Kącik kulinarny

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Radex » 6 kwi 2012, 18:23

andariel napisał(a):
Siw-y napisał(a):Nie rozumiem po co smarować masłem pod pasztet <co?>
Tak samo jak niektórzy walą masło pod dżemora <glupek2>

Ja tak zawsze robię :P Kanapka bez masła jest ble ...

Siw-y napisał(a):Co z tego jak wszystko zjeżdża :P

chyba Tobie :P
<spoko>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 22:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Justyśka » 7 kwi 2012, 10:19

Siw-y napisał(a):Ooo, to ja poproszę na za tydzień

Muszę to przemyśleć. :)
andariel napisał(a):Ja tak zawsze robię. Kanapka bez masła jest ble ...

Ja też smaruję, chyba, że jest to kanapka z kremem czekoladowym, to wtedy już masła nie dodaję, ale do pasztetu czy dżemu, jak najbardziej. :P
Życie jest jak rejs i choć istotne dokąd gnasz, to najważniejsze być w odpowiedniej załodze.

Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
Oj tam, oj tam :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2011, 10:17
Posty: 1210 (2/9)
Skąd: UK / Białystok
Auto: Mazda3

Postprzez Magdalena » 7 kwi 2012, 18:35

Justyśka napisał(a):chyba, że jest to kanapka z kremem czekoladowym, to wtedy już masła nie dodaję

masło obowiązkowo nawet gdy kanapka z masłem czekoladowym :)
Ruda czarownica
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 lut 2008, 23:17
Posty: 2125 (3/5)
Skąd: Z daleka
Auto: 323 P/Małe czarne

Postprzez Radex » 7 kwi 2012, 18:44

z innej ubawu...
dziś upiekłem karczek który wczoraj się marynował (nadziewany czosnkiem, maggi, obtoczony w marynacie i obłożony cebulą do smażenia)
waga 2,6 kg <diabełek>
czas pieczenia 2h w folii i brytwance, +15min odkryty na jednej stronie, +15min odkryty na drugiej stronie.

Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 22:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez nemi » 10 kwi 2012, 06:40

Siw-y napisał(a):Nie rozumiem po co smarować masłem pod pasztet <co?>

Podałem przepis na wersję classic. Ty piszesz o wersji student.
Forumowicz
 
Od: 21 sie 2004, 13:20
Posty: 7474 (100/270)

Postprzez Kelm » 10 kwi 2012, 10:21

Radex napisał(a):z innej ubawu...
dziś upiekłem karczek który wczoraj się marynował (nadziewany czosnkiem, maggi, obtoczony w marynacie i obłożony cebulą do smażenia)
waga 2,6 kg <diabełek>
czas pieczenia 2h w folii i brytwance, +15min odkryty na jednej stronie, +15min odkryty na drugiej stronie.


w Wielką Sobotę???

to masz fantazję

nemi napisał(a):nt.


masło musi być, nawet jak dajemy masło orzechowe, to normalne musi być, bo smak jest zupełnie inny dużo lepszy :P

Pasztet z galaretką:
mój przepis

Składniki:
70 dag wołowiny
1 kg karczku
4 połówki piersi z kurczaka
60 dag boczku surowego
1,5 kg wątróbki drobiowej (najlepiej z indyka)
garść suszonych grzybów
1,5 garści suszonych śliwek (najlepiej typ kalifornijski)
żelatyna (na 1,5 l)
8 jaj (oczywiście z 0 lub z 1 przed PL lub bez pieczątki)
4 marchewki
ćwiartka małego selera
pietruszka
2 łyżki oleju rzepakowego lub z ryżu
łyżka masła
4 cebule
2 ząbki czosnku
4 małe lub 2 duże bułki
bułka tarta
kawałek imbiru świeżego
natka pietruszki
natka kopru
papryka słodka
zioła prowansalskie
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz

Przygotowanie:
Namoczyć bułki w mleku. Ugotować mięso z warzywami i grzybami ok. 2 godz. (przyprawy dodać po 1 godz.) osolić, popieprzyć dodać liść laurowy i ziele angielskie. 3 jaka ugotować jajka. Usmażyć na oleju wątróbkę z cebulą, (w wysokim naczyniu z pokrywką, tak aby zrobił się sos) pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Zmielić razem mięso, wątróbkę z cebulką, warzywa, grzyby, namoczone bułki, świeży czosnek oraz świeży imbir dodać 5 jajek. Mieszać ręcznie ugniatając jak ciasto, tak aby wszystkie składniki równomiernie się wymieszały i była masa była w jednolitym kolorze, przyprawić solidnie papryką i ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem wg. smaku oraz ponownie wymieszać.
Brytfankę (jak na duże ciasto) posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć równomiernie połowę masy na brytfannę, ułożyć suszone śliwki i podlać odrobinę sosem z wątróbki (ok. 3-4 łyżki stołowe nie więcej). Dodać resztę masy, przyklepując, tak aby była dobrze zbita. Piec 30 min. w 200 st. C góra i dół bez termoobiegu, oraz 40 min. w 150 ts. C, na 30-20 minut przed końcem pieczenia, przykryć folia aluminiową (nie szczelnie, po prostu położyć folię). Między czasie bulion z ugotowanego mięsa przesączyć przez sitka, tak by się wyklarował, odlać 1 l dodać żelatyny na 1,5 l zamieszać i podgrzać, odstawić do ostudzenia. Jajka obrać i pokroić w plasterki, natki pokroić. Po upieczeniu pasztet koniecznie musi wystygnąć. Gdy pasztet już jest chłodny układamy na wierzchu plasterki jajka, posypujemy do woli natkami i zalewamy powoli na w pół wystudzonym bulionem z żelatyną, ale takim, który jeszcze się nie zcina. Wstawiamy do lodówki idziemy spać, a na śniadanie jemy pyszny domowy pasztet ala' Kelm :).

SMACZNEGO <spoko>
A Deo rex, a Rege lex.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 mar 2012, 20:19
Posty: 59
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 6 2.0 Turbo Diesel 143 KM 2006 GY Kombi Sport Wagen.

Postprzez Justyśka » 10 kwi 2012, 10:58

Aż, jestem ciekawa jaki smak ma pasztet z galaretką, bo aż tyle smaków pomieszane na raz. :D Karczek wygląda przepysznie. :D
Życie jest jak rejs i choć istotne dokąd gnasz, to najważniejsze być w odpowiedniej załodze.

Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
Oj tam, oj tam :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2011, 10:17
Posty: 1210 (2/9)
Skąd: UK / Białystok
Auto: Mazda3

Postprzez Kelm » 10 kwi 2012, 12:26

Justyśka napisał(a):Aż, jestem ciekawa jaki smak ma pasztet z galaretką, bo aż tyle smaków pomieszane na raz. :D Karczek wygląda przepysznie. :D


To taka cieniutka warstewka jest, smaki są tylko dwa i komponują się idealnie, galaretka to raczej ma charakter dekoracyjny, chodź wywar na nią ma naprawdę intensywny smak, nadaje się tylko na zupy o mocnym wyrazistym mięsnym smaku, tj. krupnik, gulaszowa, grochówka.
A Deo rex, a Rege lex.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 mar 2012, 20:19
Posty: 59
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 6 2.0 Turbo Diesel 143 KM 2006 GY Kombi Sport Wagen.

Postprzez Szyman » 10 kwi 2012, 14:01

A moim specjałem są kotlety mielone z warzywami ;) Na początek ścieram na tarce (najgrubsze oczka ) pietruszkę i marchewkę, do tego siekam drobno cebulę z pieczarkami, wrzucam na patelnie i podsmażam. Wrzucam wszystko do jednej michy z mięsem mielonym dodaje jajo mieszam i lepie z tego kotlety, które następnie otaczam w bułce tartej i wrzucam na patelache, do tego oczywiście różne przyprawy, które tylko mam pod ręką. Polecam ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 sty 2012, 07:14
Posty: 255
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 GG 2004 2.0 benz

Postprzez Justyśka » 11 kwi 2012, 09:46

Kelm napisał(a):To taka cieniutka warstewka jest, smaki są tylko dwa i komponują się idealnie, galaretka to raczej ma charakter dekoracyjny, chodź wywar na nią ma naprawdę intensywny smak, nadaje się tylko na zupy o mocnym wyrazistym mięsnym smaku, tj. krupnik, gulaszowa, grochówka.

To musi być bardzo smaczne, trzeba wypróbować.
Życie jest jak rejs i choć istotne dokąd gnasz, to najważniejsze być w odpowiedniej załodze.

Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
Oj tam, oj tam :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2011, 10:17
Posty: 1210 (2/9)
Skąd: UK / Białystok
Auto: Mazda3

Postprzez agrest_j » 13 kwi 2012, 16:15

Radex napisał(a):z innej ubawu...
dziś upiekłem karczek który wczoraj się marynował (nadziewany czosnkiem, maggi, obtoczony w marynacie i obłożony cebulą do smażenia)
waga 2,6 kg <diabełek>
czas pieczenia 2h w folii i brytwance, +15min odkryty na jednej stronie, +15min odkryty na drugiej stronie.

Obrazek
Obrazek


Ale zgłodniałem widząc powyższe obrazki :)
Po cholerę wchodziłem do tego działu mając "głoda" <co?> ;)
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2012, 07:01
Posty: 29
Skąd: los Wołominos
Auto: M6 2.0/147 GY doładowana podtlenkiem LPG ;)

Postprzez Justyśka » 24 kwi 2012, 15:19

Łatwe, szybkie i smaczne :)
Ciasto francuskie z szynką i serem

http://zapodaj.net/5b6a10998f28.jpg.html

Składniki:
1. ciasto francuskie [1 op.]
2. ser żółty [5 plastrów]
3. jajka [1 szt.]
4. szynka [5 plastrów]

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmrażamy i rozwijamy na blasze. Kroimy je na 12 prostokątów. Szynkę i ser żółty kroimy w drobną kosteczkę i wysypujemy na środek 6 prostokątów. Następnie przykrywamy prostokątami które nie zostały posypane. Na brzegach dusimy widelcem(podobnie jak pierogi) a u góry nakrawamy trzy paseczki długości 2 cm. Wszystko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Układamy na blasze tak by ciasta sie nie dotykały i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy 5-10 minut, jednak doglądamy często bo ciasto szybko rośnie i rumieni się. Smacznego :)
Życie jest jak rejs i choć istotne dokąd gnasz, to najważniejsze być w odpowiedniej załodze.

Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
Oj tam, oj tam :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2011, 10:17
Posty: 1210 (2/9)
Skąd: UK / Białystok
Auto: Mazda3

Postprzez Radex » 16 sty 2013, 21:30

pola102 napisał(a): tarta

apropo, muszę zrobić sobie tatara <serduszka>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 22:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez Radex » 17 sty 2013, 20:00

a może być przepis na tortillę? w sumie podobnie się robi tylko zamiast bułki jest wrap :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 22:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez goryl34 » 24 lut 2013, 20:56

Wypróbujcie to:
Frittata z ziemniakami i szpinakiem – pycha. Wczoraj miałem na kolację :)
Składniki, 2 – 4 porcje:

• 2 łyżki masła
• 1 cebula
• 1 i 1/2 papryki
• kawałek papryczki chili (lub szczypta ostrej papryki)
• 70 g kiełbaski chorizo lub salami
• 2 ugotowane średnie ziemniaki
• garść szpinaku
• 5 – 6 jajek
• kilka plasterków roladki koziej lub sera brie
• 1/3 szklanki tartego sera np. parmezanu, cheddara, manchego

Przygotowanie:

Na średniej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i zeszklić ją przez około 3 – 4 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz posiekaną papryczkę chili, posolić i smażyć dalej na umiarkowanym ogniu przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając.
Gdy papryka zmięknie dodać chorizo pokrojone w plasterki i chwilę razem podsmażyć aż kiełbaska zacznie się rumienić (w lżejszej wersji potrawy kiełbaskę można podsmażyć oddzielnie, aby nie dodawać do potrawy wytopionego z niej tłuszczu. Zamiast tego frittatę można skropić np. oliwą extra vergine).
Dodać ziemniaki pokrojone w kosteczkę i smażyć jeszcze przez około 1 – 2 minuty. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać szpinak i wymieszać. Wlać roztrzepane w misce jajka doprawione solą i pieprzem.
Smażyć frittatę przez około 4 minuty na średnim lub małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. Można też delikatnie przesuwać kawałki ziemniaków i papryki aby masa ściekała na dno patelni lub też na chwilę przykryć patelnię pokrywką.
Pod koniec smażenia, gdy jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posypać frittatę obydwoma rodzajami sera. Gdy ser się roztopi można frittatę odstawić z ognia. Podawać prosto z patelni.

Za: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/frittata_z_ziemniakami_szpinakiem_chorizo/przepis.html
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 16 maja 2012, 23:05
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 6 2003

Postprzez maurycy » 25 lut 2013, 23:49

igazwro napisał(a): polecam kotleciki jajeczne :) U mnie wszyscy się nimi zajadają.


A mnie nie smakowały. Ja raczej mięsożerny typ <lol>
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 31 sie 2012, 22:26
Posty: 27 (0/1)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 109KM Y6 2004

Postprzez Radex » 26 lut 2013, 00:39

maurycy napisał(a): Ja raczej mięsożerny typ
ja też. kotlet to ma być kotlet a nie jajko :D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 sty 2007, 22:24
Posty: 8982 (46/30)
Skąd: Zawiercie
Auto: Bunia

Postprzez johN » 28 cze 2013, 19:23

stasik napisał(a):pasta a 'la MazdaSpeed



(dla 4 osob)



skladniki



-4 srednie marchewki

-2 pietruszki

-4 srednie cebule

-2 puszki pomidorow bez skorki lub 6-7 pomidorow

-zabek czosnku

-2 papryki

-oliwa

-maslo

-pieprz czarny,sol,bazylia.oregano,papryka slodka i ostra,pieprz kajenski

-makaron na spagheti lub inny wedlug uznania

sposob wykonania



do darnka wlac okolo 3-4 lyzki oliwy oraz 1 lyzke masla,posiekac cebule,papryke,pietruszke,marchew.rozgniesc zabek czosnku i wrzucic do oliwy gdy bedzie rozgrzana dodac cebule.podsmazac ja do uzyskania zlotego koloru nastepnie dodac marchew pietruszke papryke i pomidory(wczesniej mozna obrac je ze skorki-sparzajac goraca woda)gdy sie pomidory rozgotuja dodac przyprawy wedlug uznania.wode na makoron nalezy posolic i dodac do niej lyzke oliwy(ma to na celu nie sklejanie sie makaronu).pasta powinna sie gotowac okolo 40min (czym dluzej tym lepiej)



Zycze smaczego



P.S Jak tam dzisiejszy obiad smakowal Wam?Globy tylko nie kłam!!!
nie bylo dzis obiadu :(
johN
 

Postprzez bagabunga » 27 lip 2013, 21:52

Szyman napisał(a):A moim specjałem są kotlety mielone z warzywami ;) Na początek ścieram na tarce (najgrubsze oczka ) pietruszkę i marchewkę, do tego siekam drobno cebulę z pieczarkami, wrzucam na patelnie i podsmażam. Wrzucam wszystko do jednej michy z mięsem mielonym dodaje jajo mieszam i lepie z tego kotlety, które następnie otaczam w bułce tartej i wrzucam na patelache, do tego oczywiście różne przyprawy, które tylko mam pod ręką. Polecam ;)


Kurde, ciekawy ten przepis. Podrzucę "szefowej kuchni" może mi zrobi ;)
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 31 sie 2012, 18:21
Posty: 7 (0/1)
Skąd: Podlasie
Auto: Mazda 2 Sport 1.4 2009

Postprzez markiel » 5 cze 2015, 11:16

Polecam świetny, prosty sposób na pierś indyczą.

Produkty:
Pierś indycza (około 1 – 1,2 kg)
1 duże jabłko (najlepiej nie bardzo słodkie)
ok. 10 suszonych śliwek
oliwa
sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:
Na dno naczynia żaroodpornego wlewam oliwę (2 – 3 łyżki).
Wrzucam śliwki i jabłko pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry lub ósemki.
Na to kładę mięso przyprawione solą, pieprzem, majerankiem i natarte oliwą.
Naczynie przykrywam (przykrywką lub grubą folią amelinową).
Wrzucam do pieca nagrzanego na min. 180 stopni.
Piekę około godziny – to różnie, w zależności od wielkości kawałka mięcha.

Podanie:
Mięso kroję na plastry i kładę na talerz.
To, co zostało w naczyniu blenduję (część śliwek można wyrzucić – jak kto lubi) i takim sosem polewam mięso.
Ja podaję to z ryżem: ryż gotuję a potem smażę troszkę na maśle z dodatkiem curry.
Surówka – dowolnie, co kto lubi – byle dużo zielonego.

Mniam!!!!
Początkujący
 
Od: 1 gru 2012, 22:10
Posty: 16 (0/2)
Skąd: Kielce
Auto: Mazda3, 1.6 MZ-CD, 2008

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy Hyde Park