Obsługa MP3 w fabrycznym radiu (zdjęcia na str. 32 i 36) (xCarLink, DMC, Yatour)

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez klajgus » 19 kwi 2012, 21:39

Myjk napisał(a):BTW pojawiła się nowa wersja typu Combo (USB/SD/AUX/iPod) -- powinna dotrzeć do mnie w ciągu 3 tygodni. W związku z tym spadnie (w końcu) nieco cena modelu V (USB/SD/AUX).

już nie chciałem Ci zawracać głowy ponownymi pytaniami :) kiedy kiedy ...... i w końcu jest <jupi> daj znać jak już będziesz miał ten nowy model u siebie, znasz już cenę? i listę zmian? mam nadzieje ze nie będzie się różnił tylko dodaniem iPoda
Forumowicz

Od: 1 maja 2007, 17:08
Auto: BYŁA M6 GY 2.0i 16V 141- LF 04r.
LPG Brc Sequent 24

Jest Ford Mondeo 2.5 T

Postprzez Myjk » 19 kwi 2012, 22:00

Zmian wiele nie będzie bo i wiele się zmienić nie może. To jest tylko i wyłącznie kombajn wersji I i V. Z największych zmian, to inny kolor obudowy --będzie szaro biały. ;) Cenowo wyjdzie podobnie jak obecna wersja V, tylko opcjonalnie kabel do iPoda będzie kosztować około 20 zł.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Magician » 20 kwi 2012, 18:34

A ja bym chciał w końcu zapytać jak jest z montażem xcarlinka w 323f BJ.
Mam auto z 2001r, radio oryginał:
http://i43.tinypic.com/2angyb.jpg
W Białymstoku kontaktowałem się z jedną firmą, która zajmuje się sprzedażą i zakładaniem audio i mi oznajmili, że do mojego auta żaden xcarlink nie będzie pasował <oczy> Ale kiedyś w tym temacie wyczytałem, że ktoś z BJ'ką chwalił sobie, więc musiał to jakoś zamontować. Poza tym tutaj:
http://xcarlink.pl/mazda/18-mazda-typ-b-sd-usb.html
jest napisane, że niby pasuje.
Jest jakaś filozofia z montażem w BJ'ce? Jest gdzieś w necie jakiś poradnik montażu dla kompletnego laika? Bo mam już dosyć samego radia i potrzebuję żeby coś grało to co mi sie podoba a nie to całe komercyjne gów..
Forumowicz

Od: 29 lip 2011, 21:28

Postprzez cbr » 20 kwi 2012, 19:23

Magician napisał(a):W Białymstoku kontaktowałem się z jedną firmą, która zajmuje się sprzedażą i zakładaniem audio i mi oznajmili, że do mojego auta żaden xcarlink nie będzie pasował <oczy>

Prawdopodobnie kontaktowałem się z tą samą firmą co ty w lipcu zanim kupiłem swojego xcarlink'a, mi również powiedzieli, że nie będzie pasowało i nie będzie działać, a jak widać działa i nie narzekam.
Magician napisał(a):Poza tym tutaj:
http://xcarlink.pl/mazda/18-mazda-typ-b-sd-usb.html
jest napisane, że niby pasuje.

Jeżeli tam Myjk napisał, że pasuje to raczej tak jest bo chyba wie czym handluje.
Magician napisał(a):Jest jakaś filozofia z montażem w BJ'ce? Jest gdzieś w necie jakiś poradnik montażu dla kompletnego laika? Bo mam już dosyć samego radia i potrzebuję żeby coś grało to co mi sie podoba a nie to całe komercyjne gów..

Prawdopodobnie cała filozofia to tyle co w BK, czyli wyciągnąć radio i podłączyć kostkę "xcarlink –> radio".
Wpadaj w niedziele do spota i grilla to coś się wymyśli :)
2+2=5
Forumowicz

Od: 27 mar 2011, 01:01
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez Myjk » 21 kwi 2012, 12:10

Magician napisał(a):A ja bym chciał w końcu zapytać jak jest z montażem xcarlinka w 323f BJ.
Mam auto z 2001r, radio oryginał: http://i43.tinypic.com/2angyb.jpg

Z tym radiem działa Typ A, ale zwróć uwagę na dopisek na samym dole:

xcarlink.pl napisał(a):Uwaga! Emulator działa również w modelach Premacy/323/626/MX-5/MPV (rocznik 2001-2004), ale jest problem -- tj. radio często gubi i nie wyświetla czasu utworu. Siłą rzeczy nie zaleca się stosowania emulatora w tych radiach. Producent próbował walczyć z tym problemem na nasze życzenie -- niestety bez powodzenia.

Z tym felerem trzeba się pogodzić, albo zakupić emulator innego producenta (DMC/Yatour) -- przy czym ja ich nie oferuję, bo po pierwszej dobrej serii (srebrne obudowy), nowe (czarne obudowy) padają jak muchy.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez chrust » 21 kwi 2012, 15:27

Witam. Chciałbym w mojej mazdzie zamontować taką wirtualna zmieniarkę http://allegro.pl/zmieniarka-usb-sd-mp3 ... 79736.html, lubhttp://allegro.pl/zmieniarka-mp3-usb ... 54826.html i mam problem bo po pierwsze nie wiem jak wyciągnąć radio żeby to podłączyć, na forum też nie znalazłem, chyba żę źle szukałem... i drugi problem to taki czy da się podłączyć taka zmieniarkę, bo to sie podłącza zamiast fabrycznej zmieniarki a ja fabrycznej zmieniarki nie mam, mam tylko radio na jedna płytę i czy w takim radiu jest wyjście na zmieniarkę ?
Pozdrawiam !
Początkujący

Od: 13 cze 2011, 20:06
Auto: Mazda 6 kombi,2003 rok.
2.0 CiTD 136 km

Postprzez Myjk » 21 kwi 2012, 15:40

Zarówno sprzęt z pierwszego jak i z drugiego linku to są właśnie Yatour'y, o których wspominałem powyżej. Zdecydowanie przecenione urządzenia w stosunku do oferowanej jakości.

Źle też szukałeś, bo choćby w tym wątku jest parę miejsc gdzie są foto-relacje instalacji:
viewtopic.php?p=864974#p864974
viewtopic.php?p=865146#p865146
viewtopic.php?p=919020#p919020

Emulator podłączasz pod port zewnętrznej zmieniarki CD (każde radio w M6 posiada port), ale w M6 '03 będziesz musiał zrobić lutowanie ścieżki, żeby zmieniarka "zaskoczyła". Co również jest opisane w tym wątku, a nawet w postach, które podałem wyżej.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez klajgus » 21 kwi 2012, 20:05

Myjk napisał(a):Zmian wiele nie będzie bo i wiele się zmienić nie może. To jest tylko i wyłącznie kombajn wersji I i V. Z największych zmian, to inny kolor obudowy --będzie szaro biały. Cenowo wyjdzie podobnie jak obecna wersja V, tylko opcjonalnie kabel do iPoda będzie kosztować około 20 zł.

Daj jakoś znać na forum jak już będziesz miał ten nowy model w swojej ofercie :)
Forumowicz

Od: 1 maja 2007, 17:08
Auto: BYŁA M6 GY 2.0i 16V 141- LF 04r.
LPG Brc Sequent 24

Jest Ford Mondeo 2.5 T

Postprzez Magician » 24 kwi 2012, 19:58

Myjk napisał(a):
Magician napisał(a):A ja bym chciał w końcu zapytać jak jest z montażem xcarlinka w 323f BJ.
Mam auto z 2001r, radio oryginał: http://i43.tinypic.com/2angyb.jpg

Z tym radiem działa Typ A, ale zwróć uwagę na dopisek na samym dole:

xcarlink.pl napisał(a):Uwaga! Emulator działa również w modelach Premacy/323/626/MX-5/MPV (rocznik 2001-2004), ale jest problem -- tj. radio często gubi i nie wyświetla czasu utworu. Siłą rzeczy nie zaleca się stosowania emulatora w tych radiach. Producent próbował walczyć z tym problemem na nasze życzenie -- niestety bez powodzenia.

Z tym felerem trzeba się pogodzić, albo zakupić emulator innego producenta (DMC/Yatour) -- przy czym ja ich nie oferuję, bo po pierwszej dobrej serii (srebrne obudowy), nowe (czarne obudowy) padają jak muchy.

Czy dobrze zrozumiałem: wszystko dobrze gra, nic się nie wiesza, nie ma problemów z nieczytaniem plików tylko nie ma tej "zegarynki", która odlicza ile zostało do końca piosenki? Lub nalicza sekundowo ile trwa kawałek?
Bo to nie jest wcale taki problem. Jeżeli oczywiście dobrze by to grało.
A montaż to tyle co wetknięcie wtyczki z tyłu? I to wszystko?

Jest jakaś rozsądna alternatywa dla Xcarlinka?
Forumowicz

Postprzez Myjk » 24 kwi 2012, 20:32

klajgus napisał(a):Daj jakoś znać na forum jak już będziesz miał ten nowy model w swojej ofercie

<ok>

Magician napisał(a):Czy dobrze zrozumiałem: wszystko dobrze gra, nic się nie wiesza, nie ma problemów z nieczytaniem plików tylko nie ma tej "zegarynki", która odlicza ile zostało do końca piosenki? Lub nalicza sekundowo ile trwa kawałek?

Dokładnie tak. Może będziesz mieć szczęście i trafisz na radio, które będzie działało całkiem prawidłowo -- bo i tak się zdarzyło, niestety mnie znany jest tylko jeden taki raz.

Magician napisał(a):A montaż to tyle co wetknięcie wtyczki z tyłu? I to wszystko?

Tak.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Magician » 25 kwi 2012, 17:59

Dziękuję.
Czyli niedługo będą, w końcu, grały u mnie empetrójki <faja>
Forumowicz

Postprzez Magician » 2 maja 2012, 16:43

Przepraszam, że post pod postem ale jak wrzucę w jeden to nie bezie widoczne, że jest nowa wiadomość.

Jaką kartę należy kupic do xcl? Są jakieś limity do których obsługuje on karty? I jaka karta była by najlepsza – bo nie mam o tym żadnej wiedzy a gdzieś o uszy się obiło, że są karty lepsze/gorsze, szybsze/wolniejsze. I od razu jak podłącze do kompa xcl to będę mógł zapisywać na tej karcie? Czy muszę mieć jakiś dodatkowy osprzęt do zapisywania na karcie? <glupek2>
Forumowicz

Postprzez artro219 » 4 maja 2012, 06:27

Panowie, kurcze starawy jestem i z racji swojego wieku i ślepoty nie mogę znaleźć manuala na temat: Jak wyjąc oryginalne radyjko z BJ-ki.
Bardzo pięknie proszę o pomoc w tym temacie
Obrazek
Magnetyzer spełnia swe zadanie tylko z czip rezystorem i naklejkami,wydech z rynny i alukołpaki ze spinerami. Teścia Antka, szwagra brat ma taki zestaw i taaaak mu golf zapierda.. znaczy się śmiga ;)
Forumowicz

Od: 6 lip 2008, 14:21
Auto: Mazda 323F BJ 2,0 DITD 2001

Postprzez Myjk » 4 maja 2012, 08:27

Magician napisał(a):Jaką kartę należy kupic do xcl? Są jakieś limity do których obsługuje on karty?

xCL obsługuje SDHC, także teoretycznie chodzą karty do 32GB. Ja polecam kupić nie więcej niż 4GB (mnie się takiej karty nie udało zapełnić). Gdybym teraz miał korzystać, to kupiłbym 2x2GB i podmieniał, bo łatwiej jest opanować muzykę. Chyba że ktoś wrzuca full i słucha jak leci bez zwracania uwagę na kolejność czy albumy. Do karty SD zakup czytnik kart pod USB do komputera. Może być "combo" do różnych rodzajów kart (od 15 zł w górę, w zależności od ilości obsługiwanych rodzajów), albo tylko do kart SD (2 zł w górę). Często sprzedają czytnik SD->USB razem z kartą, albo dorzucają jako "bonus". xCarLinka się do komputera nie podpina, tylko sam nośnik danych.

artro219 napisał(a): Jak wyjąc oryginalne radyjko z BJ-ki.

Z tego co pamiętam w BJ jest podobnie jak w Miacie i Protege, wiec zobacz to:
http://www.youtube.com/watch?v=OfXuhtKUUbk
http://www.youtube.com/watch?v=fQT_YBBpN4E
ale może też być podobnie jak w Premacy po lifcie, wtedy z tego co pamiętam z filmu zrobionego przez saya, trzeba "otworzyć" nawiewy nad radiem, wsadzić tam paluchy i pociągnąć do siebie. Schodzi cały plastik z nawiewami okalający także śruby radia. Dalej już łatwo.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez artro219 » 4 maja 2012, 08:44

Dziękuje, dzisiaj po pracy zobaczę co i jak
Obrazek
Magnetyzer spełnia swe zadanie tylko z czip rezystorem i naklejkami,wydech z rynny i alukołpaki ze spinerami. Teścia Antka, szwagra brat ma taki zestaw i taaaak mu golf zapierda.. znaczy się śmiga ;)
Forumowicz

Od: 6 lip 2008, 14:21
Auto: Mazda 323F BJ 2,0 DITD 2001

Postprzez Magician » 4 maja 2012, 09:40

Dzięki Myjk.
Forumowicz

Postprzez cbartek » 11 maja 2012, 15:28

Mam Mazde kombi z 2002 roku jest cd i kaseta razem nie ma zmieniarki chcialbym podlaczyc mp3 . Na allegro pytani sprzedawcy mowia ze do 2002 nie chodzi. POmożecie co mam kupic by cieszyc sie muza z iphona?
cbartek

Postprzez siebek » 11 maja 2012, 18:19

Nie powinno być problemu. Trzeba jedynie zworkę w radiu zlutować ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 maja 2011, 22:36
Auto: Mondeo Mk4 2007 1.8TDCi

Postprzez cbartek » 12 maja 2012, 00:59

to ma tylko jedna prosbe [poleccie mi jakis sprzet na allegro
ktora zmieniarke mp3 mam kupic
cbartek

Postprzez cbartek » 12 maja 2012, 01:00

w zamian chetnie pomoge w oklejaniu konsoli wysle foto jutro jak zrobie
cbartek