Obsługa MP3 w fabrycznym radiu (zdjęcia na str. 32 i 36) (xCarLink, DMC, Yatour)

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez orsn » 15 mar 2008, 23:38

Victoria, k'wa!

Wiec tak.
Wtyczke mam zmostkowana. Wczesniej przecialem ale pozniej do testow zlaczylem znow te kable i tak zostalo wiec mostek na pewno nie szkodzi.
Potrzebne bylo lutowanie radia – proscizna. Wiekszym problemem jest rozlozenie i zlozenie radia tak by srubek nie zostalo ;)

A po lutowaniu nie gral bo mu sie moj pendrive, k'wa nie podobal. Ja to przyciagam nietypowe problemy. Pozyczylem inny i gra. Oba to Kingstony – jeden starszy (moj) i jeden mlodszy.
Dlugo mnie nie bylo bo sie zasluchalem ;) Pieknie gra. Odnosze wrazenie, ze lepiej niz ta zmieniara, ktora mam w zestawie. Teraz czas na zmiane kondensatorow w tweeterach :)
Jeden, minimalny w porownaniu z dotychczasowymi, problem. Ze dwa razy zdazylo sie xCLowi zwiesic. Dzwiek byl taki jak przy zacietym CD (takie niemile, metaliczne brzeczenie). Ktos to mial? Mozna powiedziec, ze to nie wada, tylko zaleta bo tak dobrze udaje CD, ze nawet zaciac sie tak potrafi.

Suma sumarum – wielkie dzieki Myjk za przeprowadzona operacje.

I na koniec historia poboczna ... i pytanie ... ile moga wziac blacharz z lakiernikiem za zrobienie blotnika? Musze sie przygotowac na rozmowe z wlascicielem Peugeota 206.
Ostatnio edytowano 15 mar 2008, 23:49 przez orsn, łącznie edytowano 3 razy
Forumowicz

Od: 3 sty 2008, 22:01
Auto: Mazda6 kombi 2002 100kW diesel

Postprzez orsn » 15 mar 2008, 23:41

Jeszcze jedno. Jak niczego nie podlacze do urzadzenia to ono rznie glupa i puszcza EX8:89 zamiast powiedziec "NO DISC". Ale to tylko jako ciekawostka.
EDIT
Znalazlem chyba jeszcze jedna niedogodnosc – kolejnosc odtwarzania. Przy puszczaniu "mieszanek" pewnie ciezko to zauwazyc ale jesli sie zgra plyte gdzie kolejnosc utworow moze byc istotna, to problem sie pojawia.
Pliki sa odtwarzane w kolejnosci w jakiej pojawiaja sie po wywolaniu komendy dir w Windows.
Winamp gra w takiej samej kolejnosci dopoki sie nie kaze mu jakos konkretnie posortowac plikow – przewaznie po nazwie.
To zdaje sie jest kolejnosc zapisania plikow w katalogu – juz nie pamietam jak to wyglada w FAT'cie.

EDIT 2
Czuje jakbym gadal sam do siebie
Chyba znalazlem rozwiazanie na problem kolejnosci odtwarzania plikow.
http://www.oliver-frietsch.de/reorganize/
Dziala mi dla winampa wiec pewnie dla xCL zadziala.
Ostatnio edytowano 16 mar 2008, 17:47 przez orsn, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez airbob » 16 mar 2008, 17:26

Witam czy któryś z szanownych kolegów mógłby zrobić wyraźne zdjęcia kostki tego urządzenia ?
Powiedzmy w taki sposób aby mając takowe urządzenie z obciętą kostką można by było ją odtworzyć.
A może ktoś posiada rozpiskę pinów złącza zmieniarki ?
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55

Postprzez Myjk » 16 mar 2008, 17:44

OK, po kolei. Sorx że nie pisałem, byłem w trasie...
Skośny nic nie mówi, bo też ma weekend jako my. Jutro z rana pewnie odpisze...

orsn, Parmenides może małe to pocieszenie, ale nie jesteście sami – u mnie są też jakieś dziwne akcje. Dzisiaj w trasie xCL zerwał mi dwukrotnie muzykę, ale zaraz wrócił. Raz (wczoraj) zawiesił się z cyklicznym "zgrzytem", musiałem wyłączyć radio, ale to nic nie dało. Trzeba było wyciągnąć Pen'a, dopiero się zresetował, ale nie chciał ruszyć. Coś tam żona pogrzebała i w końcu za 4 podejściem odpalił. Karta SD nadal się nie czyta bezpośrednio pomimo sformatowania na FAT32 (na FAT też było tak samo). :| Jutro przetestuję inny egzemplarz xCL.

orsn: uff... :D Czyli możliwe że i u mnie jakaś trefna karta SD jest...

airbob: jutro mogę pstryknąć, bo moja "małpa" kijowe foty robi
(jak widać na poprzednich zdjęciach). W pracy stuknę "lustrem".
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez orsn » 16 mar 2008, 17:52

Myjk napisał(a):OK, po kolei. Sorx że nie pisałem, byłem w trasie...
Skośny nic nie mówi, bo też ma weekend jako my. Jutro z rana pewnie odpisze...

orsn, Parmenides może małe to pocieszenie, ale nie jesteście sami – u mnie są też jakieś dziwne akcje. Dzisiaj w trasie xCL zerwał mi dwukrotnie muzykę, ale zaraz wrócił. Raz (wczoraj) zawiesił się z cyklicznym "zgrzytem", musiałem wyłączyć radio, ale to nic nie dało. Trzeba było wyciągnąć Pen'a, dopiero się zresetował, ale nie chciał ruszyć. Coś tam żona pogrzebała i w końcu za 4 podejściem odpalił. Karta SD nadal się nie czyta bezpośrednio pomimo sformatowania na FAT32 (na FAT też było tak samo). :| Jutro przetestuję inny egzemplarz xCL.

orsn: uff... :D Czyli możliwe że i u mnie jakaś trefna karta SD jest...

Zrywanie muzyki tez sie zdazalo. Reset zgrzytu za pomoca wyjmowania pena tez przechodzilem ale troche mnie metoda zmartwila bo xCL w schowku lezy. Za drugim razem udalo sie, o ile pamietam, przeskakujac na inne zrodlo (FM czy inne CD), wylaczajac "radio", wlaczajac znow i wracajac do xCL.
Bezposrednio SD jeszcze nie probowalem.
Forumowicz

Postprzez orsn » 16 mar 2008, 17:56

airbob napisał(a):Witam czy któryś z szanownych kolegów mógłby zrobić wyraźne zdjęcia kostki tego urządzenia ?
Powiedzmy w taki sposób aby mając takowe urządzenie z obciętą kostką można by było ją odtworzyć.
A może ktoś posiada rozpiskę pinów złącza zmieniarki ?

Myjk wklejal – tu jest i powinno wystarczyc. Jedyny, byc moze, problem to dwa czarne kable no ale u mnie i tak sa zmostkowane na kostce.
Forumowicz

Postprzez Myjk » 16 mar 2008, 18:14

orsn napisał(a):Zrywanie muzyki tez sie zdazalo. Reset zgrzytu za pomoca wyjmowania pena tez przechodzilem ale troche mnie metoda zmartwila bo xCL w schowku lezy. Za drugim razem udalo sie, o ile pamietam, przeskakujac na inne zrodlo (FM czy inne CD), wylaczajac "radio", wlaczajac znow i wracajac do xCL.

U mnie też leży w schowku. Myślałem że może karta była źle osadzona albo USB nie kontaktuje przy podskoku, ale niedawno po powrocie katowałem w garażu xCL na wszelkie sposoby i działał poprawnie. Dziwna sprawa. Najbardziej mnie zastanawia, że nie działa zupełnie sama karta SD, natomiast ta sama karta działa przez załączoną przejściówkę. :/
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez airbob » 16 mar 2008, 18:54

Z moich analiz nad złączem zmieniarkowym wynika że ten mostek nie ma wpływu na działanie samego urządzenia, jeśli miałby cokolwiek zmieniać to najwyżej w dźwięku bo te kable są właśnie linią sygnałową m.cz.
Zastanawia mnie tylko iloma liniami urządzenie komunikuje się z radiem symulując zmieniarkę, wygląda że jedną ale coś mi to za mało. Nie wiem jak wygląda kabel do zewnętrznej zmieniarki ciekawe czy też ma tylko tyle kabelków i tak samo rozmieszczonych.
Może ktoś ma takowy i zrobiłby zdjęcie.
I jeszcze jedna prośba na zdjęciu nie mogę dojrzeć od której nóżki złącza idzie ścieżka na której niektórzy muszą zrobić zworkę L716. Niestety radio na którym eksperymentuję jest inne i ma inną płytkę niż te na zdjęciu.
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez Myjk » 16 mar 2008, 20:03

Słuchajcie, dajcie znać jakich dokładnie kart SD używacie (pojemność, producent)
– oczywiście Ci, którym karta działa bezpośrednio w slocie SD.

airbob: ja niestety nie pstryknę, bo nie tykam się do rozbierania radia. :)
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez airbob » 16 mar 2008, 20:53

Liczę na forumowiczów których jeszcze czeka operacja zalutowania zwory
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez orsn » 16 mar 2008, 20:53

airbob napisał(a):I jeszcze jedna prośba na zdjęciu nie mogę dojrzeć od której nóżki złącza idzie ścieżka na której niektórzy muszą zrobić zworkę L716. Niestety radio na którym eksperymentuję jest inne i ma inną płytkę niż te na zdjęciu.

O tym zdjeciu mowisz?
Forumowicz

Postprzez orsn » 16 mar 2008, 20:55

Myjk napisał(a):U mnie też leży w schowku. Myślałem że może karta była źle osadzona albo USB nie kontaktuje przy podskoku, ale niedawno po powrocie katowałem w garażu xCL na wszelkie sposoby i działał poprawnie:/

Tez sie balem braku kontaktu i na wszelki wypadek pen jest podlaczony przez zalaczony do zestawu kabel. Bezposrednie polaczenie predzej czy pozniej skonczyoby sie pewnie wylamaniem gniazda bo pare innych rzeczy w schowku lezy.
Forumowicz

Postprzez Piogron » 16 mar 2008, 21:01

Myjk napisał(a):Słuchajcie, dajcie znać jakich dokładnie kart SD używacie (pojemność, producent)

Ja używam kart Kingston 1 GB. Mam jedną SD drugą micro SD. Dokładnie takie jak na tych aukcjach.
http://www.allegro.pl/item328392388_karta_pamieci_kingston_micro_sd_1gb_microsd.html
http://www.allegro.pl/item323096568_karta_pamieci_kingston_sd_1gb_wysylka_24h_hurt_.html
Obydwie hulają jak na rzie bez zacięć.
Forumowicz

Od: 9 lip 2005, 13:11
Auto: Mazda 6 1,8 2005
W oczekiwaniu na CX-5 2016 2.00 MT

Postprzez airbob » 16 mar 2008, 21:05

Tak o tym zdjęciu piszę, niestety u mnie w eksperymentalnym radiu wygląda to trochę inaczej.
Kombinuję jaką zmieniarkę zewnętrzną można podłączyć do tego gniazda, niestety nie mam rozpiski tego gniazda więc kombinuję.
Do szczęścia potrzebna mi informacja do którego pinu w złączu idzie ścieżka na której robi się tą zworkę
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez say » 16 mar 2008, 21:44

2 GB mini SD SunDisk'a
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lip 2007, 08:58
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez MichalzTca » 16 mar 2008, 22:38

Myjk napisał(a):Najbardziej mnie zastanawia, że nie działa zupełnie sama karta SD, natomiast ta sama karta działa przez załączoną przejściówkę.

Widocznie (nie wiem nie rozkładałem xlink-a) w urządzeniu siedzi inny układ odpowiedzialny za komunikacje z SD niż w przejściówce i to on najprawdopodobniej jest winny braku komunikacji bezpośrednio z karty. Ja używam karty A-Data (nikomu nie polecam) 2 GB i nie odnotowałem żadnych niepokojących symptomów.

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 17 gru 2007, 18:35
Auto: Mazda 323f BJ 2.0 DitD

Postprzez Myjk » 16 mar 2008, 22:47

MichalzTca napisał(a):Ja używam karty A-Data (nikomu nie polecam) 2 GB i nie odnotowałem żadnych niepokojących symptomów.

Ale rozumiem że działa Ci bezpośrednio w slocie SD ?
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez rafi102 » 16 mar 2008, 22:59

Witam
dziś byłem w trasie i zauważyłem ze po przesłuchaniu około 30 numerów Xcl się zwiesił i pokazywał dziwny komunikat. Potrzebował przełączenia na radio i z powrotem na Xcl żeby dalej działał. Sytuacja powtórzyła się dwa razy.
Początkujący

Od: 12 wrz 2007, 07:33
Auto: Mazda 6 2006r. 2.0D 121KM

Postprzez orsn » 16 mar 2008, 23:11

Podpialem do slota microSD, ktore dostalem jakis czas temu razem z telefonem.Gra.
Forumowicz

Postprzez Myjk » 16 mar 2008, 23:13

Hm... dziwna sprawa, ale wynika z tego że problemem są chyba nośniki danych.
Zapytam "źródło" czy mają listę preferowanych kart/pen'ów.

PS orsn, zrobiłem eksperyment i wyciągnąłem zupełnie kartę.
Też mi zaczął grać 8:88 zamiast pokazać NO DISC – ten problem też poruszę u Chińskiego...
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20