Tak jak w temacie
Może ktoś poradzi z jakiego materiału zbudować sobie skrzynkę basową? No i następne pytanie czym wyciszać i w których miejscach??
Budowa skrzynki basowej
Strona 1 z 1
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
ja właśnie czytałem gdzieś że ścianke na której jest głośnik wyciszyć watoliną a resztę ścianek jakąś falowaną gąbką....nie mam pojęcia czy to prawda...w razie czego mam troche watoliny w garażu 
- Od: 24 cze 2006, 20:21
- Auto: Toyota Yaris Hybrid '19
Witam.Jak kiedyś robiłem tube,to pierwszą (z braku laku) wygłuszyłem gąbka 10mm.Za jakiś czas robiłem drugą i wygłuszyłem zwykłą "karimatą"-materacem turystycznym znaczy się
Tuby wykonywałem z rur kanalizacyjnych przekroju 40cm
Efekt...
Serducho mam słabsze do dziś
Tuby wykonywałem z rur kanalizacyjnych przekroju 40cm
Efekt...
Serducho mam słabsze do dziś
Właśnie tylko chodzi o to że ja nie chce tuby tylko skrzynkę basową...Mam Tubę w garażu z uszkodzonym głośnikiem ale jest zbyt duża i poprostu nie podobają mi się tuby i nie chce jej reanimować ,dlatego chcę skrzynkę basową, ze względu na to choćby że jest praktyczniejsza od tuby (zajmuje mniej miejsca i nie będzie latać po bagażniku:) )
Podpisano: BratCukierka
Sorry nie przelogowałem 
Podpisano: BratCukierka
www.gtrproject.pl
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT
Cukierek napisał(a):skrzynkę basową...
oki-spoczko
czyli:
lucas_ka napisał(a):mdf
lub
lucas_ka napisał(a):płyta wiórowa
płyty mdf'u powinieś kupić w jakimś zakładzie wykonującym meble
Wydaje mi sie ze jak sie dobrze porozglądasz to kupisz skrzynke gotową i zmodyfikujesz ją po swojemu
spójrz:

EDIT:lucas_ka-co z tymi szybkami?
Co do budowy skrzynki, to powinna być jak najsztywniesza i jak najbardziej szczelna.
Dlatego robisz całość z MDF 18mm, za wyjątkiem przedniej ścianki, którą robisz z jak najgrubszego mdf jaki mają akurat w sklepie (np 30mm).
Szczelność zapewni klejenie ścianek (może być też silicon, a następnie skręcenie ich śrubami. Tylną ściankę najlepiej wykonać pochyłą, to zabezpiecza przed powstawaniem fali stojącej. Wkręcając głośnik, też możesz użyc silikonu (o ile nie ma on specjaljej gumowej podkładki), tam też nie może być żadnych przedmuchów
Wygłuszasz następująco:
-obudowa zamknięta: każda ścianka prócz czołowej obijasz gąbką, najlepiej karbowaną (są na allegro), do środka ładujesz watolinę (ew może być zwykła wata) ok 200 – 400g, trzeba potestować.
-obudowa z otworem (bass reflex) tylko gąbka.
Oczywiście taka jest teoria, czasem w praktyce wychodzi inaczej. MOje domowe kolumny mimo, ze bass reflex są napchane watoliną opór.
Dlatego robisz całość z MDF 18mm, za wyjątkiem przedniej ścianki, którą robisz z jak najgrubszego mdf jaki mają akurat w sklepie (np 30mm).
Szczelność zapewni klejenie ścianek (może być też silicon, a następnie skręcenie ich śrubami. Tylną ściankę najlepiej wykonać pochyłą, to zabezpiecza przed powstawaniem fali stojącej. Wkręcając głośnik, też możesz użyc silikonu (o ile nie ma on specjaljej gumowej podkładki), tam też nie może być żadnych przedmuchów
Wygłuszasz następująco:
-obudowa zamknięta: każda ścianka prócz czołowej obijasz gąbką, najlepiej karbowaną (są na allegro), do środka ładujesz watolinę (ew może być zwykła wata) ok 200 – 400g, trzeba potestować.
-obudowa z otworem (bass reflex) tylko gąbka.
Oczywiście taka jest teoria, czasem w praktyce wychodzi inaczej. MOje domowe kolumny mimo, ze bass reflex są napchane watoliną opór.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Może się nie znam ale po co pchać watolinę czy inne paskudztwo do obudowy basowej. Jeśli nie będzie tam przetwornika szerokopasmowego, to nie ma mowy o fali stojącej wewnątrz paczki. Po prostu długość fali l=v/f, gdzie v to prędkość dźwięku (340m/s), f to częstotliwość. W skrzynce basowej nie przewiduje częstotliwości powyżej 200Hz, a to odpowiada długości fali 1,7m. Nie ma więc szans na falę stojącą, nie ma też potrzeby pakować w skrzynkę kilogramów pierza
.
Obudowę poza tym należy dość precyzyjnie zaprojektować, uwzględniając szereg parametrów głośnika (z tego co pamiętam to 7). Moc i impedancja, mają tu znaczenie drugorzędne.
Obudowę poza tym należy dość precyzyjnie zaprojektować, uwzględniając szereg parametrów głośnika (z tego co pamiętam to 7). Moc i impedancja, mają tu znaczenie drugorzędne.
Kiedyś Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
- Od: 14 kwi 2006, 13:20
- Auto: Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Toyota Camry 2002r. 2.4L
marakus, a wziąłeś pod uwagę, że to nie jest otwarta przestrzeń, tylko skrzynka (podpowiedź: odbicia)? Zreszta po to robi się pochyłą tylną ściankę, wypchanie watoliną daje inne efekty (np nizszy bas, szybszy, wolniejszy, bardziej głuchy, zalezy czy jej dasz za malo, za duzo... trzeba poprobowac)
Pozdrawiam,
marakus napisał(a):Może się nie znam ale po co pchać watolinę czy inne paskudztwo do obudowy basowej.
Drgające powietrze oddaje wspomnianej watolinie własną energię kinetyczną, która zamienia się w ciepło. W ten sposób wirtualnie zwiększa się objętość obudowy, co ma wpływ na jej podatność jako zawieszenia membrany głośnika.
Efekt ten można także wykorzystać w obudowach typu bass-reflex do korekcji fazy ciśnienia w tunelu.
marakus napisał(a):Po prostu długość fali l=v/f, gdzie v to prędkość dźwięku (340m/s), f to częstotliwość. W skrzynce basowej nie przewiduje częstotliwości powyżej 200Hz, a to odpowiada długości fali 1,7m. Nie ma więc szans na falę stojącą, nie ma też potrzeby pakować w skrzynkę kilogramów pierza język .
Postacie drgań kolejnych rzędów – półfala, ćwierćfala itd – co prawda znacznie szybciej gasną, ale też mają swoje miejsce na tym świecie.
the right man in the wrong place...
http://diyaudio.pl/portal.php?show=10 i wszystko co niezbedne do budowy suba
Mercedes SLK kompressor
- Od: 21 kwi 2006, 11:02
- Auto: Mercedes SLK
Strona 1 z 1