Telefony komórkowe

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Tomek6 » 26 lip 2010, 20:27

shadoow napisał(a):Ja do Noki E66 wrzuciłem sobie Garmina i jakoś nie narzekam. Ani razu mnie nie zawiodła spisuje się bardzo fajnie.

Ja mam Garmina w N95, spisuje się bdb ;)
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez loockas » 26 lip 2010, 23:58

A ja wywaliłem garmina i testuje nokiowskie ovi maps. Jak na razie jestem zadowolony ;)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez cob_ra » 6 sie 2010, 07:13

a ja przestadłem sie z p535 na p750 z am i jest wszystko oki, do czasu kiedy pobiorę poi z miplo i mimo zwiekszenia rozmiaru pamieci w am przy obliczaniu trasy wywala brak pamięci.....ale żyje sie dalej :P
Forumowicz

Od: 6 gru 2006, 16:18
Auto: Była 323c
Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez mysiak » 14 wrz 2010, 10:53

u mnie na e52 ovi śmiga bardzo ładnie i nawet w nieco mniejszych miejscowościach sobie radzi.. Trzeba tylko pogodzić się z wielkością wyświetlacza
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
Forumowicz

Od: 11 wrz 2010, 21:02
Auto: Outlander

Postprzez JohnnyB » 15 wrz 2010, 11:17

Hej,
Pytanko nawigację na smartphona.
Czy możecie coś doardzić na smartphona na WM6.1 poza TT ?
Przymierzam się do kupna pewnego SP na WM i pytanko jak z dostępnością aplikacji.
Dzięki za info.
Marcin,
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 15 wrz 2010, 11:39

Jeżeli masz Windows Mobile to masz najmniejszy problem z aplikacjami navi. Najpopularniejsza AutoMapa później iGO.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 15 wrz 2010, 13:06

Nie no jasne :), ale ja mówię (chciałem powiedzieć :)) ze chodzi o VM pod smartphona (standard), takiego który nie ma dotykowego ekranu :) czyli aplikacje które korzystają z dotykowego ekranu jak Automapa czy Garmin GPmapa , na takich urządzeniach nie będą działały bez dodatków emulujących kursor (tzw fakecursor).
Wiem ze TT w wersji 5.0 jest możliwy do obsługi na telefonach, nie PDA.

Zatem czy ktoś ma doświadczenie z tego typu rozwiązaniami a zwłaszcza na HP iPAQ Voice Messeger :D ?
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 15 wrz 2010, 17:14

A... bo tobie o wersje smartphone chodzi. Nie doczytałem :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Don Gregorio » 17 wrz 2010, 23:07

Ja na swojej E71 od dawna używam Garmina i jestem bardzo zadowolony :D Nie no raz pokazał mi stację benzynową której w praktyce nie można było nazwać stacją benzynową, a pozostałością po niej :D
Forumowicz

Od: 12 kwi 2009, 10:55
Auto: 323F BJ 2.0 RF4F DiTD '01 Classic Red

Postprzez loockas » 28 lis 2010, 19:53

Odświeżę kotleta :P Od kilku lat korzystam tylko ze smartphonów (i każdego dnia zadaję sobie pytanie po co mi to? :P). Po ponad roku zabawy z WM, po ponad pół roku z symbianem postanowiłem dać szanse androidowi. Wcześniej miałem dystans do tego systemu z powodu nadmiernego nacisku google na ich usługi. Okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują...

Miało być tanio i w miarę pokrywać się z kasą za sprzedaż E66. Początkowo wybór był oczywisty – G1. Chciałem koniecznie sprzętową QWERTY. Jednak w pewnym momencie zobaczyłem LG GT540. Nowe w cenie w starego G1, o przyzwoitych parametrach. Ok, biorę. Lać na QWERTY :) Sprzętowo daje radę, nawet bardzo. Jedyna ujma na honorze to oporowy wyświetlacz, ale o dziwo działa pod palcem bardzo dobrze. Ja tu jednak nie o telefonie, a o systemie chciałem...

Android. W jednym słowie – rewe(o)la(u)cja. 3 dni zabawy i z godziny na godzinę mam większy uśmiech na twarzy. Symbian czy WM 6.1 to przy tym archaiczne platformy. Na wstępie zrobiłem upgrade do 2.1 (niestety 2.2 jeszcze nie ma na LG) i root'a.

Co do podstawowych funkcji... Telefon działa (to nie to co WM ;P). Obsługa SMS/MMS przyzwoita. Email całkiem wygodnie (i nie mówie tylko o Gmail). Systemowa przeglądarka www bardzo pozytywna, jednak ja przywykłem do Opery. Aplikacje? I tu zaczyna się raj... Nie trzeba szukać aplikacji po sieci na PC i wgrywać ich mozolnie na telefon. Market (niestety do korzystania z marketu, konieczne jest posiadanie konta w google) w androidzie działa szybko i sprawnie (nie to co Ovi). Aplikacji jest tysiące, podzielone na płatne i darmowe. Znalazłem wszystko co mi do szczęścia potrzebne w darmowych aplikacjach. Jest masa komunikatorów i przeglądarek. Bardzo dużo narzędzi systemowych i sieciowych (dla mnie ważnych klientów telnet, ssh, ftp, kalkulatorów sieci i itp). Motywy, tapety, dzwonki, animacje to oczywistość. Olbrzymia ilość darmowych gier. Co chwilę pojawia się coś nowego.

Szybkość działania. WM 6.1 chodził znośnie, UIQ3 bardzo dobrze, Symbian S60v3 niemal błyskawicznie na E66, ale Android 2.1 na tym LG to w porównaniu z tym wszystkim torpeda. Reakcja na dotyk błyskawiczna. Zobaczymy jak będzie po przeładowaniu aplikacjami ;) Pierwszą wadą był brak możliwości zapisu aplikacji na karcie pamięci (jest podobno w 2.2). Pamięć telefonu zatem szybko ubywa. Na szczęście społeczeństwo wymyśliło sztuczki zwane APP2SD i problem się chyba rozwiązał (wymaga zrobienia wcześniej root'a).

Podsumowując. Na razie jestem zadowolony, głównie z systemu. W telefonie nie do końca wszystko mi odpowiada, ale tu nie o telefon chodziło, a o platformę. O dziwo, nie przeszkadza mi brak sprzętowej klawiatury :) No nic... wracam do personalizowania androida ;)

p.s.
Tak, jestem zboczony na punkcie telefonów. Nie potrafiłbym wytrzymać z jednym aparatem dłużej niż pół roku :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez sq2jul » 29 lis 2010, 05:47

loockas napisał(a):masa komunikatorów

ale z gg jest problem... :( tzn jest jeden oficjalny klient, ktory daje rade no ale trzeba placic za korzystnie... :/ sa tez inne mniej oficjalne ale z moich prob wynika, ze slabo sie sprawuja (a w zasadzie sie nie sprawuja).

loockas napisał(a):Olbrzymia ilość darmowych gier.

Polecam hit sezonu – Angry Birds :D

loockas napisał(a):Pierwszą wadą był brak możliwości zapisu aplikacji na karcie pamięci (jest podobno w 2.2).

AFAIK oficjalnie taka funkcjonalosc w Androidzie nie istnieje.

Co do samego telefonu to dobrze zrobiles, ze nie kupiles G1. Jest to pierwszy telefon androidowy z najwolniejszym prockiem – ogolem mozna by rzec, ze juz 100 lat za murzynami ;) Z drugiej strony tez nie za dobrze, bo LG nie jest jakims popularnym producentem telefonow Androidowych – podejrzewam, ze za jakis czas bedzie problem z aktualizacjami systemu. Osobiscie w tym momencie celowalbym w Samsunga Galaxy S – szybkosc dzialania tego telefonu jest porazajaca (procek 1GHz robi robote).

Ogolnie Android tez ma swoje za uszami jednak nie stwarza problemow w codziennym uzytku.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez brii » 29 lis 2010, 10:26

loockas – mówisz, że Android jest szybki i wygodny? Pobaw się BadaOS :) Na razie softu nie za dużo, ale za to dobrej jakości i szybko go przybywa (szybciej niż w AndroidMarket przybywało) :)
Też do niedawna sądziłem, że klawiatury sprzętowe muszą być i nie ma bata. Czułość ekranów na tyle się poprawiła, że da się używać klawiatur ekranowych na krótką metę.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez loockas » 29 lis 2010, 21:57

sq2jul napisał(a):Z drugiej strony tez nie za dobrze, bo LG nie jest jakims popularnym producentem telefonow Androidowych – podejrzewam, ze za jakis czas bedzie problem z aktualizacjami systemu.

Po 1... nie przywiązuje się do tego sprzętu... z 3-4 miesiące i będzie coś lepszego na warsztacie :P po 2... nawet gdyby coś z aktualizacjami było nie tak, to wierzę w naszych wschodnich przyjaciół (2.2 pod LG juz rozpracowali). Ale na prawdę jak na 400zł i nowy telefon, to nie mam prawa się do niczego w tym produkcie przyczepić.

brii napisał(a):Pobaw się BadaOS

Hmmm. Trzeba rozeznać temat :P

sq2jul napisał(a):tzn jest jeden oficjalny klient, ktory daje rade no ale trzeba placic za korzystnie... :/

Tak wiem. Korzystałem z tego pod S60v3. Miałem tydzień za free ;) Potem zainstalowałem Palringo i nawet byłem zadowolony. Jednak najlepszych alternatywnym klientem jest MobileGadu pod WM. Może doczekamy się adaptacji na inne platformy.

Cod o Galaxy S, to poważnie nad nim myślę o ile będę chciał zostać faktycznie przy androidzie. Pod względem technicznym jest to sprzęt przy którym mógłbym chyba w końcu zostać na dłużej :)

sq2jul napisał(a):AFAIK oficjalnie taka funkcjonalosc w Androidzie nie istnieje.

Głupota, której nie potrafię zrozumieć. Co do wad, to jeszcze zauważyłem, ze BT z moim radiem w aucie nie współpracuje jak należy. Android widzi radio jak zestaw słuchawkowy, a nie samochodowy co uniemożliwia import książki do radia. Dobrze, ze w ogóle działa. WM miał poważne kłopoty. Tutaj symbian góra.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez sq2jul » 30 lis 2010, 00:00

loockas napisał(a):Cod o Galaxy S, to poważnie nad nim myślę o ile będę chciał zostać faktycznie przy androidzie. Pod względem technicznym jest to sprzęt przy którym mógłbym chyba w końcu zostać na dłużej :)

Jak sie spotkamy w Maslonskich to mysle, ze bandit da Ci pomacac swojego Galaxy S ;) Wyswietlacz pierwszej klasy:
– wielkosc bodajze cos kolo 4"
– ostrosc
– jasnosc
– kolory
– dotyk (porownywalnie do iPhone 3Gs – na prawde rewelka)

no i do tego ten procek...

btw. jak mozesz to zainstaluj sobie Linpack'a i napisz ile MFLOPSow wyciagnales.

loockas napisał(a):Głupota, której nie potrafię zrozumieć.

jest jeszcze kilka takich niuansow... np:

– brak mozliwosci zapisu do pamieci/na karte zalacznika o nie znanym przez aplikacje gmail rozszerzeniu (czyli praktycznie wszystko co nie jest zdjeciem czy mp3)
– brak mozliwosci uploadu fotek np do imageshack czy innego fotosika (przegladarka chyba ma zablokowany dostep do systemu plikow)
– brak wsparcia dla sieci WiFi typu ad-hoc (jedynie po zrootowaniu i to porzez recznie wyklepane skrypty/edycje plikow konfiguracyjnych)

i jeszcze kilka innych kwiatkow, ktore w tym momencie wylecialy mi z glowy.

loockas napisał(a):Android widzi radio jak zestaw słuchawkowy, a nie samochodowy co uniemożliwia import książki do radia.

To i tak dobrze, ze widzi jako zestaw sluchawkowy – standardowo poza tym android chyba nie wspiera, zadnych innych mozliwosci BT (wysylania plikow, wizytowek etc.), no chyba, ze po roocie.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Postprzez loockas » 30 lis 2010, 00:22

sq2jul napisał(a):jest jeszcze kilka takich niuansow... np:

– brak mozliwosci zapisu do pamieci/na karte zalacznika o nie znanym przez aplikacje gmail rozszerzeniu (czyli praktycznie wszystko co nie jest zdjeciem czy mp3)
– brak mozliwosci uploadu fotek np do imageshack czy innego fotosika (przegladarka chyba ma zablokowany dostep do systemu plikow)
– brak wsparcia dla sieci WiFi typu ad-hoc (jedynie po zrootowaniu i to porzez recznie wyklepane skrypty/edycje plikow konfiguracyjnych)

i jeszcze kilka innych kwiatkow, ktore w tym momencie wylecialy mi z glowy.

Buehehe... No to za wczesniej pochwaliłem ten system. Trochę dobija mnie, ze wiele rzeczy bez roota jest nie do przejścią. Np zrobienie sharingu połączenia hsdpa na wlan. Symbian to robił bez najmniejszego problemu.

Na razie jednak się nie zniechęcam. Po mimo kilku wad jest trochę zalet.

Ty nadal masz hero?
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Szymon » 30 lis 2010, 00:24

zabijacie we mnie chęć posiadania Androida :) ale to chyba dobrze, że się uświadamiam przed faktem :)

loockas napisał(a):Np zrobienie sharingu połączenia hsdpa na wlan

Ty weź sie przeczytaj i napisz to po polsku :P
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez sq2jul » 30 lis 2010, 00:25

loockas napisał(a):Ty nadal masz hero?

No niestety... ;) Jeszcze rok... :P
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Postprzez brii » 30 lis 2010, 10:16

sq2jul napisał(a):– wielkosc bodajze cos kolo 4"

Łojezu – jak to schować do kieszeni i sobie nie zrobić krzywdy przy siadaniu?

Wiem, że ze mnie już stary dziadek, rootowanie już nie dla mnie, wszystko ma działać z palca i ważny jest dla mnie czas pracy na jednym ładowaniu – jak w takich sprzętach wygląda sprawa akumulatora?
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez loockas » 30 lis 2010, 12:51

Moje LG ma 1500mAh – do 3 dni przy dość sporym używaniu.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez sq2jul » 30 lis 2010, 16:31

brii napisał(a):Łojezu – jak to schować do kieszeni i sobie nie zrobić krzywdy przy siadaniu?

W pierwszym momencie tez mialem takie obawy ale nie wyglada to zle – mysle, ze z powodzeniem, moglbym nosic cos takiego w kieszeni.

loockas napisał(a):Moje LG ma 1500mAh – do 3 dni przy dość sporym używaniu.

Moj Hero ma baterie 1350mAh. Przy normalnym uzywaniu (kilka telefonow, troche internetu) 2 dni. Jednak nie jest problemem zalatwic baterie w ciagu jednego dnia (wystarczy chwile dluzej posiedziec w necie). Takze pod tym wzgledem bez rewelacji. Chociaz ja juz zdarzylem sie przyzwyczaic i nie jest to dla mnie problemem – na noc wkladam do ladowania i juz. Jezeli potrzebuje pradu w ciagu dnia to na szczescie mam w tel. port mini USB, takze w pracy moge podlaczyc sie pod laptopa, w aucie mam ladowarke samochodowa. Z poczatku myslalem, ze bedzie to dla mnie bardzo uciazliwe jednak po roku czasu stwierdzam, ze da sie z tym zyc.
Smoki i gołe baby
Forumowicz