M6 CarPC by Vernitus

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Myjk » 19 lis 2009, 11:36

Vernitus napisał(a):Pierwotnie mechanizm opierał się na dźwigni i silniku DC z przekładnią

Zapewne widziałeś ten http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=53461 wątek
– jest tam parę fajnych linków, także do rozwiązań mechanizmu otwierania klapy.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Vernitus » 19 lis 2009, 11:50

Trewor < koszty rozłożyły się w czasie wiec tak bardzo tego nie odczuwam (żona ma do tego inne podejście :P ). Zasilacz ten ma też fajnych parę opcji np. uruchamianie i zamykanie systemu kompa z opóźnieniem (regulowane), zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora, podtrzymanie zasilania np. w momencie przypadkowego zgaśnięcia samochodu, napięcie wejściowe 6-24V (więcej w pdf-ie z linka)

Myjk < temat ten troszkę bardziej mnie zmotywował, a linki w nim zawarte to w zasadzie szczyt góry lodowej :D . Polecam jakby ktoś się interesował polskie forum o "tej zabawie" małe jeszcze ale już coś http://www.mp3car.pl i dużo bardziej rozbudowane http://www.mp3car.com/
"Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi."– Karol Wojtyła
Forumowicz

Od: 5 lut 2009, 16:07
Auto: Mazda 6 CiTD GY 06r.

Postprzez Karol » 19 lis 2009, 12:03

Vernitus na wstepie fajna czerwoniutka madzia .... gratuluje projektu i odrazu pytanie czy wykonal bys cos takiego w mojej m6??? na wiosne bede w PL wiec mogli bysmy sie jakos dogadac :)
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
Forumowicz

Od: 8 sty 2009, 15:38
Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA

Postprzez Vernitus » 19 lis 2009, 12:08

:D pożyjemy zobaczymy, narazie muszę dopieścić tą instalację a że czasu brak to trochę potrwa :P
Czerwone są najpiiikniejsze :]
"Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi."– Karol Wojtyła
Forumowicz

Postprzez Doloress » 19 lis 2009, 13:08

No nie wiem, czy tak na zasilaczu warto oszczędzać, każdy kto miał do czynienia z dobrym komputerem wie jak dużo potrafi namieszać lichy zasilacz... blue screny nikogo nie cieszą tym bardziej w takim wymagającym środowisku jak samochód... (spadki napięć, włączane różne prądożerne urządzenia itp)
Myśle, że koncepcja kolegi jest słuszna i w dobrym kierunku poszedł...
Forumowicz

Od: 20 maja 2009, 12:32
Auto: mazda 6 2006 2,0 diesel 143KM

Postprzez Grzesiu » 19 lis 2009, 17:21

Doloressdla PC, moja wizja to opuszczenie PC na rzecz czegos mniejszego.
Forumowicz

Od: 20 sie 2007, 20:31
Auto: Mx5 NA 93’ Canada
Rx7 SA 79'
3 BM Nakama
Mx5 ND RF
6 GJ

Postprzez Doloress » 19 lis 2009, 18:14

To idealnym dla Ciebie rozwiązaniem byłoby coś takiego jak ARISTO VOYAGER 700. Ma 7 calowy monitor dotykowy o świetnych parametrach – super rozdzielczość, wyjście na dwie karty SD i gniazdo USB ale nie do komunikacji z PC lecz do podłączenia dodatkowego urządzenia np. pendriva lub odtwarzacza MP3/4. Dodatkowo można odtwarzać filmy, zdjęcia i MP3, nie mówiąc o nawigacji. Jak komuś mało to można podłączyć dodatkowo do jednego gniazda kamerę cofania a do drugiego odtwarzacz DVD. Po prostu WYPAS.
Forumowicz

Od: 20 maja 2009, 12:32
Auto: mazda 6 2006 2,0 diesel 143KM

Postprzez Grzesiu » 19 lis 2009, 23:03

noo ciekawa sprawa:) jednak z tego co tutaj zobaczylem i napalilem swoje zamiary:) to zdecydowanie jestem za:
tani zasilacz, stary laptop z np. zbita matryca, dotykowy lcd bo to po prostu wysminite rozwiazanie, oczywiscie myszka gps, karta wifi bo np. na wiekszosci stacji w niemczech jest net, albo jakis hsdpa/wcdma internecik po kraju, dobra karta audio i wejscie pod aux do radia.. no po prostu miód. no a fundusz po dogłębnej analizie cen i wymaganego sprzętu to max. 1000zł, nawet sporo niżej można się zmieścić, a praca? no ja myśle że każdy laik sobie z tym poradzi:) Vernitus dał swietny przyklad i pomysl na jego rozwijanie.
Forumowicz

Od: 20 sie 2007, 20:31
Auto: Mx5 NA 93’ Canada
Rx7 SA 79'
3 BM Nakama
Mx5 ND RF
6 GJ

Postprzez Leo37 » 24 lis 2009, 14:48

[/quote] znalazl to Leo, a oczywiscie stworzyli/odkryli ludzie spoza polski [/quote]

krzych dzięki za uznanie ale ja tez linka na tym forum znalazłem choć nie potrafię powiedzieć od kogo. Jedynie przetworzyłem to na nasz łopatologiczny język i zamieściłem. I sam się dałem zrobić w bambuko. Najpierw sprawdzam potem myślę. hahaha
jeżeli ja nie pomogę Tobie a Ty nie pomożesz mi to kto nam pomoże
Forumowicz

Od: 28 lut 2008, 08:13
Auto: Mazda 6 2008 2.0d 140KM sport excl. kombi

Postprzez krzych » 24 lis 2009, 17:51

Leo37 napisał(a):krzych dzięki za uznanie ale ja tez linka na tym forum znalazłem

A juz tam nie wazne kto, wazne, ze jest i mi powiedziales :).

Ogolnie to widze, ze tu jakis klan czerwonych Madzi sie zrobil, hehe :D To ja sie ciesze :D

Vernitus, jeszcze raz gratki i mam nadzieje, ze kiedys zobacze w akcji :) U mnie neistety zastoj – brak finansow. Czy w Twoim software zamierzasz osadzic jakos ELM327 i jego obsluge?
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez Vernitus » 24 lis 2009, 18:13

krzych napisał(a):Vernitus, jeszcze raz gratki i mam nadzieje, ze kiedys zobacze w akcji :) U mnie neistety zastoj – brak finansow. Czy w Twoim software zamierzasz osadzic jakos ELM327 i jego obsluge?

W akcji spoko, może na jakiś zlot się kiedyś wybiorę to zaprezentuje :) .
Jeśli chodzi o ELM mam interfejs ale w tej chwili służy do zabawy, powiązanie z tym frontend-em na razie nie wchodzi w grę, muszę dopieścić to co jest a potem się zobaczy.... :D
P.S. Cave-Live (frontend)nie jest moim wynalazkiem ale ma funkcje które potrzebuje, jest szybki i w miarę łatwo robi się do niego skórki.
Forumowicz

Postprzez krzych » 25 lis 2009, 01:27

Vernitus napisał(a):W akcji spoko, może na jakiś zlot się kiedyś wybiorę to zaprezentuje usmiech .

Bedzie ciezko, bo ja sie nie wybieram, predzej na miescie ;)
Jak cos wykombinujesz z ELMem, powiadom ;)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez chabas » 27 lis 2009, 00:46

Gratuluje ukonczenia projektu ;) Ja swoj juz dosc dawno na szczescie ukonczylem... I z tego co widze w podobnej konfiguracji sprzetowej... Tylko nie wiem czy u mnie nie bedzie nie dlugo znow rzezbienia bo w planach wymiana kabli i zmiana audio ;)
Żyj szybko... A umieraj kiedy chcesz...
Forumowicz

Od: 19 sty 2009, 21:02
Auto: Mazda MX-3 1.6 '96

Postprzez tobee » 27 lis 2009, 11:26

ciekaw jestem jak ta zabwaka działa przy dużych mrozach/upałach :P
chyba że włączasz jak w aucie jest już około 10st C ;)
Początkujący

Od: 18 maja 2009, 16:26
Auto: Premacy 1.8 '04

Postprzez chabas » 27 lis 2009, 20:03

U mnie dziala bez problemu na mrozie dochodzacym do -10 st C ;) Przy mniejszej niestety jeszcze nie dane mi bylo testowac ;)
Żyj szybko... A umieraj kiedy chcesz...
Forumowicz

Od: 19 sty 2009, 21:02
Auto: Mazda MX-3 1.6 '96

Postprzez Vernitus » 27 lis 2009, 21:19

Jeśli chodzi o zachowanie w niskich temperaturach też jeszcze nie miałem okazji na test, ale nie przewiduje problemów. W gorące dni też nie było problemów, najbardziej obawiałem się o dysk ale temp. utrzymywała się na poziomie ok 40-41 stopni C. W zimę zobaczymy :P
Forumowicz

Postprzez Myjk » 1 gru 2009, 00:13

Vernitus napisał(a):w przyszłości aktuator liniowy -projekt jest-czasu brak

Możesz podpowiedzieć czy do takiego systemu jest potrzebny jakiś program sterujący?
Czy to skomplikowane?

PS masz zdaje się takiego LiLLIPUTa 7" ?
Tutaj jakby to samo, tylko noname na Allegro Prawie LILLIPUT 7"
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Vernitus » 1 gru 2009, 15:57

Myjk < Monitor, który jest u mnie to ten z drugiego linka... Neway i Lilliput to jedno i to samo (z tego co się orientuje). Nie jest to Hi-end ale daje radę :D

Aktuator liniowy w tym przypadku który ja chce zastosować to silnik krokowy z wysuwającą się śrubą (firmy Wobit). Sterowniki do tego najprostrze kosztuja kilkanaście złotych.
Forumowicz

Postprzez Grucha » 1 gru 2009, 16:17

Ten Neway znalazłem w troszke nizszej cenie http://www.newayr.com/global/homepage.asp
Grucha

Postprzez Myjk » 11 gru 2009, 14:42

Vernitus napisał(a):Aktuator liniowy w tym przypadku który ja chce zastosować to silnik krokowy z wysuwającą się śrubą (firmy Wobit). Sterowniki do tego najprostrze kosztuja kilkanaście złotych.

Badam ostatnio temat wraz z Arkiem, niestety nasze starania o ściągnięcie monitora z Dasha spełzły na niczym. Dlatego padło jednak postanowienie, aby zrobić to samemu. Problem w tym, że nie mamy w tej tematyce żadnego doświadczenia. W zasadzie największym problemem dla mnie jest wykombinowanie zawiasów na których ma się poruszać monitor. Drugim problemem jest umocowanie silników (nie mogę sobie wyobrazić jak one mają pracować by przenieść siłę).

Wspólnie z Arkiem mamy zamiar zakupić gotowy CarPC na płycie Mini-ITX z Atomem C2D,
ponieważ jego koszt jest porównywalny ze składakiem, a w zasadzie w cenie jest
też kompaktowa obudowa.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20