Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez gadula » 21 sty 2008, 00:13

I jeszcze ja wtrącę swoje 3gr :]

Nie będę już cytował, bo za dużo by było szukania. Zacznijmy od początku.
palik specjalnie brał się za źródła Kadu i kompilację, bo chciał sie tym pobawić. Już na samym początku dostał ode mnie polecenie by instalował paczki. Więc to iż miał problemy z tym, to nie zwalajcie na linuxa że trudny, tylko na to że chciał się czegoś nauczyć i obrał trudniejszą drogę.
Co do instalacji oprogramowania, trzeba tylko po prostu zmienić myślenie o tym. Zamiast ganiać po stronach z programami, wystarczy uruchomić z menu "Menadżer oprogramowania", wybrać co nas interesuje i kliknąć zainstaluj. Reszta nas nie obchodzi, system sam ściągnie program, jego zależności i zainstaluje. W przypadku zależności nie ma czegoś takiego jak w windows, że zainstalujemy program, a on albo się nie uruchomi, albo będzie się sypał. Tu zawsze jest pobierane wszystko co dany program potrzebuje.
Tak samo z instalacją sprzętu. W przypadku windowsa do większości sprzętu trzeba dogrywać sterowniki, aby zadziałały. Linux posiada w sobie już wiele sterowników, lub wie gdzie ich szukać ;) Jednym z takich przykładów jest moja instalacja drukarki Samsunga ML2010PR. Wystarczyło podłączyć ją do komputera, i na pytanie czy dodać drukarkę do systemu, kliknąć tak. Mandriva (moja dystrybucja linuxa), sama pobrała sterowniki z neta, zainstalowała i skonfigurowała drukarkę. Po 5 minutach, zapytała sie tylko czy wydrukować stronę testową :]
Już nie powiem jak pod XP walczyłem kiedyś z udostępnieniem neta dla drugiego kompa, i jak po wielu nie udanych próbach skapitulowałem. W Mandrivie udostępnienie neta, przypomina metodę z Windows: "dalej, dalej, ok, zakończ", i to wszystko, net był w ciągu minuty, i to bez żadnych poleceń w konsoli, czy czytania na forum.
Z tą konsolą, również nie wiem czemu tak nią wszyscy straszą. Wszystko co potrzebujemy na codzień da się wyklikać.
W ciągu 4 lat, od kiedy używam linuxa, zmienił się on nie do poznania. Już teraz są proste biurkowe dystrybucje dla wszystkich. Jedynym problemem jest niechęć ludzi do nowego, i zmiana starych przyzwyczajeń. A wystarczy tylko trochę chęci, czego przykładem może być moja 16-to letnia siostra, która na XP teraz nie chce już wchodzić.
Przedstawiciel Podlasia

Od: 10 lip 2006, 23:30
Auto: GE6 KL, RF7J

Postprzez brii » 21 sty 2008, 11:47

Napiszę jeszcze kilka słów po sesji :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez loockas » 21 sty 2008, 16:08

Dzisiaj po raz kolejny mi linuch tylek uratowal :] Na weekend zabralem dysk ze sluzbowego komputera do domu... Jak to w poniedzialki bywa, zmeczony po weekendzie lukasz zapomnial zabrac dysku do pracy :| Na czym tu pracowac? Szybciutko pobieglem do serwerowni skorzystać z bardzo szybkiego internetu i pobralem slaxa. Dystrybucja live cd. Wypalilem na plycie, uruchomilem i co? Mam system gotowy do pracy ze wszystkimi potrzebnymi mi narzedziami! :P W wolnej chwili pobawie sie i zainstaluje cos malego na pendrive. Warto miec taki systemik zawsze przy sobie ;)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez GofNet » 21 sty 2008, 16:36

Kiedyś miałem płytę DVD z Windows XP + "dodatkowe oprogramowanie", która też funkcjonowała, bez potrzeby instalacji. Niestety pożyczyłem i przepadła... :|.

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Bimbak » 22 sty 2008, 23:22

a mi winet nie chciał pomóc i sam musiałem wybierać lapka <lol> :P

kupiłem sobię tośke satelite A200-1s9 zaje**łem mu z kości i jestem happy
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez PiTTer » 22 sty 2008, 23:54

brii napisał(a):Cytat:
Lenovo N200

Idź mi z oczu z takim trupem killer

to fakt że to złom, chińska firma zakupiła laboratoria IBM i żerują na naiwniakach, miałem do czynienia- nie polecam.

brii napisał(a):Jeśli kupujesz sprzęt markowy to masz rewelacyjne warunki gwarancji (naprawa/wymiana w jeden dzień),

a tego to nie spotkałem osobiście niestety i aż nie chce mi się wierzyć, ale może gdzieś to prawda, mam nadzieję że tak jest i będzie coraz częściej. Brii, powiesz który producent to zapewnia i przy jakich kosztach zakupu laptopa? to pytanie nie złośliwie, tylko chciałbym po prostu wiedzieć.
PiTTer

Postprzez brii » 23 sty 2008, 00:12

IBM/Lenovo przy laptopach serii T i cenie > 6000zł. Oficjalnie serwis działa wolniej, ale sprawdziłem dwa razy – razem z kurierem w tą i spowrotem ma się laptopa na 3 dzień, a jak się zawiezie to niekiedy od ręki :) Dodatkowy atut – naprawa w dowolnym miejscu na świecie bez dokumentów. Niestety przy tańszych konstrukcjach jest inaczej :( IBM a obecnie Lenovo bardzo dba o wizerunek "profi" laptopów z serii T i chyba X. Serwisy są dobrze wyposażone i działają świetnie. Jeśli idzie o Lenovo to szczęśliwie nie popsuli serii ThinkPad, ale ich laptopy z serii N to już zupełnie inna piłka ;)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez PiTTer » 23 sty 2008, 00:22

GofNet napisał(a):Kiedyś miałem płytę DVD z Windows XP + "dodatkowe oprogramowanie", która też funkcjonowała, bez potrzeby instalacji. Niestety pożyczyłem i przepadła... ysz.

ściągnij sobie nlite z neta, zaimplementujesz nim i service packi i stery i nawet aplikacje, stworzysz bootowalną płytę i masz większość instalacji z głowy :D a co do linuxa to też by6m od dawna używał zamiast windy, tylko z tą grafą problem (i to nie chodzi o gry tylko rozdzielczość, odświeżanie, do tv problem, jak chcesz coś skonfigurować to zaraz zainstaluj dodatkowe pakiety RPM i przeprowadź kompilację jądra- nie miałem wcześniej neta i był ból choć bardzo się starałem, mimo to nie zraziłem się do LINKA i teraz będę próbował znowu), i często też problemem jest dla zwykłego zjadacza chleba microsoftu, że do bardziej zaawansowanych rzeczy trzeba jechać komendami w konsoli. i tu mi żal "pupę ściska" że w szkołach nie uczą właśnie takich rzeczy od małego tylko jak kliknąć ikonę w Windzie i gdzie użyć TAB w wordzie.
PiTTer

Postprzez PiTTer » 23 sty 2008, 00:33

brii napisał(a):Jeśli idzie o Lenovo to szczęśliwie nie popsuli serii ThinkPad,

nie miałem jeszcze do czynienia z "think padem" lenovo, bo z IBM tak i to były świetne laptopy, żeby takich więcej...
PiTTer

Postprzez brii » 23 sty 2008, 00:38

Szczęśliwie wiele się nie zmieniły, poza małym napisam lenovo przy prawym tytanowym zawiasie :)
Nie maiłem jeszcze doczynienia z "pełnym" Lenovo, bo te o których mówię to IBM/Lenovo (znaczek IBMa jest ciągle pod prawą ręką :))

Forumowicz

Postprzez brii » 23 sty 2008, 00:40

Jeszcze raz Panowie powiem – wiele się zmieniło, praktycznie wszystko da się już wyklikać a o kompilacji czegokolwiek i zależnościach można zapomnieć w 100% :)

Forumowicz

Postprzez PiTTer » 23 sty 2008, 00:41

brii napisał(a):Oficjalnie serwis działa wolniej, ale sprawdziłem dwa razy – razem z kurierem w tą i spowrotem ma się laptopa na 3 dzień,

ja wysyłałem 2 razy acera (różne laptopy i nie najdroższe bo do 3tyś) i wracały naprawione po ok. tyg. czasu a serwis w Czechach, ogólnie ta marka bardzo się poprawiła, teraz głównie z asusem, hp i toshibą mam problemy, a jeszcze rok temu nikomu nie polecałbym acera, teraz sam bym kupił :P
PiTTer

Postprzez brii » 23 sty 2008, 00:46

Z Acerami i ich serwisem miałem kuuuupę zgrzytów jeśli by się nie poprawili to chyba nikt by ich już nie kupował ;) Ale i tak wolę i polecam solidną tytanową czarną obudowę, jeszcze nie spotkałem osoby która powiedziała by coś złego o IBM T-series / X-series (poza pretensjami o cenę) :)

Forumowicz

Postprzez PiTTer » 23 sty 2008, 00:48

brii napisał(a):Jeszcze raz Panowie powiem – wiele się zmieniło, praktycznie wszystko da się już wyklikać a o kompilacji czegokolwiek i zależnościach można zapomnieć w 100%

wiem gdzie się zgłosić w razie pytań, obserwuję posty i widzę że masz doświadczenie w tej kwestii. tylko powiedz mi czy dam radę zainstalować stery do netii (modem sagem fast800 v4.6.6)?
PiTTer

Postprzez jacobs » 23 sty 2008, 00:50

Za 2-3 dni będę miał już kasę, na dniach powinienem jeszcze dostać info od znajomego apropo ceny u niego i gdzieś kupuję :D

Mam nadzieję że IBM serii R nie okaże się "trupem". Zastanawiam się jeszcze nad gwarancją na 3 lata, bo trochę się boję, że się popsuje :P
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez PiTTer » 23 sty 2008, 00:53

bo pewnie zarzucę jakąś mandrivę najnowszą, wcześniej miałem auroxa 10.0 i mandrake 10.0, ten ostatni był wporządku <killer>
Ostatnio edytowano 23 sty 2008, 00:58 przez PiTTer, łącznie edytowano 1 raz
PiTTer

Postprzez PiTTer » 23 sty 2008, 00:54

zaraz te posty pewnie z tąd polecą jak znam życie... <dupa>
PiTTer

Postprzez PiTTer » 23 sty 2008, 01:04

brii napisał(a):Ale i tak wolę i polecam solidną tytanową czarną obudowę, jeszcze nie spotkałem osoby która powiedziała by coś złego o IBM T-series / X-series (poza pretensjami o cenę) usmiech

i też polecam, a alternatywa to MACKINTOSH :P
PiTTer

Postprzez PiTTer » 23 sty 2008, 01:09

jacobs napisał(a):Zastanawiam się jeszcze nad gwarancją na 3 lata, bo trochę się boję, że się popsuje język

w elektronice nic nie jest na 100% pewne, a w samochodzie tym bardziej <diabełek>
PiTTer

Postprzez brii » 23 sty 2008, 09:39

jacobs – w R-series jak dobrze kojarzę to gwarancja jest na rok z tego powodu, że obudowa jest słabsza nią w T i X... Jeśli dopłata nie jest duża to weź dłuższą gwarancję – warto, bo serwis mają na poziomie :)

Forumowicz