Jaki zestaw kupić? Pomoc w dobraniu całego zestawu CA
pod radio e-6c a pod piecyk es-6c 
NaturalSound -instalacje Car Audio
- Od: 25 paź 2006, 11:56
- Auto: SoundCombi
Witam wszystkich!
Miałem podobny dylemat do Was tzn. co wybrać w cenie do ok. 350zł. Wybór, po odsłuchu padł na JBL 6507c. Brzmienie odpowiadało mi najbardziej. Do tego głośniki mają niższą impedancję, niby są to 2 Ohmy, jednak po przeczytaniu opisów, tu i ówdzie w rzeczywistości podają ok. 3. Co nam to daje? Myślę, że dla wtjemniczonych sprawa jest jasna, dla mniej wtajemniczonych, daję nam to ok. +25% mocy, głośniki będą zwyczajnie lepiej chodzić na radiu bez wzmacniacza.
Zamierzam zamontować je do mojej GE, kupiłem już przejście z 5x7 na 165mm i chcę się zabrać za montaż. Drzwi już wcześniej wygłuszałem.
Jak zamontuję to opiszę wrażenia brzmieniowe:)
Pozdrawiam
Miałem podobny dylemat do Was tzn. co wybrać w cenie do ok. 350zł. Wybór, po odsłuchu padł na JBL 6507c. Brzmienie odpowiadało mi najbardziej. Do tego głośniki mają niższą impedancję, niby są to 2 Ohmy, jednak po przeczytaniu opisów, tu i ówdzie w rzeczywistości podają ok. 3. Co nam to daje? Myślę, że dla wtjemniczonych sprawa jest jasna, dla mniej wtajemniczonych, daję nam to ok. +25% mocy, głośniki będą zwyczajnie lepiej chodzić na radiu bez wzmacniacza.
Zamierzam zamontować je do mojej GE, kupiłem już przejście z 5x7 na 165mm i chcę się zabrać za montaż. Drzwi już wcześniej wygłuszałem.
Jak zamontuję to opiszę wrażenia brzmieniowe:)
Pozdrawiam
- Od: 4 kwi 2007, 17:34
- Auto: MAZDA 626 '96 1.8 90KM
ts80 napisał(a):Wybór, po odsłuchu padł na JBL 6507c. Brzmienie odpowiadało mi najbardziej.
MI raczej odradzaj JBL-a bo chce zrobic sobie naglosnienie w tej firmie jesli tylko cos wysluchasz z tych glosników daj znac Przeznzcam na to okolo 3 tys. więc kazda opinia jest tu potrzebna a zwlasza kogos kto ma cos takiego w aucie
- Od: 19 cze 2007, 07:15
- Auto: Xedos B6 97r 1.6 DOHC
Ja mogę polecić Infinity Reference – z braku czasu mamy tylko z jedną stronę w xedosie zrobioną i to w dodatku w tej chwili nie wygłuszoną, ale dźwięk jest już baaardzo przyjemny
Jak tylko będzie trochę wolnego to stronę kierowcy wygłuszymy i zrobimy od strony pasażera i powinno być nieźle
Nurtuje mnie tylko jedno pytanie – czy do słuchania "normalnej" muzyki potrzebny jest subwoofer?
Jak tylko będzie trochę wolnego to stronę kierowcy wygłuszymy i zrobimy od strony pasażera i powinno być nieźle

Nurtuje mnie tylko jedno pytanie – czy do słuchania "normalnej" muzyki potrzebny jest subwoofer?
f*ck
Witam
Na caraudio to nie znam sie wogole.ale:)
Czy bedzie wogole jakos gralo takie rozwiazanie....
Mazda 323c glosniki przod tam chyba jakies 80w glosniki 2 dalej z tylu 2 boshmany 180w bodajze wiecej nie wiem mialem kabel poprowadzony do bagarznika po gosc wyciągnol glosniki z polki no i teraz kupilem sobei Alpine 210W 35 RMS i czy moje radio Sony cdx ca600 4x50 uciagnie to wszystko ni i raczej nie bedzie w polce chyba stereo skoro jest jeden jakis badziewny kabel prawda??
dzieki z gory forumowicze czekam na pomoc
Pozdro
Na caraudio to nie znam sie wogole.ale:)
Czy bedzie wogole jakos gralo takie rozwiazanie....
Mazda 323c glosniki przod tam chyba jakies 80w glosniki 2 dalej z tylu 2 boshmany 180w bodajze wiecej nie wiem mialem kabel poprowadzony do bagarznika po gosc wyciągnol glosniki z polki no i teraz kupilem sobei Alpine 210W 35 RMS i czy moje radio Sony cdx ca600 4x50 uciagnie to wszystko ni i raczej nie bedzie w polce chyba stereo skoro jest jeden jakis badziewny kabel prawda??
dzieki z gory forumowicze czekam na pomoc
Pozdro
-
airseb
Pod radio możesz podłązyc tylko 4 głośniki, bo tyle jest dokładnie wyśc wzmacniacza w radiu. Kolejna sprawa to optymalny dobór głośników do systemu w którym mają grac pod samym radiem (bez zewnętrznego wzmacniacza). Tu zakładanie głośników które mają, jak piszesz, 80W RMS pod radio, które przeciętnie będzie miało w okolicach 18-22W RMS jest bezsensowne.
Moim zdaniem najlepiej zrobisz jak sprzedasz te "jakieś" głośniki 80W, które masz obecnie na przód, oraz te 2 buszmeny po "fake" 180W każdy i za to kupił sobie używany, bądz też nowy zestaw Helix'a Dark Blue – w zależności od Twoich preferencji – odseparowany 62.1 lub coaxialny. Zostaw sobie te Alpine i włóż je w półkę (jest to złe rozwiązanie pod względem jakości dzwięku, ale z tego całego bałaganu tak będzie najlepiej).
Taki zestaw, czyli...
1. Przód –> Helix Dark Blue (separowany, bądz coaxialny – zależy od tego ile możesz wydac)
2. Tył –> Alpine 35W RMS (dobrze było by gdyby były to elipsy – miałbyś już namiastkę basu)
3. Wygłusz drzwi – maty dekarskie + samozaparcie = dużo lepsze wykorzystanie, nawet słabych głośników
4. No i na koniec to radio, czyli Sony CDX CA600
... już jakoś "poprawnie" zagra
Jeżeli chodzi o ten zestaw Helix'a to na prawdę warto dołożyc te 100zł na odseparowany, będziesz miał już dobrą scenę z przodu.
Pozdrawiam
Lukas
Moim zdaniem najlepiej zrobisz jak sprzedasz te "jakieś" głośniki 80W, które masz obecnie na przód, oraz te 2 buszmeny po "fake" 180W każdy i za to kupił sobie używany, bądz też nowy zestaw Helix'a Dark Blue – w zależności od Twoich preferencji – odseparowany 62.1 lub coaxialny. Zostaw sobie te Alpine i włóż je w półkę (jest to złe rozwiązanie pod względem jakości dzwięku, ale z tego całego bałaganu tak będzie najlepiej).
Taki zestaw, czyli...
1. Przód –> Helix Dark Blue (separowany, bądz coaxialny – zależy od tego ile możesz wydac)
2. Tył –> Alpine 35W RMS (dobrze było by gdyby były to elipsy – miałbyś już namiastkę basu)
3. Wygłusz drzwi – maty dekarskie + samozaparcie = dużo lepsze wykorzystanie, nawet słabych głośników
4. No i na koniec to radio, czyli Sony CDX CA600
... już jakoś "poprawnie" zagra
Jeżeli chodzi o ten zestaw Helix'a to na prawdę warto dołożyc te 100zł na odseparowany, będziesz miał już dobrą scenę z przodu.
Pozdrawiam
Lukas
może jakos ten dzwięk wzmocnić i podzielić jakims zmacniaczem ...nie bardzo chce wymieniac i tyle sie z tym bawic
co by tanio bylo i wogole
dzieki
-
airseb
sorry,
ale raczej na pewno nie masz w tym temacie pojęcia, nawet zielonego!
i lepiej nie kombinuj sam, tylko poproś kogoś z wiedzą audio o pomoc ,
chocby nawet odpłatnie, aby tobie to podłączył czy odp. zestroił
i tak się będzie opłcać!
bo inaczej w najgoorszym przypadku spalisz auto
a w najlepszm radio!
polecam !
pozdr.
E
ale raczej na pewno nie masz w tym temacie pojęcia, nawet zielonego!
i lepiej nie kombinuj sam, tylko poproś kogoś z wiedzą audio o pomoc ,
chocby nawet odpłatnie, aby tobie to podłączył czy odp. zestroił
i tak się będzie opłcać!
bo inaczej w najgoorszym przypadku spalisz auto
a w najlepszm radio!
polecam !
pozdr.
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
airseb ja bym bl za jakims melym piecem na przod (stary Sony – 120 pln) i chodzby wspomniane Helixy i wygluszenie.. Basu z tego nie bedzie, ale jakas tam jakosc juz uzyskasz..
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
- Od: 10 mar 2007, 01:38
- Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość :p Szukam porady dotyczącej zestawu na przód i czy moj sprzęcik fajnie zagra w takiej konfiguracji jaką sobie upatrzyłem. Może zacznę od tego co posiadam.
Radio cd/mp3 JVC KD-G 322 4x50W + wyjście na wzmacniacz
Wzmacniacz Sams 4ch 4x75 w rms
Wzmacniacz Magnat Clasic 2000 2ch ok 200 w rms
Korektor Gelhard GXV 150 ASP 4x50W (wyjścia tylko głośnikowe, wejścia głośnikowe i chinch)
Zwrotnie Mac Audio 3-drożne
Kondensator Dietz 1F
Tuba basowa Magnat Shotgun 600W/300 RMS
Jadą już kabelki 25mm i filtr przeciwzakłóceniowy.
Po pierwsze proszę o poradę jaki zestaw odseparowany na przód do 250zł. Myślałem o tweeterach Hertz ET 20 bądz DT16 i jakiś wooferkach 16,5 w drzwi (oczywiscie wyciszonych). Czy może jakieś midbasy aby tego basu nie było za dużo? Tuba gra dosyć konkretnie.
I teraz drugie pytanko, jak to wszystko poskładac do kupy. Chciałbym wszystko puscić przez korektor a że nie ma wyjśc RCA bede musiał zastosować adaptery z wyjsć głośnikowych na RCA (czy jest sens?). Z jednego adaptera do wzmaka Sams w mostku na 2 kanały i ze wzmaka do zwrotnic i głośnikow w drzwiach i tweeterów. A z drugiego adaptera do wzmaka Magnata w mostku i pod tube (w bagażniku). Myślałem też aby użyć głośnika z tuby i zrobić elegancką skrzynkę? Myślę że napisałem tego posta zrozumiale i ktoś będzie w stanie mi pomóc i poradzić. Z góry wielkie dzięki
To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość :p Szukam porady dotyczącej zestawu na przód i czy moj sprzęcik fajnie zagra w takiej konfiguracji jaką sobie upatrzyłem. Może zacznę od tego co posiadam.
Radio cd/mp3 JVC KD-G 322 4x50W + wyjście na wzmacniacz
Wzmacniacz Sams 4ch 4x75 w rms
Wzmacniacz Magnat Clasic 2000 2ch ok 200 w rms
Korektor Gelhard GXV 150 ASP 4x50W (wyjścia tylko głośnikowe, wejścia głośnikowe i chinch)
Zwrotnie Mac Audio 3-drożne
Kondensator Dietz 1F
Tuba basowa Magnat Shotgun 600W/300 RMS
Jadą już kabelki 25mm i filtr przeciwzakłóceniowy.
Po pierwsze proszę o poradę jaki zestaw odseparowany na przód do 250zł. Myślałem o tweeterach Hertz ET 20 bądz DT16 i jakiś wooferkach 16,5 w drzwi (oczywiscie wyciszonych). Czy może jakieś midbasy aby tego basu nie było za dużo? Tuba gra dosyć konkretnie.
I teraz drugie pytanko, jak to wszystko poskładac do kupy. Chciałbym wszystko puscić przez korektor a że nie ma wyjśc RCA bede musiał zastosować adaptery z wyjsć głośnikowych na RCA (czy jest sens?). Z jednego adaptera do wzmaka Sams w mostku na 2 kanały i ze wzmaka do zwrotnic i głośnikow w drzwiach i tweeterów. A z drugiego adaptera do wzmaka Magnata w mostku i pod tube (w bagażniku). Myślałem też aby użyć głośnika z tuby i zrobić elegancką skrzynkę? Myślę że napisałem tego posta zrozumiale i ktoś będzie w stanie mi pomóc i poradzić. Z góry wielkie dzięki
- Od: 24 paź 2009, 16:13
- Auto: Mazda Mx3, 1,6i 16v, 93r.
kruku17, mily200 dobrze radzi, korektor sprzedaj, raz ze to nic rewelacyjnego, dwa ze jak nie ma low input, to mega strata dla jakosci przez konwerter Hi=>Lo, glosnik z walca mozesz wyciagnac i jak najbardziej dac go w "normalna" skrzynke, mysle, ze pokaze duzo wiecej
Jakie masz preferencje muzyczne ? Jak lubisz duzo dracej sie gory, to Hertz jak najbardziej. Moga byc tez uzywane glosniki, czy musza byc nowki
Jakie masz preferencje muzyczne ? Jak lubisz duzo dracej sie gory, to Hertz jak najbardziej. Moga byc tez uzywane glosniki, czy musza byc nowki
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
- Od: 10 mar 2007, 01:38
- Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D
Moim zdaniem to korektor nie potrzebny, tylko bez sensu będzie zwiększał mase auta a na głosnikach za 250 zl i tak tego nie odczujesz.
Na przód mogę zapromonować powerbass s6c bo jeżeli masz wzmaka to zagra jak bóg przykazał
Hertz odradzam bo tweetery wykonczą Cie swoim metalicznym "darciem sie" i na długich trasach po prostu będziesz wolał wyłaczyć radio. Ewentualnie możesz kombinowac typu midy powerbass lub hertz a tweetery Helix dark blue 6.21 bo są bardzo przyjemne dla ucha, ale jak dla mnie zbyt mało agresywne do muzyki elektronicznej.
Jakby było Ciepło to zaproponowałbym Ci kupno moich głośników (powerbass s6c) ale na takim zimnie nie chce mi sie ich wykręcać
Potrzebuję czegoś słabszego bo nie mam wzmaka a na samym radio to tak średnio chodzą. No chyba że chcesz się zamienić za Helixy DB to się zastanowię ;]
Na przód mogę zapromonować powerbass s6c bo jeżeli masz wzmaka to zagra jak bóg przykazał
Jakby było Ciepło to zaproponowałbym Ci kupno moich głośników (powerbass s6c) ale na takim zimnie nie chce mi sie ich wykręcać
W sumie tak bardzo mi nie zależy na korektorze, poprostu ładnie wygląda i podobają mi się te skaczące słupki potencjometrów:P Po drugie w Madzi mam ten cholerny schowek na kasety pod radiem i chciałbym cos tam włożyć, może macie jakieś pomysły?? Z korektorem faktycznie dam sobie spokój.
Jeśli śmigam sam to techno, dance, troche hip-hopu i reagee, jak z dziewczyną to trochę rocka i spokojniejszych nut. Powiedzcie mi jeszcze czy ta moja wizja podłączenia (prócz korektora:D) jest w miarę słuszna czy widzicie to inaczej? I czy jak podłączę zasilanie do kondensatora a z niego do dwóch wzmacniaczy czy będzie to działać jak powinno?
Ache napisał(a):Jakie masz preferencje muzyczne ?
Jeśli śmigam sam to techno, dance, troche hip-hopu i reagee, jak z dziewczyną to trochę rocka i spokojniejszych nut. Powiedzcie mi jeszcze czy ta moja wizja podłączenia (prócz korektora:D) jest w miarę słuszna czy widzicie to inaczej? I czy jak podłączę zasilanie do kondensatora a z niego do dwóch wzmacniaczy czy będzie to działać jak powinno?
- Od: 24 paź 2009, 16:13
- Auto: Mazda Mx3, 1,6i 16v, 93r.
Dobrze powiedziane- sprzedac te glosniki co masz-kupic helixy i bedzie to przynajmniej jakos grało. Jak nie poradzisz sobie z podłączeniem to lepiej nie ryzykowac za tzw. "na piwo" ktoś, kto sie zna na tym to Ci pomoze (nie licząc abstynentów
)
Wykonuje Pomiary ilości dB- chetnych zapraszam na PW.
143,4dB i to jeszcze nie koniec ;)
- Od: 13 lut 2009, 17:43
- Auto: Mazda 6 2.3GY 03r
święta racja!!
ps. po pierwsze poszukaj na forum przykładowych instalacji CA w 323c to zobaczysz jak inni to zrobili
ps. po pierwsze poszukaj na forum przykładowych instalacji CA w 323c to zobaczysz jak inni to zrobili
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
Witam. Zakupiłem niedawno mazdę 323F i chciałbym zainwestować w nią jakiś sprzęt audio. Kwotę jaką mogę przeznaczyć to do 1500zł max. Jako, że nie znam się na tym proszę o pomoc w podaniu jakie musiałbym kupić radio, głośniki itd żeby wszystko trzymało się kupy i zmieściło się w tej kwocie
- Od: 3 gru 2012, 19:38
- Auto: Mazda 323F 1,8 16V 1996r.
Ale co miało by się znaleźć za 1500zł? 1500 to kosztuje dobre radio niestety. CO chcesz kupić za tą kwotę, co masz. Czy z montażem czy cena za same graty? Nowe czy używane?
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH