Nawigacje – opinie i porady

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez ralfvip » 13 lut 2012, 09:42

Witam
atgorscy dzięki za skrypt, ale u mnie coś nie działał. Nie miałem pojęcia o co chodziło. Po kliknięciu okna nawigacji zaczynała odpalać się AutoMapa i po paru sekundach powraca do menu głównego GPStar.
Na forum my-navia znalazłem drugi skrypt, link:
http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?t= ... c0660a64f2
W tym skrypcie po odpaleniu nawigacji włącza się czarny pulpit z ikonką od Automapy. Odpalamy automapę i wszystko ładnie chodzi. Jednak, gdy wyjdziemy z Automapy wracamy do czarnego pulpitu i nie ma żadnej opcji, aby wrócić do menu głównego GPStar.
Zatem postanowiłem przerobić nieco ten skrypcik. W swoim skrypcie dorzuciłem ikonkę "Powrót", czyli po wyjściu z Automapy klikam na "Powrót" i w ten sposób wracam do menu głównego GPStar. Ponadto zmieniłem sobie jeszcze pulpit na inny (zamiast czarnego dodałem swój z logiem Mazdy).
Wszystko działa jak należy :).
Forumowicz

Od: 26 lip 2011, 10:06
Auto: Mazda 6 Executive '07 GG 2.0 147KM LPG Stag 300 Premium

Postprzez enter84 » 13 lut 2012, 14:58

Szaradek napisał(a): ... w niedalekiej przyszłości podejmę działania prowadzące do uruchomienia sterowania silniczkiem (cóż, sterowanie zostało w fabrycznym ekranie).....

Szaradek a otwieranie nawigacji nie odbywa się oddzielnym napędem?Kurcze myślałem,że wrzucę wyświetlacz 7" z odtwarzacza DVD i normalnie będzie mi go otwierało bez żadnych ingerencji...
P.S.Masz więcej zdjęć z fotorelacji montowania nawigacji?Chodzi mi np. o zdjęcie jak wygląda ramka od tyłu bez wyświetlacza.Ja chcę wrzucić coś takiego:
http://allegro.pl/blow-7-cali-gps-70ibt ... 69704.html
tylko nie wiem czy ramka od tej navi wejdzie w tą oryginalną...
Z góry dzięki za pomoc
Początkujący

Od: 13 lut 2012, 14:43
Auto: Mazda 6 sedan 2.0 CITD 2003r.

Postprzez deep82 » 14 lut 2012, 15:39

Witam. POMOCY
Dziś troszeczkę odpuścił mróz więc zabrałem się to instalacji kamerki cofania do fabrycznej nawigacji wg. instrukcji podanych kilkanaście postów niżej. Niestety napotkałem na problem który nie był opisany, mianowicie chciałem pociągnąć kabelek 12v do styków M oraz T z kostki cn102 przy DVD pin 12 ( Revers) aby nawigacja sama przełączyła się na tryb kamery cofania. W moim przypadku pin M jest zajęty, wpięty jest tam chyba brązowy przewód z czerwonym paskiem który biegnie do DVD kostki cn101 do pinu 12 opisanego (Control III Signal (CONT-ILL)). Wg. wcześniejszego opisu piny M oraz T miały być wolne. Sprawdzałem chyba z 10 razy czy się nie pomyliłem.

Moje pytanie brzmi co z tym kablem zrobić na styku "M".
Z góry dziękuję za pomoc.
Forumowicz

Od: 17 paź 2010, 13:13
Auto: Mazda 6

Postprzez kamyko79 » 14 lut 2012, 19:42

Hej, trochę to chaotycznie opisałeś ale postaram się pomóc <oczko> , najprostszym sposobem sprawdzić to: miernik w dłoń i wybadać na którym pinie pojawi się plus po wciśnięciu biegu wstecznego, aczkolwiek sprawdź jeszcze raz ,bo nie wiem czy wiesz że przedstawione na fotkach to gniazdo a nie kostka i wtedy dochodzi do pomyłki
Forumowicz

Od: 8 sie 2011, 08:08
Auto: M6 2.0 GG 121KM DIESEL
świeżo po wymianie sprzęgła oraz 2masy ;/

Postprzez deep82 » 14 lut 2012, 22:30

Tak wiem że schemat to gnaizdo a nie kostka. Miernik nie pokazyje żadnego napięcia na tym przewodzie po wrzuceniu wstecznego. nie wiem czy mam do niego się dołączyć czy przeciąć.
Forumowicz

Postprzez deep82 » 14 lut 2012, 22:30

Tak wiem że schemat to gnaizdo a nie kostka. Miernik nie pokazyje żadnego napięcia na tym przewodzie po wrzuceniu wstecznego. nie wiem czy mam do niego się dołączyć czy przeciąć.
Forumowicz

Postprzez kamyko79 » 14 lut 2012, 22:38

nie, nie podłączaj nie, przecinaj na razie nic, bo i tak nie będzie działać !!!,sprawdź bezpieczniki i patrz na innych kablach w tej kostce, po wrzuceniu wstecznego musi pojawić się napięcie na jakimś kabelku ,pamiętaj o włączonym zapłonie ,i dobrze by było abyś uzupełnił profil: jaki silnik, rok, itp.
Forumowicz

Postprzez deep82 » 15 lut 2012, 08:47

Mazda 6 2004r 136KM. Ktoś opisał na tym gforum że również miał zajęty ten pin M przy nawigacji tylko nie napisał co z tym fantem zrobił. Na wstecznym biegu pojaia się napięcie na pinie 12 przy DVD. I włąśnie muszę ten kabelek poprowadzić do nawigacji do pinów M i T w tym problem że pin M jest zajęty.

Pisałem prywatnie z gościem z tego forum i jego nawigacja po jakimś czasie przestała się przełanczać w tryb kamerki. Jak to jet u Was? Nadal działa?
Forumowicz

Postprzez kamyko79 » 15 lut 2012, 17:47

Ok,jak będziesz miał chwilę to odkręć DVD i zrób fotkę ,jaki to model itp, jeżeli jest taki sam jak u mnie ,to myślę że MOŻE masz już pociągnięty kabelek na to przełączenie , zawsze możesz (na własną odpowiedzialność ) zrobić zworkę na pinie M i T , włączyć wsteczny i obserwować czy się przełączy i będzie ciemny ekran, ja nie montowałem kamery,zamontowałem DVD na USB i przyznam się szczerze że od miesiąca nie mogę przełączyć na DVD, ja mam to podłączone tak : http://img96.imageshack.us/img96/1826/i ... videof.png i Ty musisz mieć tak samo ,no chyba że masz inne DVD i piny są opisane inaczej niż u mnie .pozdro
Forumowicz

Postprzez celnikp » 15 lut 2012, 19:17

kamyko79 napisał(a): ja nie montowałem kamery,zamontowałem DVD na USB i przyznam się szczerze że od miesiąca nie mogę przełączyć na DVD, ja mam to podłączone tak : http://img96.imageshack.us/img96/1826/i ... videof.png

Chyba na RCA a nie USB. Ze schematu wynika że możesz ogladać dvd na wstecznym.
Czy Tobie też przestała się przełączać na tryb video??
Jeśli tak to coś musi się psuć bo mi też nie reaguje na podanie zasilania na M i T
Forumowicz

Od: 21 mar 2009, 01:17
Auto: była M6 GG jest GH 2.5 Dynamic

Postprzez kamyko79 » 15 lut 2012, 19:28

celnikp napisał(a):
kamyko79 napisał(a): ja nie montowałem kamery,zamontowałem DVD na USB i przyznam się szczerze że od miesiąca nie mogę przełączyć na DVD, ja mam to podłączone tak : http://img96.imageshack.us/img96/1826/i ... videof.png

Chyba na RCA a nie USB. Ze schematu wynika że możesz ogladać dvd na wstecznym.
Czy Tobie też przestała się przełączać na tryb video??
Jeśli tak to coś musi się psuć bo mi też nie reaguje na podanie zasilania na M i T

Mam tak ,jak napisałem, schemat jaki załączyłem ,przedstawia tylko wyprowadzenie RCA i przełączanie z Map na Kamerę cofania lub jak ja to zrobiłem podaję napięcie z zapalniczki osobnym włącznikiem i zwieram M i T wtedy przełącza się na DVD, DvD podłączyłem do ekranu po RCA ,a samo DVD ma wejście USB i tam pakuję pendriva z filmami ,teledyskami i bajkami, wszystko było ok ale od miesiąca nie działa przełączanie z map na DVD -może coś nam się rozłączyło ???
Forumowicz

Postprzez celnikp » 15 lut 2012, 19:56

Mi na pewno się nie rozłączyło sprawdzałem i napięcie dochodzi ale nawi nie reaguje.
Jest ktoś jeszcze kto podłączał kamerkę lub dvd i mu działa?? Czy są inni co im przestało działać??
Forumowicz

Postprzez deep82 » 15 lut 2012, 20:01

Dzięki kolego za obrazowy rysunek. Ja mam takie samo DVD jak Ty "tylko jest u mnie taki problem że ten kabelek z pinu M nie leci do tej kostki przy dvd tylko tej drugiej i nie wiem co z nim zrobić na tym przewodzie nie ma żadnego napięcia.
Obrazek
Widzę że nie tylko u Ciebie przestała się przełanczać nawigacja w tryb obrazu.
Forumowicz

Postprzez airbob » 15 lut 2012, 21:34

Tak sobie patrzę na losy tej przeróbki i wygląda że coś nie tak jest z nią, skoro już kolejnej osobie zdechło.
Tylko pytanie co zdechło. Obstawiam na wejścia sterujące wyświetlacza.

Nie chce mi się studiować ileś stron wstecz i analizować kolejnych etapów tej przeróbki.
Robicie ładne rysunki ale jak czytam ostatnie wasze wypowiedzi to nie widzę w nich:
– zrozumienia tematu
"Mi na pewno się nie rozłączyło sprawdzałem i napięcie dochodzi ale nawi nie reaguje."
To nie nawi ma reagować a wyświetlacz, to nawi wystawia sygnał na pinie 12-CN102 i podaje go do wyświetlacza.
Chyba o to napięcie na tym pinie 12-CN102 chodziło w wypowiedzi.
– konsekwencji i logiki
"ten kabelek z pinu M nie leci do tej kostki przy dvd tylko tej drugiej"
Po to są schematy i oznaczenia złącz i pinów by operować tą terminologią.
Nie wydumałem która to ta "druga"

Nie piszę tego ze złośliwości tylko naprawdę ciężko się to czyta i ciężko się odnaleźć zwłaszcza jeśli samemu nie robiło się tego.

Moje pytania są następujące:

1. Czy ktoś sprawdził miernikiem czy to pojawiające się napięcie na pinie 12-CN102 jest rzeczywiście 12V ? Może jest tylko zbliżone.
2. Czy z tego pinu 12-CN102 idzie jakiś oryginalny kabel ? Jeśli tak – to gdzie idzie ?

Konkluzja gdzieś wcześniej czytałem że zwarcie pinów M,T-CN705 bez podania napięcia, powoduje notoryczne przełączanie wyświetlacza pomiędzy opcjami wyświetlania, wniosek z tego że te piny nie powinny być nigdy bezpośrednio zwarte ze sobą. Należało by je spróbować odseparować diodami włączonymi w szereg w kierunku przewodzenia.
Dodatkowo wstawiłbym za tymi diodami rezystory ok 10kOhm, bezpośrednie podawanie napięcia 12V na jakiekolwiek wejścia których przeznaczenia nie do końca znamy, może się źle skończyć.

Do deep82 ja przed eksperymentami przeciąłbym ten kabelek "zielony" przy pinie M-CN705 i zobaczyłbym co to spowoduje. Jeśli będziesz podawał jakieś dodatkowe (zewnętrzne) napięcie na pin M-CN705 pozostaw ten kabel rozwarty.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55

Postprzez kamyko79 » 15 lut 2012, 22:38

1 odp. Tak sprawdzałem miernikiem i było tam 12.48V a na aku 12.64V
2 odp. Z pinu 12-CN102 idzie oryginalny kabel czerwony z pomarańczowym paskiem (ale nie wiem gdzie on idzie) , i tak naprawdę zapomniałem sprawdzić czy, po włączeniu wstecznego ,pojawia się napięcie na pinie czy na kablu ,jeśli na kablu to idzie on z czujnika wstecznego.
Airbob, masz rację ,że pin M i T muszą być rozłączone bo będzie się przełączać z trybu Mapy na AV in, jak się nie mylę to przeskok jest co 0.5sek
Z tego co dobrze pamiętam to pin M albo T w ogóle nie był podłączony ,gniazdo było wolne.
Airbobie nie dziw się że ciężko się czyta takie posty ,ja nie jestem akurat z tej branży zawodowo i niektóre sformułowania ciężko się buduje jak się podstaw nie zna ,ale zato b.lubię w tym się grzebać :]
pozdrawiam wszystkich ;)
Forumowicz

Postprzez airbob » 15 lut 2012, 23:53

Myślę że warto by było ustalić co z tym napięciem na 12-CN102, skąd się bierze: z nawigacji czy przychodzi gdzieś z głębi instalacji. Jest to bardzo ważne w przypadku gdy podaje się dodatkowe napięcie z "zewnątrz". Trzeba wtedy poblokować "trasy" niedozwolone dla tego napięcia (diodami) by nie pouszakadzało komponentów systemu, lub zabezpieczyć przed ewentualnym przeciążeniem (rezystorami) obwody wejściowe modułów.
Takie zewnętrzne wstawienie zewnętrznego napięcia to czasem może być jak podczas jazdy na 4 biegu wrzucić wsteczny.
Jako przykład takich popularnych skutków ubocznych podam sytuacje (na tym forum) gdzie ładunek zgromadzony w zasilaczu CB radia podłączonego pod zapalniczkę powodował to że fabryczne radio się nie wyłączało pomimo wyciągnięcia kluczyka za stacyjki. Kolejnym może być przykład gdzie ktoś komuś poradził sposób ominięcia problemu że radio się wyłącza po kluczyku i polecił zewrzeć stały plus wraz z plusem po stacyjce, efekt był taki że większość komponentów auta nie szła "spać". Przykładów można mnożyć, wystarczy lania wody.

Temat zainteresował mnie ze względu na to, że coś z tą przeróbką jest nie tak i chciałbym pomóc ustrzec następnych posiadaczy oryginalnych wyświetlaczy przed uszkodzeniem któregoś z elementów systemu. Nie ma aż tak dużo tych mazd z tymi wyświetlaczami szkoda by większość została zepsutych. Sam poruszam się innym autem więc nie mam szansy pomierzyć i podać odpowiedzi na powyższe pytania.

Do kamyko79 fajnie że lubisz powalczyć, daje to dużo satysfakcji gdy się coś zrobi samemu, jeszcze więcej gdy to działa, trochę jest przykro jeśli przestaje. Czasem może to trochę kosztować i przed takimi sytuacjami trzeba się zabezpieczyć. Kiedyś sam zaczynałem i klika rzeczy puściłem z dymem, bolało. Trzymam kciuki.

Mam nadzieję że jakoś wspólnymi siłami rozwikłamy waszą zagadkę.
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez deep82 » 16 lut 2012, 09:52

Właśnie sprawdziłem.

Odp. u mnie przy zgaszonym silniku na pinie 12 cn102 pojawia się napięcie 12.23v na zaciskach akumulatora 12.31v, przy zapalonym silniku na pinie 12 cn102 (revers). 13.23V. na zaciskach akumulatora 14.01v.
Na zapalonym i wrzuconym wstecznym ciężko było sprawdzić ale na pinie 12 cn102 trochę napięcie się wahało.
Odp. Z pinu 12 cn102 (revers) nie idzie żaden kabelek, to miejsce jest wolne – przynajmniej u mnie.
Z pinu 12 cn101 (Control III signal) idzie kabelek do pinu M w kostce CN705. – na tym kabelku nie pojawia się żadne napięcie nawet po wrzuceniu wstecznego biegu.
Forumowicz

Postprzez celnikp » 16 lut 2012, 12:51

W training_manual znalałem inny opis kostki cn705
Już nie wiem co jest prawidłowe. Niech ktoś kto ma monitor wymontowany niech to sprawdzi.
Terminal 24-pin connector
1A Video (B)
1B Video (G)
1C Video (composite sync)
1D Video (R)
1E Video GND
1F –
1G Shield GND
1H –
1I Monitor serial output
1J –
1K Monitor serial input
1L –
1M Control illumination
1N –
1O ACC
1P GND
1Q B+
1R –
1S Shield GND
1T R-range
1U UART2
1V Illumination
1W UART1
1X –
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Forumowicz

Postprzez deep82 » 16 lut 2012, 14:23

Z Twojego opisu wynika że nasz pin M z kostkicn705 jest to "kontrola oświetlenia".
Forumowicz

Postprzez airbob » 16 lut 2012, 14:53

Z tym oświetleniem to by mogło się coś pokrywać.
U deep82 leci "zielony" kabelek z M-cn705 do 12-cn101(w nawigacji)
Pin 12-cn101 jest opisany jako "control IIL sygnal" a w nowo odkrytej rozpisce złącza wyświetlacza pin M-cn705 ma funkcję "Control illumination"

Może warto sprawdzić co tam się dzieje przy zapaleniu świateł, bo po wrzuceniu biegu wstecznego nic tam się nie dziej to już deep82 zmierzył
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz