Myślałem też o antenie GPS łączoną przez bluetooth.
Tablet zamiast radia? Alternatywa dla radia 2 din?
misiol napisał(a):Hmmmm. Czy to może być kwestią auta?..... sam nie wiem.
Jakaś dziwna szyba, albo co bardziej prawdopodobne jakieś zakłócenia z innych urządzeń.
misiol napisał(a):Myślałem też o antenie GPS łączoną przez bluetooth.??
To po prostu taka antena zewnętrzna, ale nie na kablu, tylko połączenie jest przez bluetooth.
- Od: 12 paź 2008, 22:43
- Auto: 323f BA 1.8 TURBO '96
Jeśli chodzi o BT to generalnie wszystko zależy od klasy mocy urządzenia. Są 3: w pierwszej zasięg ma 100m (na otwartej przestrzeni oczywiście), w drugiej około 10m i w trzeciej 1m. Większość urządzeń działa w klasie drugiej. Zatem przy zakupie warto zwrócić na to uwagę...
- Od: 20 maja 2013, 10:43
antoz napisał(a):Jeśli chodzi o BT to generalnie wszystko zależy od klasy mocy urządzenia. Są 3: w pierwszej zasięg ma 100m (na otwartej przestrzeni oczywiście), w drugiej około 10m i w trzeciej 1m. Większość urządzeń działa w klasie drugiej. Zatem przy zakupie warto zwrócić na to uwagę...
Tyle że w tym przypadku nie ma to chyba znaczenia. bo chcemy tylko uniknąć kabla z zew. do wew.
Ciekaw jestem czy ktoś z forum już tego używał... Jeśli tak to może czyta nasz wątek i napisze dwa słowa...
- Od: 28 lip 2012, 02:57
- Auto: 323
Witam,
specjalnie zarejestrowałem się na stronce, aby odpowiedzieć w tym temacie.
Po pierwsze, są dużo prostsze rozwiązania jeśli chce podłączyć się tablet w aucie.
Rozwiązanie pierwsze (jakość dźwięku średnia):
Wystarczy, że nasz tablet podłączymy poprzez transmiter kablem mini jack-mini jack. (Cena 10 zł) I zapewnimy mu stały dostęp do prądu. Wtedy radio może być jakiekolwiek chcemy. Wystarczy ustawić częstotliwość w radiu taką, jaką mamy w transmiterze. Dobrze aby tablet miał Bluetooth. Wtedy dużo łatwiej będzie nam dołączać różne urządzenia.
Jeśli tablet ma 3G z możliwością wykonywania połączeń (np. Galaxy Tab 2), wtedy w telefonie wystarczy ustawić przekierowanie na numer z tabletu i utworzyć skrót w swoim telefonie do tej czynności (np. szybkie wybieranie nr **21*+48numer_tabletu# i mamy w pełni funkcjonujące car-audio.
Gdy tablet nie ma 3G, bądź nie chcemy ustawiać przekierowania na inny numer, wystarczy, że do transmitera dołączymy wyjście na dwa jacki i do jednego podłączymy tablet, a do drugiego pociągniemy kabel mini jack- mini jack, który będziemy wpinać do naszego telefonu podczas jazdy. Jednak ta opcja nie była testowana przeze mnie i byłaby nieco uciążliwa, gdyż trzeba byłoby ręcznie wyciszać tablet na czas połączenia.
Rozwiązanie drugie (dużo lepsza jakość dźwięku)
Ten przypadek jest jeszcze łatwiejszy w realizacji, jednakże jest droższy. A mianowicie, musimy mieć radio z Bluetooth. Wtedy parujemy z nim nasz tablet i nasz telefon. Dla tabletu musimy zapewnić tylko stały dostęp prądu. A reszta odbywa się bezprzewodowo.
Polecam tablet z Bluetooth, bo wtedy możemy podłączyć do niego zewnętrzną antenę GPS na bluetooth. Dodatkowo możemy zaopatrzyć się w modem 3G obsługujący Aero2 i mamy wtedy darmowy dostęp do Internetu w samochodzie.
Odpowiedź na pytanie, czy istnieje jakaś możliwość słuchania radia z tabletu offline.
Wg mnie, jeśli poprowadzimy drugi kabel mini jack od tabletu i spróbujemy podłączyć go do anteny samochodowej wtedy powinno to działać. Jednak są to tylko i wyłącznie moje niesprawdzone w praktyce przemyślenia.
Poniżej zamieszczam mój schemat. Na czerwono druga opcja.
specjalnie zarejestrowałem się na stronce, aby odpowiedzieć w tym temacie.
Po pierwsze, są dużo prostsze rozwiązania jeśli chce podłączyć się tablet w aucie.
Rozwiązanie pierwsze (jakość dźwięku średnia):
Wystarczy, że nasz tablet podłączymy poprzez transmiter kablem mini jack-mini jack. (Cena 10 zł) I zapewnimy mu stały dostęp do prądu. Wtedy radio może być jakiekolwiek chcemy. Wystarczy ustawić częstotliwość w radiu taką, jaką mamy w transmiterze. Dobrze aby tablet miał Bluetooth. Wtedy dużo łatwiej będzie nam dołączać różne urządzenia.
Jeśli tablet ma 3G z możliwością wykonywania połączeń (np. Galaxy Tab 2), wtedy w telefonie wystarczy ustawić przekierowanie na numer z tabletu i utworzyć skrót w swoim telefonie do tej czynności (np. szybkie wybieranie nr **21*+48numer_tabletu# i mamy w pełni funkcjonujące car-audio.
Gdy tablet nie ma 3G, bądź nie chcemy ustawiać przekierowania na inny numer, wystarczy, że do transmitera dołączymy wyjście na dwa jacki i do jednego podłączymy tablet, a do drugiego pociągniemy kabel mini jack- mini jack, który będziemy wpinać do naszego telefonu podczas jazdy. Jednak ta opcja nie była testowana przeze mnie i byłaby nieco uciążliwa, gdyż trzeba byłoby ręcznie wyciszać tablet na czas połączenia.
Rozwiązanie drugie (dużo lepsza jakość dźwięku)
Ten przypadek jest jeszcze łatwiejszy w realizacji, jednakże jest droższy. A mianowicie, musimy mieć radio z Bluetooth. Wtedy parujemy z nim nasz tablet i nasz telefon. Dla tabletu musimy zapewnić tylko stały dostęp prądu. A reszta odbywa się bezprzewodowo.
Polecam tablet z Bluetooth, bo wtedy możemy podłączyć do niego zewnętrzną antenę GPS na bluetooth. Dodatkowo możemy zaopatrzyć się w modem 3G obsługujący Aero2 i mamy wtedy darmowy dostęp do Internetu w samochodzie.
Odpowiedź na pytanie, czy istnieje jakaś możliwość słuchania radia z tabletu offline.
Wg mnie, jeśli poprowadzimy drugi kabel mini jack od tabletu i spróbujemy podłączyć go do anteny samochodowej wtedy powinno to działać. Jednak są to tylko i wyłącznie moje niesprawdzone w praktyce przemyślenia.
Poniżej zamieszczam mój schemat. Na czerwono druga opcja.
-
stolek
misiol napisał(a):Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. W sumie fajnie, że nie trzeba nic ciągać z zewnątrz auta (przewód). Pytanie tylko czy coś takiego dobrze działa... Widziałem też, że ceny nie są jakieś wysokie. Są już z 50 zł....
mam 2 takie moduly BT GPS, dawniej uzywalem bo w telefonach nie bylo, a co do jakosci, sa super czule, te w telefonach sa kilka razy gorsze
od marca (zakupu mazdy 6) mysle o ekraniku dotykowym, ale w schowku centralnym, gdzie oryginalna nawigacja jest montowana, mi by przeszkadzala znikoma funkcjonalnosc
– gps z navi
– torque z elm'a
– audio mp3
nawet na chinskie patrzylem ale to sa badziewia , technicznie i z andro 2.1/2.2
tablet upatrzylem, musi miec wydajnosc odpowiednia zeby nie lagowalo, nigdy
czy ktos myslal o zabudowie centralnego schowka , ew. ma pomysly jak to zrobic?
ktos jeszcze myslal o tablecie w tej lokalizacji ?
- Od: 24 lut 2013, 04:02
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 147km 2006
SNAKE'83 napisał(a):misiol napisał(a):Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. W sumie fajnie, że nie trzeba nic ciągać z zewnątrz auta (przewód). Pytanie tylko czy coś takiego dobrze działa... Widziałem też, że ceny nie są jakieś wysokie. Są już z 50 zł....
mam 2 takie moduly BT GPS, dawniej uzywalem bo w telefonach nie bylo, a co do jakosci, sa super czule, te w telefonach sa kilka razy gorsze
Czyli do połączenia nawi z zew. anteną wystarczy taki za 50 zeta?
- Od: 28 lip 2012, 02:57
- Auto: 323
dla mnie najtrudniejsze to zrobic jakas sensowna ramke, chyba dokupic sie nie da. aby posluchac muzy z tab... mozna przeciez podlaczyc: wyjscie sluchawkowe z tab do wejscia aux w radiu samochodowym
mysle na 2 opcjami, kabelek ale to roznie z jakoscia moze byc
albo xcarlink z BT – tylko ze dodatkowe 500-600zl
z mocowaniem, to ja na poczatek wersja latwo i tanio, pokrowiec do nexusa 7, powinien pasowac do rozkladania i skladania
pozniej to jakis plastik, szyny, klejenie i rzezbienie
ew. przerobienie nawigacji oryginalnej ... tylko nie moge znalezc uszkodzonej (i za grosze)
albo xcarlink z BT – tylko ze dodatkowe 500-600zl
z mocowaniem, to ja na poczatek wersja latwo i tanio, pokrowiec do nexusa 7, powinien pasowac do rozkladania i skladania
pozniej to jakis plastik, szyny, klejenie i rzezbienie
ew. przerobienie nawigacji oryginalnej ... tylko nie moge znalezc uszkodzonej (i za grosze)
Nie wiedziałem, że temat tak fajnie poszedł do przodu
Nie pomyślałem, że najlepszą opcją było by właśnie radio z BT
Myślę o peiyingu 2 din py9907 lub 9908. Zbierają bdb opinie. I nie mówię o komentach z portali lub for gdzie piszą to ludzie, którzy tego nie używali. Tylko od osób, którzy tego używają na co dzień.
Nie pomyślałem, że najlepszą opcją było by właśnie radio z BT
Myślę o peiyingu 2 din py9907 lub 9908. Zbierają bdb opinie. I nie mówię o komentach z portali lub for gdzie piszą to ludzie, którzy tego nie używali. Tylko od osób, którzy tego używają na co dzień.
Dobrze ze taki temat powstal bo wlasnie kombinuje jak to zrobic w Sirionie, gdzie mam fabryczne radio i brak mozliwosci dolozenia zwyklego radia chocby 1 din. W moim przypadku wchodzi w gre podlaczenie pod dodatkowy wzmacniacz polaczony z glosnikami z fabrycznego audio.
Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4
Sent from my GT-P5100 using Tapatalk 4
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
ktos z tu czytajacych zrobil juz wlasny media center w aucie ?
po remoncie silnika wraca chec na montaz tableta
tylko znalezc tanio nexusa i troche czasu wydrapac ...
rowijajac mysleniowke na temata tabletu, wizja praktycznego zastosowania

po remoncie silnika wraca chec na montaz tableta
rowijajac mysleniowke na temata tabletu, wizja praktycznego zastosowania

nawet fajny paten – pod warunkiem że ma się w radio aux in.
Dostrzegam też jeden problem, a raczej 2:
– co jak tablet się zawiesi i trzeba będzie odłączyć zasilanie?
– czy jest bateria która podtrzymuje urządzenie przy wyłączonym silniku?
Dostrzegam też jeden problem, a raczej 2:
– czy jest bateria która podtrzymuje urządzenie przy wyłączonym silniku?
"Kiedy jade, czuje ulge. Nie czuje zadnych ograniczen..."
udalo mi sie wreszcie przelamac i kupilem tablet, do tego dzien walki z rogrzebaniem konsoli centralnej,
wymontowanie schowka, wiercenia i montaz w nim:
– gniazda zapalniczki (nie podpiete jeszcze, tyle tam kabli ze nie wiedzialem co gdzie
)
– gniazda mini-jack , kabelkiem podpietym pod aux radia i przycisk MEDIA
aktualny stan:

dziala super, tak jak zaplanowalem, w tablecie trzeba bylo zrobic unlocka, zrootowac i wgrac specjalny rom, z trybem multi-window, i dziala stabilnie
to sie przyda jak chcesz miec mp3 z tabletu, wiec nie konieczne, jesli chcesz miec nawi + torque
planowalem zabudowac... ale jak widac na zdjeciu pasuje idealnie, bez grzebania wiec chyba zostawie ruchomy, tablet dziala super wiec cos poczytac mozna wieczorem
inna sprawa, jesli tablet sie zawiesi to przyciskiem (dlugie przytrzymanie) raczej sie wylacza, zasilanie nie ma w tym nic do rzeczy
sa dwie szkoly, albo zostawiasz baterie albo jesli zabudowujesz, widzialem takie projekty to usuwasz ja, co oczywiscie wylacza tablet po zgaszeniu silnika
wymontowanie schowka, wiercenia i montaz w nim:
– gniazda zapalniczki (nie podpiete jeszcze, tyle tam kabli ze nie wiedzialem co gdzie
– gniazda mini-jack , kabelkiem podpietym pod aux radia i przycisk MEDIA
aktualny stan:

dziala super, tak jak zaplanowalem, w tablecie trzeba bylo zrobic unlocka, zrootowac i wgrac specjalny rom, z trybem multi-window, i dziala stabilnie
boczek napisał(a):nawet fajny paten – pod warunkiem że ma się w radio aux in.
to sie przyda jak chcesz miec mp3 z tabletu, wiec nie konieczne, jesli chcesz miec nawi + torque
boczek napisał(a):Dostrzegam też jeden problem, a raczej 2:
planowalem zabudowac... ale jak widac na zdjeciu pasuje idealnie, bez grzebania wiec chyba zostawie ruchomy, tablet dziala super wiec cos poczytac mozna wieczorem
inna sprawa, jesli tablet sie zawiesi to przyciskiem (dlugie przytrzymanie) raczej sie wylacza, zasilanie nie ma w tym nic do rzeczy
boczek napisał(a):– czy jest bateria która podtrzymuje urządzenie przy wyłączonym silniku?
sa dwie szkoly, albo zostawiasz baterie albo jesli zabudowujesz, widzialem takie projekty to usuwasz ja, co oczywiscie wylacza tablet po zgaszeniu silnika
Można jeszcze inaczej: mam zestaw głośnomówiący Nokia ck-100 (koszt ok. 300zł, ale widziałem też trochę taniej), podłącza się go pod radio kostkami ISO, dodatkowo dwa gniazda trzeba wpiąć kablem do złącza zmieniarki radia (ja kupiłem za 30zł w Chinach, można samodzielnie zlutować – schematy są na forum). Po podłączeniu mamy aktywne gniazdo MEDIA – przez bluetooth puszczamy muzykę, którą zestaw głośnomówiący przekazuje na radio. Jakość muzyki normalna, dźwięk idzie przez wzmacniacz radia. Dodatkowo mamy zestaw głośnomówiący, więc nie grozi mandat za rozmowę przez telefon. Dla mnie świetne rozwiązanie, bo bezprzewodowo podpinamy dowolne urządzenie obsługujące bluetooth