CarPC projekt da "ubogich" – 323 BA

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez boskipiter » 8 lut 2013, 14:31

Witam forumowiczów ;)

Przeglądając forum natknąłem się na temat CarPC :) niestety jak poczytałem ile to kosztuje to się złożyłem :(

Jednakże wpadłem na pomysł CarPC dla "ubogich" :) Na większości GPS da rade zainstalowac windowsa xp. moim pomysłem jest stworzenie nakładki na wina, która by się odpalała wraz ze startupem systemu. Wiadomo pelne PC to nie bedzie ale podstawowe funkcje dałoby rade chyba upchnąć :) wyobraziłem sobie logo mazdy i mazdaspeed guziki wokół niego z wyglądem interface na wzór androida. Jakieś podstawowe funkcje t.j mp3, video, MOŻE dałoby się zsynchronizować jakiś programik odb.... no i oczywiście gps ;) Co wy o tym myślicie???? Czy umie ktoś z was napisać taka "łatkę" na xp' eka? możnaby umieścić ją na forum i każdy z forumowiczów kto ma gps z możliwościa instalacji xp miałby klubowe oprogramowanie:)) a żeby się opłaciło np 3zł za pobranie ^^
czekam na wasze opinie:)
Kto pyta nie błądzi... i nie psuje samochodu....
Forumowicz

Od: 25 sty 2013, 13:50
Auto: Mazda 323c BA 1.3 1995r.

Postprzez Andrzej414 » 8 lut 2013, 16:23

No fajny pomysł :). Ale czy nie lepiej było by poprostu wgrać linuxa? Jest przede wszystkim darmowy a te funkcje które podałeś bez problemu da się uruchomić. No i masz większe możliwości dostosowania tego systemu do swoich potrzeb czyli zużycie zasobów, oraz wygląd paska menu i całego pulpitu.

W Mazdzie C można by to upchnąć pod radiem np :)
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 11:44
Auto: Mazda 323C BA 1.5 '96 – była
Mazda 2 DE 1.5 '09
Mazda 3 BK 1.6 '07

Postprzez bieski » 8 lut 2013, 16:37

boskipiter napisał(a):Na większości GPS da rade zainstalowac windowsa xp

Dajesz!! Chętnie lookne na takiego GPS na którym się XP zainstalował :>

Windows ce to nie xp. Zainteresuj się system information:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=25805
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t=36034
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez boskipiter » 8 lut 2013, 17:26

naprawde z tym winem:) koleszka sb zainstalowal na jakiejs nawi tyle ze on nie jest programista i nie umie posac programow :((( normalnego xp da rade wgrac ktore pierwotnie chodza na tym win ce czy jakos tak:) a xp nawet na tel z andkiem odpalisz tylko ze kijowo dziala z braku optymalizacji ;)a nie wiem czy linuxa da rade odpalic na gps... nie widzialem:)

[edit]

ok miałeś racje to nie xp tylko CE 6.0 ale za to słyszałem pogłoski o tym linuxie na gps....

btw na tym ce nie da rady nic zrobić??
Forumowicz

Postprzez Lantis 89 » 8 lut 2013, 19:25

Tylko po co to wszystko, bedziesz pisał w Wordzie czy jak ????
Windows na takich urządzeniach tak zamula ze głowa mała wiec przyjemność z użytkowania jest ZEROWA!
Kolejna sprawa, gdzie to chcesz zamontować??? na przyssawkę do szyby????

Lepiej zainwestować w używaną jednostkę np z wysuwanym monitorem lub 2din w zależność jakie kto ma możliwości montażu.
Bedziesz miał mozliwość słuchania muzyki,GPS-u A nawet film sobie obejrzysz i wszystko w jednym miejscu z estetycznym wyglądem.

P.S. nie ten dział na takie tematy, Mareczku czyń swoją powinność :)
Lantis 89

Postprzez flywin » 8 lut 2013, 21:28

dobra , rzecz najlepiej , razem z Radiem , i tak jak kolega Lantis mówi , najlepiej monitor wysuwany
Forumowicz

Od: 7 cze 2009, 20:50
Auto: 323F 1.5 Z5 BA 98r
Mazda 6 GH 2.5l Sport 2008.

Postprzez klimu » 9 lut 2013, 10:37

To już lepiej jakiś tablet 7" z androidem zamontować. Coś ala to:

http://forums.nasioc.com/forums/showthr ... ?t=2459432

W 323F przed liftem jak ulał zamiast radia i schowka. No i out of the box mamy obsługę wszelkich multimediów.

W markecie jest masa softu do obsługi interfejsu odb...szkoda że nasze mazdy go nie mają :(

https://play.google.com/store/search?q=odb&c=apps
Bez Mazdy nie ma jazdy!
Forumowicz

Od: 20 sty 2011, 01:17
Auto: 323F BA BP '97

Postprzez boskipiter » 9 lut 2013, 13:02

Ok dzieki za wasze opinie tylko nie rozumiem po co wy sie tak denerwujecie co niektórzy??!! bo co sporo roboty?? ludzie jezeli chodzi o montaz to do kreatywnych swiat należy i dla chcacego nic trudnego... A jeżeli chodzi o system dyskutowaliśmy jeszcze o linuxie i myśle ze i android by podszedł.... Mowisz, ze lepiej zainwestowac w to siamto a przeczytałeś temat?! to ma być rozwiazanie dla posiadających gps, którzy by chcieli a z oczywistych względów nie mogą czlowieku! Z tak pesymistycznym podejsciem powodzenia zycze w zyciu.... i tak ja np mam kaprys pisac w wordzie w samochodzie bo ja na przyklad woze bloczek i dlugopis....

Przepraszam reszte za wybuch ale nie lubie disowania dla reguły...

klinu też masz racje na allegro sa tablety no name po 130zl :) tylko zeby zrobic latke ktora sie odpala wraz ze startupem trzebaby robic roota i grzebac w bootloaderze.

pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez Lantis 89 » 9 lut 2013, 14:10

Ale co by chcieli posiadać, wyświetlacz z logo mazdy?czy może przestali produkować radia z możliwością odtwarzania plików muzycznych? czy lubisz jak jest dużo świecidełek w aucie służących do niczego?
Wytłumacz mi do czego takie cos potrzebne, bo jestem staroświecki i może sie nie znam.

Chcesz tablet zamontować, musisz miec do tego odpowiednie miejsce, bo raczej na taśmę do deski nie bedzie sie trzymał, o robieniu dziur nie wspomnę bo to zgroza. tu masz rozwiązane na poziomie:
viewtopic.php?f=49&t=146061&start=20

Z GPS daj sobie luz bo nic z tego nie stworzysz, mam Mio 500, i oprócz otwierania map do niczego wiecej sie nie nadaje, to nie tablet czy komputer...nie wspomnę o nawigacji za 100-czy 200zł która ledwo mapy otwiera.
Lantis 89

Postprzez boskipiter » 9 lut 2013, 18:10

a ty dalej swoje Tak chodzi mi o rozwiazanie TEGO TYPU tanszym koszten i NIE nie upieram sie na gps, moze byc tablet. a mocowanie mozna ladnie zrobic, ba nawet chowany ekran.... :p poprostu widze, ze kolega cierpi na brak wyobrazni, jakich kolwiek zdolnosci manualnym oraz przerost portfela i ego....

ps kolego jak masz zamiar tylko zrzedzic i udowadniac swoja "madrosc" zamiast pomoc to nie wypowiadaj sie w tym temacie prosze.

dla zainteresowanych, jestem w trakcie pisania aplikacji typu homescreen na androida, mam nadzieje, ze sie uda i bede mogl udostepnic :)
Forumowicz

Postprzez Lantis 89 » 9 lut 2013, 18:35

Życzę Ci takich zdolności jakie posiadam ;)

O tym kto ma sie tu wypowiadać ty na pewno nie decydujesz wiec takie komentarze zachowaj dla siebie,taka mała rada...
Lantis 89

Postprzez bieski » 9 lut 2013, 19:02

Lantis 89 napisał(a):Życzę Ci takich zdolności jakie posiadam ;)

Nie obraź się, ale o urządzeniach o których tu mowa to twoja wiedza taka se jest :>

Lantis 89 napisał(a):Windows na takich urządzeniach tak zamula ze głowa mała wiec przyjemność z użytkowania jest ZEROWA!

Użytkowałeś kiedyś system na takim urządzeniu ? Gdyby system zamulał to by ci nawigacja też zamulała bo to windows ją uruchamia :>
......................
Forumowicz

Postprzez Lantis 89 » 9 lut 2013, 19:16

bieski napisał(a):
Lantis 89 napisał(a):Życzę Ci takich zdolności jakie posiadam ;)

Nie obraź się, ale o urządzeniach o których tu mowa to twoja wiedza taka se jest :>

Lantis 89 napisał(a):Windows na takich urządzeniach tak zamula ze głowa mała wiec przyjemność z użytkowania jest ZEROWA!

Użytkowałeś kiedyś system na takim urządzeniu ? Gdyby system zamulał to by ci nawigacja też zamulała bo to windows ją uruchamia :>

To podziel sie swoją...

Użytkuję ciągle, nawigację, wcześniej użytkowałem komputer mobilny motoroli, z jednym programem pracuje ok ale otwarcie kolejnych wiązało sie z długim czasem odpowiedzi więc pracowałem na urządzeniach z takimi systemami i mam większą wiedzę jak "taka se''
Lantis 89

Postprzez bieski » 9 lut 2013, 19:36

Lantis 89 napisał(a):To podziel sie swoją...

heh, kolega próbuje stworzyć coś fajnego a ty mu skrzydła przy samej <dupa> ucinasz :>

system information + mortscript i z urządzenia GPS da się zrobić ciekawy panel. Jakiegoś dużego szału nie będzie. Ale da rade obejrzeć video, odtworzyć muzykę i odpalić jakąś gierkę.
Wystarczy zrobić jakiś fajny ekran startowy i może być ciekawe.
Te wszystkie stacje multimedialne robione w chinach korzystają głównie z windows ce.

Lantis 89 napisał(a):pracowałem na urządzeniach

Lantis 89 napisał(a):mam większą wiedzę jak "taka se''

No dla mnie to dalej wiedza taka se. Wiele ludzi pracuje na widowsie xp, a jak pojawi się problem to ich wiedza sprowadza się do "taka se" :>
......................
Forumowicz

Postprzez Andrzej414 » 9 lut 2013, 20:09

Przestańcie sie kłócić! Wielcy znawcy od razu. Chłopak podsunął pomysł to zamiast rozwijać pomysł to negujecie i sie kłócicie sie przekrzykujecie co lepsze a co złe . Każda platforma jest inna i na każdej inaczej działają systemy.

Wracając do tematu.
Ja ostatnio kupilem w Selgrosie nawigację Lark freebird 43.3. Opinie słabe bo Copernicus to dno totalne i lepsza automapa z ktorej zresztą korzystam. Ale samo urządzenie jest swietne.
Windows CE i obsluga wideo, zdjecia, muzyka oraz text. I nie trzeba kupowac tabletow i innych pierdół ale mozna oczywiscie zrobic cos lepszego jesli ktos bardziej wymagajacy.
Tak nawiasem to jadac autem patrzymy na drogę a nie oglądamy filmy:–) no chyba ze wieziemy dziewczyne a my jestesmy za nudni:–) wtedy mozna jej puscic film:–)
Forumowicz

Mazda 2 DE 1.5 '09
Mazda 3 BK 1.6 '07

Postprzez bieski » 9 lut 2013, 21:19

Andrzej414 napisał(a): Chłopak podsunął pomysł to zamiast rozwijać pomysł to negujecie i sie kłócicie sie przekrzykujecie co lepsze a co złe

Heh, nie wiem czy zauważyłeś ale ja pochwalam pomysł kolegi :> I trzymam kciuki za niego :>
......................
Forumowicz

Postprzez boskipiter » 9 lut 2013, 23:39

DZIEKUJE!:) widze, że Panowie rozumieją istotę pomysłu:)
w każdym bądź razie pracuje aktualnie nad łatką na androida bo to prostsza platforma;) Jeżeli jednak ktoś byłby chętny mi pomóc i posiada większą wiedzę o programowaniu chętnie nawiążę współpracę :)) i stworzymy całą serię komu co ppdejdzie linux windows android ^^ ( ah wyobraźnia ponosi, aczkolwiek...) :D
Forumowicz

Postprzez adamdrift92 » 10 lut 2013, 21:16

Są interfejsy diagnostyczne podłączane pod usb (nasze autko ma nietypowe gniazdo, ale są przejściówki)
taki sprzęt pozwala w czasie rzeczywistym kontrolować parametry (komputer pokładowy) i tu zaczynają się schody: większość oprogramowania jest droga i po win XP a tablety mają andka <płacze>

Dopisano 10 lut 2013, 20:34:

Ewentualnie
http://allegro.pl/uniwersalny-komputer-pokladowy-ukp-telwis-i3002702215.html

i tablet na szybie połączony z radiem np mini jackiem i masz:
-gps
-multimedia
-nagrywanie trasy
Początkujący

Od: 15 kwi 2012, 10:00
Auto: Mazda 323f BA 1,5 16v (Z5) '96
Okolice Poznania

Postprzez Andrzej414 » 10 lut 2013, 22:19

No trzeba być naprawdę miłośnikiem motoryzacji, żeby bawić się w te komputery :) pomysł fajny ale dość kosztowny i czasochłonny :)

Ja bym pokusił się jeszcze o montaż z dwóch lub trzech rejestratorów jazdy tzw. czarnych skrzynek, jednej w przedziale silnika a drugą w bagażniku (żart) :)
Forumowicz

Mazda 2 DE 1.5 '09
Mazda 3 BK 1.6 '07

Postprzez boskipiter » 10 lut 2013, 23:46

Mam dobrą i złą wiadomość Panowie...
zła:
niestety, pomimo iż android jest najprostrzą platformą, to dziedzictwo ludzkości jakim jest programowanie, nadal pozostaje dla mnie czarną magią... ( a chciałbym się nauczyc) :(( tak więc nie udało mi się stworzyć aplikacji.
dobra:

jeżeli zakupimy sobię tablet no name z allegro za 130zł śmigający na androidzie 4.0 możemy go odpowiednio skonfigurować:)) natknąłem się na play markecie na Smart launcher , który po zainstalowaniu, ustawieniu tapety z logo mazdy i doinstalowaniu kilku aplikacji typu odb, documents to go i czego dusza zapragnie otrzymujemy komp pokładowy z dostępem do neta, który wygląda jak seryjny komputer pokładowy :)

Przykro mi Panowie, że się nie powiodło pisanie klubowej aplikacji....
Natomiast jeżeli ktoś chce mogę pomóc z konfiguracją :)
chyba że chcecie sie sklepać klubowo 2000zł to napisze nam ją firma xDD
Forumowicz