jaki największy "pen" sprawdzony działa?

AFAIR 8 GB

arti.sa napisał(a):lecz nie mam slotu na sd tylko jack i pen

To starsza wersja...

arti.sa napisał(a):Aha a moze czytnik USB i karta SD bedzie działać – muszę chyba jednak potestować.

W Twoim wypadku lepiej jednak Pendrive. Przez czytnik będzie Ci zakłócać, bo ten nie jest ekranowany.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5814 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: MOL PHEV '15

Postprzez arti.sa » 20 cze 2008, 23:45

Dzięki- lecz po analizie 99x6 katalogów x 5mb (średnio) to 2970Mb ;)
W takim razei zapytam o pendrive 2 lub 4Gb – sprawdzone.
Co do afair to pierwsze słyszę – nie wspominając, że szukajka ma problemy. Ale to może wina już dzisiaj mojego muzgu ;)
<b>Była madzia 6 TT czyli traktor TOP ;D</>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 sie 2007, 12:47
Posty: 271 (2/0)
Skąd: wschód
Auto: 9-5 aero 260hp, M2 DE 86hp

Postprzez Myjk » 21 cze 2008, 09:13

arti.sa napisał(a):Co do afair to pierwsze słyszę – nie wspominając, że szukajka ma problemy.
Ale to może wina już dzisiaj mojego muzgu

Wystarczy cofnąć się o jedną stronę i przeczytać pierwszy post monedy... :P
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5814 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: MOL PHEV '15

Postprzez arti.sa » 21 cze 2008, 10:12

Chyba miałeś na myśli "crosair" :| Co to za różnica o jedna czy o trzydzieści teraz dobrze wiedzieć :P
<b>Była madzia 6 TT czyli traktor TOP ;D</>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 sie 2007, 12:47
Posty: 271 (2/0)
Skąd: wschód
Auto: 9-5 aero 260hp, M2 DE 86hp

Postprzez Szwagier » 21 cze 2008, 10:41

tarantoga napisał(a):Ciekaw jestem czy szwagier ma już z nowym chipem i jak mu sie sprawuje.


Nie wiem, za jakim chipem jest mój Link – trzeba zapytać Myjka, od niego kupiłem urządzenie.

Jeśli chodzi o "sprawowanie", to mogę napisać:
1. Podobno w Premacy obsługiwane jest tylko 6 folderów – ja nagrałem sobie na pena 7 i widzi mi 7, ale
2. jeśli naciska się przycisk do zmiany płyty (następna lub poprzednia płyta) szybko, to Link się gubi i załącza nie ten katalog, który potrzeba. Np. jak słucham 5 katalogu i wcisnę "next CD" raz po razie, to nie przełączy w rezultacie na 7, tylko na 1 albo 2. A jak słucham 6 katalog, to taka akcja spowoduje, że przerzuci nie na 1, ale od razu na drugi – albo na 4. Analogicznie jest przy wciskaniu "prev CD". Tak, jakby przeskakiwany był 1 albo ostatni folder (czyli w tym wypadku 7), tak, żeby łączna liczba była równa 6. Ale nie do końca tak jest – bo nieraz potrafi wybrać w ten sposób losowy folder – np odtwarzając 5, po szybkim dwu lub trzykrotnym wciśnięciu przycisku "next CD" potrafi odtworzyć folder 4 :|
3. ale jeśli wcisnąć przycisk zmiany płyty – pozwolić przez 1-2 sekundy odtworzyć pierwszy utwór w folderze – i dopiero wcisnąć poraz kolejny przycisk zmiany płyty – to wtedy bez problemu "widzi" wszystkie foldery i można wybrać sobie ten, który się chce. Nie jest to więc jakaś upierdliwa wada – można się do tego przyzwyczaić.
4. Bardziej denerwujące jest to, że nie zawsze wyświetla numer i czas trwania utworu. Mam wrażenie, że jest tak wtedy, gdy przed włączeniem Linka na wyświetlaczu pokazywany był zegarek. I gdy załączy się Link i wyłączę zegarek – mam w tym miejscu pustkę na wyświetlaczu, pokazuje tylko numer odtwarzanego folderu.
5. ale jeśli w takiej sytuacji trzymam wciśnięty przycisk "">>" lub "<<" (do szybkiego przewijania utworu) – to na ten czas pokazywany jest numer utworu i jego czas odtwarzania. A jak puszczę taki przycisk – to te informacje znikają...To już jest bardziej wnerwiające, bo nie wiem, który utwór słucham :( Staram się wyłapać tu jakąś regułę, ale jeszcze za mało jeździłem i nic więcej nie jestem w stanie napisać.

A teraz takie ogólne uwagi:
1. jakość odtwarzania jest dobra – gra lepiej od radia. Tak, jakby się słuchało CD – więc pod tym względem nie ma się co bać.
2. bardzo, baaaardzo szkoda, że nie działają przyciski do szybkiego przewijania utworu! :| Lipa..! Jak się słucha utworu 30 – 40 minutowego (np. jakiegoś wykładu) i dojdzie do połowy – to po wyłączeniu odtwarzania musimy od nowa zaczynać słuchanie! I w ten sposób mam kawałki, których nie jestem w stanie przesłuchać do końca za jednym razem – bo nie mam tyle czasu, żeby za jednym razem machnąć 40 minut! Za to na 2 – 3 razy bez problemu, ale dupa! A przecież technicznie takie szybkie przewijanie jest wykonalne – każdy odtwarzacz mp3 ma taką funkcję, więc czemu tutaj tego nie ma? Może jakaś sugestia dla producenta od naszego forumowego importera? ;)

Więcej uwag nie mam. Słucham na pendrivie Kingston Traveler 2GB, zapełnionym mniej więcej w połowie.
Pozdrawiam!
Początkujący
 
Od: 9 cze 2008, 20:10
Posty: 29
Skąd: Ostrów Mazowiecka
Auto: Premacy DiTD 2003

Postprzez Myjk » 21 cze 2008, 14:50

Szwagier napisał(a):Nie wiem, za jakim chipem jest mój Link – trzeba zapytać Myjka, od niego kupiłem urządzenie.

Aż tak dogłębnie urządzeń nie inwigiluję aby wiedzieć jaki ma chip.
Na pewno masz xCL z nowej serii, czyli teoretycznie z poprawionym softem.

Szwagier napisał(a):każdy odtwarzacz mp3 ma taką funkcję, więc czemu tutaj tego nie ma? Może jakaś sugestia dla producenta od naszego forumowego importera?

O to napastowałem producenta już zanim przyszedł pierwszy transport.
Jeśli Ci ten brak bardzo przeszkadza, to można spróbować podmienić na DMC.
DMC ma wspomniane przewijanie utworów, nie wiadomo tylko jeszcze jak ogólnie działa. :)
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5814 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: MOL PHEV '15

Postprzez say » 21 cze 2008, 16:25

Z tego co czytam to problem z brakiem wyswietlania numeru i czasu trwania utworu skosny nadal nie rozwiazal
Szwagier napisał(a):Jak się słucha utworu 30 – 40 minutowego (np. jakiegoś wykładu) i dojdzie do połowy – to po wyłączeniu odtwarzania musimy od nowa zaczynać słuchanie!
U mnie tego nie ma. Zawsze zaczyna odtwarzac od miejsca, w ktorym skonczyl (podczas wylaczenia – mam na mysli rowniez wyjecie kluczyka ze stacyjki. Nie ma znaczenia jak dlugo auto stoi, xcarlink zawsze zaczyna od miejsca przerwania odtwarzania).
Szwagier napisał(a):jakość odtwarzania jest dobra – gra lepiej od radia
Powiedzialbym, ze bardzo dobra, zwlaszcza gdy zmieni sie glosniki i wygluszy porzadnie drzwi (com uczynil :D ).
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1620 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez jack7 » 21 cze 2008, 18:01

Zawsze zaczyna odtwarzac od miejsca, w ktorym skonczyl (podczas wylaczenia – mam na mysli rowniez wyjecie kluczyka ze stacyjki. Nie ma znaczenia jak dlugo auto stoi, xcarlink zawsze zaczyna od miejsca przerwania odtwarzania).


Trochę dziwnie, bo u mnie odtwarza przez 1-2 sek to na czym skończył przed wyłączeniem, ale zaraz zmienia na kolejny utwór (nie czekając na zakończenie poprzedniego).
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 sty 2008, 20:58
Posty: 116
Skąd: Łódź
Auto: M6 GY'07 MZR-CD 143KM

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje