Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez GofNet » 12 sty 2008, 19:51

Globy napisał(a):jak skierowac hiperlacze w to samo okno
     Dokonujemy zmian w dwóch miejscach – w funkcji od linku i w odsyłaczach. Oto przykład:
Kod: Zaznacz cały
  function Click(url){
    this.window.location.href=url;
  }
Kod: Zaznacz cały
    <td onclick="Click('http://www.google.pl')" title="Google">Google</td>
    <td onclick="Click('http://www.onet.pl')" title="Onet">Onet</td>
    <td onclick="Click('http://www.wp.pl')" title="WP">WP</td>
    <td onclick="Click('http://www.szukacz.pl')" title="Szukacz">Szukacz</td>

Pozdrawiam
..::GofNet::..

PS. Te skrypty są proste, bez zaawansowanych funkcji, ale po pierwsze od prostego można zacząć, a po drugie "w prostocie siła" – gdy za rok powrócisz do problemu, to nie zajmie Ci wiele czasu zrozumienie tego, co zrobiłeś "wieki temu". Jak wykonasz to i zapomnisz o stronie na wiele miesięcy, to powrót do modyfikacji może być ciężki. Jednak gdy siedzisz w tym i nieustannie rozwijasz swoje umiejętności, to problemu nie będzie. Jak żenująca jest chwila, gdy kończysz jakiś projekt, przy którym dużo się nauczyłeś i w chwili jego domykania przychodzi Ci myśl, że teraz to inaczej byś zrobił... Ci, co "skrobią" wiedzą, co mam na myśli...
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Paweł » 13 sty 2008, 07:03

GofNet napisał(a):Jak żenująca jest chwila, gdy kończysz jakiś projekt, przy którym dużo się nauczyłeś i w chwili jego domykania przychodzi Ci myśl, że teraz to inaczej byś zrobił...

Jop. Odwieczna prawda cywilizacyjnego postępu. :)
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez jacobs » 14 sty 2008, 17:49

To ja też się dopiszę...

Mam teraz trochę wolnej gotówki do wydania, a po wakacjach będę i tak potrzebował laptopa na studia, więc postanowiłem że może kupię go sobie teraz, póki ten hajs się nie rozpłynie.

Budżet – myślę, że około 3000zł.

Obecnie zstanawiam się nad trzeba firmami – IBM, HP i Toshiba. Chciałbym żebyście mi doradzili za jakim modelem najlepiej się rozglądać. Laptop pewnie będzie mi służył kilka lat, więc nie chciałbym, żeby były z nim jakieś problemy. Moje wymagania – min. 2 GB ramu, procek jakiś dwurdzeniowy.

Na miejscu w sklepach nic ciekawego nie ma, a ceny raczej zawyżone. Kupować będę raczej na allegro, bo do sklepów typu media markt nie mam zaufania. Zastanawiałem się nad zakupami w stanach. Mógłbym wtedy kupić np. taki laptop: <a href="http://cgi.ebay.com/Lenovo-IBM-Thinkpad-T61-Core-2-Duo-2-0GHz-2G-RAM-Laptop_W0QQitemZ300188154171QQihZ020QQcategoryZ140083QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem">Klik</a> Cena jest chyba dosyć atrakcyjna. Największy minus takiej zabawy to brak gwarancji, dlatego chyba zakup w stanach odpada...

Chyba napisałem już wszystko. Na mazdaspeed jest dużo osób obeznanych w temacie, więc myślę że mi pomożecie w wyborze :]
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez Piotrek » 14 sty 2008, 18:01

jacobs wal do Wineta na PW, bo chlop nie ma czasu zerknac na forum. Cos sensownego Ci pewnie zaproponuje, ja u niego tez kupowalem 1,5 roku temu. Polecam ;)
Forumowicz

Od: 12 maja 2004, 21:00
Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75

Postprzez bajer0 » 14 sty 2008, 19:14

a ja dochodze do wniosku, ze najlepiej kupic najtanszego dostepnego na rynku z 2 letnia gwarancja... i tak wszystkie za X czasu szlak trafi, a naprawa (n.p. wymienic plyte) bedzie nieoplacalna ;]
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez Piotrek » 14 sty 2008, 19:31

bajer0 napisał(a):najlepiej kupic najtanszego dostepnego na rynku z 2 letnia gwarancja

gwarancja swoja droga, ale ja wole miec sprzet w domu niz w serwisie ;)
Forumowicz

Postprzez bajer0 » 14 sty 2008, 19:46

myslisz, ze usterkowosc Asusa G1 za ~7k zł jest mniejsza od Lenovo N200 za ~2k zł ?

Prawda jest taka, ze 90% sprzedawanych notebookow wytrzyma okres gwarancji bez wizyty i nie wazne czy notek kosztuje 2tysie, czy 12 tysi. Problem sie zaczyna po gwarancji, a wtedy najwazniejsze stracic jak najmniej :]

To sa moje luzne przemyslenia. Ostatnio przychodza do nas srednio 2 notki tygodniowo na naprawe pogwarancyjna i widze jak to dziala.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Forumowicz

Od: 26 sie 2004, 13:11
Auto: 626 GF FS `98

Postprzez Piotrek » 14 sty 2008, 20:01

może i racja. Jakiś czas temu kilku moich znajomych zakupiło sobie lapki Acer'a. Jedni tańsze, drudzy droższe...i wszystkie jeden po drugim leciały do serwisu przynajmniej raz... <lol>
Forumowicz

Postprzez loockas » 14 sty 2008, 20:25

Mialem juz kilka notebookow i jak zyje to jeszcze mi sie zaden nie zepsul. Fakt, ze byly to markowe sprzety ale tez dosc leciwe. Gwarancja akurat to dla mnie drobny szczegol... Moze tak mysle dlatego, ze jeszcze nigdy nie kupilem nowego sprzetu ;)

jacobs napisał(a):Laptop pewnie będzie mi służył kilka lat, więc nie chciałbym, żeby były z nim jakieś problemy. Moje wymagania – min. 2 GB ramu, procek jakiś dwurdzeniowy.

Z regulu laptopa kupuje sie do pracy, a nie do gier wiec nawet taki najtanszy powinien na kilka pieknych lat wystarczyc. Stawiaj przede wszystkim na trwalosc obudowy i matrycy. 2GB ramu? Jezeli nie chcesz pakowac tam visty to i 1GB wystarczy :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez jacobs » 14 sty 2008, 21:09

loockas napisał(a):Z regulu laptopa kupuje sie do pracy, a nie do gier wiec nawet taki najtanszy powinien na kilka pieknych lat wystarczyc. Stawiaj przede wszystkim na trwalosc obudowy i matrycy. 2GB ramu? Jezeli nie chcesz pakowac tam visty to i 1GB wystarczy

Teraz vista jest prawie w każdym laptopie, czasami z możliwością downgrade'u do XP.
Forumowicz

Postprzez nemi » 14 sty 2008, 21:17

loockas napisał(a):2GB ramu? Jezeli nie chcesz pakowac tam visty to i 1GB wystarczy usmiech

Jeśli jacobs pójdzie na studia informatyczne i każą mu coś robić w Visual Studio, to 2 GB nie jest przesadą i to wcale nie jest dużo <diabełek>
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez michasiek » 14 sty 2008, 22:47

polecam kadłubki (VBI Compal)

w srodku kompa sama smietanka w smiesznej cenie. Za 2600-3000zl masz lepszego lapka niz Asusy, Delle i inne za 4-5tyś. Zależy co kto lubi – płacić za znaczek na obudowie czy za bebechy ;]
wiem co mówię :)
Forumowicz

Od: 7 mar 2007, 02:09
Auto: 3MPS BL
RX7 FD

Postprzez Sokool » 14 sty 2008, 23:03

nemi napisał(a): Visual Studio

Łooo matko to jest piękny zamulacz (przynajmniej 2005, a 2008 pewnie jeszcze bardziej :P )
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez loockas » 14 sty 2008, 23:32

nemi napisał(a):Visual Studio

no tak racja :) mi glupi SQL 2005 przymulal na 512... Przy 1 Gb jest juz duzo lepiej :)

michasiek napisał(a):polecam kadłubki (VBI Compal)

Jeszcze mam do tego mieszane uczucia... tzn brakuje mi kozy ofiarnej ktora kupi i bede mogl potestowac :P Ogolnie do projektu nic nie mam. Brzmi interesujaco... Czekam na testy i opinie osob ktore kupily :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez michasiek » 14 sty 2008, 23:39

loockas u mnie w pracy ma 5 osób właśnie Compale. Sam zbieram pieniążki na takowego.

Wszyscy chwalą, a znają się na rzeczy. To nie jest jakiś noname :) VBI = veryfied by intel. Wszystkie części w takim lapku są markowe i z najwyższej półki. Za core2duo 2ghz, 4gb ramu, dysk 120gb, grafa zewnetrzna 8600GT TurboCache, wifi + wszystko inne co potrzebne – ja po znajomości mam za 2500zł :) a różni się tylko tym, że na obudowie nie ma znaczka firmowego ;]

Kupując lapka dostajesz gwarancje na każdą część. Jak coś się sypnie wysylasz na gwarancje. Zresztą ja sam osobiście nie spotkałem się z żadnymi negatywnymi opiniami na temat tego składaka. Każdy kto kupił był happy, no ale z kolei mało osób kupuje to się boją nieznanego. :)

jak tylko wyjdę na prostą to wiem napewno co kupię :) jak chcecie to mozecie poczekać jeszcze z miesiac-dwa i wtedy zdam dokładną relację z fotkami :>

tymczasem szczerze polecam (bez krytoreklamy:)
Forumowicz

RX7 FD

Postprzez brii » 15 sty 2008, 10:05

A powiedzcie czemu samochodów sami nie składacie? ;)
Od zawsze do 2004r. byłem zwolennikiem kompów składaków, ale w tym momencie nawet stacjonarki kupuję firmowe. Różnic jest duuuuuuużo niestety. Jeśli idzie o laptopy to Acery/Asusy/Mediony itd. to zwykłe składaki. Jeśli kupować laptopa to tylko IBM T-series (Lenovo T-series) albo DELL, HP i Toshiba to sprzęty pomiędzy składakami a wcześniej wymienionymi.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez michasiek » 15 sty 2008, 13:46

brii auto to nie to samo co lapek ;]

ps. napisz jakich różnicach mówisz?:) miedzy skladakiem typu compal (nie medion :) ) a ibm'em z kilkudziesięcioletnią tradycją :) ja oprócz znaczka firmowego, plomby na obudowie to nie widze żadnej różnicy :)

dla przykładu

twoj zwolennik:
http://allegro.pl/item297613197_lenovo_ ... _lodz.html

moj zwolennik:
http://allegro.pl/item291662126_vbi_com ... _n_bt.html

Różnica cenowa 1200zł. Różnica parametrów sami widać (vbi więcej ramu o wiekszym taktowaniu, wiekszy dysk, dużo lepsza grafika 7300 ma 57miejsce w rankingu kart graf. 8600gt ma 7miejsce
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-kar ... 174.0.html ).

podsumowując :) jeśli masz dużo pieniędzy, bo przecież są tacy ludzi hehe :) kup drogiego, markowego kompa :) jak lubisz oszczedzać kup coś pokroju VBI a w kieszeni zostanie Ci od 1.000 nawet do 3.000zł przy tych samych albo nawet lepszych parametrach :)

hihih oczywiście zawsze też możesz kupić droższego VBI w cenie oryginalnego producenta i przy okazji pozamiatać kompy wszystkich znajomych ;))
Forumowicz

RX7 FD

Postprzez brii » 15 sty 2008, 14:49

Lenovo N200

Idź mi z oczu z takim trupem <killer>
Ale serio – jakość tego sprzętu jest kiepska. Pisałem o T-series – to zupełnie inna liga.
Czym się różni ten drugi (VBI) od N200?? Ma jeszcze gorsze zawiasy, a plastki wygląda na tyle ile kosztuje (słabo).

W laptopach bebechy i ich osiągi nie są tak ważne jak bardzo solidna obudowa i doskonale zbudowany układ chłodzący nad którymi pracował sztab inżynierów korzystający z opatentowanych technologii i kilkudziesięcioletnich doświadczeń. Co Ci po laptopie który będzie przy maksymalnej wydajności chodził jak suszarka do włosów?? To nie stacjonarka którą chowasz pod biurko. Ja już to przerabiałem i postoję obok.

michasiek napisał(a):podsumowując jeśli masz dużo pieniędzy, bo przecież są tacy ludzi hehe kup drogiego, markowego kompa

Podsumowanie – jak masz mało kasy to nie warto oszczędzać, bo chytry dwa razy traci.
Mnie nie stać na takie oszczędzanie.

I jeszcze jedna kwestia – cena laptopa to nie tylko cena sprzętu.
Jeśli kupujesz sprzęt markowy to masz rewelacyjne warunki gwarancji (naprawa/wymiana w jeden dzień), darmowy kurier jeśli nie chcesz zawozić nigdzie sprzętu, możliwość bezpłatnego serwisu w dowolnym miejscu na świecie, duża ilość części w dobrych cenach, nieporównywalna z niczym innym trwałość i komfort użytkowania. Wysoka cena odsprzedaży to dodatkowy bonus :)
Bardzo dużą częścią ceny laptopa są pieniądze wpompowane w jego zaprojektowanie i testy jakościowe...
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez jacobs » 15 sty 2008, 17:02

Rozmawiałem z Winetem on mi poleca
http://www.komputronik.pl/Notebooki/IBM ... seria_R61/
Lenovo_IBM_ThinkPad_R61i_T5250_1024MB_160GB_15_4_XPP_/pelny,id,44957/
Do tego dorzuciłbym jeszcze trochę ramu. Jka narazie to mój faworyt.

Zastanawiam się, czy w ciągu najbliższych 6 miesięcy bardzo technologia pójdzie w przód i spadną ceny? Właściwie to mógłbym wstrzymać się przez ten okres i kupić dopiero potem, nie wiem jednak czy warto i coś w ten sposób zyskam :P Kurde, trudno kupuje się sprzęt z założeniem że nie zmieni się go przez kilka lat :P
Forumowicz

Postprzez Sokool » 15 sty 2008, 17:05

jacobs napisał(a):Do tego dorzuciłbym jeszcze trochę ramu

Działasz w PS'ie że Ci tyle ramu trzeba?
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz