Obsługa MP3 w fabrycznym radiu (zdjęcia na str. 32 i 36) (xCarLink, DMC, Yatour)

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez ZakArTee » 20 wrz 2010, 23:03

Witam, podepnę się do tematu.
Używam XCL od ponad roku – i przez cały czas mi się zawiesza, tak na kilka dni... Korzystam z pena 4GB lub (zamiennie) karty SD 2GB. Foldery na obu nośnikach jak w opisie (CD01, CD02 ....). Problem polega na tym że raz działa, raz nie działa – po prostu gra kiedy chce. Wygląda to tak, że może grac przez tydzień, potem przez 3 dni nie chce ruszyć, albo działa 1 dzień, a potem tydzień przerwy. O CO CHODZI! Na początku miałem tylko pena 4GB ale wyczytałem że nośnik powinien mieć do 2GB – ok, kupiłem właśnie po to kartę SD 2GB, że jak nie zadziała na penie – to kartę wepnę i pójdzie, gdzie tam – jak stanie to na amen. Czytałem też że XCL źle toleruje karty SDHC, ale jak czytam na forum koledze SDHC 8GB śmiga.

Czy inni użytkownicy XCL mogą potwierdzić moment uruchamiania / przełączenia na CD. U mnie wygląda to tak: wyskakuje płyta 5-1 utwór, potem 8-99, potem 1-1 > zawsze. Czy to norma?

Po miesiącu od zakupu, kiedy te szopki się nie kończyły pojechałem do sprzedawcy i wymieniłem na innego, nowego XCL. Sprzedawca zdziwił się taką pracą XCL, powiedział że jeżeli problem się powtórzy to wina leży po stronie mojego radia – ale co? jak? gdzie?

Proszę o jakieś wskazówki, co sprawdzić, gdzie leży przyczyna... czy radio firmowe albo XCL ma jakiś software do aktualizacji? głupie pytanie, ale rozkładam ręce...
ZakArTee

Postprzez presto4 » 21 wrz 2010, 00:53

Poszło zamowienie przez formularz :)
Jak pisałem – ewentualnie mogę podjechać do Wwy.
Początkujący

Od: 30 mar 2010, 13:54
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD, 2003, 170.000

Postprzez Myjk » 21 wrz 2010, 07:55

ZakArTee napisał(a):Czytałem też że XCL źle toleruje karty SDHC, ale jak czytam na forum koledze SDHC 8GB śmiga.

Starsze wersje nie obsługiwały SDHC, dopiero później wprowadzono obsługę.

ZakArTee napisał(a):czy radio firmowe

Tego nie wiem...

ZakArTee napisał(a):albo XCL ma jakiś software do aktualizacji?

Nie da się updejtu zrobić.

ZakArTee napisał(a):powiedział że jeżeli problem się powtórzy to wina leży po stronie mojego radia – ale co? jak? gdzie?

Wygląda to na jakiś zimny lut w radiu (może nawet na samym porcie zmieniarki)
-- inne wyjaśnienie nie przychodzi mi do głowy.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez ZakArTee » 21 wrz 2010, 09:14

Dzięki Myjk za wskazówki, a więc wyjęcie wszystkiego i śledztwo w poszukiwaniu zimnego lutu.
Pozdrawiam
ZakArTee

Postprzez ZakArTee » 21 wrz 2010, 18:35

Słuchaj Myjk, nie pisałem o tym, bo na wstępie najważniejsze jest uporanie się z poprawnym uruchamianiem XCL, ale może miałbyś jakieś sugestie. On podczas pracy, on ma objawy zacinającego się mechanizmu analogowego CD – występuje to rzadko, ale irytuje. Wciskamy klawisz next (następny utwór) > wskakuje cyfra kolejnego utworu i np. stoi, nie gra, albo zaczyna grać inny utwór (2, 3 utwory dalej) albo zaczyna grać ten utwór od środka... masz jakiś pomysł na takie zachowanie?

Piszesz, że wcześniejsze XCL nie obsługiwały SDHC, może ten mój kupiony w zeszłym roku obsługuje taki nośnik, może spróbować z SDHC... chociaż myślę, że nie powinno mieć to wpływu na jego pracę.
ZakArTee

Postprzez Myjk » 21 wrz 2010, 18:59

SDHC jest formatem nowocześniejszym, zatem karta SD jest teoretycznie bezpieczniejsza.
Jeśli podobne objawy występują na USB jak i na SD, występują na różnych nośnikach oraz
istnieją na kolejnym z rzędu egzemplarzu, to nie jest to problem xCL tylko faktycznie radia.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez ZakArTee » 21 wrz 2010, 20:35

A więc należy rozebrać radio i prześledzić złącza, kabelki, ścieżki, luty, ect.
Dzięki Myjk
Pozdrawiam
ZakArTee

Postprzez darco112 » 22 wrz 2010, 15:53

Czy do paczki będzie dołączona jakaś instrukcja montażu? Jesli nie, to gdzie można znaleźć taką w necie? Najlepiej od samego początku, czyli demontażu plastików. Dzięki.
Początkujący

Od: 17 wrz 2009, 15:53
Auto: Mazda 6 '03 2.0d 136KM

Postprzez Myjk » 22 wrz 2010, 16:08

Nie ma takiej instrukcji w komplecie, bo jak sobie to wyobrażasz, skoro urządzenie pasuje do pięciu różnych aut? W tym wątku przewijały się niejednokrotnie instrukcje montażu (w tym także tego co zrobić będziesz musiał koniecznie -- lutowania zworki w celu aktywacji portu zmieniarki viewtopic.php?p=919020#p919020 ). Wcześniej były gdzieś łącznie z rozbiorem plastików, jak nie, to w Mazda6/GG/Poradnik jest odnośnik.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez darco112 » 22 wrz 2010, 20:09

Chodziło mi o to, czy ktoś już montował takie urządzenie w 6 przedlift i potrafiłby opisać to "step by step".
Z resztą już to zamontowałem, działa wyśmienicie. <spoko>
Początkujący

Postprzez Myjk » 22 wrz 2010, 20:26

darco112 napisał(a):Chodziło mi o to, czy ktoś już montował takie urządzenie w 6 przedlift i potrafiłby opisać to "step by step".

Było to opisywane step-by-step w tym wątku, a także w wielu innych miejscach w sieci. ;)

darco112 napisał(a):Z resztą już to zamontowałem, działa wyśmienicie. <spoko>

O... razem z lutowaniem? Szybko. :P ;)
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez darco112 » 22 wrz 2010, 20:35

Równo dwie godziny.
Gdzie umieściliście to urządzonko? Teraz mam w schowku, ale to chyba niezbyt wygodne miejsce.
Początkujący

Postprzez Myjk » 22 wrz 2010, 20:43

darco112 napisał(a):Równo dwie godziny.

Nice.

darco112 napisał(a):Gdzie umieściliście to urządzonko? Teraz mam w schowku, ale to chyba niezbyt wygodne miejsce.

Najlepsze z możliwych. Wszyscy tak mają, zazwyczaj podklejone na tylną ściankę schowka.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez domin69 » 23 wrz 2010, 12:55

i ja jestem szczesliwym posiadaczem DMC:) doszlo dzis, montaz 10 min, a co najwazniejsze gra zajefajnie:) dzieki Myjk!!! smialo polecam pozostalym wahajacym sie!!!!
Początkujący

Od: 12 sie 2010, 15:19
Auto: premacy ditd 2002

Postprzez Eroll » 24 wrz 2010, 23:06

Witam Wszystkich Audiofilii podróżujących Mazdami,
a w szczególności najaktywniejsze postacie.

Temat przeczytany, rozpoznany i dość jasny. Pozostają tylko wątpliwości czy przy obecnym zasobie sprzętowym Myjk'a ktoś podjął próbę szczegółowego rozpoznania zagadnienia:
Myjk napisał(a):Podłączyłem już, gra należycie, choć odnoszę wrażenie, że bardziej hałasuje podczas "ciszy". Może to być jednak spowodowane tym, że mam podlutowany do portu zmieniarki także CarPC (dokładnie to D/A Converter ) i powstają jakieś zakłócenia -- także trzeba będzie przetestować na "gołym" radiu.

Jestem zainteresowany emulatorem sDMC do przed liftingowej Mazdy 6 (only radio) jednak obawiam się opisywanych szumów.
Czy ktoś z użytkowników sDMC odczuł je również?
Eroll

Postprzez Myjk » 25 wrz 2010, 10:13

Eroll napisał(a):Witam Wszystkich Audiofilii podróżujących Mazdami,

To zdecydowanie nie jest wątek dla Audiofilów :P tylko dla osób praktycznych :P

Eroll napisał(a):jednak obawiam się opisywanych szumów.

Jak wcześniej napisałem, "hałas" występuje gdy odtwarzane jest mp3 o teoretycznie zerowym poziomie dźwięku. Jeśli gra muzyka szumów praktycznie nie słychać. Do tego ja robiłem odsłuch nie w warunkach użytkowych a laboratoryjnych, tj. z ponadprzeciętnym rozkręceniem radia. :P Ponadto, ostatnio Arek_78, który równolegle ze mną prowadził prace nad CarPC, zauważył ostatnio zakłócenia słuchając radia przy włączonym CarPC (Arek nie posiada i nie posiadał nigdy xCL/DMC) -- także podejrzewam, że zakłócenia generuje jednak podpięty do portu zmieniarki CarPC.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez darco112 » 25 wrz 2010, 14:30

Ja żadnych zakłóceń nie odnotowałem.
Początkujący

Postprzez lukpcn » 27 wrz 2010, 15:34

ja mam xCL i też nie mam zakłóceń/szumów
pozdrawiam
Łukasz
Mój Bank Muzyki: www . RoyaltyFreeHeaven . com
a tu Moja Mazda :)
Forumowicz

Od: 27 paź 2009, 11:38
Auto: M6 2.0 147KM

Postprzez sekko » 27 wrz 2010, 22:59

Przyłączam się do grona szczęśliwych posiadaczy sDMC, dzięki Myjk. Doszło w piątek, ale dopiero dzisiaj mogłem odebrać. Teraz muszę się troche pogłowić żeby być szczęśliwym użytkownikiem <oczko>
Początkujący

Od: 5 sie 2008, 22:41
Auto: Mazda 323f BJ 74 kW DiTD `00

Postprzez Badyl » 28 wrz 2010, 07:15

A ja zamontowałem dziś rano w drodze do pracy, praktycznie czekając na czerwonych światłach :) Rzeczywiście w Premacy jest to banalne. Nie miałem niestety przy sobie pendraka z muzyką, żeby sprawdzić jak gra – zrobię Edita wieczorem.

EDIT: w drodze powrotnej do domu czytałem instrukcję – twierdzi, że urządzenie obsługuje do 99 katalogów, po 99 plików! Zjem coś i idę na parking zweryfikować. Ale byłoby gites!
Obrazek
Obrazek Mazda Premacy 2003 | CP DiTD RF4F | Badylowóz v4.0
| 323f BA 1,5->323f BA 2,0 GT->323f BA 2,5 KL-ZE->Premacy DiTD
Forumowicz

Od: 11 cze 2007, 15:28
Auto: Mazda Premacy CP 2.0DiTD RF4F 2003