Murzynek z kremem Mi się znudził murzynek sam, wiec uwielbiam z kremem
SkładnikiCiasto 1 ¾ szklanki cukru
250g masła
60g kakao
½ szklanki mleka lub wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki jogurtu greckiego
Krem 200g masła
400g białego serka np. philadelphi
100g cukru pudru
2 łyżki rumu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PrzygotowanieZ cukru, masła, kakao i mleka gotujemy polewę. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Polewa ładnie się połączy i zgęstnieje. Następnie odstawiamy, aby przestygła.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ostudzona polewę, może być lekko ciepła (zostawiamy ok. ½ szklanki polewy), kolejno żółta i jogurt. Dokładnie mieszamy.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Przelewamy do tortownicy o średnicy 20–23 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (można też spód wyłożyć pergaminem). Pieczemy ok. 50 minut, do „suchego patyczka” w temperaturze 175°C.
Krem. Masło z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy wanilię, rum, następnie porcjami serek. Całość dokładnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki i przekładamy kremem, zostawiając krem również na wierzch ciasta (należy krem podzielić na 3 części). Murzynka wkładamy do lodówki. Gdy krem schłodzi się, polewamy wierzch pozostałą polewą. Schładzamy go ok. 30 minut w lodówce i podajemy. Smacznego!
Ciasto czekoladowo-bananowe z kremem Składniki Ciasto 2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 ½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
230g ciemnej czekolady
2 duże jajka
3 banany
½ szklanki ciepłej wody
½ szklanki mleka
½ szklanki oleju lub oliwy
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
75g posiekanych orzechów włoskich
Krem 300g sera białego, mielonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ szklanki cukru pudru
160 ml śmietany tortowej/ kremówki, 30–36%
PrzygotowanieSuche składniki mieszamy w dużej misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól.
W drugiej misce łączymy pozostałe składniki: rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (powinna być chłodna), jajka, wodę, mleko, olej, wanilię i rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy.
Wlewamy mokre składniki do suchych, dodajemy posiekane orzech i mieszamy, aż masa będzie gładka, ale nie za długo. Masę przelewamy do tortownicy (25 x 25 cm) wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Pieczemy ok. 40–45 minut. Ciasto wyjmujemy z tortownicy gdy ostygnie.
Krem. Ser miksujemy z cukrem pudrem i wanilią, przez 2–3 minuty. Dolewamy śmietanę i miksujemy do momentu aż uzyskamy jednolity krem.
Ostudzone ciasto kroimy na pół i przekładamy kremem. Smacznego!
Połączenie czekolady i bananów uważam za genialne. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i długo świeże. Gdy dodamy do tego delikatny krem, całość rozpływa się w ustach. Polecam!