Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Grzyby » 15 sty 2008, 17:06

jacobs napisał(a):Właściwie to mógłbym wstrzymać się przez ten okres i kupić dopiero potem, nie wiem jednak czy warto i coś w ten sposób zyskam

no jasne że ceny spadną – zyskasz np. 2 x więcej RAMu w tej samej cenie albo większy dysk
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez jacobs » 15 sty 2008, 17:18

Grzyby napisał(a):no jasne że ceny spadną – zyskasz np. 2 x więcej RAMu w tej samej cenie albo większy dysk

Bardziej chodziło mi o procek lub grafikę, ceny ramu i tak są teraz niskie, więc może wrzucę do pełna 4GB :P a dysk mi styknie ;] pozatym dysk da się zmienić.
Sokool napisał(a):Działasz w PS'ie że Ci tyle ramu trzeba?

Nie :P
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez Sokool » 15 sty 2008, 17:20

jacobs napisał(a):więc może wrzucę do pełna 4GB

Bez sensu kupować tylko po to żeby mieć...
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez jacobs » 15 sty 2008, 17:30

Sokool napisał(a):Bez sensu kupować tylko po to żeby mieć...

Lepiej mieć niż nie mieć :P 1GB ramu jestem w stanie zapchać czasami, jakbym chciał mieć vistę to pewnie i 2 :P Więc jak mogę mieć od razu, w sumie za niewielkie pieniądze 4GB to czemu nie? : P

Gdyby ram był drogi to racja, wolałbym wtedy wskoczyć na taki model z mniejszą ilością ramu (później bym sobie dołożył):
http://www.komputronik.pl/Notebooki/IBM ... seria_R61/
Lenovo_IBM_ThinkPad_R61_T7100_1024MB_120GB_XPP_/pelny,id,46607/
Ale jak narazie przekracza on trochę mój budżet :P
Forumowicz

Postprzez brii » 15 sty 2008, 17:42

Seria R – przyzwoite komputery w dobrej cenie :)
<spoko>

Ale z Vistą to sobie daj spokój lepiej...
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez jacobs » 15 sty 2008, 17:45

brii napisał(a):Ale z Vistą to sobie daj spokój lepiej...

Czemu? Narazie planowałem XP, ale w przyszłości może przesiądę się na vistę :P
Forumowicz

Postprzez brii » 15 sty 2008, 17:51

Nie rozumiem czemu ludzie nie zamontowaliby do samochodów nowych super lanserskich opon z przepiękną rzeźbą bierznika z oporami tocznymi tak dużymi, że wymagają one do zwykłej jazdy dodania turbo, a w przypadku komputerów nie mają zastrzeżeń w podobnej sytuacji :|
Cóż, kiedyś i tak ludzie zostaną zachęceni (oczywiście bez przymusu <lol> ) do przesiadki na Vistę z powodu braku DX lub DRM w kolejnej wersjii dla WinXP ;)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez jacobs » 15 sty 2008, 17:54

brii napisał(a):Cóż, kiedyś i tak ludzie zostaną zachęceni (oczywiście bez przymusu ) do przesiadki na Vistę z powodu braku DX lub DRM w kolejnej wersjii dla WinXP

Taka jest polityka Microsoftu :)
Forumowicz

Postprzez brii » 15 sty 2008, 17:56

jacobs napisał(a):Taka jest polityka Microsoftu

I nie wiem czemu ludzie ją popierają :|

Forumowicz

Postprzez nemi » 15 sty 2008, 17:58

brii napisał(a):I nie wiem czemu ludzie ją popierają

Nie popierają, ale nie ma innej, bardzo łatwej i bezproblemowej alternatywy. Wszyscy znają Windowsa, jakby co, to byle sąsiad pomoże, a z innymi systemami... no cóż :]
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez jacobs » 15 sty 2008, 18:00

nemi napisał(a):Nie popierają, ale nie ma innej, bardzo łatwej i bezproblemowej alternatywy. Wszyscy znają Windowsa, jakby co, to byle sąsiad pomoże, a z innymi systemami... no cóż

<spoko> Gdyby ludzie zaczynali przygodę z kompem od Linux'a a nie Windowsa, to nawet na produkty microsoftu nie chcieliby patrzeć. A przesiadka po latach jest trudna, dlatego większość woli siedzieć na windzie i mieć spokój.
Ostatnio edytowano 15 sty 2008, 18:03 przez jacobs, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Sokool » 15 sty 2008, 18:01

I nie wiem czemu ludzie ją popierają

Bo jak zobaczą ~$ tar -zxvf gettheport.tar.gz to wolą kupić wingrozę :P
Forumowicz

Postprzez brii » 15 sty 2008, 18:08

nemi napisał(a):Nie popierają, ale nie ma innej, bardzo łatwej i bezproblemowej alternatywy.

Nieprawda – jest pełno alternatyw, które wcale nie są trudne. Ludzie ogólnie są leniwi i niechętni do zmian – to jest chyba przyczyna problemu. Ludzie nie chcą poświęcić dwóch dni na naukę innego programu/systemu a nie biorą pod uwagę tego, że na naukę oprogramowania MS poświęcili znacznie więcej...

Inną rzeczą jest to, że jak Windows nawala, albo coś nie działa to uznaje się to za standart, traci się dzień na reinstalację systemu, sterowników, oprogramowania i nie ma się zastrzeżeń. W przypadku innych systemów jeśli cokolwiek nie działa z palca to ludzie mówią, że są do du&y... Śmieszne ogólnie...
Doskonały marketing dywersyjny MS też duży udział w zniechęcaniu do innych rozwiązań :(

Z resztą o czym tu rozprawiać, jak ktoś chce to nie używa MS i nie ma z MS problemów ;) Wkurza tylko momentami to, że twórcy wielu rzeczy są albo na tyle nieudolni albo nieświadomi i tworzą Windo-centrycznie... Na szczęście wszystko się da obejść :)
Jak się już tak żalę to napiszę jeszcze to: czemu ludzie tworzą proste strony we Flashu zamiast użyć XHTMLa? Wydaje mi się, że chyba nie chce im się opanować niczego poza łatwym Flashem.

Forumowicz

Postprzez brii » 15 sty 2008, 18:14

Sokool napisał(a):Bo jak zobaczą ~$ tar -zxvf gettheport.tar.gz to wolą kupić wingrozę

Tak było dwa lata temu, teraz w distrach dla przeciętnych zjadaczy chleba nie zobaczysz wogóle konsoli, chociaż nie wiem czy to zaleta ;)
W przeróżnych instytucjach przechodziło się z programów textowych na okienkowe, nie wiem po co...
Może i są łatwiejsze, ale wydajność przez to spadła. W Kancelarii rodziców mojej Panny po 3 miesiącach doszli do wniosku, że to był zły krok – pracownice zamiast nauczyć się kilku skrótów klawiszowych używają myszki i klikają po ładnych guziczkach i menu – efekt: obsługa jednego dokumentu wydłużyła się prawie dwukrotnie <glupek2>
Przykład 2: Telepizza: kiedyś jak się zamawiało pizzę to osoba przyjmująca zamówinie naciskała np.: "afgrau" co zajmowało jej kilka sekund, a teraz szuka i klika kilka ładnych guziczków oczywiście przechodząc przez kompletnie niepotrzebne menu – spadek wydajności makabryczny...
Obsługa napewno nie jest wygodniejsza przez interfejs graficzny w wielu wypadkach, łatwiejszy również nie (bo i tak trzeba przeszkolić ludzi do programów okienkowych).

Forumowicz

Postprzez Grzyby » 15 sty 2008, 19:02

brii napisał(a):czemu ludzie tworzą proste strony we Flashu

sam odpowiedziałeś
brii napisał(a):łatwym Flashem

brii napisał(a):Ludzie nie chcą poświęcić dwóch dni na naukę innego programu/systemu a nie biorą pod uwagę tego, że na naukę oprogramowania MS poświęcili znacznie więcej...

po co mam ZNÓW tracić na to czas, skoro coś mam opanowane?
brii napisał(a):traci się dzień na reinstalację systemu, sterowników, oprogramowania

nie przesadzaj ....

brii napisał(a):pracownice zamiast nauczyć się kilku skrótów klawiszowych używają myszki i klikają po ładnych guziczkach i menu

a kto zabroni używać skrótów klawiaturowych w MS? Ja uzywam na okrągło bo jest szybciej :)

brii napisał(a):łatwiejszy również nie (bo i tak trzeba przeszkolić ludzi do programów okienkowych).

w przypadku np. Linuxa nie potrzeba żadnych szkoleń?

Nie jestem jakimś fanem MS ale wybieram to co nie wymaga ode mnie dodatkowego czasu na poznanie/rozgryzienie. Skoro służy mi to w większości do pracy to dlaczego mam tracić dodatkowy czas ?

Btw. W domu mam Open Office'a i ......... dupa – niestety ale do funkcjonalności MS Office duuuużo mu brakuje.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez Sokool » 15 sty 2008, 19:21

Grzyby napisał(a):niestety ale do MS Office duuuużo mu brakuje.

No. Od ~160 zł do 1500...
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 15 sty 2008, 19:29

Sokool, nie chodzi o to że za MS trzeba płacić.
Pewnych rzeczy które wykorzystuję do pracy po prostu OO nie posiada (lub posiada je w jakiejś abstrakcyjnej, niedziałającej formie).

Nie chodzi mi o edytor tekstu a o zaawansowane możliwości Excela i Accessa.

W normalnym, domowym użytkowaniu OO jest wystarczający ......... oraz darmowy. <lol>
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez Sokool » 15 sty 2008, 19:35

Grzyby napisał(a): a o zaawansowane możliwości Excela i Accessa.

To tak choćby grafik narzekał że nie może w paincie na warstawach robić :P
Trochę zeszliśmy z tematu który traktował o laptopach. Więc coby do niego trochę powrócić to napiszę że bardzo mi się podobają IBM'y, ze względu na solidne wykonanie, trwałość i tego cycka zamiast myszki, trackpoint się to chyba zwie :)
Forumowicz

Postprzez nemi » 15 sty 2008, 19:42

brii napisał(a):Inną rzeczą jest to, że jak Windows nawala, albo coś nie działa to uznaje się to za standart, traci się dzień na reinstalację systemu, sterowników, oprogramowania i nie ma się zastrzeżeń.

W moim przypadku procedura zajmuje dokładnie 13 minut – od A do Z ;).

Ja mam dość szeroki kontakt z oprogramowaniem (jako programista), nie czuję się jakimś lamerem jeśli chodzi o systemy operacyjne i parę rzeczy potrafię sobie zrobić w Linuksie, ale wciąż go nie "kupuję", nie uważam, że jest dla mnie.

Tak jak przytoczony tu OO – używam go w domu, bo nie stać mnie na kupno oryginalnego Office. Na moje zastosowania wszystko jest super, dopóki patrzę na dokument w domu. Jak przyjdzie do wydruku gdzieś na mieście, to się potem za głowę chwytam, że dokument jest rozwalony :|.

Moim zdaniem (niestety) JESZCZE nie czas na systemy UNIXowe.

PS. Niestety odchodzimy od tematu i to do odwiecznego problemu – Win. vs. Lin.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez jacobs » 15 sty 2008, 20:11

nemi napisał(a):Jak przyjdzie do wydruku gdzieś na mieście, to się potem za głowę chwytam, że dokument jest rozwalony .

Zapisuj jako pdf :P
nemi napisał(a):PS. Niestety odchodzimy od tematu

No właśnie :)
Forumowicz