Program do projektowania skrzyń basowych

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez klosowskia » 23 lut 2010, 01:34

dla wszystkich fanów nagłaśniania swojej mazdy mam coś ciekawego co może przydać się w projektowaniu własnego zestawu nagłośnienia:)
jest to mały ale za to bardzo przydatny programik do projektowania skrzyń basowych, posiadający wiele możliwości...
dla zielonych mały opis:

krok1: idziemy pod ten adres: http://fcportables.blogspot.com/2009/01 ... ver-3.html jedziemy na sam dół stronki i widzimy 2 linki...

krok2: pobieramy plik rar z jednego z serwisów hostujących...:) lub stąd: http://hotfile.com/dl/29701171/1aeed5d/BassBox_6_Pro_With_X-Over_3_Pro.rar.html (wersja z lepszą bazą głośników)

krok3: rozpakowujemy w dowolne miejsce, i cieszymy się posiadaniem czegoś przydatnego:p

krok4: otwieramy folderek do którego rozpakowaliśmy archiwum i uruchamiamy plik bassbox 6 pro.exe

krok5: wybieramy opcję "run desing wizard" z przycisków dostępnych na dole...

krok6:wybieramy opcję "start with driver" i klikamy next>

krok7: wybieramy opcję "search driver database" jeśli uważamy że nasz głośniczek do którego będziemy budować skrzynkę znajduje się w bazie, lub opcjonalnie dla zaawansowanych maniaków znających parametry swojego głośnika "enter driver parameters manualy" i klikamy dalej>

krok8: w folderku programu szukamy ścieżki \\Data\%ProgramFilesDir%\HT Audio i otwieramy plik htaudio.mdb

krok9:pokaże się nam dodatkowe okienko bazy głośników, w którym w polu "company name" szukamy producenta naszego głośnika, po czym w polu "drivers found" znajdujemy jego model i klikamy "load" na dole okienka...

krok10: wyskoczy nam okno z parametrami głośnika... jeśli znamy jakieś jakich nie ma, to dopisujemy je lub wyliczamy klikając na pola lub przyciski obok nich w zakładce parameters i dimensions, po czym klikamy zielony przycisk "accept" na dole okienka

krok11: zostaje nam jedno okienko w którym należy klikać next aż do momentu wybory typu skrzynki na nasz głośnik...

krok12:polecam wybrać jedną z 2 pierwszych opcji jeśli budujecie skrzynkę po raz pierwszy i nie macie doświadczenia, czyli "closed box"(skrzynia zamknięta), lub "vented box" (czyli z wylotem powietrza)

krok13: ja w celach edukacyjnych opiszę opcję drugą, ponieważ od pierwszej nie wiele się ona różni... więc wybieramy i klikamy przycisk next> i pojawia się nowe okno o nazwie "box proporties..." i teraz dopiero zaczyna się nasza zabawa...:)

krok14: w zakładce "box desing" po prawej wybieramy w polu "shape: kształt naszej skrzynki, i w pierwsze pola wpisujemy grubość naszej płyty z której mamy zamiar coś stworzyć, a reszta pól to nasze wymiary... wymiary wewnętrzne... wpisujemy więc takie jakie chcielibyśmy uzyskać i zwracamy uwagę na pole o nazwie "F3" znajdujące się po prawej stronie, bo to częstotliwość strojenia naszej skrzyni...

krok15: przechodzimy do zakładki damping i wybieramy opcję wygłuszenia jaką chcemy zastosować...

krok16: zakładka "vents"... na górze wpisujemy ilość wylotów powietrza jaką chcemy zastosować w skrzynce, a w polu "diameter (Dv)" średnicę naszego wylotu, pole kolejne powinno wypełnić się samo, ale jeśli cyfry w nim są czerwone, znaczy że musimy dobrać inny wylot powietrza(większy lud mniejszy) i pojawi się tam długość naszego wylotu...

krok17:przechodzimy do zakładki parts list i spisujemy sobie wymiary naszych części oraz ich ilość...

krok18: znów przycisk accept, w drugim okienku next, a później finish i nasz projekt jest już gotowy, teraz możemy go zapisać, a w celu jego późniejszej ewentualnej edycji uruchamiając program wybieramy opcję open desing window, i przez file>open otwieramy nasz projekt, po czym możemy pogrzebać w jego parametrach...

Mam nadzieję że komuś się to przyda, dla celów edukacyjnych albo ktoś naprawdę stworzy coś konkretnego... miłej zabawy i testów wytrzymałości naszego samochodu na drgania akustyczne:)

ps. a modów proszę o wyrozumiałość bo to mój pierwszy post na forum...:)
a w razie pytań szczegółowych proszę o kontakt na mail, ponieważ nie zawsze jestem w stanie usiąść przed komputerem a maile odbieram przez komórkę...
mój mail to s60modpl@gmail.com

i zainteresowanych proszę o komentarze z własnych projektów lub ich publikację... dzięki za zainteresowanie:)
klosowskia

Postprzez PLaster » 10 mar 2010, 11:22

zmieniłem temat wątku na bardziej czytelny
a swoją drogą programik OK
www.czelej.net
Klubowicz

Od: 4 lut 2008, 02:41
Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW

Postprzez krzych » 10 mar 2010, 11:46

Da rade tym zrobic skrzynie throw-out (czy jak to sie tam zwie) do estradowki? :) (37cm sr.)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez PLaster » 11 mar 2010, 00:58

krzych, nie wiem czy da się liczyć tego typu kolumn, możesz spróbować, ale ...
przelicz to tym programikiem, a dla potwierdzenia wyników napisz do chłopaków na elektrodzie niech Ci to potwierdzą
www.czelej.net
Klubowicz

Od: 4 lut 2008, 02:41
Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW

Postprzez krzych » 11 mar 2010, 12:41

PLaster napisał(a):krzych, nie wiem czy da się liczyć tego typu kolumn, możesz spróbować, ale ...
przelicz to tym programikiem, a dla potwierdzenia wyników napisz do chłopaków na elektrodzie niech Ci to potwierdzą

Ok, dzieki wielkie :)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak