Montaz glosnikowy Hertz dsk 165
Najlepsze są bool albo app .. Jeśli wytłumiasz podłoge nie stosuj mat z filcem oraz dekarskiej maty .. filc nasiąka wodą co szczególnie zimą spowoduje korozje a dekarska mata obciąży Twoje autko nie wygłuszając go..
Ostatnio edytowano 5 lut 2009, 22:00 przez Silasik, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 14 mar 2008, 16:49
- Auto: mazda 323 bg
Musisz koniecznie wygłuszyć drzwi
zakleić wszystie otwory ... Drzwi najlepiej wygłuszyc matami Dynamat ale są bardzo drogie ja osobiscie polecam i stosuje maty app albo boll ...Drzwi nalezy wygłuszyc od wewnatrz jak i zewnatrz pod tapicerką .. Maty kladziesz za pomocą opalarki ...

bum bum cyk cyk
A ja miałem okazje kleić cały samochód i matami i dekarska (swoj) – tutaj nie ma co porównywac moim zdaniem. Lepiej się kladzie i taniej wychodzi taśma dekarska. Różnica w efekcie działania taka sama.Trzeba tylko uważać, ponieważ niektóre po wulkanizacji śmierdzą (przed śmierdzą wszystkie).
- Od: 16 sie 2007, 14:23
- Auto: BJ ZL
Tak to możliwe ... Dekarska to mata dekarska niektorzy mysla ze także wytłumia ale to blędne myślenie ... Dekarska mata ma inne cechy to jest sprawdzone ! Wytłumiaj matami app lub bool kupisz je w sklepach car audio bądz na allegro...Blachy oraz boczki Twoje wpadają w drgania-rezonans dlatego je słychać po odp wytłumieniu efekt ten zaniknie..
tu masz maty
http://allegro.pl/search.php?sg=0&string=bitumiczna wybierz najtańszą ofertę na 1 pare drzwi wystarczy 4/5 mat najważniejsze to wytłumic najwieksza powierzchnie blachy to ona najbardziej narazona jest na podatnosc rezonansową..

bum bum cyk cyk
Maty app lub bool zawsze sa twarde a jak pisza ze są miekkie to klamią ;] Oczywiscie maty stają sie miekkie a raczej bardziej elastryczne i skore do obrobki ale to pod wplywem ciepla dlatego nakladajac je zawsze uzywaj opalarki .. Ja wygłuszalem bagaznik matami app zimą przy około 5 stopniach w plusie w garazu i opalarka dawala sobie swietnie rade ...Aby za bardzo nie obciazac auta zasada jest taka,ze nie ma sensu zaklejac wszystkiego co sie da wygłuszamy tylko te miejsca ktore sa najbardziej narazone na rezonans czy drganie, zaklejamy tez otwory..Warto jednak wygłuszyc nadkola czy podłoge chociazby dla komfortu .. Ja mam autko wygłuszone prócz dachu ktory troszke wariuje ale nie jest to uciazliwe..
Riki napisał(a):U magicadma gra to na prawdę nieźle....
i dodam, że miałem okazję podpiąć w to samo miejsce ESK bez wzmaka i grały żałośnie.
Doradzanie komuś by dokładał do ESK i napędzał je samym radiem to porażka...
Przerabiałem to w innym autku – masakra...
PS
Wzmak dołożony do DSK poprawia brzmienie, ale trzeba uważać , by się z cewek nie zadymiło
PS2
Dekarka świetnie uzupełnia maty bitumiczne
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
dekarska mata moze i uzupełnia bo w sumie usztywnia ale nie wytłumia hałasu poprostu redukuje drgania , zreszta prawde mowiac wszystko to kiszka dynamat to 100% satysfakcji...Robie zabudowe teraz esk w tyle w mazdzie bg wytłumiam app wkrotce dodam fotki..
ja w pon bede sie za to bral pod warunkiem jak zniknie sniego bo to tak mi sie nei che w tym babrac. To jak zrobie to tez dorzuce fotki
Pytanko dotyczace wygluszania kupilem 10 mat na dwie pary drzwi i nie wiem jak to wygluszyc po ktorej stronie ma je naklejac?? bo tej co glosnik jest przykrecony?? Czy po tej zewnetrzbej blizej dworu ze tak powiem??
Pytanko dotyczace wygluszania kupilem 10 mat na dwie pary drzwi i nie wiem jak to wygluszyc po ktorej stronie ma je naklejac?? bo tej co glosnik jest przykrecony?? Czy po tej zewnetrzbej blizej dworu ze tak powiem??
Urbinio
- Od: 16 gru 2008, 18:07
- Auto: Mazda 323F BJ
urbinio napisał(a): po ktorej stronie ma je naklejac??
Kleisz maty wszędzie
I na zewnątrzym poszyciu (od środka
PS
Na forum jest sporo relacji
Najlepsza jest ta:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=53334
urbinio napisał(a):Kupilem 10 bo kazdy mowil ze 5 wystrczy na jedne drzwi
Jaki rozmiar mat? 50x50 czy 50x25?
Jak te mniejsze to starczy na poszycie zewnętrze. Środkową warstwę robiłem Dekarką
Silasik napisał(a):dekarska mata moze i uzupełnia bo w sumie usztywnia ale nie wytłumia hałasu poprostu redukuje drgania , zreszta prawde mowiac wszystko to kiszka dynamat to 100% satysfakcji...Robie zabudowe teraz esk w tyle w mazdzie bg wytłumiam app wkrotce dodam fotki..
Dekraska robi dokładnie to samo maty. to i to nie wytłumia. bitumika o takiej grubosci ma znikome zdolnosci pochłaniania fal dzwiękowych. Materiłay maja tylko za zadanie powstrzymac blachy przed wpadaniem w rezonans. Robia to na dwa sposoby:
1. usztywniając
2. obciążając.
Pod glośniki robisz tylko bitumiką (dekarska lub maty – moim zdaniem dekarska duuuuzo lepsza i wygodniejsza. Jedynie gdzie lepiej sie sprawdza mata to łatanie duuużych dziur).
Chcesz ciszej – to plus bitumike kładziesz kupe innych materiałów.
Jasne, że jakieś dajnmaty sa lepsze, ale czy warto kłasć tyle kasy dla zwykłego grania? Moim zdaniem (sprawdzone w praktyce) nie.
- Od: 16 sie 2007, 14:23
- Auto: BJ ZL