System audio Mazda 323f

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Strusiu » 19 paź 2006, 20:53

Witam niedawno stałem sie posiadaczem samochodu. Postanowiłem zmienic w nim audio. Zaczynam od podstaw czyli od radia. Jakie radio polecilibyscie mi do 550zł. Dopiero wdrazam sie w swiat audio dlatego prosze o wyrozumiałosc. Zastanawia mnie czy warto dołozyc wiecej za sprzet adiofilski-na czym to polega?. Niektóre aukcje na allegro opisane sa właśnie np. "radio audiofilskie" itp Mam kilka rzeczy na oku np głosniki myslałem o Lanzarach na przod a na tył Blaupunkty plus radio kenwood kdc-7024 lub Blaupunkt santa cruz 36. Przegladaja ten sprzet w 75% patrze na wyglad:/ połowy z opisu i tak nie rozumiem. Posiadam wzmacniacz oraz Tube 300wat(dostałem wraz samochodem) Prosiłbym o jakies rady co i jak na co zwracac uwage no i czy warto kupic takiego kenwooda kdc-7024 za 400zł bez mp3 czy rozejrzec sie za czyms innym:/
pozdrazwiam i zgory dzieki
http://www.allegro.pl/item134337544_kdc ... mplet.html
Forumowicz

Od: 8 paź 2006, 12:25
Auto: ????

Postprzez Xionc » 20 paź 2006, 07:31

Twoj problem jest tak standardowy, że nikt Ci na niego nie odpowie – przejzyj 2 -3 pierwsze strony tego działu, na pewno Ci się rozjaśni, wszystko już zostało napisane.

PS.: Moja dziewczyna też kupiłaby radio na wygląd :P

PS2.: PS to taka wskazówka, nie wyśmiewanie się :)
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez xeoo » 20 paź 2006, 17:47

Nie martw sie, wyglad to tez bylo jedno z moich kryteriow jak kupowałem radio:) Ale do rzeczy. Teraz jak kupujesz nowe radio za 550 zl to chyba juz nie ma bez mp3, ale z doświadczenia wiem, ze nie jest to nieodzowna funkcja, bo sam na 10 plyt w aucie mam tylko 2 mp3. Warto tez dodac ze mimo antywstrząsów, nie raz ci sie przytnie na zwykłej płycie audio, natomiast mp3-ka nie zatnie sie nigdy, bo tutaj odtawrzacz wczytuje calą piosenkę odrazu, w przeciwienstwie do zwyklego odtawarzacza, który to czyta je "na bieżąco". Wazne jest tez, czy chcesz potem podpinać wzmacniacz. Jesli tak, to moc nie wchodzi w grę, natomiast jesli ma Ci wystarczyc moc z radia, to warto się nią zainteresować. Odrazu mowie – nie sugeruj się mocami "50Wx4" bo rzeczywista moc jest 2 razy mniejsza, zalezy od producenta, u mnie w JVC jest 19Wx4, ale wiem, że w Pionieerach jest to juz 22Wx4 mocy RMS (ciągłej). Jesli chodzi o głośniki, to zasada jest taka, że kupuje się 3 razy mocniejsze od ciągłej mocy wyjściowej wzmacniacza, np. jesli w radiu masz 19RMS, to głośniki kupujesz w przyblizeniu 3x19 RMS, czyli powiedzmy 60, przy czym nie mogą być "za mocne", bo radio nie wyrobi. Przy kupnie głośników patrz też na pasmo przenoszenia. A i jeszcze coś, nie wymagaj prawdziwych danych technicznych od producentów tanich głośników, moc jest ZAWSZE zawyzona, ale co do lanzarów mozesz byc pewien, nie wiem jak jest z blaupunktami. To tyle narazie, jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to służę :P
Mazda or VW --> to be or not to be
Początkujący

Od: 13 sty 2005, 17:34
Auto: Mazda 626 GE '93

Postprzez Strusiu » 20 paź 2006, 18:56

wielki dzieki xeoo troche juz zaczynam łapac przeczytałem chyba całe forum i teraz zaczynam kompletowac pozdro
323F BA 1,5 – miłe wspomnienia
Forumowicz

Od: 8 paź 2006, 12:25
Auto: ????

Postprzez xeoo » 22 paź 2006, 12:58

Nie ma za co, jak będziesz jeszcze chciał się coś zapytać to wal na priva, może będę w stanie pomóc <piwo>
Mazda or VW --> to be or not to be
Początkujący

Od: 13 sty 2005, 17:34
Auto: Mazda 626 GE '93

Postprzez Dreamer » 25 paź 2006, 01:36

Co do radia to ja mam większe przekonanie do Pioneera ale tak jak mówie to tylko moje zdanie , a za 550 zł kupisz już przyzwoite radio tej marki . Zamiast kupować jakieś głośniki na tył wolałbym dołożyć tą kwotę do zakupu lepszych głośników na przód,np. jakiś wyższy model wspomnianego Lanzara Proa systems lub Infinity,podłączyć je i tube do wzmacniacza, dobrze wygłuszyć drzwi i efekt będzie zadowalający. Kwestia tylko taka ile chcesz na to kasy wydać bo taka zabawa nie jest tania....
Pozdrawiam....
Kriss
Forumowicz

Od: 15 kwi 2006, 00:48
Auto: Mazda 323F BA.

Postprzez tripleiks » 21 lis 2006, 22:28

Za 515 zł kupisz Alpine CDE 9846 R link: http://www.alpine.com.pl/content/cms/in ... &details=1 gorąco polecam bo sam mam a szukałem dobrego radia i taniego dośc długo :) zdecydowany lider w cenie do 600 zł , radio odczytuje mp3 iii zajęło ostatnio pierwszą pozycje w rankingu Autoświat radyjek z mp3 do 600 zł wyprzedzając Kenwooda i Clariona :) Poziom wykonania, wygląd i dźwięk wart tych niewielkich jak na prezentowaną jakośc pieniędzy :) :]
Życie zaczyna sie po pięćdziesiątce.. w bicepsie :)
Początkujący

Od: 10 sie 2006, 14:46
Auto: Mazda 323f rok prod.1995