Zabudowa głośników w boczkach

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Kędziorek » 20 sty 2008, 21:03

Cześć wszystkim,

W piwnicy czekają na założenie głośniki:
– BLAUPUNKT GTc 662 16,5 cm – przód
– BLAUPUNKT GTx 693 6x9 – tył

Ale zainspirowały mnie te fotki:
Obrazek Obrazek

Jaki głośnik (podeślijcie linki) można by zastosować w takim przypadku? Czy gra jest warta świeczki, uda nam się to odpowiednio wygłuszyć aby uzyskać odpowiedni dźwięk ?

Co wsadzić w takim przypadku na przód (zestaw 16,5+zwrotnice+tweetery) ? Fajnie by było gdyby było utrzymane w podobnym designie co tylne.

Nie chcę żadnych głośników do bagażnika, bo akurat tam potrzebuje miejsca.

Do tego wzmacniacz/wzmacniacze + kondensator (czy aby potrzebny)?

Aha, sprawa dość ważna, jak zlikwidować przebicie na alternatorze, bo kurde słychać lekkie piszczenie w głośnikach.
Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 1 gru 2006, 20:37
Auto: Ford probe 2.5 V6 USA

Postprzez chix » 20 sty 2008, 22:03

Zrobić da się generalnie wszystko ;)

Jeśli chodzi o sub to jakiś lubiący mały litraż i budę zamkniętą. Jeżeli będziesz korzystał z dobrych materiałów do wygłuszenia i wykonasz odpowiednią konstrukcję nic nie powinno stać na przeszkodzie takiego rozwiązania.

W takim przypadku zdecydowanie zestaw odseparowany na przód. Wzmacniacz 4 kanałowy w mostkach na suby i ew. 2 kanałówka do przodu. Albo 2 monoblocki i 2 kanałówka na przód. Kondensator w tak rozbudowanym zestawie by się przydał.

Co do ostatniego to powinno pomóc podłączenie radia bezpośrednio z akumulatora.
Forumowicz

Od: 12 paź 2007, 19:00
Auto: R19 GTS

Postprzez Xionc » 20 sty 2008, 23:16

Może jakbyś nie wsadzał takich potworów z tyłu, tylko na przekład kicki 165mm (na zdjęciu to chyba 25cm są), to dał by radę 1 wzmacniacz 4 kanałowy (tylko taki 4x75W uczciwej mocy). Może DLS R6A z tyłu? A jak wyglądaja oryginalne boczki? Bo na zdjęciu to jest 40kg szpachli
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez Raadek » 20 sty 2008, 23:26

Kędziorek napisał(a):Aha, sprawa dość ważna, jak zlikwidować przebicie na alternatorze, bo kurde słychać lekkie piszczenie w głośnikach.

Podejrzewam błędy w instalacji CA.

Co do głośników w boczkach to nie problem,są głośniki 8'' grające już w 7 litrach.Boczek możesz zrobić z żywicy i szpachli :)
NaturalSound -instalacje Car Audio
Forumowicz

Od: 25 paź 2006, 11:56
Auto: SoundCombi

Postprzez Kędziorek » 21 sty 2008, 11:57

Hej,

Dzięki za odpowiedzi, tak na szybko znalazłem takie zdjęcie boczku
Obrazek
Chciałbym go lekko/mocno przerobić żeby uwidocznik jakoś to audio, może wydobyć trochę basu, wiadomo, że żywica to podstawa :)

No właśnie, a co z głosniekiem 8 cali~20cm, o czyms takim myślałem, bo ten na fotce to gigant ~25cm.
Do niego na przód jakieś dobre 16,5 ze zwrotnicami? 2 odzielne wzmacniacze na tył i przód?

Możecie jakąś dobra 8 calówkę mi podpowiedzieć.
Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 1 gru 2006, 20:37
Auto: Ford probe 2.5 V6 USA

Postprzez Raadek » 21 sty 2008, 15:35

Ostatnio testuje takie cudo:
Obrazek
Gra teraz w zamkniętej 7litrów a niedługo będzie w otwartej 10Litrów.
W zamkniętej jest szybki i spokojnie nadąża za systemem przednim lecz nie schodzi niestety zbyt nisko i dlatego zmienię skrzynkę na otwartą.Jest to jeden z nielicznych głośników którego brzmienie mi przypasowało :)
NaturalSound -instalacje Car Audio
Forumowicz

Od: 25 paź 2006, 11:56
Auto: SoundCombi