Nawigacje – opinie i porady

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez s4v4g3 » 22 cze 2010, 09:10

Yo,
pytanko do ludzi którzy wymieniali fabryczną Navi na zwykła (kupowaną).
Jaką Navi wsadzaliście?
Czy GPS NAVROAD NR780H HUGO mieści się spokojnie (nie haczy?)
Lub Cruser Omega B70 ?
Ogólnie interesują mnie modele jakie wsadzaliście i jak u Was to działa.
Przymierzam się do kupna :P
Nie wiem czy sam dam rade wszystko podłączyć, bo z tego co czytam to niezła jazda jest z BOSE:/
Pozdro i dzięki

Edit – Mazda 6 2004r. :)
Ostatnio edytowano 22 cze 2010, 09:59 przez s4v4g3, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 17 sie 2009, 00:11
Auto: CX-9 Signature 2018r.

Postprzez Bluwas » 22 cze 2010, 09:45

Witam serdecznie. Przeczytałem praktycznie wszystkie posty dotyczące nowej mazdy 6 z oryginalną fabryczną nawigacją , ale nie znalazłem podobnego problemu. Postanowiłem go tu przetoczyć. Mianowicie posiadam szustkę MZ-CD przyprowadzoną z Francji 09 r. Ma ona wbudowaną navi fabryczną , posiadam do niej oryginalne mapy 2009-2010 , ale jest problem, bo po odpaleniu auta na wyświetlaczu mam cały czas komunikat , że "program nie może być wczytany , nalezy się skonsultować z dilerem". Oczywiście tak na mój sposób przetłumaczyłem to sobie z angielskiego , jasna sprawa . Jednak zanim udam się do dilera , postanowiłem przetoczyć ten problem na forum , może już ktoś miał coś podobnego i zna sposób na likwidację tej niedogodności. Nadmienie , że radio działa prawidłowo , nie działa navi i nic się nie wyświetla na monitorze.
Czy może ma ktoś z Was jakiegoś "niekiepskiego pomysła ? "
Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Początkujący

Od: 16 cze 2010, 12:37
Auto: MAZDA 6 MZ-CD grudzień 2008

Postprzez aulac » 22 cze 2010, 20:04

Jaki jest numer Denso z DVD?
Oryginał: Denso 464210-8590 Europa Zachodnia.
Myślę, że należy zaktualizować firmware.
Moj Jest ten: http://kepfeltoltes.hu/view/100425/SP_A ... es.hu_.jpg
Początkujący

Od: 20 kwi 2010, 20:07
Auto: Mazda5 MZCD GTA 2006

Postprzez mieciux » 23 cze 2010, 22:52

Witam

posiadam mazde 6 po faceliftingu z navi oryginalan – pliki KWI. Zakupilem najnowsze mapy wersja 09/10 (mapy maja opis 09 ver. 1). Sa one juz na 2 plytkach dvd podzielona europa przez niemcy na poludnie.

Problem polega na tym, ze:
– europa wschodnia dziala bez problemu – jest to nagrane na plytce 4.7GB jednowarstwowej
– europa zachodnia, nie dziala – nagrane na plytce 2 warstwowej 9.4 GB

wydaje mi sie, ze jest to spowodowane roznica w plytkach ale nie jestem pewnien. Wczesniej mialem mape z 2006 roku jest tez o duzej pojemnosci i dziala bez zarzutu, ale oczywiscie nie bylo Polski. Powiem szczerze, ze zalezy mi najbardziej na europie zachodniej, i nie wiem jak ten problem rozwiazec.

Czy update softu w nawigacji by pomogl (moj soft jest start – oryginalny)? Jesli tak, to czy ma ktos dostep do plytki z softem, czy zostaje tylko ASO?

pozdrawiam i dzieki za pomoc
Początkujący

Od: 23 cze 2010, 22:39
Auto: Mazda 6 TS2 2.0 benzyna kombi z 2006 roku

Postprzez aulac » 24 cze 2010, 18:05

Europy Zachodniej DVD o powierzchni zaledwie 8,5 GB.
Jaki jest numer Denso z Europy Zachodniej na DVD?
Jaki jest numer Denso z Europy Wschodniej DVD?
Początkujący

Od: 20 kwi 2010, 20:07
Auto: Mazda5 MZCD GTA 2006

Postprzez brzeski » 24 cze 2010, 22:08

s4v4g3 napisał(a):Yo,
pytanko do ludzi którzy wymieniali fabryczną Navi na zwykła (kupowaną).
Jaką Navi wsadzaliście?
Czy GPS NAVROAD NR780H HUGO mieści się spokojnie (nie haczy?)
Lub Cruser Omega B70 ?a
Ogólnie interesują mnie modele jakie wsadzaliście i jak u Was to działa.
Przymierzam się do kupna :P
Nie wiem czy sam dam rade wszystko podłączyć, bo z tego co czytam to niezła jazda jest z BOSE:/
Pozdro i dzięki

Edit – Mazda 6 2004r. :)

Ja skorzystałem z pomysłu mariomixa ,opis masz na str.46 i uważam, że jest to "pomysł roku" chwała Mu za to, i w miejsce oryginalnej nawigacji włożyłem Blowa 70rbt. Dodatkowa zamontowałem kamerę dedykowaną dla naszych M6 którą zamówiłem na "Alle drogo" i z efektów jestem naprawdę zadowolony. Zdjęć nie zamieszczam, bo efekt jest taki jak u mariomixa. Jedyna modyfikacja polega na wyprowadzeniu do schowka, kabla podłączonego do portu mini USB nawigacji, co pozwala mi na zmianę oprogramowania nawigacji lub aktualizację punktów POI bo "Blow" widoczny jest jako dysk zewnętrzny i wystarczy podłączyć laptopa by aktualizować mapy. Wszystkie zmiany za wyjątkiem wyprowadzenia z nawigacji tzw. "uśpienia" wykonałem samodzielnie i może to zrobić każdy kto posiada śrubokręt i klucz 10. Ja pozostawiłem elektronikę z oryginalnej nawigacji tzn. wymontowałem jedynie wyświetlacz , zaś cała reszta została co pozwoliło mi na wykorzystanie oryginalnych przycisków otwierania nawigacji. Nie demontowałem ze schowka napędu DVD nawigacji, a tym samym uniknąłem problemów związanych z brakiem głosu w lewym głośniku , lub konieczności mostkowania w radiu punktu L716.
W razie zainteresowania sposobem wymiany nawigacji służę swoim skromnym doświadczeniem. Dodam jedynie, że wszystkie informacje są dostępne na tym forum.
Początkujący

Od: 27 wrz 2009, 12:54
Auto: Mazda 6, 2.0, 136KM, 2004'

Postprzez s4v4g3 » 25 cze 2010, 18:34

SIema,
wszystko jasne:P
tylko, że mariomix nie miał oryginalnej navi, którą ja posiadam:)
Więc u mnie raczej opis bartsona wchodzi w grę.
Navi GPS BLOW 7" jest dość tania jak na taki ekran.
Ja myślałem nad Navroad Hugo 7" ale nie wiem, czy wejdzie:/
Tak czy siak – coraz bardziej myślę nad wsadzeniem tam navi swojej;)

Dzięki i pozdro
Forumowicz

Postprzez krzych » 25 cze 2010, 20:44

savage, zrob to co zrobil bartsun (video in) i zainstaluj lapka (carpc) – bedziesz mial dwa w jednym, a dodatkowo odpalisz sobie swojego ElmScana.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez s4v4g3 » 25 cze 2010, 21:21

krzych napisał(a):savage, zrob to co zrobil bartsun (video in) i zainstaluj lapka (carpc) – bedziesz mial dwa w jednym, a dodatkowo odpalisz sobie swojego ElmScana.

Bartsun zainstalował Carpc ???
Poza tym, to ciut droga impreza;/ CarPC jakieś 3-4 klocki ???
Mnie raczej interesowałaby słabsza impreza;P
Forumowicz

Postprzez krzych » 25 cze 2010, 23:50

Za malo czytasz moich wypowiedzi. Ja swoje CarPC pozyskalem za 10zl. Laptop 1GHz Toshiby. Calkowicie wystarczajacy na CarPC jak na moje oko z wyjsciem po niskiej, czyli gotowy do podpiecia pod Navi.

Jak kto nastawiony konsumpcyjnie to placi te 3500-4000zl, i chwala mu za to – na kims musimy zerowac ;p
Ostatnio edytowano 26 cze 2010, 22:04 przez krzych, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez s4v4g3 » 26 cze 2010, 19:59

A no widzisz :P
Nie jestem obeznany z elektroniką za bardzo, więc nawet nie podejmuje dyskusji.
Jak będę myślał o Navi to prawdopodobnie poproszę o pomoc w doborze i instalacji:D (jeśli można oczywiście <jupi> )

Pozdro
Forumowicz

Postprzez krzych » 26 cze 2010, 22:06

Oczywiscie ze mozna. Ja swoj montaz odlozylem ze wzgledu na zawirowania z praca, ale wkrotce zamierzam zakonczyc czesc hardware'owa, a na elektronice tez sie nie znam, wiec to nie dyskwalifikuje skoro u mnie dziala ;) Wystarczy umiec czytac i myslec, a do tego czasem cos przylutowac.
Forumowicz

Postprzez brzeski » 27 cze 2010, 13:01

s4v4g3 napisał(a):SIema,
wszystko jasne:P
tylko, że mariomix nie miał oryginalnej navi, którą ja posiadam:)
Więc u mnie raczej opis bartsona wchodzi w grę.
Navi GPS BLOW 7" jest dość tania jak na taki ekran.
Ja myślałem nad Navroad Hugo 7" ale nie wiem, czy wejdzie:/
Tak czy siak – coraz bardziej myślę nad wsadzeniem tam navi swojej;)

Dzięki i pozdro

Ja miałem oryginalną nawigację i uważam, że dzięki temu miałem łatwiej. Otwieranie, ustawianie konta pochylenia wyświetlacza i zamykanie pozostały z oryginalnej nawigacji. Dla mnie istotne jest, że po przekręceniu kluczyka nawigacja się otwiera i naciśnięcie jednego przycisku wzbudza nawigacje która od razu gotowa jest do pracy. Po wyłączeniu silnika automatycznie zamyka się nawigacja i przechodzi w stan uśpienia. Instalując CarPC czas włączenia i wyłączenia takiego zestawu wydaje się, że będzie znacznie dłuższy. Ponadto trzeba na to przeznaczyć miejsce w naszym autku. Koszt mojego zestawu tj. BLOW 70rbt + kamera cofania + dodatkowy zewnętrzny głośnik do navi zmieścił się w tys.zł. Można oczywiście zamontować coś lepszego jeśli chcemy wykorzystywać taki zestaw nie tylko do nawigacji. Decyzja co zamontować pozostaje Tobie. Musisz jedynie wiedzieć, że miejsca po wymontowaniu oryginalnej nawigacji nie jest zbyt wiele i pewno wszystkich możliwości które oferują producenci nawigacji nie będziesz w stanie wykorzystać bo nie będziesz miał dostępu do wszystkich portów /nawigacja pozostaje zabudowana/. Ja wyprowadziłem do schowka jedynie kabel USB który pozwala na zmianę zawartości karty SD.
Początkujący

Od: 27 wrz 2009, 12:54
Auto: Mazda 6, 2.0, 136KM, 2004'

Postprzez krzych » 27 cze 2010, 13:11

Czas wlaczenie dobrze _przemyslanego_ CarPC, a nie kupionego "na pale" jest bardzo krotki (10-15s lub nawet mniej, zalezy jak bardzo napasiony ma byc) – start z dysku flash, a jesli brak kasy na tak drogi sprzet to z karty SDHC. Miejsce na laptopa jest doskonale pod siedzeniem kierowcy bez zadnych modyfikacji. I jeszcze myszy tam moga harcowac, a szczegolnie jesli bedzie to netbook. Dostep do portow wtedy nieograniczony nie mowiac juz o predluzaczach USB ktore mozna wmontowac w deske obok np. przycisku DSC itp. Ogolnie, rozwiazanie ma tylko jedna wade – wiekszy podobr pradu (okolo 50W przy starych laptopach za 10 zl lub mniej przy netbookach), ale podczas jazdy ma to zerowe znaczenie, a na postoju, coz, trudno sie mowi – mozliwosci sa proporcjonalne do poboru pradu.
Forumowicz

Postprzez s4v4g3 » 27 cze 2010, 18:03

Hmmm z lapciakiem fajna sprawa.. ale jakoś nie wyobrażam sobie ciągłego wyciągania laptopa z Madzi.
Może latem to niekonieczne, ale w zimie przy -15-20 to raczej kiepsko trzymać w aucie.
Raczej wolałbym pójść w stronę tego co robił kolega Brzeski.
Wyciągnąć starą navi, włożyć 7" itp. Jeżeli ma się to zamknąć w 1200-1500 to spoko;)
Forumowicz

Postprzez mieciux » 28 cze 2010, 00:17

mieciux napisał(a):Witam

posiadam mazde 6 po faceliftingu z navi oryginalan – pliki KWI. Zakupilem najnowsze mapy wersja 09/10 (mapy maja opis 09 ver. 1). Sa one juz na 2 plytkach dvd podzielona europa przez niemcy na poludnie.

Problem polega na tym, ze:
– europa wschodnia dziala bez problemu – jest to nagrane na plytce 4.7GB jednowarstwowej
– europa zachodnia, nie dziala – nagrane na plytce 2 warstwowej 9.4 GB

wydaje mi sie, ze jest to spowodowane roznica w plytkach ale nie jestem pewnien. Wczesniej mialem mape z 2006 roku jest tez o duzej pojemnosci i dziala bez zarzutu, ale oczywiscie nie bylo Polski. Powiem szczerze, ze zalezy mi najbardziej na europie zachodniej, i nie wiem jak ten problem rozwiazec.

Czy update softu w nawigacji by pomogl (moj soft jest start – oryginalny)? Jesli tak, to czy ma ktos dostep do plytki z softem, czy zostaje tylko ASO?

pozdrawiam i dzieki za pomoc

No wiec problem rozwiazany. Wystarczylo wlozyc plytke z 2007 roku (sic!!) aby zupgradowac software i wszystko czyta sie cacy. Chory pomysl Mazdy (Navteca i Denso) by sprzedwac mapy na pozniejsze lata i nie dodawac raptem 30mb firware update. Najlepsze jeszcze jest to, ze kazdy serwis mowi co innego, poczawszy od uslugi za 500zl az po, tego sie nie da zrobic... LOL

Jesli ktos potrzebuje namiary na mapy do mazdy po faceliftingu – pliki KWI na europe (lacznie z polska) z edycja najnowsza – 2010 (wydane w 2010 ale mapy z 2009), to prosze o kontakt na priva. Chetnie pomoge...
Początkujący

Postprzez krzych » 28 cze 2010, 20:35

s4v4g3 napisał(a):Hmmm z lapciakiem fajna sprawa.. ale jakoś nie wyobrażam sobie ciągłego wyciągania laptopa z Madzi.
Może latem to niekonieczne, ale w zimie przy -15-20 to raczej kiepsko trzymać w aucie.

W zimie jezdzilem z lapkiem i to wyciagajac go raz na mroz, raz do roboty, raz w domu, a raz w aucie – mix zabojczy jak to tylko mozliwe i nic. Dwa laptopy to przezyly bez najmniejszego ale. Czytalem tu na forum o roznych teoriach spiskowych (wilgoc osadzjaca sie na plycie itp), ale nie zaobserwowalem takowego zjawiska. Albo dobre lapki (Toshiba i Dell), albo zwyczajne strachy na lachy – moim zdaniem za duzy przedmuch z wiatraka by cos takiego zaszlo, ale moge sie mylic – w kazdym razie praktyka wykazala brak zaleznosci. Jeszcze poinformuje pozniej jak to jest gdy lap zostanie na noc, ale nie sadze by to cos zmienialo – wystawienie na mroz dziala lepiej niz lezakowanie w samochodzie przez noc (a na mrozie 5 minut w reklamowce robi swoje – akurat nie mialem plecaka)
Forumowicz

Postprzez mieciux » 1 lip 2010, 11:47

Po trudach i mekach bez liku dotarlem wreszcie do ....

.... map calej Europy dla Mazdy 6 po faceliftingu z nawigacja Denso (chowany wyswietlacz na konsoli, pilot kolo lewarka zmiany biegow) i mapami Navteq – forwat .KWI

Zaznacze, ze ja kupilem mapy oryginalne, ale poniewaz mi nie dzialaly tak jak opisalem powyzej zaczalem szukac rozwiazania na wlasna reke, jako ze w ASO w UK nie bardzo wiedzieli z czym to sie je.

Po zakupie map okazalo sie ze Europa Wschodnia dziala bez problemu, lecz zachodnia juz nie, a na tym mi bardziej zalezalo, jako ze jezdze glownie po Anglii. Uprzejmy czlowiek od ktorego kupilem mapy powiedzial mi, ze pewnie potrzebny jest frimware update, ale sam nie wiedzial skad go wziasc. Znalazlem wiec na pewnym forum, ze mapy od Land Rovera dzialaja w Mazdzie 6 po faceliftingu, ale potrzebny jest upgrade, ktory nie jest na tych plytkach a na plytce z 2008 roku. Tak wiec ponizej jest link do mojego chomika gdzie sa pliki z linkami do plikow na Rapidshare. W linku ponizej Europa Zachodnia jest z 2010 (tak jak moja) lecz wschodnia jest z 2009 (ja mam 2010). Jest to data kiedy zostaly wydane, same mapy sa z rok wczesniej – 2010 plyta ma mapy 2009 ver 1, 2009 ma mapy 2008 ver 1. Wydaje mi sie ze 2009 i tak wielu z was zadowoli jako ze do tej pory bylo niewiele lepiej ;)

Upgrade zrobilem z plyty z 2008, jako ze nie mozna jej juz zakupic a Mazda nie potrafila mi tego udostepnic ani zrobic. Jest wiec ona przetestowana

Od razu napisze, ze nie sa to moje uploady i porsze mnie nie pytac o upload Wschodu z 2010 jako, ze z oczywistych powodow tego nie zrobie. Umieszczam te linki tutaj w celach informacyjnych, aby wlasciciele Mazdy 6 po facelifcie mogli je sciagnac, przetestowac czy te mapy chodza u nich i zakupic oryginalne plyty za granica (slyszalem, ze w Polsce nie sa one dostepne). Wszystko co robicie, robicie na wlasna odpowiedzialnosc.

Jesli jednak ktos bardzo by chcial przetestowac wschod z 2010 to za 2 miesiace bede w Polsce i mozemy sie jakos umowic na test.

Wyczytalem na forum rowniez, ze najlepiej nagrywac te mapy na plytkach Verbatim DVD+DL, nie DVD-DL jako ze podobno nasz czytnik ich nie lubi. Przetestowalem upgrade na DVD+DL i dzialal. Napisali rowniez, zeby nagrywac z najwolniejsza mozliwa predkoscia, jako ze czytnik w nawigacji jest bardzo czuly na takie rzeczy.

Mapa zachodu oraz upgrade jest na plycie dwuwarstwowej, wschod jest na jednowarstwowej, wiec przypuszczam ze DVD+R sie sprawdzi tutaj.

tutaj link do mojego chomika:

http://chomikuj.pl/mieciux

folder: Nawigacja Mazda 6
haslo: zoomzoom

ponizej podaje jeszcze numery plyt

464110-7560 – Europa Zachodnia 2010 – (2009 ver 1)
464110-7570 – Europa Wschodnia 2010 – (2009 ver 1)
464110-7030 – Europa Wschodnia 2009 – (2008 ver 1)
464210-8590 – Mapy z 2008 – Upgrade firmwaru – (2007 ver 1)

powodzenia i prosze pisac w razie pytan
Ostatnio edytowano 1 lip 2010, 14:31 przez mieciux, łącznie edytowano 2 razy
Początkujący

Postprzez krzych » 1 lip 2010, 11:57

Powyzsze potwierdzam po czesci – zachodu nie testowalem, upgradu tez nie, mapa wschodu jest. Co polift to polift ;P. Zachod przetestuje niebawem. Gdyby tylko Mazda oficjalnie udostepniala...
Forumowicz

Postprzez s4v4g3 » 1 lip 2010, 17:46

qrrr..... może wymyślicie coś do Navi przedliftem ?:P
Póki co jestem na etapie wybierania Navi na zamianę z oryginalną <diabełek>
Forumowicz