Krótkie pytania dotyczace sprzętu audio.
Golddraker napisał(a):no tak wiem że jest taka przejściówka , tylko nie mam żadnej kości mam tylko 2 wiązki przewodów i czarną wsówkę ,taką kupiłem ktoś widocznie odciął kość z radiem . Jutro będę w domu to zrobię zdjęcia i dodam może zdołasz mi pomóc któren przewód podłączyć do którego w kości iso
Po kolorach bedzie ciezko dojsc. Przydalo by sie zdjecie kostki z kolorami kabli z takiej samej Mazdy. Ewentualnie da sie to sprawdzic posiadajac miernik.
Dopisano niedziela, 3 sierpnia 2014, 13:11:
Przemek323c napisał(a):Do czego ten rezystor ?
Do ustalenia glosnosci nowego tweetera, ktory prawdopodobnie bedzie za glosny
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
W tej małej wiązce są 4 przewody i to głośniki na tył tyle wiem, wiem też że w tej dużej kości są 4 przewody z głośnikami na tył , 2 plusy jedna pamięć i jeden plus+, zostają jeszcze 3 z napięciem 12v (mam miernik) i ta nieszczęsna wsówka ( dla mnie to jest masa).
No, to plusy sobie dojdziesz, masa może być wsuwką, też znajdziesz. Z głośnikami będzie gorzej, bo samo znalezienie iść przy pomocy bateryjki paluszka nie będzie trudne, to trzeba podłączyć je wszystkie w fazie, czyli nie możesz pomylić żadnego +/i bo nie będzie basu i będzie skopane stereo.
W zasadzie trzeba by dostać się do głośników i zmierzyć kable 1:1
W zasadzie trzeba by dostać się do głośników i zmierzyć kable 1:1
Pozdrawiam,
dzięki za pomoc głośniki znalezione ( jeden okazał się uszkodzony odlutował się kabel ), Teraz jeszcze pomóż mi znaleźć antene elektryczną jak sprawdzić czy działa i jakich przewodów szukać w wiązce są jeszcze 3 nieokreślone ( na dwóch nie ma napięcia i na jednym czerwonym jest minus)
Przewody z paskiem to zwykle są plusy czy minusy??
Golddraker napisał(a):dzięki za pomoc głośniki znalezione ( jeden okazał się uszkodzony odlutował się kabel ), Teraz jeszcze pomóż mi znaleźć antene elektryczną jak sprawdzić czy działa i jakich przewodów szukać w wiązce są jeszcze 3 nieokreślone ( na dwóch nie ma napięcia i na jednym czerwonym jest minus)
Pasek nie ma znaczenia. Takie coś wygrzebałem:
Starsze Mazdy (121, 323, 626, RX-7 itd)
model radia: Panasonic CQ-LM191AA (na przedzie 1267, czasem w zestawie odtwarzacz CD oznaczony IC01), Fujitsu CE-3431TY1C (na przedzie 3263) i inne
styk sygnał kolor przewodu
złącze A
1 głośnik LR+ zielony
4 głośnik LR- zielony z czarnym paskiem
6 głośnik RR+ fioletowy
7 głośnik RR- fioletowy z czarnym paskiem
2,3,5,8 nie podłączone –
złącze B
1 +12V ACC czerwony
2 +12V BATT żółty
3 podświetlenie pomarańczowy
4 głośnik LF+ biały
5 głośnik RF+ szary
7 sterowanie anteną automat. niebieski
11 głośnik LF- biały z czarnym paskiem
12 głośnik RF- szary z czarnym paskiem
6,8,9,10 nie podłączone –
Masa zasilania na obudowę.
Czyli ten z plusem to pewnie podświetlenie (nie musisz tego podłączać) a jedna z tych 2 bez napięcia to antena. Żeby ustalić który zrób taki przyżąć
--- +12V --- (żarówka 12V) --- testowany kabelek
na którymś żarówka powinna zaświecić a antena się odezwać (o ile jest sprawna)
Pozdrawiam,
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc , jak odbiorę radio od elektronika to dam ci od razu znać
Siw-y napisał(a):Masz jeszcze schemat jak by powyższa rozpiska była niewystarczająca.
Dzięki na pewno się przyda już kość podłączyłem.
Dopisano 6 sie 2014, 19:31:
Xionc napisał(a):Golddraker napisał(a):dzięki za pomoc głośniki znalezione ( jeden okazał się uszkodzony odlutował się kabel ), Teraz jeszcze pomóż mi znaleźć antene elektryczną jak sprawdzić czy działa i jakich przewodów szukać w wiązce są jeszcze 3 nieokreślone ( na dwóch nie ma napięcia i na jednym czerwonym jest minus)
model radia: Panasonic CQ-LM191AA (na przedzie 1267, czasem w zestawie odtwarzacz CD oznaczony IC01), Fujitsu CE-3431TY1C (na przedzie 3263) i innestyk sygnał kolor przewodu
złącze A
1 głośnik LR+ zielony
6 głośnik RR+ fioletowy
2,3,5,8 nie podłączone –
złącze B
1 +12V ACC czerwony
2 +12V BATT żółty
4 głośnik LF+ biały
5 głośnik RF+ szary
Czyli ten z plusem to pewnie podświetlenie (nie musisz tego podłączać) a jedna z tych 2 bez napięcia to antena. Żeby ustalić który zrób taki przyżąć
Ogarnąłem dzięki głównie twojej pomocy. Antena działa tylko były od niej kable poodcinane ciekawe dlaczego.
Xionc napisał(a):Golddraker napisał(a):dzięki za pomoc głośniki znalezione ( jeden okazał się uszkodzony odlutował się kabel ), Teraz jeszcze pomóż mi znaleźć antene elektryczną jak sprawdzić czy działa i jakich przewodów szukać w wiązce są jeszcze 3 nieokreślone ( na dwóch nie ma napięcia i na jednym czerwonym jest minus)
model radia: Panasonic CQ-LM191AA (na przedzie 1267, czasem w zestawie odtwarzacz CD oznaczony IC01), Fujitsu CE-3431TY1C (na przedzie 3263) i innestyk sygnał kolor przewodu
złącze A
1 głośnik LR+ zielony
6 głośnik RR+ fioletowy
2,3,5,8 nie podłączone –
złącze B
1 +12V ACC czerwony
2 +12V BATT żółty
4 głośnik LF+ biały
5 głośnik RF+ szary
Cytuje żeby nawiązać do tematu ;p Mam radio już w domu.
Audio bangla aż miło , antena się wysuwa ogólnie super. Zostało mi dwa kabelki masa i jakiś pusty ciekawe do czego one he he
Andrus86 napisał(a):Panowie potrzebuję pomocy.
Zakupiłem PB s-6c oraz używany wzmacniacz RF 200.4 (podobno w 100% sprawny).
Instalacja wygląda tak jak na poniższym foto:
Głośniki zamontowałem na dystansach, drzwi wygłuszone, zwrotnice w drzwiach zamontowane.
Kable głosnikowe 2,5 mm^2(na zdjęciu czarne) idą kolejno:
Lewy glosnik: Kabel wychodzi z drzwi kostka która jest domyślnie zapakowana w mazdzie pod guma. Następnie schodzi w dół do progu. Na wysokości foteli przeciąganięty jest w prawo do wzmacniacza znajdującego sie pod siedzeniem pasażera (tam gdzie wzmacniacz BOSE).
Głośnik lewy analogicznie do prawego. Standardowa kostka mazdy, próg i w lewo do wzmacniacza.
Źródło dźwięku do wzmacniacza to wejście Hi-input (wiele osób to krytykuje ale na razie nie mam kasy na wyciagniecie RCA z radia standardowego). Źródło dzwięku to kostka zza radia (zółty kolor na screenie) rownież kabel głosnikowy 2,5mm^2 w końcowej fazie tymczasowo wchodzi w cienki kabel (dl 25 cm)z kostka 4pinowa która pasuje do wejścia na wzmacniaczu. Połaczenie jest za pomoca wsówek.
Zasilanie (kolor czerwony) idzie od aku po przez gumę która jest w nogach kierowcy i gdzie wychodzą wszystkie pozostałe kable mazdowe. Poźniej smiga w prawo nad nogami kierowcy a nastepnie idzie lewą strona tunela środkowego po czym wchodzi do wzmacniacza.
Kabel minusowy jest przykręcony do prawej tylnej śruby fotela kierowcy.
Bezpiecznik to od strony wzmacniacza 50 amper od strony aku 60 amper. Kabel zasilający to 16mm^2 od spawarki zamówiony z banku kabli.
I teraz podczas testów napotkałem na problem. Na wyłączonym silniku wszystko jest ok (za wyjątkiem tego ze wzmacniacz w ciągu 4 min działania potrafi poparzyc rekę jak sie go dotknie).
Problem jest w momencie uruchomionego silnika. Nie ma żadnych zakłóceń przy dodawaniu gazu itd jedynie pojawia się charczący bas (gain skęcony prawie na 0). Gdy wyłacze silnik wszystko jest ok. Odpale silnik i po chwili znowu jest charczący bas.
W związku z powyższym dwa pytania:
1) czy RF na prawde powinien sie tak nagrzewac ze po 4 min działania potrafi oparzyc?
2) co może byc przyczyna charczącego basu na wł silniku?
Rzeczy które sprawdziłem to wszelkie połaczenia, styki – wszystko wygląda ok.
Jako źródło brałem kostkę za radiem oraz standardowe kable głośnikowe w drzwiach -nadal to samo – charczacy bas. Różnie układałem kable zasilające i glośnikowe (w tak zwanym pajączku aby sie nie stykały itd) nie pomogło. Masa na chwile wzięta z aku a nie z fotela kierowcy i nadal to samo.
Dodam jeszcze że mazda jest zagazowana.
Z racji tego iz powyższy temat sie dla mnie przed wczoraj wyjaśnił (zakład car audio stwierdzi łiz wzmacniacz jest uszkodzony) jestem zmuszony szukać kolejnego piecyka (za tego RF muszę wywalczyć jeszcze kasę). Znalazłem taką ofertę:
http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-helix-d ... 47e15790be
Jestem z Bydgoszczy to do Torunia daleko nie mam. Wiem ze wzmacniacz sam w sobie jest dość dobry na start. A co powiecie o skrzyni? warto wziąć cały zestaw?
Czy kupić sam wzmacniacz (pewnie ok 250zł) i dokupić sobie zamkniętą skrzynkę Re Audio Rex8'? Co lepiej zagra? Ten JBL jest coś wart?
- Od: 24 mar 2014, 10:27
- Auto: Mazda 6 GG 2004r. 2.0 LF17 Benzyna 141KM + BRC LPG
Miałem kiedyś tego JBL. Moc to on ma, robi hałas, plecy masuje. Potrzebuje mocnego pieca, ze 250W uczciwej mocy co najmniej. Ale brzmieniowo to górnych lotów to on nie jest niestety.
Pozdrawiam,
Gość chce 300 za sam wzmacniacz a komplet 400zł. więc chyba lepiej wziac komplet a później jak skrzynia nie bedzie odpowiadała opchnąc na allegro nie?? co sadzicie? Ile za tak skrzynkę można zawołać?
Zakupiłem powyższy sprzecik:) wzmacniacz wygląda genialnie i sprawny tez jest 100%. Głośnik też w dobry stanie. Sama skrzynia nie powala wyglądem szczegółowego odsłuchu jeszcze nie robiłem bo nie podłączyłem sprzętu ale zauważyłem że skrzynia ma 36 l pojemności zamiast sprzedawanej na allegro 30l. Dodatkowo w instrukcji tego JBLa znalazłem że zamknięta powinna być ok 22l. Pytanie Panowie do was. Jaki efekt przyniesie zmniejszenie skrzyni do tych 22 lub 30 litrów? bas będzie bardziej precyzyjny? Mniej buczenia? Co się zyska?
W praktyce to na 100% nikt tego nie przewidzi, bo skrzynka skrzynką ale sam samochód też jest jakąś zamkniętą skrzynią. Teoretycznie im większa skrzynka tym bas powinien schodzić niżej ale być wolniejszy. Moim zdaniem warto wrzucić go w skrzynkę zalecaną przez producenta, bo w JBL'u na pewno to sprawdzali i jak zalecaj to tak ma być. Poza tym, w 22l to każda 25'ka powinna zagrać (jak Cię najdzie na wymianę głośnika). Czy to jest 30stka?
Pozdrawiam,
To jest 30stka. Też swoja droga sadze ze wzmacniacz jest troche przyslaby na ten glosnik. Bo on ma 250 watt a wzmachol po zmostkowaniu ma 180watt. Coś mi mowi ze chyba go opchne za jakis czas i wsadzę Re Audio rex 8' duzo mniejsze pudło(15l), moc adekwatna do wzmacniacza a i jakościowo pewnie bedzie lepszy bo nie zalezy mi na buczeniu a na ładnym sprężystym basie:)