hertz dsk 165.3 wersja 2008
1, 2
No dobra, a co powiecie o tym zestawie
<a href="http://www.allegro.pl/item414291827_helix_62_1_nowy_model_zestaw_helix_f_v_.html" target="_blank">http://www.allegro.pl/item414291827_helix_62_1_nowy_model_zestaw_helix_f_v_.html</a>
Ma to być napędzane chwilowo samym radiem (nie pytajcie jakim, bo padniecie, info o moim opisie auta), a w przyszłości jakimś wzmacniaczem. Głośniki basowe idą na tylną półkę, a tweetery w tylne słupki. Zaznaczam, ze to nie ma grać bardzo głośno, umiarkowanie głośno, aby słyszeć swoje myśli siedząc w aucie i cenowo jest to (bardzo) ograniczone. Co do przodu to jeszcze się zastanawiam, ale to jest jeszcze większy problem niż wybranie głośnika.
<a href="http://www.allegro.pl/item414291827_helix_62_1_nowy_model_zestaw_helix_f_v_.html" target="_blank">http://www.allegro.pl/item414291827_helix_62_1_nowy_model_zestaw_helix_f_v_.html</a>
Ma to być napędzane chwilowo samym radiem (nie pytajcie jakim, bo padniecie, info o moim opisie auta), a w przyszłości jakimś wzmacniaczem. Głośniki basowe idą na tylną półkę, a tweetery w tylne słupki. Zaznaczam, ze to nie ma grać bardzo głośno, umiarkowanie głośno, aby słyszeć swoje myśli siedząc w aucie i cenowo jest to (bardzo) ograniczone. Co do przodu to jeszcze się zastanawiam, ale to jest jeszcze większy problem niż wybranie głośnika.
-
www.czelej.net
- Od: 4 lut 2008, 02:41
- Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW
A w jakim celu głośniki na tył – może warto zainwestować w dobry przód. No chyba że zamierzasz "kino domowe" w aucie.
W tym przypadku polecam literaturę FAQ.
W tym przypadku polecam literaturę FAQ.
<b>Była madzia 6 TT czyli traktor TOP ;D</>
PLaster napisał(a):Co do przodu to jeszcze się zastanawiam
Nie zastaniawiaj się i wrzuć dobre głosniki w wytłumiony przód
arti.sa napisał(a):No chyba że zamierzasz "kino domowe"
Dokładnie
Ja przymierzam sie teraz do wytłumienia tylnych drzwi i jednoczesnego wyrzucenia/zaślepienia tylnych głośników (które i tak są wyciszone)
Jeżeli ma grać to tylko odseparowany przód + ewentualnie subik
PS
W weekend zrobię "u siebie" testy DSK i ESK podpiętych do małego wzmacniacza BOSS HAVOC rv 265
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
magicadm napisał(a):wrzuć dobre głosniki w wytłumiony przód
kolego, a wiesz jak wygląda sytuacja z głośnikami na przodzie w GD??
to nie takie proste!!
docelowo na przodzie też będzie zestaw odseparowany, ale nie wiem czy bass+sopran, czy bass+średni+sopran, z tym ze bass w drzwi to dużo rzeźbienia
-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
PLaster napisał(a):a wiesz jak wygląda sytuacja z głośnikami na przodzie w GD??
Nie wiem. Rozumiem, że nie da rady wrzucić tam głośników 16cm?
Jeżeli tak – skupiłbym się na subie...
magicadm napisał(a):Rozumiem, że nie da rady wrzucić tam głośników 16cm?
w GD nie ma przewidzianego w ogóle miejsca na na głośniki w drzwiach
założenie jest takie, że w drzwi pod tapicerkę pójdzie 13cm bass (teraz jest jakiś taki nieznany głośnik) i do tego w późniejszym terminie wytłumienie. tył jak już wcześniej pisałem – będzie zestaw odseparowany w półkę. suba jeszcze nie przewiduje, z racji tego że 1. bagażnik czasami wykorzystuje, 2. możliwe że półka z bass'ami będzie zabudowana, jeśli nie to pozostanie na razie tak.
a wracając do mojego pytania, czy te głośniki są warte tej ceny?
-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
magicadm napisał(a):TAK, tylko soprany zabierz raczej na przód
oto mi chodziło,
sopranu na przód nie będę zabierał, bo na przodzie będzie oddzielny sopran, średni i lekki bass
-
www.czelej.net
CR '08 LF 107KW
a mnie ciekawi jedna sprawa. o CA nie wiem wiele dlatego chciałbym Was prosić o pomoc.
załóżmy, że kupię wzmacniacz (jakiś) 4 kanałowy + do tego np. Hertz ESK na przód, do tego oczywiście wygłuszenie no ale to wiadomo.
zostają mi teraz 2 niewykorzystane kanały (łatwo mozna je zagospodarować subem ale to później albo wcale)
i nie wiem czy mógłbym wykorzystać głośniki, które obecnie mam czyli zestaw blaupunkta (to jest cos podobnego ale moje są troche inne no i były droższe
http://allegro.pl/item426026950_blaupun ... 165mm.html ) najważniejsze jest to, że nie ma w nich zwrotnic – nie wiem czy to w ogóle ma znaczenie bo chcę wstawic na tył same woofery podpięte pod te 2 kanały.
czy zostawić te 2 kanały na wzmacniacz a do tyłu kupić jakieś współosiowe i podpiąć pod radio?
zaraz pewnie zostane zlinczowany za głośniki z tyłu ale często wożę pasażerów i czasem sam zasiadałem na tylnym siedzeniu i strasznie mnie wkur..., że gdy muzyka jest puszczona tak że można normalnie rozmawiać to z tyłu nic nie słychać :/
a jak nie robiłbym tego dla siebie (bo w sumie rzadko zdarza mi się podróżować w swoim aucie z tyłu) to chociaż dla tych których wożę – a niech mają cos od życia
szczególnie interesuje mnie opcja użycia starych głosników
załóżmy, że kupię wzmacniacz (jakiś) 4 kanałowy + do tego np. Hertz ESK na przód, do tego oczywiście wygłuszenie no ale to wiadomo.
zostają mi teraz 2 niewykorzystane kanały (łatwo mozna je zagospodarować subem ale to później albo wcale)
i nie wiem czy mógłbym wykorzystać głośniki, które obecnie mam czyli zestaw blaupunkta (to jest cos podobnego ale moje są troche inne no i były droższe

czy zostawić te 2 kanały na wzmacniacz a do tyłu kupić jakieś współosiowe i podpiąć pod radio?
zaraz pewnie zostane zlinczowany za głośniki z tyłu ale często wożę pasażerów i czasem sam zasiadałem na tylnym siedzeniu i strasznie mnie wkur..., że gdy muzyka jest puszczona tak że można normalnie rozmawiać to z tyłu nic nie słychać :/
a jak nie robiłbym tego dla siebie (bo w sumie rzadko zdarza mi się podróżować w swoim aucie z tyłu) to chociaż dla tych których wożę – a niech mają cos od życia
szczególnie interesuje mnie opcja użycia starych głosników
- Od: 12 cze 2007, 17:30
- Auto: była 323BG| jest 626 GE 97 1,8
Inte
Co do głośników z tyłu:
Kumpel miał podobna argumentację, że tyl musi grać, bo z tyłu ludzie też chcą słuchać, bo "lepsza przestrzeń" itp
Wkurzyłem się, zaprowadziłem go do mojego autka i mowie: wsiadaj z tyłu. Wsiadł. Włączyłem po cichu muzykę na samym przodzie (DSK) i pytam kumpla czy brakuje mu czegokolwiek z tyłu???
On na to, że nie. I skończyła się duskusja o głośnikach z tyłu.
PS Używając ORY shitu możesz tylko pogorszyć to co zyskasz na dobrym przodzie. Zepsujesz efekt
PS
Jak idziesz to opery to siadasz:
-przodem do orkiestry
-tyłem do orkiesty
-w środku orkiestry
?
PS2
Od basu to jest jeden głośnik niskotonowy – subwoofer, a nie jakieś resztki w tylnych drzwiach.
Przy wytłumionym przodzie i DSK palonym z samego radia subik ma naprawdę niewiele roboty i musi bardzo nisko grać by się wyróżnić
ESK + wzmak gra jeszcze lepiej
PS3
Porówywanie Bluapunktów z Twojego linku do ESK, a nawet do DSK to spore nadużycie
Co do głośników z tyłu:
Kumpel miał podobna argumentację, że tyl musi grać, bo z tyłu ludzie też chcą słuchać, bo "lepsza przestrzeń" itp
Wkurzyłem się, zaprowadziłem go do mojego autka i mowie: wsiadaj z tyłu. Wsiadł. Włączyłem po cichu muzykę na samym przodzie (DSK) i pytam kumpla czy brakuje mu czegokolwiek z tyłu???
PS Używając ORY shitu możesz tylko pogorszyć to co zyskasz na dobrym przodzie. Zepsujesz efekt
PS
Jak idziesz to opery to siadasz:
-przodem do orkiestry
-tyłem do orkiesty
-w środku orkiestry
PS2
Od basu to jest jeden głośnik niskotonowy – subwoofer, a nie jakieś resztki w tylnych drzwiach.
Przy wytłumionym przodzie i DSK palonym z samego radia subik ma naprawdę niewiele roboty i musi bardzo nisko grać by się wyróżnić
ESK + wzmak gra jeszcze lepiej
PS3
Porówywanie Bluapunktów z Twojego linku do ESK, a nawet do DSK to spore nadużycie
magicadm napisał(a):PS3
Porówywanie Bluapunktów z Twojego linku do ESK, a nawet do DSK to spore nadużycie ysz
ooo kolega źle przeczytał (albo ja tak niewyraźnie napisałem) nie śmiałbym porównywać tych głośników do ESK czy DSK, porównałem je do moich, które mam dla przybliżenia sprawy – bo właśnie woofery od nich chciałem zastosować z tyłu
magicadm napisał(a):Co do głośników z tyłu:
Wkurzyłem się, zaprowadziłem go do mojego autka i mowie: wsiadaj z tyłu. Wsiadł. Włączyłem po cichu muzykę na samym przodzie (DSK) i pytam kumpla czy brakuje mu czegokolwiek z tyłupytajnik?
wychodziełm z takiego założenia co Ty i zawsze wszystkim tłumaczyłem na przykładzie z koncertem
ale ja jeździłem ponad rok na samym zestawie z przodu i jeżdżąc jako kierowca uważałem, że może piecyk i sub nic więcej. ale kiedyś usiadłem jako pasażer z tyłu – muzyka leci sobie cichutko (lecz dla kierowcy i pasażera z przodu w sam raz ) a ja z tyłu prawie nic nie słyszę. po jakimś czasie założyłem głośniki z tyłu ale balance dałem (mam max 10 w tą i 10 w tą) +4 czy tam 3 na przód teraz siedzę z przodu i ich kompletnie nie słyszę a ci którzy jadą z tyłu w końcu maja muzę i nawet jeśli przy tak małej głośności głośniki nie grają pięknie to nikt z moich znajomych jakoś się nie skarżył na zle grajace głosniki. o większej głośności nie mówię, bo wtedy zestaw przedni skutecznie zakłuca te "grajki"
ale dobra najpierw zastamontuję zestaw z przodu i wtedy sobie jeszcze raz porównam
- Od: 12 cze 2007, 17:30
- Auto: była 323BG| jest 626 GE 97 1,8
- Kod: Zaznacz cały
ale dobra najpierw zastamontuję zestaw z przodu i wtedy sobie jeszcze raz porównam
<b>Była madzia 6 TT czyli traktor TOP ;D</>
Witam !
Podepne się tutaj ponieważ też chce wsadzić jakieś głośniki póki co na przód tyle, że u mnie będą grały pod samym radiem i właśnie zastanawiam się między helixami 62.1 a hertzami ds-k 165. Z tego czy czytam hertz'a będą lepsze ?
A i jeszcze takie może troche naiwne pytanie – ale co w praktyce da wygłuszenie drzwi ?
Podepne się tutaj ponieważ też chce wsadzić jakieś głośniki póki co na przód tyle, że u mnie będą grały pod samym radiem i właśnie zastanawiam się między helixami 62.1 a hertzami ds-k 165. Z tego czy czytam hertz'a będą lepsze ?
A i jeszcze takie może troche naiwne pytanie – ale co w praktyce da wygłuszenie drzwi ?
1, 2