Jakie kupić głośniki? (na przód, na tył, nie subwoofery)
Dejw napisał(a):Teodor jasne, że do powerbass s-6c wystarczy 2 kanałówka ale za miesiąc lub dwa dojdzie subwoofer. No chyba, że lepszym rozwiązaniem będzie 2 wzmacniacze 2 kanałówki.
Naturalnie że lepszym rozwiązaniem są dwa wzmacniacze 2 kanałowe.

- Od: 30 mar 2011, 23:02
- Auto: Madza Premacy 1.8 benzina "02r.
Jestem po wymianie audio w 323f. Nie chciałem wzmacniacza i rozwiązania ,które zastosowałem zaskoczyło mnie efektem.
Zdecydowałem się na zestaw głośników Mds Fc6, wymieniłem seryjne przewody głośnikowe na 1,5mm, zastosowałem dystanse-przejściówki z mds'u, wygłuszyłem drzwi matami polimerowymi bolla. Całość gra pod radiem Jvc kd 401.
Efekt jak dla mnie świetny. Jakość dźwięku bez porównania lepsza od poprzedniej jaką miałem na 3-drożnych pionkach 5x7. Nawet przy radio rozkręconym na poziom 35 nie słyszę zniekształceń a gra to sporo głośniej i nieporównywalnie czyściej niż wcześniejsze głośniki przy takim samym poziomie głośności ustawionym na radio.Pozdrawiam
Zdecydowałem się na zestaw głośników Mds Fc6, wymieniłem seryjne przewody głośnikowe na 1,5mm, zastosowałem dystanse-przejściówki z mds'u, wygłuszyłem drzwi matami polimerowymi bolla. Całość gra pod radiem Jvc kd 401.
Efekt jak dla mnie świetny. Jakość dźwięku bez porównania lepsza od poprzedniej jaką miałem na 3-drożnych pionkach 5x7. Nawet przy radio rozkręconym na poziom 35 nie słyszę zniekształceń a gra to sporo głośniej i nieporównywalnie czyściej niż wcześniejsze głośniki przy takim samym poziomie głośności ustawionym na radio.Pozdrawiam
- Od: 12 lip 2009, 08:08
- Auto: Mazda 323 f BJ 1.8B
grisham83 napisał(a):Jestem po wymianie audio w 323f. Nie chciałem wzmacniacza i rozwiązania ,które zastosowałem zaskoczyło mnie efektem.
Wyobraź sobie jak to by grało pod wzmacniaczem

- Od: 30 mar 2011, 23:02
- Auto: Madza Premacy 1.8 benzina "02r.
Też szukam jakiegoś zestawu pod samo radio.
I tak właśnie zastanawiam się na MDS ale FC6 Fanatic.
Ich parametry są niezwykle ciekawe, 35W RMS, 45-22000Hz oraz 90,5dB, idealne pod samo radio.
Ktoś już je słyszał? Bo mogą być ciekawą alternatywą dla HELIX B 62c.
Ich parametry są niezwykle ciekawe, 35W RMS, 45-22000Hz oraz 90,5dB, idealne pod samo radio.
YgooR napisał(a):Też szukam jakiegoś zestawu pod samo radio.
Ja zakładałem właśnie sobie te głośniki. Helix'ów nie słyszałem ,ale te mds'y to porządne głośniki. Dobrze wykonane. Nawet twetery jak wziąłem w rękę to się zdziwiłem ,bo ważą swoje(porównuję do magnatów).
Od siebie polecam te głośniki ja jestem bardzo zadowolony z ich grania pod samym radiem.
Co do parametrów to w różnych miejscach widziałem różne dane na pudełku było też co innego. W częstotliwość dolną ,która na pudełku była 20Hz to nie wierzmy.
Moje odczucia po posłuchaniu tego zestawu były takie ,że do pełni szczęścia to sub by się przydał:)
Dzięki za informacje. Napisz mi jaką Twoje mają moc RMS 35 W czy 70 W?
Bo widzę że na necie jest różna.
YgooR napisał(a):Dzięki za informacje. Napisz mi jaką Twoje mają moc RMS 35 W czy 70 W?
Razem tj. dwa wofery i dwa twetery mają 120W. Wydaję mi się ,że raz podają moc dwóch głośników razem a raz jednego osobno. Mają 35W RMS jeden
Dzięki za odpowiedź, swoją drogą dalej nie wiem co kupić 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 1 kwi 2011, 18:15
- Auto: Mazda MX-3 1.8 V6 24V
teodor napisał(a):Kup sobie u_Dimension EL Comp 6 nie będziesz żałował.
Wiem że są polecane, problem w tym że na forum można się dużo dowiedzieć, jednak każdy ma inne oczekiwania od głośnika. A fora nie dają możliwości odsłuchu, chyba muszę się wybrać do sklepu, tylko wtedy będę mógł wybrać głośniki pod siebie.
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie przednich głośników w xedosie. Aktualnie z tyłu mam 2 głośniki pioneera (nie wiem czy to seryjne) i z przodu na pewno 2 seryjne, nie wiem jakiej marki. Problem polega na tym, że przy balansie przód-tył ustawionym domyślnie na 0, muzykę słychać praktycznie tylko z tylnych głośników. Dopiero po ustawieniu balansu na +2 z przodu, wtedy gra to a miarę równomiernie ale nadal z przewagą głośników tylnych. Przy dalszej zmianie balansu znacznie pogarsza się jakość dźwięku bo tylne głośniki grają bardzo cicho.
Czy jest sens wymiany przednich głośników na coś taniego, powiedzmy ~80zł za 2 głośniki ? Wzmacniacza nie mam, radio JVC, nie zależy mi na jakimś super car-audio, chciałbym tylko aby to co mam obecnie grało w miarę równomiernie.
Jeżeli jest sens wymieniać obecne przednie głośniki to co polecacie ? Do Xedosa podobno muszą być dość płytkie głośniki, da się kupić coś typu plug&play i podłączyć zamiast starych bez żadnych przeróbek ?
Czy jest sens wymiany przednich głośników na coś taniego, powiedzmy ~80zł za 2 głośniki ? Wzmacniacza nie mam, radio JVC, nie zależy mi na jakimś super car-audio, chciałbym tylko aby to co mam obecnie grało w miarę równomiernie.
Jeżeli jest sens wymieniać obecne przednie głośniki to co polecacie ? Do Xedosa podobno muszą być dość płytkie głośniki, da się kupić coś typu plug&play i podłączyć zamiast starych bez żadnych przeróbek ?
- Od: 21 lut 2011, 21:12
- Auto: Xedos 6 1.6 16V '96r
grisham83 napisał(a):Razem tj. dwa wofery i dwa twetery mają 120W. Wydaję mi się ,że raz podają moc dwóch głośników razem a raz jednego osobno. Mają 35W RMS jeden
Chyba 120W to jest moc maksymalna, 70W znamionowa a RMS 35W.
Możesz mi napisać czy to są informacje z pudełka?
Ponieważ byłem je dziś posłuchać w Norauto i się załamałem
To były najgorzej grające głośniki, byle jaki współosiowy grał lepiej.
Kolejna sprawa to obsługa przyniosła mi pudełko a tam informacja: 100W RMS i 200W max i dolna częstotliwość 35Hz, mowa oczywiście o FC6 Fanatic, więc o co tu chodzi?
hej YgooR ,
takie dane są na pudełku. Mówisz ,że grały źle? Sam nie wiem czy to wynika z sposobu ich zamontowania, uszkodzenia czy może z Twoich preferencji. Nie mam sporego porównania. Najpierw miałem współosiowe pionki, później system magnata ,wofery plusy i do tego twetery też magnata na prostej zwrotnicy w formie kostki na kablu. Fanatici starałem się zamontować starannie tj, wygłuszenie drzwi, wymiana kabli głośnikowych na grubsze, dystanse z mdf'u. I mi osobiście podoba się jak to gra bez wzmacniacza.
takie dane są na pudełku. Mówisz ,że grały źle? Sam nie wiem czy to wynika z sposobu ich zamontowania, uszkodzenia czy może z Twoich preferencji. Nie mam sporego porównania. Najpierw miałem współosiowe pionki, później system magnata ,wofery plusy i do tego twetery też magnata na prostej zwrotnicy w formie kostki na kablu. Fanatici starałem się zamontować starannie tj, wygłuszenie drzwi, wymiana kabli głośnikowych na grubsze, dystanse z mdf'u. I mi osobiście podoba się jak to gra bez wzmacniacza.
grisham83 doskonale Ciebie rozumie, ale te co słyszałem grały tragicznie. Każdy jeden 16,5 cm lub nawet 13cm współosiowy grał lepiej, nawet MDS współosiowy zagrał lepiej. FC6 grały bardzo cicho i dźwięk był przytłumiony, dodatkowo ta dziwna moc max 200w i 100W RMS nijak pasują do tych dostępnych w necie.
Witam
Szukam jakiś fajnych i nie drogich głośników przednich do mazdy 323f bj. Nie chce inwestować w to za dużo pieniędzy. Znajdę coś tak w cenie ok 150zł z allegro ? Na pewno będą grały o niebo lepiej niż fabryczne elipsy. Radio Alpine CDE-9874 R. Do tego oczywiście dystans na 165cm...
na allegro są HELIX B 6X za 135zł komplet warto ? Ważne żeby dźwięk był czysty, soczysty chodź troszkę basu też musi być
sa jeszcze PHONOCARY w cenie 70zł
bo boje się, że tych głośników HELIX nie uciągnie mi radio... :/
ps) jak wygląda sprawa z montażem ? trzeba ciąć oryginalną tapicerkę a potem montować na to osłonę ?
Szukam jakiś fajnych i nie drogich głośników przednich do mazdy 323f bj. Nie chce inwestować w to za dużo pieniędzy. Znajdę coś tak w cenie ok 150zł z allegro ? Na pewno będą grały o niebo lepiej niż fabryczne elipsy. Radio Alpine CDE-9874 R. Do tego oczywiście dystans na 165cm...
na allegro są HELIX B 6X za 135zł komplet warto ? Ważne żeby dźwięk był czysty, soczysty chodź troszkę basu też musi być
sa jeszcze PHONOCARY w cenie 70zł
bo boje się, że tych głośników HELIX nie uciągnie mi radio... :/
ps) jak wygląda sprawa z montażem ? trzeba ciąć oryginalną tapicerkę a potem montować na to osłonę ?
Witam
Zastanawiam się nad wymianą głośników w swojej Mazdzie 6 GH, bo te co są to grają i nic więcej ciekawego o nich powiedzieć nie można. Nie zamierzam zmieniać fabrycznego radia, ani montować wzmacniacza.
Jakie głośniki proponujecie zamiast fabrycznych powiedzmy do ok. 500 zł?
Po drugie czy ktoś wymieniał samodzielnie głośniki w GH?
Zastanawiam się nad wymianą głośników w swojej Mazdzie 6 GH, bo te co są to grają i nic więcej ciekawego o nich powiedzieć nie można. Nie zamierzam zmieniać fabrycznego radia, ani montować wzmacniacza.
Jakie głośniki proponujecie zamiast fabrycznych powiedzmy do ok. 500 zł?
Po drugie czy ktoś wymieniał samodzielnie głośniki w GH?
- Od: 13 kwi 2010, 19:52
- Auto: była Mazda 6 GH MZR-CD 2.0; jest Mazda 3 BN 120 KM SkyPassion HB
Zaryzykowałem i kupiłem MDS FC6 Fanatic. Grają przyjemnie tylko jest małe ale...
Gdzie ten bass? Stare głośniki (Blaupunkt Gtx 572 eliptyczne) moc podobna, częstotliwość od 60 Hz potrafią zejść niżej od MDS częstotliwość od 45Hz bass jest "twardy".
Czy nowe głośniki (cewka) musi się wygrzać żeby zagrała niżej czy to nie ma wpływu na niskie tony?
Myślałem że zestaw separowany gdzie woofer jest osobno potrafi więcej
Gdzie ten bass? Stare głośniki (Blaupunkt Gtx 572 eliptyczne) moc podobna, częstotliwość od 60 Hz potrafią zejść niżej od MDS częstotliwość od 45Hz bass jest "twardy".
Czy nowe głośniki (cewka) musi się wygrzać żeby zagrała niżej czy to nie ma wpływu na niskie tony?
Myślałem że zestaw separowany gdzie woofer jest osobno potrafi więcej