przez knyklu » 20 lis 2008, 13:04
Witam ponownie.
Niestety odpowiedzi czy taśma smierdzi po nagrzaniu dachu nie poznałem, bo jej tam nie zakładałem, ale nie śmierdzi gdy jest położona na spodzie samochodu (ani w czasie kładzenia, ani też po ostrym nagrzaniu powietrza w kabinie).
Już poza tematem dodam, że robota warta efektu i kasy. 2 duże rolki taśmy, 2m^2 filcu i sporo pianki pod panele podłogowe skutecznie wygłuszyło i wytłumiło samochód. Różnica na niskich obrotach może nie jest ogromna, ale czym wyżej tym lepiej.
Ostatecznie jak jest powiem, gdy wykleję tylne nadkola od wewnątrz i pod wszystkie plastiki w bagażniku podkleję piankę. Chociaż samo wyklejenie podłogi bagażnika bardzo dużo zdziałało (nie podklejałem jeszcze niczego pod deskę bagażnika).
No i nie ma co zabierać się do roboty jeżeli nie ma się 2-3 dni wolnych i kogoś do pomocy od czasu do czasu.
Warto też mieć coś przygotowanego do likwidacji ognisk korozji (ponieważ malutkie się zdążają).
Dla potomnych:
1. Wbrew pozorom grodzie silnika jest nieźle wygłuszone (guma plus sporo filcu), wiec jakoś super wypychać się pod deskę nie ma co.
2. Pod nogi nie kłaść niczego poza bitumiką (coś co nie chłonie wody). Sa na niej ślady, że woda przecieka przez dywaniki,
3. Dokładnie wyłożyć matami/taśmą tunel środkowy. Jest tam już filc, ale warto napchać go jeszcze więcej.
4. Pod fotele i kanapę można śmiało na taśmy/maty kłaść filc.
5. Dużo uwagi poświecić przewyższeniu podłogi pod tylną kanapę (mam na mysli to prostopadłe do podłogi przetłoczenie)
6. Bardzo dokładnie wykładać bagażnik.
Jeżeli coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę.
Małe sprostowania.
Ciszej jest w przy każdej prędkości, a szczególnie w zakresie 70-110 km/h.