Jakie kupić głośniki? (na przód, na tył, nie subwoofery)
Co polecacie na przód?
Pod wzmacniacz (coś w stylu Ground Zero, Helixa DB 4), lubie jak gra trochę niżej, słucham sporo rocka, ale czasem wleci też club-house, disco. Drzwi wygłuszone.
Zależy mi na względnie niskiej cenie ~300zł (mogą być używane). O powerbassach sporo się naczytałem, w tym i wiele złego. W podobnej cenie jest całkiem duży wybór, ale pytanie na co zwrócić uwagę...może używki?
Pod wzmacniacz (coś w stylu Ground Zero, Helixa DB 4), lubie jak gra trochę niżej, słucham sporo rocka, ale czasem wleci też club-house, disco. Drzwi wygłuszone.
Zależy mi na względnie niskiej cenie ~300zł (mogą być używane). O powerbassach sporo się naczytałem, w tym i wiele złego. W podobnej cenie jest całkiem duży wybór, ale pytanie na co zwrócić uwagę...może używki?
Do rocka polecam morel tempo 6 sam mam i do gitary jest bajka. Powerbassy podobno pod wzgledem wykonania kicha. Rainbowy sa tez dobre do takiej muzyki ale gora jest nieco ostra. W ostatecznosci helixy lub hertz. Z tym ze to bardIej do elektronicznej. Wypowiadam sie tylko o tych głośnikach co słyszałem, z tym ze pod roznyni piecami roznie to zagra no i radiem. Moze Marine cos dopowie albo ktos. Ale w tym przedziale mysle ze uzywane tempo 6.
teodor napisał(a):Morelki za 300zl?Gdzie,bo sam bym kupil.
Mogę Ci załatwić
Tempo męczyłem dość długo u siebie. Grają dość nieźle dołem, jednak brakuje im trochę kicka. Robaknow, Ty powinieneś wrzucić w drzwi DLS R6.2 (R6A również) do rocka. Poczułbyś stopę perkusji na klacie, a tweeter da radę opanować

marconigdynia napisał(a):Co polecacie na przód?
Zależy mi na względnie niskiej cenie ~300zł (mogą być używane)
Jest taki jeden zestaw (AMA+ H/K + uszyta zwrotnica do tego) AMA gra dobrze dołem, a całość jest poprawna. Cena za nowy zestaw.
No apropo powerbassow – smutna sprawa, rozklejaja sie strasznie i nie wiem teraz czy padly mi zwrotnice czy co (wzmacniacz mam nowke sztuke, sprawdzalem u kolegi – gra). Objaw taki, ze teraz prawy woofer gra sciszony i charczy, tweeter nie gra w ogole (ewidentnie prawa strona – po zamianie RCA dalej ta sama nie gra). Podobna sprawa jak u slismana pare postow wczesniej, z tym , ze na wstepie moge wykluczyc wadliwy wzmacniacz. NO juz nie mam sily 
Gdzie szukac winy? Zwrotnice? Glosniki? Czy wlasnie od razu pojsc w nowe glosniczki (o tych morel tempo slyszalem dobre opinie – za 300 zl biore z miejsca!
)
Gdzie szukac winy? Zwrotnice? Glosniki? Czy wlasnie od razu pojsc w nowe glosniczki (o tych morel tempo slyszalem dobre opinie – za 300 zl biore z miejsca!
na alledrogo szukac? Jak to ma sie do gry powerbassow s6c?Jest taki jeden zestaw (AMA+ H/K + uszyta zwrotnica do tego) AMA gra dobrze dołem, a całość jest poprawna. Cena za nowy zestaw.
W powerbassach odklejaja sie przewody idace do cewek z tego co wiem trza by bylo miernikiem posprawdzac rezystancje glosnikow w spoczynku i bedziesz wiedzial czy glosnik sprawny czy nie.
Marines pamiętaj że u mnie tempo grają aktywnie i potrafią sprawić by można było poczuć kicka na klacie.
Pod nowym wzmakiem nawet góra zaczeła przyzwoicie grać.
Tempo 6 ja kupiłem 0,5 roczny zestaw na gwarancji za 400, nówki chodza po 440 z tego co kojarze. Na "pewnych" forach można dorwać tanie głośniki, za 1/2 lub nawet 1/3 ich ceny. A zestawy są naprawdę dobre. Poszukaj na tablicy lub allegro. Zdarzają się okazje.
W tej cenie Tempo to jedyne głośniki grające "neutralnie" i nie ubrawniające dźwięku.
Marines pamiętaj że u mnie tempo grają aktywnie i potrafią sprawić by można było poczuć kicka na klacie.
Tempo 6 ja kupiłem 0,5 roczny zestaw na gwarancji za 400, nówki chodza po 440 z tego co kojarze. Na "pewnych" forach można dorwać tanie głośniki, za 1/2 lub nawet 1/3 ich ceny. A zestawy są naprawdę dobre. Poszukaj na tablicy lub allegro. Zdarzają się okazje.
W tej cenie Tempo to jedyne głośniki grające "neutralnie" i nie ubrawniające dźwięku.
Byłbyś w stanie wytłumaczyć zwykłemu laikowi jak to sprawdzić?
Jakby co tata ogarnia lepiej elektronikę, ale dobrze by było jakbym dał mu Twoje wskazówki
Jeśli to tak "awaria" to lepiej naprawić czy szukać czegoś nowego?
W ogóle podziwiam Twoją wiedzę na temat CA
Jakby co tata ogarnia lepiej elektronikę, ale dobrze by było jakbym dał mu Twoje wskazówki
Jeśli to tak "awaria" to lepiej naprawić czy szukać czegoś nowego?
W ogóle podziwiam Twoją wiedzę na temat CA
Hmm bierzesz miernik ustawiasz na Ohmy i przykladasz koncowki do jednego terminalu glosnika i do drugiego druga koncowke. I wtedy patrzysz co ci pokazuje. Jak masz ponizej 2 ohm bodajze ( jak sie myle to niech mnie ktos poprawi) to cos z cewka moze byc. Jak piszczy lub pokazuje 0 to masz spalona cewke na zwarcie. Jak pokaze tylko kropke tzn ze masz rozwarcie czyli albo przewody albo cewka spalona na rozwarcie.
Z tego co czytałem to odpadaja w tweeterach wlasnie przewody i to bym obstawial. W wooferze moze cos sie odkleilo lub cewka ociera o cos dla tego charczy. Niech ktos jeszcze mnie poprawi lub sprawdzi zebym glupot nie pisal.
Jezeli glosniki uszkodzone to kupno nowych lub gwarancja. Samemu za naprawe bym sie nie zabieral.
Napisz co ci pokazywalo na mierniku i wredy cos poradzimy
Z tego co czytałem to odpadaja w tweeterach wlasnie przewody i to bym obstawial. W wooferze moze cos sie odkleilo lub cewka ociera o cos dla tego charczy. Niech ktos jeszcze mnie poprawi lub sprawdzi zebym glupot nie pisal.
Jezeli glosniki uszkodzone to kupno nowych lub gwarancja. Samemu za naprawe bym sie nie zabieral.
Napisz co ci pokazywalo na mierniku i wredy cos poradzimy
Czy głośniki 165 mm wejdą na przod? Dokładnie mowie o takich
http://m.allegro.pl/crunch-gtx6-2c-glos ... 34352.html

Do jakiego auta? Jeżeli do BA to jak zrobisz cienkie dystanse mdf i minimalnie podetniesz tapicerke za maskownicą, to się zmieszczą.
Nie lepiej w tej cenie wybrac :
U-Dimension EL COMP 6
DLS K6
ALPINE SPG-17CS ( Polecam miałem właśnie w eFce)( Funkcja Bi-ampingu na zwrotce)
ESX SL 6.2 C
Myślę że każdy powyższy zestaw będzie o niebo lepszy niż Crunch, a niektóre są nawet tańsze.
Pod wzmacniacz to chcesz dać i zrobione drzwi?
Nie lepiej w tej cenie wybrac :
U-Dimension EL COMP 6
DLS K6
ALPINE SPG-17CS ( Polecam miałem właśnie w eFce)( Funkcja Bi-ampingu na zwrotce)
ESX SL 6.2 C
Myślę że każdy powyższy zestaw będzie o niebo lepszy niż Crunch, a niektóre są nawet tańsze.
Pod wzmacniacz to chcesz dać i zrobione drzwi?
Nie lepiej podmienic wzmaka na 4kanalowa uzywke? Przodu nie bedzie slychac wzgledem skrzyni.
Koszt niewielki a mysle ze warto nad tym sie zastanowic.
Koszt niewielki a mysle ze warto nad tym sie zastanowic.
Mam to w planach, lecz teraz nowy lakier i generalka z silnikiem polknie sporo kasy wiec grubsza sprawę z audio pozostawię na ciut późniejszy termin. Dodam iz obecny wzmak i skrzynia to jakies noname ktory dostałem gratis od kuzyna wiec mysle ze wstawienie dobrych glosnikow i wygluszenie matami przodu da efekt
To kup u-diemension el 6. Zagraja teraz pod radiem fakt faktem cicho ale pokażą pazur pod wzmakiem.
Poprostu chce cos mocniejszego niz obecna seria ktora przy głośniejszym słuchaniu i basi zaczyna niewyraźnie grać
Jesli chodzi o te co ty mowiles to miales na mysli te
http://m.allegro.pl/glosniki-u-dimensio ... 1637.html#?
Jesli chodzi o te co ty mowiles to miales na mysli te

Witam wszystkich
jakie głośniki polecacie do metalu,rocka tak za około 300 zł?
Mam 323F BA oraz taki sprzęt do wykorzystania:
radio: kenwood kdc-w6527, wzmacniacz philips dap 300, subwoofer w skrzyni Blaupunkt wraz z wzmacniaczem Blaupunkt mpa 680.
Głośniki z innego auta miałbym do przełożenia jakieś niebieskie pioneer macaudio, sony xplod i z półki tylnej magnat power plus 693.
Na przód na pewno wstawię dystans z 5x7 na 165mm, myślałem o takim rozwiązaniu: dwudrożny sopran + średniotonowy lub sam średniotonowy a osobno zrobić dziurę w drzwiach dla sopranu, na tył drzwi jakieś basowe w razie gdybym skrzynie potrzebował wyjąć. W półce raczej nie będę montować z tego co czytałem nie ma to sensu.
Czy coś z tego co obecnie posiadam nadaje się do wykorzystania?
jakie głośniki polecacie do metalu,rocka tak za około 300 zł?
Mam 323F BA oraz taki sprzęt do wykorzystania:
radio: kenwood kdc-w6527, wzmacniacz philips dap 300, subwoofer w skrzyni Blaupunkt wraz z wzmacniaczem Blaupunkt mpa 680.
Głośniki z innego auta miałbym do przełożenia jakieś niebieskie pioneer macaudio, sony xplod i z półki tylnej magnat power plus 693.
Na przód na pewno wstawię dystans z 5x7 na 165mm, myślałem o takim rozwiązaniu: dwudrożny sopran + średniotonowy lub sam średniotonowy a osobno zrobić dziurę w drzwiach dla sopranu, na tył drzwi jakieś basowe w razie gdybym skrzynie potrzebował wyjąć. W półce raczej nie będę montować z tego co czytałem nie ma to sensu.
Czy coś z tego co obecnie posiadam nadaje się do wykorzystania?
- Od: 12 lip 2014, 11:34
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 PB+LPG 2008 Hatchback
Mogą być używane bo wiem, że budżet mały a ten rodzaj muzyki jest chyba najbardziej wymagający.
A taki średnio-niskotonowy nada się? Obecnie wydaje mi się, że większość takich tańszych jest nastawiona głównie na bas a reszta pasma to szum a mi zależy głównie na dobrej średnicy.
A taki średnio-niskotonowy nada się? Obecnie wydaje mi się, że większość takich tańszych jest nastawiona głównie na bas a reszta pasma to szum a mi zależy głównie na dobrej średnicy.
Morel Tempo 6, DLS K6, U-Dimension kumpel ma i jest zadowolony. Słucha głównie D&B, Dubstep i Metal/Ciężki Rock. Tempo 6 jak można wyczytać grają neutralnie także do rocka jak najbardziej.
dzięki, sprzedam każde które mam i będę szukać któreś z tych wymienionych. A z tyłu drzwi wymontować czy coś jednak wsadzić? I pod przód lepiej podpiąć Blaupunkta mpa 680 czy zostawić go tylko do suba i podpiąć tego Philipsa dap 300? Jeśli w ogóle nadają się do czegoś