głośniki firmy Morel + radio Alpine

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Nowy27 » 9 lut 2011, 07:43

witam,
chciałbym zapytać czy któryś z forumowiczów ma wiedzę na temat tych głośników.System chciałbym zamontować na przód + radio Alpine.Podsyłam linki do wybranych zestawów.Dziękuje za wszelkie opinie i rady.

Serdecznie Pozdrawiam
Łukasz

http://allegro.pl/morel-maximo-6-2-nowo ... 48410.html
http://allegro.pl/alpine-cda-105ri-prom ... 74766.html

P.S.
jeżeli była już mowa o tych produktach ( ja nie znalazłem info) to wybaczcie:)
Początkujący

Od: 8 lut 2011, 19:59
Auto: Mazda 323F rok 2000

Postprzez zaczek111 » 9 lut 2011, 09:32

Wiedza jest <glupek2> Tylko nie wiem o co dokładnie pytasz <co?> czy chodzi Ci o to czy to bedzie grać??? Jeśli o to chodzi to powiem że bedzie grać- tylko wcześniej poczytaj troche tematów na forum <czytaj> i zobaczysz że kupno nawet najdroższych zestawów nie gwarantuje dobrego grania. A dzwi bedziesz wygłuszał??

Wykonuje Pomiary ilości dB- chetnych zapraszam na PW.

143,4dB i to jeszcze nie koniec ;)
Forumowicz

Od: 13 lut 2009, 17:43
Auto: Mazda 6 2.3GY 03r

Postprzez Nowy27 » 9 lut 2011, 15:51

Dziekuje za odpowiedz tak drzwi bede. wygluszal , na forum nie dopatrzylwm sie recenzji tych dwoch zestawow chyba ze ktos ma w posadanju t produkty to prosilbym o recenzje , dziekuje
Początkujący

Postprzez Lukas007 » 12 lut 2011, 12:57

Ja mam taie głośniki. Grają głośno, mają łagodny i przyjemny tweeter, woofer ma troche słabego kicka i bez subwoofer'a dobrego basu w aucie nie uzyskasz, ale jako element do zestawu 2+1 (zestaw przód + subwoofer) nadaje się idealnie. Warto dodać, że mimo braku zadowalającego zejścia woofer'y grają dynamicznie i szybko. Co do radia to zdecydowanie za tą kasę polecam używany model z serii CDA ... najlepiej coś z 78xx albo 79xx – ładnie zgrywają się z tweeter'em Morel'a i grają bardzo naturalnie i przyjemnie.

Tu masz video jak ten zestaw gra u mnie w aucie : http://www.youtube.com/watch?v=h2uSVWPM47s
Forumowicz

Od: 18 wrz 2007, 20:35
Auto: Ford Probe GT F2T
Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez Nowy27 » 14 lut 2011, 19:50

dziękuje za odpowiedź,film extra :) Zdecydowałem się na ten zestaw głośników + radio które jest w temacie ( mam nadzieję że wszystko będzie ok.Pod znakiem zapytania stoi jeszcze wzmacniacz 4-kanałowy firmy U-Dimension ( problem tylko z wyborem miejsca, tzn chciałbym żeby nie było go widać, może ktoś z Was doradzi mi w którym miejscu można byłoby go zamocować i ukryć

Jak będzie po montażu to podeślę zdjęcia na forum ( bo jeszcze ni wstawiałem) wraz z instalacją audio.

Serdecznie Pozdrawiam
Łukasz
Początkujący

Postprzez Lukas007 » 14 lut 2011, 20:06

Możesz podnieść sobie podłogę bagażnika o jakieś 10cm. Docinasz z MDF'u kształt podłogi, obijasz to materiałem i przykręcasz do wcześniej przyklejonych do podłogi bagażnika "dystansach", czyli po prostu na klockach w kształcie sześcianu do których przykręcasz dociętą i obitą płytę wkrętami – ja tak mam u siebie i zdaje to egzamin. Jeżeli nadal chcesz mieć dostęp do koła zapasowego, to wycinasz w tej płycie okrąg średnicy nieco większej niż sam zapas, które będzie można w razie nagłej potrzeby wyciągnąć.

Jakiego wzmaka u-D zakładasz ??
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez zaczek111 » 14 lut 2011, 21:33

No można też pokombinować jesli jest mały gabarytowo wzmak pod siedzenie z przodu. Ja mam tak schowanego Stega :D

Forumowicz

Postprzez Nowy27 » 15 lut 2011, 21:08

wzmacniasz będzie z serii Glow:( niestety na lepszy mnie nie stać 4 -kanałowy + suba tylko może doradźcie jaki ( zaznaczam ze chciałbym go schować w bok bagażnika – nie wiem czy to możliwe ale taki mam pomysł ), Też myślałem żeby do przodu schować wzmacniacz ale powiedziano mi że ze względu na warunki atmosferyczne należy sobie odpuścić:(
Początkujący

Postprzez Lukas007 » 16 lut 2011, 14:20

Czemu upierasz się przy nowym sprzęcie ?? Ten Glow kosztuje 750zł, za tą kasę kupisz znacznie lepszy wzmacniacz używany. Dołóż sobie jeszcze 200zł i kup taki –> http://allegro.pl/twister-f4-600-super-moc-tanio-4x145-rms-4ohm-i1456590730.html. Wystarczy Ci na długo, uciągnie praktycznie każdy zestaw przedni i mocnego suba (masz ponad 450W RMS w mostku). Poza tym jak Ci się znudzi i zechcesz zmienić system na taki, który opiera się na większej liczbie wzmacniaczy, to bez problemu go odsprzedasz.

Pytasz o subwoofer ... do tego Glow'a to raczej coś w granicach do 150W RMS'u. Ja bym polecał JL Audio W1, albo u-Dimension EL-S104/EL-S124 (ten u-D gra u mnie na filmie) ... to z nowych, a co do używanych to możesz pod tego używanego wzmaka którego Ci zaproponowałem, kupić coś takiego –> http://allegro.pl/cerwin-vega-124-400watt-rms-i1452226657.html. Basu Ci nie zabraknie wtedy. Zabudowywać takiego suba w boczku bym nie radził, do tego trzeba już bardzo solidną konstrukcję i sporo zabawy z wygłuszaniem. Na początek zwykła, obliczona skrzynia.
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez Nowy27 » 16 lut 2011, 23:36

dziękuje za odp. , ja się nie upieram przy nowym ale po prostu ten wzmacniacz mogę mieć za 600 PLN stąd to zainteresowanie zobaczymy jutro montaż głośników Morel + radio Alpine ( montaż w Dobry Ton) więc pewnie doradzą co z bagażnikiem .Przed podjęciem decyzji napisze na forum co mi powiedzieli i wtedy za Wasza radą i pomocą podejmę decyzję:)Póki co dziękuje za wszystkie rady
Początkujący

Postprzez Nowy27 » 17 lut 2011, 19:49

no to przód już zamontowany w weekend podeślę zdjęcia:) jak to wszystko wyszło.Jeśli chodzi o tył to otrzymałem informację że zabudowa + głośnik basowy 20 cm ( umieszczony w prawym boku) + wzmacniacz to sporo więc na razie muszę się wstrzymać ale nie za długo bo 2-3 kwietnia jest impreza CA w Lublinie w MTL.Mam pytanie czy tylko rzeczywiście 20 cm głośnik uda sie zamocować czy może wejdzie 25 cm?

Serdecznie Pozdrawiam
Łukasz
Początkujący

Postprzez Lukas007 » 18 lut 2011, 18:47

W jakiej klasie zamierzasz startować ?? ... mógłbyś opisać jak wyglądał ten montaż głośników w drzwi, czym wygłuszali, jakie dystanse pod głośnik, okablowanie itp ...

Co do subwoofer'a to moim zdaniem 20cm będzie za mały, ale szczerze przyznam, że nigdy takiego nie słyszałem, więc mogę się mylić. Jeżeli robisz zabudowę, to możesz ją wykonać pod każdy głośnik, nie ma ograniczeń. Ja bym jednak radził Ci zamontować głośnik w normalnej skrzynii, bez zabudowy. Chyba, że bardzo potrzebujesz bagażnika i aspekt praktyczny także wchodzi w grę.
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez Nowy27 » 18 lut 2011, 20:33

w żadnej klasie nie startuje ( może źle napisałem ).Ja po prostu lubię słuchać muzyki i może tak sobie myśle ze mi odbiło skoro tyle pieniedzy na to wydam,.Jeśli chodzi o montaż to najpierw ogrzali samochód ( auto stało w ich garażu ok 2h , następnie przystąpili do montażu rozebrali boczki drzwi. i całą elektryke jesli chodzi o sterowanie szyb i lusterek, dalej rozpoczęło się wygłuszanie tu zauważyłem że była jakaś wata czy coś do tego podobne + maty wygłuszające ( nazwa firmy nie znana);potem rozpoczął się montaż dystansów na głośniki( materiał dla mnie podobny do drewna choć mógł być to również mdf ale tego nie wiem na 100%) dalej przymiarki głośników i ich montaż a na koniec złożenie wszystkiego do kupy i podłączenie radia które dla mnie jest wyśmienite i nie żałuje kasy że tyle wydałem na nie.
Aha zapomniałbym był jeszcze montaż syczków które znajdują się w tzw. trójkącikach przy lusterkach.Docelowo będą one obszyte czarną skórą z srebrną nicią ( auto moje jest srebrne).

Natomiast jeśli chodzi o tył to aspekt praktyczny musi być bo Mój Ośrodek Decyzyjny byłby mocno nie pocieszony:)
Ponawiam więc pytanie czy rzeczywiście tylko 20 cm zmieści sie w bok bagażnika( nie ukrywam że zależałoby mi na 25 cm).Proszę Was o pomoc w tej sprawie

Serdecznie Pozdrawiam
Łukasz
Początkujący

Postprzez zaczek111 » 19 lut 2011, 09:50

Można wiedzieć ile Cię to kosztowało $$$??? Może być na PW :D
Jesli chodzi o suba to i tak czy to bedzie 20cm czy 25cm to tylko Twój wybór, i tak "firma" Ci to bedzie robić, więc oni bedą musieli zrobić odpowiednią pojemność skrzynki tak żeby ten głośnik pracował w odpowiednim litrażu. Odpowiednio dobrana 20-ka zagra jak nie jedna 25-ka. Osobiście mam 2x10" i w zupełności mi wystarcza-jak chce "masaż pleców" to też mam <spoko>

Forumowicz

Postprzez Nowy27 » 20 lut 2011, 10:58

1700 PLN to jest koszt montażu za przód ale do tego jeszcze muszę doliczyć obudowę syczków wiec zrobi sie 2 tys. PLN.Dziekuje za tą informację.Skoro piszesz że 2x10 Ci wystarcza to pewnie przy 1x20 powinno mi wystarczyć ale poczekamy zobaczymy...a jak już to zamontuje pozostanie montaż opon z alufelgami na lato od mazdy rx-8 ale to już inna bajka:)

Serdecznie Pozdrawiam
Łukasz
Początkujący

Postprzez Lukas007 » 20 lut 2011, 11:13

1700 PLN to jest koszt montażu za przód

Rzucam studia, otwieram firmę i od dziś montuje głośniki <czarodziej>

Moim zdaniem przesada za to co Ci w tych drzwiach zrobili, ale ważne, że jesteś zadowolony. W sumie, jeżeli teraz masz to zrobione solidnie, to w przyszłości głośniki na lepsze będziesz już mógł wymienić sobie sam, a z pewnością zechcesz coś takiego zrobić, bo choć Twój zestaw jest dobry, to jest na co zrobić upgrade ;)

Masz już podłączonego Morela pod jakiś piec, czy narazie lecisz z radia ?? ... jak wrażenia ??

Moja rada odnośnie "sekcji basowej" – zamiast wydawać w profi firmie gruba kasę na zabudowę subwoofer'a w boczku, lepiej dołożyć na lepszy głośnik i założyć go póki co w normalnej skrzynii.
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez Nowy27 » 20 lut 2011, 12:00

wiesz apetyt rośnie w miarę jedzenia...na chwilę obecną po zamontowaniu tego zestawu jest ok ale brak mi basu.
Wszystko co dobre zawsze kosztuje:)
Głośniki na razie grają pod samym radiem, zapraszam do Lublina do to można posłuchać na żywo
Niestety normalnej skrzyni u mnie nie będzie ze względu na Mój Ośrodek Decyzyjny stąd pomysł zabudowy, jak już robić to docelowo na pół środki sobie nie mogę pozwolić:)

Serdecznie Pozdrawiam
Łukasz
Początkujący

Postprzez Lukas007 » 20 lut 2011, 12:04

Nic dziwnego, zestaw o tej mocy nie jest stworzony do grania pod radiem. Co do odsłuchu, to chętnie, na jakimś zlocie, poza tym znam te głośniki dobrze i wiem co potrafią. Co do tego "wszystko co dobre zawsze kosztuje" nie do końca się sprawdza jeżeli chodzi o sam montaż, ale nie wnikam – jest zrobione. Co do pół środków to jestem tego samego zdania, ale tutaj IMO półśrodkiem jest wkładanie gorszego sub'a kosztem zabudowy. Chociaż, jeżeli masz kasy na wszystko – na zabudowę i na dobrego suba, to oczywiście rób wszystko na raz.

Jaka decyzja odnośnie subwoofer'a i wzmacniacza ??
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez Nowy27 » 20 lut 2011, 12:22

jesli chodzi o wzmacniacz to myślałem o firmie u-dimension model glow choć podobno jr jest lepszy ale nie znam cen więc to mam do sprawdzenia, na pewno musi być 4 -kanałowy,ale czekam na Wasze propozycje?
jeśli chodzi o suba to tu już nic nie wiem ( patrzyłem jakieś tam modele ale się pogubiłem) więc tu czekam na propozycję tym bardziej:)

Lukas007 będziesz na najbliższym zlocie w Lublinie? bo ja się wybieram to można by było wtedy pogadać na żywo?

Serdecznie Pozdrawiam
Łukasz
Początkujący

Postprzez Lukas007 » 20 lut 2011, 12:34

Kiedy wypada ten spot w Lublinie ??

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to z Morel'em ciekawie mógłby się zgrać Helix H400, ale niesłysząłem na żywo tego pieca. Zależy jeszcze czego po dźwięku oczekujesz, ma być stonowany i delikatny czy ma grać głośno i ostro ...
Forumowicz

Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro