Obsługa MP3 w fabrycznym radiu (zdjęcia na str. 32 i 36) (xCarLink, DMC, Yatour)

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Pamek » 21 maja 2011, 12:39

pektek mozna wiedziec jaki sprzet kupiles? Bo jeszcze z takim sie nie spotkalem.
Ostatnio edytowano 23 maja 2011, 08:34 przez Pamek, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 08:21
Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF5C 136km 03r.

Postprzez pektek » 22 maja 2011, 22:16

Pioteq25 napisał(a):pektek wyszło jak z fabryki. Idealnie byłoby z jeszcze jednym usb zamontowanym gdzieś w schowku. Nie lubię jak coś wystaje z konsoli, bo przeszkadza w manipulowaniu gałami. Z drugiej strony są do kupienia dość małe peny i taki byłby ok.

:D no sporo nad tym myślałem, używam tylko karty SDHC i wydało mi się to najwygodniejsze rozwiązanie. Jeśli zajdzie taka potrzeba podłączenia pendrive to nie widzę przeszkód, raczej kabelków nie przewiduje. Mam w planach jeszcze zamontowanie zakupionej dawno navi z kamerką cofania (już zainstalowaną i używaną, z tym że na uchwycie). Nie przepadam za wiszącymi kablami stąd zamiar instalacji "ukrytej" również z założenia przypominającej fabryczne rozwiązanie.

przez mikolaj » wczoraj, 11:01 ...Idealnie by było, gdyby klapkę od kasety zrobić na zawiasach :P

Brałem to jako pierwsze założenie, ale kształt oraz sposób montażu zaślepki sprawiał spory kłopot z montażem zawiasków (zaślepkę wyjmuje się od zaplecza konsoli). W akcie desperacji wziąłem nożyk i wyciąłem otworek w zaślepce. Wygląd urządzonka był jedynym kryterium wybory gdyż niemalże od samego początku chciałem mieć je na widoku. Jeżeli zmatowić nieco obudowę MusicBox`a to dawałby wrażenie oryg. wyposażenia Madzi jednak nie chciało mi się już w to bawić.
W najbliższym wolnym czasie zabieram się za navi :D czym zapewne pochwale się niezwłocznie <lol>
pozdro wszystkim...
...Każdy powód jest dobry by pojechać jeszcze dalej...ilu ludzi tyle zdań, lecz Mazda 6 jest tylko jedna!!... ;]
Początkujący

Od: 4 sie 2010, 09:39
Auto: Mazda 6 KOMBI SPORT 2.0 CiTD Exclusive, 136 PS, 2003r.

Postprzez pektek » 23 maja 2011, 08:55

Pamek napisał(a):pektek mozna wiedziec jaki sprzet kupiles? Bo jeszcze z takim sie nie spotkalem.

... http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-3 ... Mazda.html przypadkiem natrafiłem na niego i od razu zwrócił moją uwagę :D wtedy też wyobraziłem sobie jak będzie wyglądać na konsoli i w zasadzie wyszło prawie idealnie <lol> Pozdro...
...Każdy powód jest dobry by pojechać jeszcze dalej...ilu ludzi tyle zdań, lecz Mazda 6 jest tylko jedna!!... ;]
Początkujący

Postprzez Pamek » 23 maja 2011, 18:11

Koledzy a co powiecie na takie coś?
Cena kusi:
http://allegro.pl/zmieniarka-usb-sd-mp3 ... 68638.html
Forumowicz

Postprzez AdrianM6 » 30 maja 2011, 10:36

Powiem Ci Pektek, że znalazłeś chyba idealne rozwiązanie na moje troski i obawy przed zakupem takiego urządzenia. Bo po pierwsze bałem się gdzie ja to zamontuje. Bo nie mam zamiaru rozciągać kabli po aucie i zagracać go różnymi urządzeniami typu transmitery itp itd. Ale widzę, że dużo osób chwali te zmieniarki USB i z montażem nie ma zbytnio problemu. A gdy widzę takie zdjęcia jak Twoje to aż nabrałem ochoty do zakupu i montażu samemu gdzieś gdzie nie będzie się rzucać w oczy i będzie wyglądało w miarę jak oryginał. Powiedz mi jeszcze tylko czy tych wszystkich kabli które są w zestawie starczyło i czy radyjko ładnie gra tak jak trzeba. W mojej Mazdzie nie mam Bose i zmieniarki co prawda, ale jak uważasz będzie się to sprawowało?
Początkujący

Od: 29 maja 2011, 23:32

Postprzez Myjk » 1 cze 2011, 14:01

Pamek napisał(a):Koledzy a co powiecie na takie coś?
Cena kusi:
http://allegro.pl/zmieniarka-usb-sd-mp3 ... 68638.html

To jest to samo co sDMC, tylko w innej obudowie dla zmylenia przeciwnika. :P Z tą wtyczką przyłączeniową (na wzór HDMI) to straszny badziew, stąd po zapewnieniu producenta, że nie wrócą do poprzednio stosowanej wtyczki (serial port, przykręcanej na śrubki) osobiście zarzuciłem import tych urządzeń i nie polecam.
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez airbob » 1 cze 2011, 15:03

Moim zdaniem przy tak grubym kablu i możliwości jego częstego zginania podczas wymiany karty, zastosowanie tak delikatnej wtyczki i gniazda jest nietrafione.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55

Postprzez pektek » 1 cze 2011, 21:57

AdrianM6 napisał(a):Powiem Ci Pektek, że znalazłeś chyba idealne rozwiązanie na moje troski i obawy przed zakupem takiego urządzenia. Bo po pierwsze bałem się gdzie ja to zamontuje. Bo nie mam zamiaru rozciągać kabli po aucie i zagracać go różnymi urządzeniami typu transmitery itp itd. Ale widzę, że dużo osób chwali te zmieniarki USB i z montażem nie ma zbytnio problemu. A gdy widzę takie zdjęcia jak Twoje to aż nabrałem ochoty do zakupu i montażu samemu gdzieś gdzie nie będzie się rzucać w oczy i będzie wyglądało w miarę jak oryginał. Powiedz mi jeszcze tylko czy tych wszystkich kabli które są w zestawie starczyło i czy radyjko ładnie gra tak jak trzeba. W mojej Mazdzie nie mam Bose i zmieniarki co prawda, ale jak uważasz będzie się to sprawowało?

Witam, kilkanaście postów wcześniej opisywałem moją opinię na temat tego urządzenia i zachęcam do poczytania <czytaj> . Montaż to w zasadzie "prawie" plug & play, w miejscu gdzie je ostatecznie zamontowałem to kabla jest, aż za dużo, ale dało się go upchać :), jestem zadowolony z takiego rozwiązania, czyta normalnie 6 katalogów CD01, CD02...CD06, a każdy następny jest dodatkowo odczytywany, niestety ale po przeskoczeniu z ostatniej nutki z CD06. Mając do dyspozycji 99 otworów na każdy folder to nie potrzeba zbytnio wielu katalogów, ale wydłuża się przez to wyszukiwanie wybranych nutek :) (jeden z minusów). Kilka razy zawiesza się na pare sekundek oraz całkiem przestawał grać, ale na wszystko jest metoda i wystarczy wyłączyć radio, wyjąć i włożyć kartę oraz włączyć radyjko (korzystam z karty SDHC i być może to jest powód takiego zacinania) cała operacja "resetu" trwa ok 5-6 sek i nie odrywa uwagi kierowcy w czasie jazdy (zaleta montażu zmieniarki w takim miejscu, na panelu głównym w zasięgu ręki a nie szukanie go w schowku lub innych zakamarkach) być może po zmianie na mniej pojemną kartę niedogodności ustaną, pożyjemy zobaczymy. Reasumując moje magiczne pudełeczko ma dwa minusy jak powyżej, o zaletach można by dużo gadać :D ale te proponuję odkryć samemu :) Jestem zapalonym amatorem wszystkiego i za bardzo nie potrafię powiedzieć jak działać będzie w modelu bez bose i zmieniarki oryg., ale podejrzewam, że nie powinno być żadnych trudności w podłączeniu jak i jego późniejszym użytkowaniu. Radzę zasięgnąć informacji u specjalisty od CarAudio.
Z pozdrowieniami dla Wszystkich
Początkujący

Postprzez Rafcio.s » 2 cze 2011, 10:33

Czy podlaczajac bluetooth ktory mozna dokupic do xcarlinka bedzie mozna sluchac muzy z tel przez wlasnie bluetooth, czyli tak samo jak podlaczajac tel przez kabel aux ?
Forumowicz

Od: 27 sie 2010, 10:18
Auto: Mazda 6 MZR-CD 2003
Mazda 323F BA 1995

Postprzez DrafFter » 2 cze 2011, 12:44

Tak, przez BT możesz słuchać muzy z telefonu.
Obrazek Obrazek
Początkujący

Od: 23 kwi 2011, 20:55
Auto: Mazda 6
2.0 MZR-CD (136 KM)
2005r przed liftem

Postprzez kgy » 6 cze 2011, 00:17

Myślicie że inne urządzenia np. Music Box działają równie niezawodnie co xcarlink (ta ost. wersja z USB/SD/Aux)? Cena jest niższa, a w sumie specyfikacja podobna. Czy któreś z urządzeń potrafi wyświetlić tytuł na konsoli? Czy wszystkie pamiętają ostatni odtwarzany utwór po wyłączeniu radia?

Z ciekawostek – maxxcount.de sprzedaje "przedłużkę" USB do zamontowania na panelu. Tak sobie myślę, czy by nie schować zmieniarki całkowicie (pod radiem jest dużo miejsca), zrezygnować z SD i wyprowadzić USB na konsoli środkowej, jakoś w miare dyskretnie...
http://www.maxxcount.de/maxxcount/CMS/c ... 14568.html

pozdrawiam
Początkujący

Od: 25 lip 2010, 19:32
Auto: Mazda 3 1.6 2006

Postprzez krystiano » 6 cze 2011, 05:59

Jeżeli chodzi o ukrycie USB ( jednocześnie rezygnacja z wejścia na kartę) to zobacz jak ja to zrobiłem ( MOJ post na poprzedniej stronie). Wprawdzie nie ukrylem urządzenia koło radia ale i tak nie przeszkodza.
Forumowicz

Od: 18 wrz 2020, 00:45
Auto: Mazda 3 BM 2.2 2014 skyactive technology

Postprzez Piotr Raczkowski » 8 cze 2011, 09:21

witam właśnie zastanawiałem się nad zakupem xcarlink ale znalazłem coś takiego viewtopic.php?f=121&t=118848&start=0&hilit=aux
u mnie działa :) choć elektronik ze mnie żaden 1 godzinka roboty
ma to rozwiązanie pewne minusy ale za cenę 3 zł ( gniazdo aux ) jestem w stanie przymknąć na nie oko
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 18:25
Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg

Postprzez sotrebor » 8 cze 2011, 20:09

pare dni temu montowałem u siebie musicBox. Działa super musiałem polutowac zworke w radiu Box zamontowałem w schowku pasażera w górnej czesci nie przeszkadza i dostep jest ok .Ale nie obyło sie bez trudności połamałem zapalniczke przy dematażu ale juz jest nowa za 50pln.Polecam musicBOX i miłej zabawy w słuchaniu ulubionej nutki
Forumowicz

Od: 8 cze 2011, 19:19
Auto: GY- była
GH-jest(diesel kombi)

Postprzez airbob » 8 cze 2011, 22:50

Z zapalniczką to standard, nie da się zdemontować tunelu bez połamania gniazda przyłączeniowego zapalniczki. Producent tylko pomyślał o montażu a o demontażu zapomniał. W nowszych wypustach m6 mazda to poprawiła i gniazdo już nie zahacza.
Przy ponownym demontażu tunelu ponownie ją połamiesz. Trzeba było zdemontować zapalniczkę z gniazda i przewlec przez otwór kable następnie resztkę złącza nasunąć na wyprostowane bolce zapalniczki i ponownie wsunąć wszystko w gniazdo, sprawdzone wielokrotnie.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55

Postprzez sotrebor » 9 cze 2011, 17:45

już teraz wiem że jednak japoncy pomysleli o demontazu; w samej zapalniczce po prawej stronie(strona pasażera) jest prostakątny otworek należy tam wcisnac (czymś w rodzaju haka) i wysunąc zapalniczke jalieś 2.5cm do góry i teraz cały panel wychodzi praktycznie sam. teraz moge to w nieskonczonosc demontowac i nic nie połamie kosztowało mnie to 50pln wiec może komus sie przyda ten opis
Forumowicz

Od: 8 cze 2011, 19:19
Auto: GY- była
GH-jest(diesel kombi)

Postprzez pektek » 9 cze 2011, 21:08

sotrebor napisał(a):już teraz wiem że jednak japoncy pomysleli o demontazu; w samej zapalniczce po prawej stronie(strona pasażera) jest prostakątny otworek należy tam wcisnac (czymś w rodzaju haka) i wysunąc zapalniczke jalieś 2.5cm do góry i teraz cały panel wychodzi praktycznie sam. teraz moge to w nieskonczonosc demontowac i nic nie połamie kosztowało mnie to 50pln wiec może komus sie przyda ten opis

..racja, za drugim razem też tak robiłem i od tamtej pory już gładko wszystko wychodzi, na szczęście u mnie pomimo znacznych ingerencji w delikatne plastiki jak i wielokrotnego montażu i demontażu, obyło się bez żadnych rys, uszkodzeń czy tez połamań :D NA SZCZĘŚCIE hehehe...
Początkujący

Postprzez gslaw » 11 cze 2011, 00:05

Witam,

Z uwagi, że jest to mój pierwszy post na forum serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Jestem świeżym posiadaczem 626 z 2001. Standardowo na wyposażeniu jest radyjko typu (zdjęcie zapożyczone z posta Scooby)
Obrazek
pytanie: czy z tym radiem będzie współpracować xcarlink? jeżeli tak to który model bo znalazłem trzy dedykowane dla mazdy
1. http://allegro.pl/zmieniarka-usb-ipod-aux-mazda-2-3-5-6-i1649191912.html
2. http://allegro.pl/zmieniarka-musicbox-mazda-2-3-5-6-xcarlink-sd-usb-i1657272997.html
3.http://allegro.pl/xcarlink-zmieniarka-sd-usb-mazda-2-3-6-premacy-i1640037294.html
Czy ktoś z Was ma MP3 na tym modelu radia?

z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Forumowicz

Od: 3 cze 2011, 01:04
Auto: 626 gf 2001 2.0 136km

Postprzez Pamek » 11 cze 2011, 23:12

Koledzy pomóżcie czy ta zmieniarka podejdzie pod M6 przed liftem?

viewtopic.php?f=5&t=118828
Forumowicz

Postprzez mikolaj » 13 cze 2011, 01:40

Pamek, po co kombinować, kup xcl'a
u mnie ponad 3 lata śmiga bez zająknięcia.
Podejdzie Ci na pewno.
Forumowicz

Od: 24 mar 2008, 21:54
Auto: Mazda 6 GG 2004 MZR-CD 136km
Mazda 6 GH 2011 2.2 Kirei 163km