Jakie kupić głośniki? (na przód, na tył, nie subwoofery)

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez radzi89 » 13 kwi 2011, 22:37

Hej,

Wydaje mi sie, ze wymiana glosnikow nie bedzie miala wiekszego sensu bo fabryczne radia nie ma kompletnie mocy aby je napedzic. Zastanow sie nad zakupem wzmacniacza i wtedy bedzie to fajnie gralo, oczywiscie jak dobierzesz dobry zestawik.

Gdy kupisz glosniki nawet za 500 zl i wiecej one nie zagraja – im beda drozsze tym wiecej mocy beda potrzebowaly – zazwyczaj tak bywa, oczywiscie sa wyjatki. Niestety jednak wiekszosc lepszych glosnikow potrzebuje troche tej mocy , a fabryczne radio jej prawie nie daje....
Wzmacniacz mozna tak zamontowac ,ze nie bedzie on nawet widoczny wiec pomysl nad tym :)

Pozdrawiam, Rafal
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez bart_82 » 24 kwi 2011, 00:31

ja mam fabryczny BOSE i wszytsko byloby ok tylko jedno ale...bas nawet fajny szau nie ma ale ok, natomiast wysokie tony...to jest porażka...czy to są te w tych trójkątach przy lusterkach? czy wymiana ich na mocniejsze czy tez innej firmy cos pomoze?BOSE ma fabryczny wzmacniacz przeciez wię powinien pociągnąc
powrót do Japończyka....
Forumowicz

Od: 19 mar 2011, 01:29
Auto: Mazda 6 FL liftback
2.0/147KM
2005 rok

Postprzez A7x » 15 maja 2011, 23:20

Nadszedł i czas na moją mazdę (323f BA '98)

Chciałbym na początek zaopatrzyć się w głośniki na przód (te obecne są oryginalne).
Generalnie chodzi mi o dobrą jakość dźwięku, w miarę przystępnej cenie.

Słucham głównie rocka, pop-u, czasami coś ostrzejszego, ale klasyka raczej odpada :)
Radyjko, które właśnie jest w drodze, to PIONEER DEH-P6000UB

Pakować się w 5x7, czy mogę tam zmieścić coś bardziej "standardowego".
Fundusz ? Około 200-250z.

Chciałbym uniknąć stosowania wzmacniacza, dodatkowych tub w bagażniku i innych bajerów.
Forumowicz

Od: 20 sty 2009, 17:48
Auto: 323F BA 1.5 '98r.

Postprzez teodor » 15 maja 2011, 23:40

A7x napisał(a):Generalnie chodzi mi o dobrą jakość dźwięku, w miarę przystępnej cenie.
A7x napisał(a):Pakować się w 5x7, czy mogę tam zmieścić coś bardziej "standardowego".

Żeby mieć jako taką jakość trzeba drzwi wytłumić matami i zastosować takie dystanse redukujące

http://allegro.pl/dystanse-mdf-mazda-32 ... 85017.html

Pod radio kup te
nowe
http://allegro.pl/helix-b62c-blue-nowos ... 73088.html

lub używane
http://allegro.pl/super-zestaw-helix-bl ... 45834.html

to to samo jest jeśli chodzi o konstrukcje
Forumowicz

Od: 30 mar 2011, 23:02
Auto: Madza Premacy 1.8 benzina "02r.

Postprzez A7x » 16 maja 2011, 10:12

No tak to wytłumienie drzwi, wszędzie jest napisane, by zaklejać otwory techniczne itp.
Ale czy w takim przypadku szyba nie będzie parować, bądź woda będzie miała ujście z takich drzwi ?
W końcu po coś te otwory powstały...

Oczywiście pomyślę o wytłumieniu jak tylko zbiorę kasę, wtedy masowy zakup.
Pytanie kolejne: warto również wymieniać przewody na nowe, czy oryginalne na spokojnie uciągną to wszystko ?
Forumowicz

Postprzez teodor » 16 maja 2011, 11:52

Mówi się o zaklejaniu,zaślepianiu otwotów tech. ale tych bocznych,nie tych górnych czy dolnych(w końcu woda paruje do góry,a spływa na dół a nie w bok)tak aby powstało tzw."pudło rezonansowe".Do głośników pod samo radio wystarczą przewody fabryczne,aczkolwiek zmiana na te ofc nie zaszkodzi,lecz niekoniecznie.Przeciąganie nowych przewodów nie należy do moich ulubionych rozrywek w CA.
Forumowicz

Postprzez A7x » 16 maja 2011, 12:02

Dziękuję Ci za pomoc, wiem już trochę więcej :)
Czeka mnie w takim razie sporo roboty, myślę, że w czerwcu się za to zabiorę.
Więcej już tu o wytłumienie nie pytam, bo Modek Nas zje :P
Forumowicz

Postprzez Barti69 » 16 maja 2011, 14:38

Stanowczo zacznij od wytłumienia, najmniejszym kosztem – taśma dekarska 40zł 10mb 20cm szer jestem w stanie załatwić w tej cenie/
maty APP miekkie oraz twarde/
najlepsze efekty uzyskasz stosując Mate GMS-04 model 04 najlepiej dopasowany do naszych warunków
50x100cm – 50zł.

na to załóż seryjne głośniki jeśli efekt będzie zadowalający to kupno zestawu 16tek odpuść
bass się napewno pogłębi różnica będzie duża nawet na standardowym sprzęcie.
Tweetery posiadasz seryjne w podszybiu?
Początkujący

Od: 18 kwi 2011, 09:17
Auto: MX-6 2.0 FS 1995

Postprzez A7x » 16 maja 2011, 17:56

Niestety Tweeter-ów nie mam, a nawet do końca nie wiem w jakim stanie są oryginalne głośniki Mazdy, bo radia na chwilę obecną nie ma- dopiero koło środy, czwartku dojdzie radio, to się wszystko wyjaśni, ale liczę się z tym, że głośniki mogą być nieciekawe i do tego antenka elektryczna do wymiany.
Forumowicz

Postprzez radzi89 » 16 maja 2011, 18:20

Ostatnio prosilem o pomoc w wyborze glosnikow ale wiele opinii nie otrzymalem :P Teraz audio kompletuje do Jeep`a , a nie do Mazdy ale i tak chce podzielic sie tym co robie.
Kupilem juz radio, dwa zestawy glosnikow na tyl i przod oraz wzmaczniacz. W przyszlosci chce zabudowac w baganziku dwa glosniki 8" i do nich dokupic wzmaczniacz.

Oto co kupilem:

Radio – JVC KD-AVX55
Przód – Rainbow Sax 265.20
Tył – Morel Maximo 6.2
Wzmaczniacz – Infinity Ref 475a ( przynajmniej jakis czas tu posiedzi )

Zestaw przedni bedzie w drzwiach wiec trzeba bedzi eje dobrze wyciszyc. Tyl montowany jest w podsufitce.
Wzmaczniacz pod tylna kanape ( fabryczne mocowanie w Jeep`ie )
Za dwa dni oddaje wszystko na montaz. Zdam relacje jak gra po zamontowaniu oraz po jakis 30 godzinach grania , gdyz wtedy dopiero Rainbowy sie wygrzewaja.

EDIT:

Wiec odebralem auto. Fabrycznie bylo wyposazone w dwa zestawy odseparowane na przod i tyl oraz glosniki w tylnych drzwiach (woofery), a to wszystko podlaczone pod wzmaczniacz Infinity , glosniki rowniez sygnowane przez Infinity. Obecnie wszystko zamontaowane tak jak wypisalem wyzej. Dodatkowo dobrz wygluszone zostaly drzwi przednie ( z tylu glosniki sa w podsufitce ).
Jesli chodzi o radio fajna zabawka , na poczatku trudna w obsludze ale mozna to ogarnac :)
Zestaw przedni czyli Rainbow SAX| 265.20 – bardzo fajnie graja przy wygluszonych drzwiach daja przyjemny basssik, tweetery sa dosc ostre to musze przyznac ale podobno wygrzewaja sie okolo 30 godzin i wtedy graja tak ja powinny – mi ostr dzwieku nie przeszkadzaja :). Zestaw z tylu , Morel Maximi 6.2 przyznam , ze gra bardzo fajnie, moge zaryzykowac stwierdzenie, ze w tej kategorii cenowej nie da sie kupic nic ciekawszego, maja wywazone i dosc cieple brzmienie.

Pozdrawiam, Rafal
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez trzydziech » 28 maja 2011, 20:07

Chciałbym prosić o radę. Obecnie mam coś takiego:
– radioodtwarzacz Nakamichi Cd-300
– głośniki przednie Helix Dark Blue 62.1
– wygłuszanie przednich drzwi
– wzmacniacz Ground Zero GZTA 4.150 (4x75W)
– okablowanie: zasilanie: 16mm2, chinche: Sinuslive, głośnikowe: 2,5mm2
– subwoofer Helix DB10S
i chciałbym zmienić tweetery, bo nie do końca podoba mi się gra tweeterów od Helixa. Na razie powoli szukam i myślę na co by to zmienić? A może lepiej cały przód wymienić? Prosiłbym o jakieś propozycje rozwiązania tego konkretnie w dwóch kategoriach cenowych, do 200zł i do 400zł.
Klubowicz
CUP 2011 miejsce 2

Od: 9 wrz 2009, 10:02
Auto: Mazda Mx5 NBfl B6 02r.

Postprzez teodor » 28 maja 2011, 20:10

trzydziech napisał(a):Chciałbym prosić o radę. Obecnie mam coś takiego:
– radioodtwarzacz Nakamichi Cd-300
– głośniki przednie Helix Dark Blue 62.1
– wygłuszanie przednich drzwi
– wzmacniacz Ground Zero GZTA 4.150 (4x75W)
– okablowanie: zasilanie: 16mm2, chinche: Sinuslive, głośnikowe: 2,5mm2
– subwoofer Helix DB10S
i chciałbym zmienić tweetery, bo nie do końca podoba mi się gra tweeterów od Helixa. Na razie powoli szukam i myślę na co by to zmienić? A może lepiej cały przód wymienić? Prosiłbym o jakieś propozycje rozwiązania tego konkretnie w dwóch kategoriach cenowych, do 200zł i do 400zł.

A co konkretnie Ci w nich nie odpowiada?
Zestaw ma być nowy czy ewent.używany?
Forumowicz

Postprzez trzydziech » 28 maja 2011, 20:21

jak jest trochę głośniej to słyszę delikatne jakby trzaski, nie wiem taki jakby metaliczny dźwięk się robi. ciężko mi to określić dokładnie. jak sobie posłuchałem u Miłego jego sprzętu to mi momentalnie to zaczęło przeszkadzać.
Głośniczki mogłyby być używane, ale z jakiegoś pewnego źródła.
Klubowicz
CUP 2011 miejsce 2

Postprzez teodor » 28 maja 2011, 20:39

Tu masz pewnego sprzedawcę,a głosniczki d.dobre :) .Można się z gościem dogadać poza allegro,będzie taniej
http://allegro.pl/jl-audio-xr650-csi-ze ... 61805.html
Tylko ten wzmacniacz do reszty pasuje jak kij do <dupa>
Forumowicz

Postprzez trzydziech » 28 maja 2011, 22:17

wzmacniacz kupiony dawno temu jako nowy, w poprzednim samochodzie grało to z najtańszymi Powerbassami i było lepiej. wcześniej miałem jeszcze axtona, którego kupiłem jako używkę i cały czas coś się psuło, dlatego bez większego namysłu kupiłem ten (bo był nowy). dzięki za namiar na gościa ;)
Klubowicz
CUP 2011 miejsce 2

Postprzez Piotrek_Legnica » 30 maja 2011, 21:55

Witam, też się szykuje do zmiany audio na coś lepszego ale mam kilka koncepcji i nie wiem jaką wybrać...:) auto jakim jeże do mazda 323f 97r BA.

Dwa lata temu zakupiłem wzmiacniacz Blaupunkta GTA 260 400W dwu kanałowy aby zasilić subwoofer w bagażniku(samoróbka i troche zaczyna się rozpadać skrzynia...:)). Wzmacniacz jest zmostkowany i nawet to fajnie gra. Radio to SONY CDX-GT420U xplod 4x52W. Głośniki w drzwiach jeszcze orginalne z tym, że jeden to już nawet ducha wyzionoł...

No i zastaniawam się co ciekawego mogłbym kupić do radyjka i do wzmiacniacza? Do bagażniku coś w granicach do 300zł, patrzyłem na skrzynie JBL, warto? Większej kasy nie ma sensu przeznaczać bo ten wzmiacniacz za dużo chyba nie pociągnie... :) chociaż nie miałem i tak nigdy zamiaru zawalać sobie całego bagażnika.
No i przede wszystkim co w drzwi? Stosować te redukcje z 5x7 na 165? Głośniczki mają zagrac pod samym radyjkiem bo nie chce mi się bawić w montowanie drugiego wzmiacniacza. Koszt to koło 200zł na przód i 200zł na tył. Patrzyłem na takie zestawy ze zwrotnicami ale gdzie zamonotwać gwizdki? Przy lusterkach je przyklejać jakoś czy jak? Czy lepiej się w to nie bawić i kupić tylko zestawy z pojedyńczymi głośnikami...

Może zrezygnować całkiem z subwoofera i do tego wzmiacniacza co mam podłączyć dwa głośniki przednie w drzwiach? Pewnie fajnie by to zagrało ale nie dało tyle basu co subwoofer?
Forumowicz

Od: 29 kwi 2011, 18:15
Auto: Mazda 323f 97r 1.5

Postprzez YgooR » 31 maja 2011, 15:38

Małe ostrzeżenie!
Osoby które są zainteresowane kupnem głośników MDS FC6 Fanatic powinny zwrócić uwagę na dane techniczne. Często sprzedawcy mają w ofercie te głośniki z inną specyfikacją na stronie www i na pudełku, kupującemu wmawiają że to błędny nadruk na pudełku. Tak było też w moim przypadku. Dystrybutor potwierdził że wychodziły te same serie o różnych specyfikacjach. W moim przypadku głośniki mają 50W RMS a miały mieć 35W RMS (tak mówił sprzedawca), dystrybutor natomiast mówi że aktualnie sprzedawana seria ma 70W RMS.
Same głośniki są rewelacyjne, góra jest bardzo czysta, średnie tony nie są dokuczliwe, a bass co moim zdaniem jest wielkim plusem jest przyjemnie miękki. Porównując je do moich poprzednich Blaupunkt Gtx hmm... nie ma nawet co porównywać :)
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 30 mar 2009, 23:15
Auto: 323F BJ 2.0 DiTD '99

Postprzez Lantis 89 » 6 cze 2011, 19:34

Witam.
Posiadam seryjne radyjko dokładnie takie http://allegro.pl/mazda-626-97-02-radio ... 42692.html
chciałbym do niego dokupić nowe głośniki.co możecie polecić ???
Radia nie chcę zmieniać ponieważ jest w idealnym stanie i jak na swój wiek swietnie grai wygląda jedynie chce dokupić zmieniarkę

Pozdro
Lantis 89

Postprzez l3mur91 » 23 cze 2011, 19:20

Jakby ktoś szukał zestawu odseparowanego który fajnie zagra...

Morel Maximo 6.2

Na dniach montowaliśmy 2 zestawy tych głośników w Toledo... i głośniki na prawdę potrafią zagrać... <faja> Uważam, że stosunek cena/jakość bardzo dobra.
Szczwany Szubrawiec
Forumowicz

Od: 29 lip 2009, 17:04

Postprzez kejkor » 30 cze 2011, 14:19

Witam serdecznie,
chciałem się zapytać o te dystanse na 165mm do mazdy 323. Moja mazda to BJ-ka z 2002 roku, na razie posiadam oryginalne radio mazdy ale chciałem zmienić głośniki. I teraz moje pytanie czy po zamontowaniu tego dystansu będzie konieczna jakaś ingerencja w tapicerkę na drzwiach? Będą konieczne jakieś odwierty czy coś:) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
kejkor