Właściwe podłączenie tweeterów.

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez keczu » 7 kwi 2009, 22:24

Wiec moze ktos dokladnie wie jak z podlaczeniami w takim ukladzie.Mianowicie chce podlaczyc tweetery spod tylnych wyjsc radia bo jak na razie graja zdecydowanie za ostro i fajnie byloby miec jakas kontrole na ich glosnoscia(w tym przypadku faderem).Z przodu mam zestaw Vibe SEK-60 i orginalne soprany wymienilem na Infinity Kappa 10.9t i wiele sie nie zmienilo dalej jest za glosno na wysokich tonach,zwrotnica na -3db(wiecej nie da sie zdjac,zwrotnica orginalna z systemu Vibe).I teraz nie jestem pewien:
1.jesli podlacze woofer bezposrednio ze wzmacniacza(Alpine MRP-T222)czy bedzie ok?2.jak tak,to jakie ustawienie filtra wybrac LPF(chyba za malo w gore)czy OFF.
Z tweeterem nie bedzie problemu bo maja orginalne zwrotnice na kabel (ale teraz sa podlaczone do tych z zestawu Viba).Tylko nie jestem pewien czy usunac zwrotnice z polaczenia wzmak-woofer.Radio tez ma jakis tam filtr(80/120/160) czy cos z tym robic?.Calosc oczywiscie uzupelniona skrzynka napedzana oddzielnym wzmacniaczem wiec niskie tony to nie problem,nie chce poprostu wooferow niepotrzebnie przeciazyc.Z gory dzieki za pomoc.
Forumowicz

Od: 7 cze 2008, 16:59
Auto: Mazda 323F 1.8GT 99r./Rover 45

Postprzez Xionc » 9 kwi 2009, 22:05

keczu napisał(a):1.jesli podlacze woofer bezposrednio ze wzmacniacza(Alpine MRP-T222)czy bedzie ok

Wooferowi nic nie będzie, ale przydał by mu się filtr (cewka przynajmniej) to co jest w oryginalnej zwrotnicy. 80/120/160 to za mała częstotliwość podziału, w tym zestawie pewnie jest ze 4000 albo wyżej.

Także najlepiej rozbierz tą zwrotnicę, rozdziel oba tory i zrób z tego dwa filtry.

A tak już w ogóle najlepiej to tweeter podłącz przez białego Mundorfa tylko (taki kondensator). Koszt ok 50pln/sztuka. Woofer przez filtr z ori zwrotnicy.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez keczu » 10 kwi 2009, 15:45

Ok,dzieki.Tak tez zrobie,co do kondensatora to nie ma problemu bo jest w zwrotnicy do tweeterow,byly zamowione oddzielnie i maja detykowana zwrotnice z zestawie(taka tylko na tweeter).Co do radia (Alpine CDE-9880R) okazalo sie ze ma calkiem rozbudowany korektor o czym wczesniej nie wiedzialem <glupek2> i mozna troche przygasic wysokie tony,ale i tak podlacze je bezposrednio pod radio.Pozdr.

Ok,wszystko podlaczone i gra jak nalezy,teraz niezaleznie reguluje glosnosc tweeterow. <jupi>
Forumowicz

Od: 7 cze 2008, 16:59
Auto: Mazda 323F 1.8GT 99r./Rover 45