Witam. Chciałem wstawić do swojej madzi dwa głośniki w drzwi. Z samym montażem nie było by problemu no ale nie wiem jeszcze jak je podłączyć. Chodzi o to, że głośniki mają po 4 omy no i jeżeli podłącze je szeregowo będą miały 2 omy, równolegle zaś 8 omów. Problem w tym że ani tak ani tak mi nie pasuje. Może macie jakiś pomysł??
Pozdrawiam
jak podłączyć dwa głośniki w drzwi
Strona 1 z 1
gingol napisał(a): Chodzi o to, że głośniki mają po 4 omy no i jeżeli podłącze je szeregowo będą miały 2 omy, równolegle zaś 8 omów.
Pozdrawiam
Odwrotnie kolego

Również nie rozumiem sensu kombinowania z dwoma głośnikami. No, ale jeśli już chcesz, to połącz je szeregowo, wtedy mniejsza możliwość, że coś spalisz.
- Od: 12 paź 2008, 22:43
- Auto: 323f BA 1.8 TURBO '96
Jeśli chcesz mieć dwa kicki w drzwiach to albo wzmacniacz który pociągnie dwa ohmy na kanał albo zwrotnica pasywna która zrobi 4ohm impedancji
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
W drzwiach posiadam aktualnie zestaw mtx t6s652. to jest zestaw odseparowany. no i chciałem wstawić jeszcze jeden taki zestaw. Zwrotnica pasywna. Ale czy będzie jakościowo jak oryginalna zaprojektowana pod ten zestaw?? Pozatym te zwrotnice są zabezpieczone przed przepaleniem tweeterów no i było by ryzyko uszkodzenia ich poprzez podłączenie innej zwrotnicy.
- Od: 28 gru 2010, 23:06
- Auto: Xedos 6 2.0
Po co Ci dwa zestawy odseparowane w przednich drzwiach
... dwa woofer'y jeszcze moge zrozumieć, ale dwa kolejne tweeter'y ... Poza tym, ten zestaw ma 100W RMS i nie ma prawa zagrać pod radiem. Zamiast pchać się w kolejny zestaw kup do tego 4-kanałowy wzmacniacz i dozbieraj kasę na skrzynie z subwoofer'em.
A jeżeli już bardzo chcesz taką rzeźbę z 2 systemami na przodzie, to po prostu podłączasz je do 4-kanałowego wzmacniacza i po sprawie. Jedna zwrotka na kanały przednie a druga na kanały tylne. Pod radio też to podłączysz, ale to nie ma najmniejszego sensu.
A jeżeli już bardzo chcesz taką rzeźbę z 2 systemami na przodzie, to po prostu podłączasz je do 4-kanałowego wzmacniacza i po sprawie. Jedna zwrotka na kanały przednie a druga na kanały tylne. Pod radio też to podłączysz, ale to nie ma najmniejszego sensu.
Wiem że radio mi tego nie uciągnie wiec mam już do tego wzmacniacz. Może jest troszkę przy słaby bo ma 75W Rms na kanał ale puki co daje sobie radę. Mam w planie kupić 4 kanałowy no ale narazie nie mam jeszcze tyle kasy żeby zrobić zakup:) A co do woofera mam w bagażniku dwa mtx th9500 wiec adekwatne było by dać coś więcej w drzwi.
- Od: 28 gru 2010, 23:06
- Auto: Xedos 6 2.0
Strona 1 z 1