Opinie o radioodtwarzaczach samochodowych

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez tgrzebien » 16 cze 2010, 22:46

jakos nie ufam uzywkom, juz pare razy na uzywanym sprzecie stracilem kase. Reszta to standardowe glosniki do Mazdy 323f BJ 99r. A w tych granicach do 450zl znalazlo by sie cos w miare ciekawego? Nie potrzeba mi jakiegos super radia po 1000zl bo samochodem az tak czesto nie jezdze :)
Początkujący

Od: 21 cze 2008, 13:33
Auto: Mazda 323f (BJ) TD 2.0 1999r.

Postprzez Ache » 17 cze 2010, 08:26

Jak masz standardowe glosniki itd, to bierz tego Pionka i po klopocie ;)
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
Forumowicz

Od: 10 mar 2007, 01:38
Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D

Postprzez tgrzebien » 17 cze 2010, 17:32

OK, zdecydowałem sie na Pioneera 2220UB, być może w przyszlosci bede myslal o dokupieniu jakichs glosniczkow czy cos w tym stylu :)

EDIT
a wiecie moze jaka jest roznica pomiedzy modelem 2120 a 2220? bo szukalem w necie i nic konkretnego nie moglem ogarnac
Początkujący

Od: 21 cze 2008, 13:33
Auto: Mazda 323f (BJ) TD 2.0 1999r.

Postprzez BadBoy_89 » 30 cze 2010, 11:49

KENWOOD KDC-BT6544U lub CLARION CZ509E czy ktoś może sie wypowiedziec na tematych radyjek ?? który oferuje lepsza jakość dzwięku ? Pewien pan z sklepu starsznie zachwalal tego Clariona.... serio taki dobry jest w porównaniu do tego Kena
Forumowicz

Od: 25 sie 2009, 22:22
Auto: Mazda MX3 1,6 dohc 96r

Postprzez palik » 30 cze 2010, 14:35

Lektura regulaminu się kłania nisko. :)
Jeżeli ludzie szepczą za twoimi plecami to tylko znaczy że ich wyprzedziłeś. | www.burnwater.pl
Forumowicz

Od: 13 sie 2007, 13:06
Auto: EA5A SE

Postprzez patrycja_wwa » 5 lip 2010, 22:12

Witam :)

mam parę pytać dot. radia. Kupiłam mazdę z oryginalnym radiem, miało być tylko zakodowane, okazało się że w środku nie ma wielu części i działać nie będzie. w związku z tym postanowiłam je wymienić, bo jazda bez muzyki to nie jazda.

1. Czy jeśli je wymienię na nie oryginalne to antena będzie działać (wysuwać się)?

2. Czy to musi być jakieś specjalne radio czy wszystko jedno (domyślam się, że zwykłe radio będzie mniejsze niż kieszeń i trzeba będzie wsadzić jakieś zaślepki)?

3. Może ktoś z Was wie gdzie ewentualne można kupić oryginalne radio działające i w "normalnej cenie" (szukałam na allegro – nie ma, dodam, że zależy mi co najmniej na odtwarzaczu CD)?

Jeżeli już ktoś się zdecyduje odpowiedzieć mi na pytania to proszę prostym językiem, jak do kobiety, która jest w tym temacie "zielona" ;)
Ostatnio edytowano 6 lip 2010, 20:16 przez patrycja_wwa, łącznie edytowano 1 raz
patrycja_wwa

Postprzez tadziomaru1 » 5 lip 2010, 23:00

Zielona kobieto, a jaki, perełko, masz samochodzik i z którego roku, bo jasnowidzami to my tu nie jesteśmy... Odnośnie pkt1 – możesz założyć jakiekolwiek radio, od wielu lat wszystkie uruchamiają antenę. Reszta odpowiedzi zależy od odpowiedzi na moje pytanie :D
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Forumowicz

Od: 15 lis 2009, 12:17
Auto: była 626 GF, będzie 6 GH zastępczaki:
Honda Accord 2,0
Honda Civic 1,4
HONDA CBR 1000RR FIREBLADE 171KM

Postprzez Radex » 6 lip 2010, 00:22

patrycja_wwa napisał(a):
mam parę pytać dot. radia. Kupiłam mazdę z oryginalnym radiem, miało być tylko zakodowane, okazało się że w środku nie ma wielu części i działać nie będzie. w związku z tym postanowiłam je wymienić, bo jazda bez muzyki to nie jazda.

1. Czy jeśli je wymienię na nie oryginalne to antena będzie działać (wysuwać się)?

2. Czy to musi być jakieś specjalne radio czy wszystko jedno (domyślam się, że zwykłe radio będzie mniejsze niż kieszeń i trzeba będzie wsadzić jakieś zaślepki)?

3. Może ktoś z Was wie gdzie ewentualne można kupić oryginalne radio działające i w "normalnej cenie" (szukałam na allegro – nie ma, dodam, że zależy mi co najmniej na odtwarzaczu CD)?

Jeżeli już ktoś się zdecyduje odpowiedzieć mi na pytania to proszę prostym językiem, jak do kobiety, która jest w tym temacie "zielona" ;)
to jest prowokacja czy jak? <czarodziej>

1 – bedzie
2 – wszystko jedno :P
3 – w sklepie
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez siegu » 6 lip 2010, 13:58

Proszę o poprawienie tematu i zapoznaniem się z regulaminem ;) i zarazem przenoszę do >>> CarAudio
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3

Postprzez patrycja_wwa » 6 lip 2010, 20:15

Mazda 626 z 2002 r silnik 2.0 diesel :)

Dlaczego niby to ma być prowokacja ? <czarodziej> / w sklepie? jeżeli kupię oryginalne radio to tylko używane bo nie bardzo mam ochotę wydawać kupę kasy na nowe, dlatego pytam gdzie można kupić używane ( może ktoś może polecić jakiś sklep)

Z regulaminem zaraz się poznamy:) Dziękuje za przeniesienie i sory za kłopot ;)
patrycja_wwa

Postprzez MRk » 23 sie 2010, 04:49

ALPINE CDA-9887r

1) warto
2) nie warto

?
Moja Miłość, Duma, i Rozrywka :) http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=130442
Forumowicz

Od: 28 lis 2008, 18:31
Auto: MX-3 2.5 V6 (KL-ZE), '94

MB CLS 3.5 V6 CGI, '06

Postprzez Radex » 3 wrz 2010, 09:21

ja dodam opinię na temat radia ALPINE CDE113-BT
Obrazek

Informacje n/t produktu ze strony producenta:
http://www.alpine.com.pl/produkty/produ ... 113bt.html

Cena: około 699zł (www.rtveuroagd.pl)

Opinia:
Muszę jeszcze napisać dodatkowo że w drzwiach posiadam zestaw głośników JBL gto 8627
Przed w/w radiem miałem zwykłego pioneera.
Po przesiadce na Alpine slyszalna byla lepsza jakosc dzwieku, panel jest solidny i w miare ladny choc panele alpine nie charakteryzuja sie specjalnie pieknym designem.
za dnia moze nie robi szalu choc ladny jest (zreszta to kwestia gustu).
podczas nocy pieknie swieci na 1 z kolorow przez nas wybranych, ja ustawilem zielony i cudownie wspolgra z reszta deski rozdzielczej i panelem od klimy i komputerem w madzi.

poza tymi walorami estetycznymi radyjko ma to co mi bylo potrzebne,
wbudowany moduł BT który współpracuje z większością telefonów (obecnie n97mini)
cudownie prowadzi się rozmowę podcza jazdy dzięki dołączonemu zewnętrznemu mikrofonowi.
możliwość regulacji głośności mikrofonu oraz rozmówcy w głośnikach. możliwość wybrania głośników do prowadzenia rozmowy.
radio zgrywa i wyświetla nam całą listę kontaktową jak i ostatnie połączenia odebrane/nieodebrany/wykonane.
wspaniała i bardzo wygodna sprawa. jeśli telefeon cały czas ma włączony BT i połączony zestaw Alpine to radio automatycznie za każdym razem kiedy wsiadamy do auta łączy się z telefonem.

podstawow sprawy jak cd i usb wystarczają mi.
niedługo skorzystam z dodatkowego wyjścia na subwoofer co na pewno uzupełni cały komplet car audio.

póki co jestem bardzo zadowolony z jakości radia, mnogości funkcji i przede wszystkim przyjemności i łatwości w obsługiwaniu <spoko>

10/10 choć cena mogłaby być dla niektórych może niższa ale uważam że jest to jednak porządny sprzęt jakby nie było renomowanej firmy i cena nie może być niższa
Forumowicz

Postprzez skubiszek » 3 wrz 2010, 14:54

cda 9887 warto pod warunkiem że masz dobre nagłośnienie....
Forumowicz

Od: 9 kwi 2010, 23:30
Auto: Audi A6 C6 3.0TDI Quattro
Honda Accord 2.2 iCTDi

Postprzez MRk » 3 wrz 2010, 20:55

myślałem o wygłuszeniu drzwi i wstawieniu Moreli Dotech Ovation 6 w nie, a z czasem w bagażniku np. u-Dimension 4075 GLOW + sub x2 (np. Alpine SWX-1243D), oczywiście również wygłuszony :)
Ostatnio edytowano 4 wrz 2010, 08:12 przez MRk, łącznie edytowano 1 raz
Moja Miłość, Duma, i Rozrywka :) http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=312&t=130442
Forumowicz

Od: 28 lis 2008, 18:31
Auto: MX-3 2.5 V6 (KL-ZE), '94

MB CLS 3.5 V6 CGI, '06

Postprzez Szydło » 3 wrz 2010, 23:38

Siema. A co Panowie myślicie o ALPINE CDE-111R ?? (http://allegro.pl/alpine-cde-111r-cde-1 ... 80615.html) właśnie zastanawiam się nad tym radyjkiem :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 22:07
Auto: Mazda 323f (BA) 2.0 V6 95rok

Postprzez loockas » 9 wrz 2010, 00:30

A ja popełniłem największą profanację (wybacza Ache :P) i kupiłem Blaupunkt Hamburg MP68. Podobnie jak Radex zależało mi na zestawie głośnomówiącym po BT z zew. mikrofonem. Kolejnym wymogiem były 2 pary wyjść RCA ( w tym modelu mam przód/tył/sub). Znalezienie takiego radia do 500zł było masakrą. Jak już miało BT, to była tylko jedna para RCA. I tak chcąc nie chcąc kupiłem niebieską kropkę za 499zł.

W skrócie po 2 tygodniach używania: CD działa super (jak to nowe radio), USB działa bardzo super (odczyt jest wręcz błyskawiczny). Z tunerem jeszcze walczę, bo nie potrafię przestawić go na europejski zakres wyszukiwania :D. BT działa jak marzenie. Kurcze jak mi tego brakowało. Telefon dzwoni, muzyka się ścisza. Kończę rozmowę, muzyka wraca. Bajer. Podobnie jak w Alpine radka listę kontaktów można pobrać do radyjka. Działa to na prawdę super, a klawiatura numeryczna bardzo ułatwia życie. Jakość dźwięku? Tu trudno mi się wypowiedzieć. Na pewno gra to coś lepiej niż mój stary Panasonic CQ-3305N. Mnogość funkcji z zakresu audio mnie jak na razie przerasta. Nie mam zielonego pojęcia do czego 3/4 ustawień służy :D Podświetlenie – to jest chyba najlepsze w tym radyjku. Aż 4000kolorów do wyboru za pośrednictwem RGB. Można ładnie sobie ustawić wyświetlacz pod resztę podświetlenia w aucie. Wygląd: I tu się kończą zalety tego radia. Gdybym widział to na żywo przed zakupem, pewnie bym zwątpił :P Panel odstaje jak każdy blaupunkt – jakieś 1-1,5cm :/ Wykonanie samego panelu nie najgorsze, ale Panasonic wyglądał solidnie.

Zobaczymy jak się będzie spisywać. Mnie na razie wystarcza. Może się nie zepsuje :P

Obrazek
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Radex » 9 wrz 2010, 13:29

loockas bardzo ciekawe radyjko, na pewno gorzej gra niz alpine ale na pewno wystarczajaco dobrze :)
chyba ze ktos jest audiofilem jak Ache i musi mu stawać za każdym razem jak puści muzykę ;P hahaha

jak za te funkcje i różne ciekawości i jakby nie było w jakiś sposób markowe radio bardzo dobra cena <spoko>
gratuluje zakupu, rozmowy telefoniczne przez radio to po prostu bardzo przyjemna sprawa i ogromna wygoda <serduszka>
Forumowicz

Postprzez Lukas007 » 9 wrz 2010, 18:34

Mam pytanie. Czy ktos z Was mial okazje odsluchac nowego Alpine CDA 117 ?? ... zastanawiam sie wlasnie nad zmiana radia, ale dobrze by bylo nie zmienic na cos gorszego ... chodzi mi o ogolnie informacje, bo wiadomo, ze sam dzwiek i tak bedzie w glownej mierze zalezal od reszty klockow. Kolejna nurtujaca mnie kwestia – czy myslicie, ze dobry sklep ze sprzetem CA udostepnil by przed zakupem dane radyjko do odsluchu we wlasnym aucie ...
Forumowicz

Od: 18 wrz 2007, 20:35
Auto: Ford Probe GT F2T
Volvo V40 2.0 T4
Audi A6 C4 AFC quattro

Postprzez Adaś » 9 wrz 2010, 19:17

Lukas007 napisał(a):Mam pytanie. Czy ktos z Was mial okazje odsluchac nowego Alpine CDA 117 ?? ... zastanawiam sie wlasnie nad zmiana radia, ale dobrze by bylo nie zmienic na cos gorszego ... chodzi mi o ogolnie informacje, bo wiadomo, ze sam dzwiek i tak bedzie w glownej mierze zalezal od reszty klockow. Kolejna nurtujaca mnie kwestia – czy myslicie, ze dobry sklep ze sprzetem CA udostepnil by przed zakupem dane radyjko do odsluchu we wlasnym aucie ...

ja się zastanawiam, czy swojego CDA9886R nie doposażyć w PXA-H100 :D
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez zdzichu6969 » 19 paź 2010, 20:49

Witajcie, chce zamontować w mojej pikenej 626 sprzet audio.
Chodzi tu o Radio (warunek: USB, CD/MP3, zdjemowany panel)
i do tego Subwoofer z wzmacniaczem. Głośniki mam. Wymienie na lepsze w innym terminie.
Mam niewiele pieniażków – zaledwie 600zł. No może 700..
Prosze o jakieś rady i propozycje;]
Początkujący

Od: 25 lip 2009, 17:44
Auto: MAZDA 626 GD 2.2i 12V F2