Jakie kupić głośniki? (na przód, na tył, nie subwoofery)
pytanie raczej do znawców.
planuje zamontować soprany w okolocach przedniego podszybia w tapicerce tzn. zrobć otwory w desce i wmontować tam soprany na stałe.
czy to dobry pomysł? czy może lepiej w trójkąty od lusterek?
soprany juz zakupione: Hertz HT 25
planuje zamontować soprany w okolocach przedniego podszybia w tapicerce tzn. zrobć otwory w desce i wmontować tam soprany na stałe.
czy to dobry pomysł? czy może lepiej w trójkąty od lusterek?
soprany juz zakupione: Hertz HT 25
- Od: 25 lip 2010, 10:53
- Auto: Mazda 323f BJ '98 2.0ditd 90KM +
pitterpan- rozgladnij sie za takimi firmami jak alpine, pioneer, clarion itp. w porównaniu do boschmana różnice w jakosci dzwieku zauważysz juz po włączeniu radia. Nieraz kupisz dobra używke w super stanie która Ci bedzie służyć przez długie lata.
siwy-84 nie pamiętam jak tam jest w 323 ale nie rób specjalnie dziur bo szkoda tapicerki. Jak chcesz zrobic ladnie i dobrze to polecam w słupki kolo szyby zrobić albo juz w tych trójkątach. Hertz HT 25 są male i możesz je chwycic na malych wkretach i ustawić ładnie, a potem troszkę żywicy i wyprofilować to. W sumie ok 3 godzin pracy (nie licząc wyschnięcia) a efekt juz bedzie!!!!
siwy-84 nie pamiętam jak tam jest w 323 ale nie rób specjalnie dziur bo szkoda tapicerki. Jak chcesz zrobic ladnie i dobrze to polecam w słupki kolo szyby zrobić albo juz w tych trójkątach. Hertz HT 25 są male i możesz je chwycic na malych wkretach i ustawić ładnie, a potem troszkę żywicy i wyprofilować to. W sumie ok 3 godzin pracy (nie licząc wyschnięcia) a efekt juz bedzie!!!!
Wykonuje Pomiary ilości dB- chetnych zapraszam na PW.
143,4dB i to jeszcze nie koniec ;)
- Od: 13 lut 2009, 17:43
- Auto: Mazda 6 2.3GY 03r
witam, koledzy mam pytanie co do glosników, moj wybor to firma hertz ze wzgledu ze w poprzednim aucie sie ladnie grały. teraz mody idą w madzie i mam dylemat czy tweetery osobno dac w podszybie ewentualnie w słupki czy kupic glosniki połączone z tweeterami i wsadzic to w drzwi? oczywiscie wygluszenie bedzie i pchane ze wzmaka. 323BJ
- Od: 29 lis 2010, 20:44
Witam,
Słyszałem że w 323f bg głośniki są mocowane na 3 śruby w oryginale, a większość ogólnodostępnych głośników na 4, co z tym fantem zrobić? I przy okazji, oryginalnie wchodzą 13 głośniczki, a podobno dzięki dystansom można wsadzić 16,5. Jakie dystanse polecacie? Prosze o konretne linki, bo jakoś w tej dziedzinie jestem "zielony"
Pozdrawiam
Słyszałem że w 323f bg głośniki są mocowane na 3 śruby w oryginale, a większość ogólnodostępnych głośników na 4, co z tym fantem zrobić? I przy okazji, oryginalnie wchodzą 13 głośniczki, a podobno dzięki dystansom można wsadzić 16,5. Jakie dystanse polecacie? Prosze o konretne linki, bo jakoś w tej dziedzinie jestem "zielony"
Pozdrawiam
pitterpan napisał(a):Witam,
Pozdrawiam
Myślę, że znajdziesz bez problemu dystanse dedykowane z MDFu a jeśli nie to musisz kupić jakieś uniwersalne
- Od: 15 paź 2010, 23:13
Witam,
Pytanko odnośnie głośników na przód – DLS R6A vs Hertz HSK 165 vs Morel Tempo 6? Które z tych trzech byście polecili i dlaczego? Ew. jakieś inne propozycje w podobnych cenach? Lub też kombinacje typu woofery DLS'a ,a gwizdki Morela i zwrotnice na zamówienie robione? Wdzięczny będę za wszelkie sugestie
Dodam ,że mają te głośniki grać pod Alpine CDA-9855R, do muzyki typu breakbeat, dubstep, drum and bass, rap. Czyli powinno być w miarę dynamicznie, ale basu zabraknąć nie może
Pozdrawiam
Pytanko odnośnie głośników na przód – DLS R6A vs Hertz HSK 165 vs Morel Tempo 6? Które z tych trzech byście polecili i dlaczego? Ew. jakieś inne propozycje w podobnych cenach? Lub też kombinacje typu woofery DLS'a ,a gwizdki Morela i zwrotnice na zamówienie robione? Wdzięczny będę za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
Moja Miłość, Duma, i Rozrywka :) http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=130442
Wszystkie trzy modele są godne uwagi. DLSR6A polecem bo sam takie mam zasilone steg-iem 120.2(dzwięk mi odpowiada a basu nie brakuje), Hertz HSK (jesli ze starej serii to masz w kieszeni jeszcze prawie 500zł bo na allegro ceny sa juz od 290zl) jesli nowe to nie słyszałem jeszcze. Morel-ki ostatnio widzialem za 500zł nówki- głosniki również z wykopem, ale najlepiej jak by była możlwość posłuchania tych zestawów np na jakimś spocie... więc wybór dalej trudny...
Daruj sobie hertza, jak chcesz dużo basu to Tempo 6 Ci w tym pomogą i mają bardzo fajny tweeter. Zamontowaliśmy już wiele razy tempo i przy wygłuszonych drzwiach jest rewelacja.
- Od: 19 maja 2010, 12:16
- Auto: 626 GF 2,0 136 KM 1998
bo jest własnie też kwestia tego czy kupić jakiś gotowy zestaw dwudrożny czy może lepiej wziąć tak jak pisałem wcześniej, np. woofery DLSa + tweetery Morela , a zwrotnice na zamówienie wtedy? bo DLSa fakt ,że dużo osób na forach chwali i nie raz pojawiają się tematy takie jak ten i z reguły jednak wybierają R6A, ale z tego co wiem to gwizdki z tego zestawu średnio sobie dają radę. więc albo kupić jakiś zestaw, który daje rade po całości albo kombinować 
jest jeszcze jedna opcja. DLS R6A vs. Dego PO-650, z czego ten drugi zestaw jest ok 200zł droższy, a nie wiem czy warto dokładać. Do niedzieli mam czas na decyzję, więc liczę ,że ktoś mi jakoś pomoże w doborze głośników na przód
jest jeszcze jedna opcja. DLS R6A vs. Dego PO-650, z czego ten drugi zestaw jest ok 200zł droższy, a nie wiem czy warto dokładać. Do niedzieli mam czas na decyzję, więc liczę ,że ktoś mi jakoś pomoże w doborze głośników na przód
Moja Miłość, Duma, i Rozrywka :) http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=130442
Nie słuchałem to mam. Kupiłem głośniki GMS657 i jest problem i nie wiem czy mam racie
grają słabo i czy to wina radia Clarion BD 329 R czy kabli czy głośników. pożyczyłem od
kolegi Alpine cda 7873 i wydaje mi że grało to lepiej czy da to się uratować wymianą kabli
i ewntualnie radio koło 300 – 400 zł i coś na tył. Proszę o pomoc
!!
grają słabo i czy to wina radia Clarion BD 329 R czy kabli czy głośników. pożyczyłem od
kolegi Alpine cda 7873 i wydaje mi że grało to lepiej czy da to się uratować wymianą kabli
i ewntualnie radio koło 300 – 400 zł i coś na tył. Proszę o pomoc

- Od: 29 sty 2010, 21:33
- Auto: Mazda 323F 2.0DiTD 90KM
Jeśli próbowałeś to na innym radiu i gra lepiej to na pewno wina samego radia(jakos mam słabość do pioneera i alpine-clarion jakoś do mnie nie przemawia
). Choć też nasuwa sie pytanie jakie te kable tam masz i czy dzwi wygłuszone, czy nie 

Więc można zacząć od wymiany kabelków na grubsze, póżniej wygłusz dzwi nawet dekarka( powinieneś mieć już jakiś bas z głośnika) a co do radia to można spróbować podłaczyć nowego plusa od aku lub jak trafi się okazja to wymień je na alpinke i jak to wszystko zrobisz może wtedy bedziesz zadowolony z tego jak grają te głośniki 
Ja wiem że to nie jest rewelacja jak bym dał na tył Magnat Edition 162 i jakieś radio zamiast tego clariona
pioneer deh-2320ub. I jeszcze jedno co myslicie o tym
http://allegro.pl/sinuslive-spray-es-50 ... 58046.html
pioneer deh-2320ub. I jeszcze jedno co myslicie o tym

- Od: 29 sty 2010, 21:33
- Auto: Mazda 323F 2.0DiTD 90KM
Przepraszam jestem laikiem w tych sprawach, ale zauważyłem ,że mi nie działa przedni głośnik prawy a lewy skrzeczy czasem, chcę kupić zestaw głośniczków do 323f BA tylko na przód, po przeczytaniu jakichś tam poradników wiem, że na tył głośniki psują efekt i jak są przednie dobre to spokojnie dadzą radę.
Jakie polecicie głośniki do tejże mazdy?
np takie mogą być:
http://allegro.pl/blaupunkt-gtx-572sc-g ... 23033.html
bo zauważyłem ,że za JBL gto trzeba ok 200zł dać a za hertz jeszcze więcej a to jest aż taka różnica?
Czy z zwykłym radiem claroriona takie głośniki blaupunkta dadzą rade?
Jakie polecicie głośniki do tejże mazdy?
np takie mogą być:

bo zauważyłem ,że za JBL gto trzeba ok 200zł dać a za hertz jeszcze więcej a to jest aż taka różnica?
Czy z zwykłym radiem claroriona takie głośniki blaupunkta dadzą rade?
Została sama mazda żony i bmw.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
- Od: 13 lis 2008, 09:30
- Auto: bmw 323 e46
Jakie głosniki 5x7 w przednie drzwi do 626GE, bardziej chodzi mi o niskie tony. Jaka firma i jaką max moc mogę podlączyć pod radio aby to zagrało. Z tyłu mam hertza dcx690
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
załóż jakieś z odseparowanym syczkiem np hertz. wg mnie nie ma sensu kupować głośników o moc większej niż 40-50W do zwykłego radia bez wzmacniacza dodatkowego. W cytrynie mam apline (chyba 45W) i grają bardzo przyzwoicie, czysty dźwięk w każdym paśmie, ale mi nie chodziło za bardzo o bass bo w bagażu mam skrzynkę jbl.
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---