Krótkie pytania dotyczace sprzętu audio.

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez airbob » 22 lip 2018, 11:33

Większym problemem będzie zdobycie samego slotu na płytę. Szybciej znajdziesz całe radio w odpowiedniej konfiguracji.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1502 (0/30)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez przemo12345 » 27 sie 2018, 18:37

Witam. Kupiłem wzmacniacz u-dimension jr4300 do zasilania przodu w mostku. Jakie przewody zasilające dokupić? Przewody mają mieć około 2 m długości (wzmacniacz pod siedzeniem kierowcy). Na Strefa CA piszą, że wystarczy 10mm2, ale polecają też 16mm2. Jaki zastosować bezpiecznik przy akumulatorze, skoro przy wzmacniaczu jest 35A?
Forumowicz
 
Od: 13 sty 2011, 18:40
Posty: 316 (1/1)
Skąd: skarżysko-kam
Auto: była 323f 1.6 bg
była 323f 2.0 ditd bj
jest 626 2.0 ditd gf 00r.
jest 626 2.0 ditd gf 99r.

Postprzez airbob » 28 sie 2018, 00:21

Ja jak robię dla siebie auto to zawsze daję 16mm2 w miedzi, chociaż rzeczywiście tutaj 10 powinna wystarczyć. Nie tak łatwo teraz kupić przewody z miedzi. Często są zmieszane z aluminium albo wręcz aluminiowe pokryte warstewką miedzi (miedziowane). Tylko po wadze jesteś w stanie to zweryfikować i te aluminiowe kiepsko lub wcale nie chcą się lutować. Przy 16mm2 prawdopodobnie będą potrzebne specyficzne konektory na dużą średnicę przewodu ale z małym oczkiem (nie stosuję widełek na zasilaniu) bo terminale zasilające we wzmacniaczu nie są zbyt duże.
Ciągnę + i – prosto od aku. Bezpiecznik (jeśli tylko będzie ten wzmacniacz) to 35-40A i ma być jak najbliżej aku.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1502 (0/30)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez Damian68 » 28 sie 2018, 16:55

Z ciekawości dlaczego minus bierzesz z aku? 16 kwadrat moim zdaniem słuszny wybór i nie szczędziłbym na przewodzie
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lis 2014, 15:26
Posty: 1244 (6/34)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez airbob » 29 sie 2018, 00:05

Minus bezpośrednio z aku ponieważ w ten sposób eliminuje się prawdopodobieństwo zakłóceń oraz spadki napięcia. Karoseria to owszem kawał blachy jednak składa się z poszczególnych elementów łączonych zgrzewami. W kilkuletnich autach nie wszystkie zgrzewy już trzymają wiec nie ma pewności, że połączenie masy będzie dobre.
Niestety jest do droższe rozwiązanie, a prowadzenie dodatkowego przewodu też powoduje dodatkowe komplikacje.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1502 (0/30)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez Marine_4000 » 29 sie 2018, 09:20

Damian68 napisał(a):Z ciekawości dlaczego minus bierzesz z aku?

Ja w ten sposób pozbyłem się w M6 migających przy basie świateł. Z tym, że ja przeszedłem również na przewody 50mm2 – spawarka
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 maja 2013, 07:49
Posty: 433 (3/11)
Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Auto: Mazda 6 GG '05 FL
2.0 147KM + LPG
oraz
Mazda Xedos 9 '00 2.5v6 KL + LPG

Postprzez Damian68 » 29 sie 2018, 15:13

Dziękuję za wyjaśnienia :D
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 lis 2014, 15:26
Posty: 1244 (6/34)
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez jackpop » 18 wrz 2018, 13:04

Mam Mazdę 6 GY po lifcie (rocznik 2007). Wersja radia: non-bose.

Auto kupowane u komisiarza miało zablokowane radio (wprowadź pin – widziałem to na pierwszym oglądaniu auta) a Niemiec nie wpisał do książki cyferek więc pan komisiarz ze szwagrem to tak naprawili, że już nie muszę się tym nigdy przjemować nawet po zmianie akumulatora. Radio gra pięknie!

Marzy mi się zakup i podpięcie kabelka AUX ale mam obawę: klikanie w przycisk MEDIA nie skutkuje niczym – źródło dźwięku nie próbuje się przełączyć.

I teraz pytanie: czy radyjko jest takie mądre i widzi, że nic nie jest podłączone więc nie próbuje zmienić źrodła czy też mam tak zafiksowany firmware, że choćbym nie wiem co podłączył to nie zabangla?
Początkujący
 
Od: 26 paź 2017, 15:20
Posty: 9
Auto: Mazda 6 FL, 2007 kombi
2.0 147 KM

Postprzez airbob » 18 wrz 2018, 20:19

Póki nie ma kabla to radio nie widzi dodatkowego źródła.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1502 (0/30)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez darrecki » 19 wrz 2018, 18:29

Czy ktoś mi może powiedzieć po co w niektórych subwooferach są 2 pary terminali? Mam tam podpiąć prawy i lewy kanał ze wzmacniacza? Bo inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2248 (37/111)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez airbob » 19 wrz 2018, 18:39

Często jest to po to aby odciążyć pojedynczą parę pinów, która nie ma wystarczającej obciażalności.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1502 (0/30)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez darrecki » 19 wrz 2018, 18:49

Czyli to jest w zasadzie obojętne czy zmostkuje wzmacniacz i puszczę jedną parą czy też dwoma mając oba kanały podłączone do wzmacniacza?
Instrukcja https://www.alpine.co.uk/p/Products/SingleView/MRV-F300 mówi jedynie o połączeniu zmostkowanym.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2248 (37/111)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez airbob » 19 wrz 2018, 21:46

Zakładam że do tej alpiny chcesz podłączyć oryginalny sub.
Chcesz zmostkować dwa kanały tego wzmacniacza i podpiąć pod ten mostek oryginalnego suba bose ?

Po przeglądnięciu dokumentacji to widzę, że jak zawsze producenci nie podają najważniejszego, czyli minimalnej impedancji głośnika podłączanego dla mostka. Jest to dwukrotność minimalnej dopuszczalnej impedancji dla zwykłego podłączenia. W tym przypadku dla tego wzmacniacza jest to 2ohm czyli dwukrotność to 4ohm.
Czyli dla podłączenia mostkowego minimalna impedancja głośnika to 4ohm. Oryginalny sub bose ma bodajże poniżej 2ohm.
Idąc dalej, wzmacniacz będzie przeciążony na tych dwóch zmostkowanych kanałach. Może to doprowadzić do jego uszkodzenia i jak by się chcieć czepiać to gwarancja tego nie obejmuje, tylko kto to udowodni.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 gru 2007, 09:55
Posty: 1502 (0/30)
Skąd: Wrocław gg8161056 tel.503304123

Postprzez szkodnik_byd » 19 wrz 2018, 23:47

darrecki napisał(a):Czy ktoś mi może powiedzieć po co w niektórych subwooferach są 2 pary terminali? Mam tam podpiąć prawy i lewy kanał ze wzmacniacza? Bo inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy
A to nie jest dwucewkowy sub?
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
-=[cytrynowy]=-
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Kujaw
 
Od: 2 gru 2006, 23:10
Posty: 5780 (805/405)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: 6 GG 2,0 KAT 104 kW hatchback 2002r.
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 1998r. MT
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 2001r. AT

były
626 GF 2,0 136kM 1998r.
323f BG 1,6 8v 84kM 1991r.

Postprzez darrecki » 20 wrz 2018, 06:27

airbob napisał(a):Zakładam że do tej alpiny chcesz podłączyć oryginalny sub.
Chcesz zmostkować dwa kanały tego wzmacniacza i podpiąć pod ten mostek oryginalnego suba bose


Nie, sub to Focal RSB-250 https://www.focal.com/en/car-audio/car-audio-kits-solutions/performance/auditor/subwoofers-bass-enclosures/rsb-250

szkodnik_byd napisał(a):A to nie jest dwucewkowy sub?


Cokolwiek by to nie znaczyło – tak, ma 2 cewki.
"The 2 x 4 ohms double voice coil is the perfect finishing touch to the mechanical design. This allows the subwoofer to be wired in parallel under 2 ohms in order to get the most from your amplifier"
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2248 (37/111)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez szkodnik_byd » 20 wrz 2018, 08:24

darrecki napisał(a):Cokolwiek by to nie znaczyło – tak, ma 2 cewki.
"The 2 x 4 ohms double voice coil is the perfect finishing touch to the mechanical design. This allows the subwoofer to be wired in parallel under 2 ohms in order to get the most from your amplifier"


no właśnie to oznacza, że zależnie od tego jak podłączysz kable będziesz miał inną oporność zestawu

42_1225223035.jpg


powinno to ci pomóc w podłączeniu
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
-=[cytrynowy]=-
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Kujaw
 
Od: 2 gru 2006, 23:10
Posty: 5780 (805/405)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: 6 GG 2,0 KAT 104 kW hatchback 2002r.
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 1998r. MT
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 2001r. AT

były
626 GF 2,0 136kM 1998r.
323f BG 1,6 8v 84kM 1991r.

Postprzez darrecki » 20 wrz 2018, 09:34

Czyli dla cakowitej jasnosci:
Sygnal do wzmacniacza podlaczam tak:
SUB b.JPG


Do skrzynki suba tak: (33)
SUB a.JPG


A w skrzynce lacze tak:
Sub c.JPG

i otrzymuje 150W przy 2 omach.

Dobrze mysle?
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2248 (37/111)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez szkodnik_byd » 20 wrz 2018, 10:52

teoretycznie tak – jednak ja bym chyba poszedł sygnałem stereo na suba również niech końcówka robi z tego sumę – bo bas na lewym i prawym kanale jest inny i może się okazać, że jak będzie nagrany tylko na prawym kanale bas to nie będziesz go słyszał :D

co do mocy to tak powinno być 150W przy 2ohm
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
-=[cytrynowy]=-
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Kujaw
 
Od: 2 gru 2006, 23:10
Posty: 5780 (805/405)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: 6 GG 2,0 KAT 104 kW hatchback 2002r.
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 1998r. MT
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 2001r. AT

były
626 GF 2,0 136kM 1998r.
323f BG 1,6 8v 84kM 1991r.

Postprzez darrecki » 20 wrz 2018, 11:27

To o czym piszesz, to krok pierwszy? Zamiast ciagnac z 1 kanalu podlaczam oba bez modyfikacji? Reszta bez zmian?
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2248 (37/111)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez szkodnik_byd » 20 wrz 2018, 12:02

tak mi się wydaje – dziwi mnie ten pierwszy schemat – podłączamy lewy kanał a potem dzielimy go na dwa ?? coś dziwnego

dodatkowo jeżeli jednostka sterująca ma 4 wyjścia lepiej skorzystać z 4 kabli bo wzmacniacz ma 4 wejścia
–=[SzkodniK]=– –=[506112282]=– –=[790525980]=– –=[szkodnikbyd@gmail.com]=–
-=[cytrynowy]=-
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Kujaw
 
Od: 2 gru 2006, 23:10
Posty: 5780 (805/405)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: 6 GG 2,0 KAT 104 kW hatchback 2002r.
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 1998r. MT
Xedos 9 ta 2,5v6 123kW 2001r. AT

były
626 GF 2,0 136kM 1998r.
323f BG 1,6 8v 84kM 1991r.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy Tuning i modyfikacje