Ustawienie wzmacniacza

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez maxi_22 » 22 sie 2011, 00:08

Witam. Może ktoś obeznany pomoże mi poustawiać i zrozumieć wzmacniacz Xetec xi-240.4 ( nigdzie nie mogę znależć instrukcji obsługi do niego ). Na przodzie mam głośniki Morel maxima 6.2, a w bagażniku suba DLS W310B. Jednostka sterująca to Pioneer DEH-P40MP. Wszystko gra, ale czegoś mi brakuje :), a ja jakoś nie mogę się w tym wszystkim połapać.
Pod tym adresem jest zdjęcie potencjometrów tego wzmaka.

file:///C:/Documents%20and%20Settings/leszek/Pulpit/IMG_0843.jpg
Pozdro dla wszystkich.
Forumowicz

Od: 16 lis 2005, 07:51
Auto: mazda xedos 2,0 V6

Postprzez mily200 » 22 sie 2011, 06:08

popraw link do zdjęcia :)
Forumowicz

Od: 1 gru 2006, 11:12
Auto: Seat leon i lodgy

Postprzez maxi_22 » 22 sie 2011, 17:11

to link do str. pokazującej ten wzmacniacz

http://www.modifikasi.com/showthread.ph ... com....%29

Chodzi mi o ustawienie wzmaka na zdjęciu 7
Pozdro dla wszystkich.
Forumowicz

Postprzez teodor » 22 sie 2011, 17:56

maxi_22 napisał(a):to link do str. pokazującej ten wzmacniacz

http://www.modifikasi.com/showthread.ph ... com....%29

Chodzi mi o ustawienie wzmaka na zdjęciu 7

Czego i gdzie brakuje? Basu?Srednich ,wysokich ?Musisz określić.Ja ustawiam wzmak tak.
Bez podłączonego suba najpierw przód-gain na minimum za to potencjonetr w radiu na maxa i powolutku kręcę gainem w górę,jak już w głośnikach słychać przestery cofam śrubokrętem pokretło gaina nieco w tył.Suwak -off-lpf-hpf ustawiam na HPF a częstotliwość dostosowuje do parametrów zestawu.Podobnie robię z subem.A na koniec jeszcze to wszystko zestrajam do swojego ucha,to tak po krótce.Oczywiście suwak do suba ustawiam na LPH,Musisz sam pod siebie to wszystko poustawiać.Muza też powinna być odpowiednia do ustawiania,w moim przypadku jest to utwór Dire Straits – Sultans of Swing.Pozdro.
Forumowicz

Od: 30 mar 2011, 23:02
Auto: Madza Premacy 1.8 benzina "02r.

Postprzez maxi_22 » 22 sie 2011, 21:18

Brakuje mi średnich i troszeczkę basu. Wzmak. jest ustawiony tak jak go kupiłem Z tego co napisałeś zrozumiałem, że lewa strona tzn. dwa suwaki lewy LPF i HPF gain i dwa pokrętła obok odpowiadają za przód, natomiast pozostałe za suba. Do przodu suwak LPF ustawiasz w pozycji OFF, a HPF w poz. ON, a sub odwrotnie – to to już wiem :) A teraz może jeszcze mi wytłumaczysz co to jest z tymi pokrętłami, nad jednym z nich jest 300Hz a pod nim regulacja częstotliwości od 50Hz do 6KHz na drugim znowu 140Hz i regulacja od 25Hz do 6KHz Czy może te 300Hz i 140Hz odnoszą się do suwaka? i co się nimi reguluje np tym 50Hz – 6KHz i tym drugim pokrętłem wysokie, średnie czy też niskie tony, bo ja już się w tym wszystkim gubię
Sorki ale jestem laikiem w tych sprawach, a może taka wiedza jeszcze komuś innemu się przyda.
Pozdro dla wszystkich.
Forumowicz

Postprzez teodor » 23 sie 2011, 12:45

[quote="maxi_22"]Brakuje mi średnich i troszeczkę basu. Wzmak. jest ustawiony tak jak go kupiłem Z tego co napisałeś zrozumiałem, że lewa strona tzn. dwa suwaki lewy LPF i HPF gain i dwa pokrętła obok odpowiadają za przód, natomiast pozostałe za suba. Do przodu suwak LPF ustawiasz w pozycji OFF, a HPF w poz. ON, a sub odwrotnie – to to już wiem :) A teraz może jeszcze mi wytłumaczysz co to jest z tymi pokrętłami, nad jednym z nich jest 300Hz a pod nim regulacja częstotliwości od 50Hz do 6KHz na drugim znowu 140Hz i regulacja od 25Hz do 6KHz Czy może te 300Hz i 140Hz odnoszą się do suwaka? i co się nimi reguluje np tym 50Hz – 6KHz i tym drugim pokrętłem wysokie, średnie czy też niskie tony, bo ja już się w tym wszystkim gubię
Sorki ale jestem laikiem w tych sprawach, a może taka wiedza jeszcze komuś innemu się przyda.[/quote

Powiem Ci szczerze że z tym xetecem nie miałem do czynienia,ale....podejrzewan że częstotliwości na potencjometrach odpowiadaja filtrom pod ,ktorymi się znajdują.Cięzko cokolwiek tak na odległość,musisz sam popróbować,satysfakcja będzie większa.Pozdro.
Forumowicz

Od: 30 mar 2011, 23:02
Auto: Madza Premacy 1.8 benzina "02r.