Lustrzanki – polecane/niepolecane aparaty fotograficzne

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez brii » 29 wrz 2008, 09:56

Sokool napisał(a):To pożycz 4 kafle

Nie ma problema – na jakim procencie?? <diabełek>

Sokool napisał(a):Tańsze szkła to jest porażka pod względem jakości wykonania. A np. Nikkory w podobnej cenie potrafią być znacznie lepiej wykonane (czy też zuiko).

Nikt nie przeczy – taki jest fakt, ale za to lepsze jakościowo szkła Canona są lepsiejsze od szkieł konkurencji w tej samej cenie :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez pawelMX6 » 29 wrz 2008, 11:12

Czacha napisał(a):Przeczytałem cały wątek i praktycznie nic nie piszecie o aparatach Olympusa. Czyżby coś nie tak było z tą firmą? Zawsze uważałem ją za jednego z czołowych producentów sprzętu fotograficznego.

Generalnie chyba w większości kupujący wybiera Canona, który mi osobiście nie leży po prostu... Dlatego właśnie wybrałem E-410, chociaż teraz bym zmienił na E-510/520. Jest lekki, poręczny i szybki – dla mnie idealny.

Myjk napisał(a):pawelMX6: chciałeś zobaczyć głębie 50 1.4
Fotka robiona w nocy, oświetlenie – halogen 60W na suficie.

Nieźle, mała głębia to jest to co uwielbiam :) Rozmycie też ładne – przypomnij proszę co to za manualny?

Dwa nowe zdjęcia, z manualnego oczywiście, domknięty do 2,5 chyba:
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 sie 2007, 22:10

Postprzez Czacha » 29 wrz 2008, 12:28

Ja jestem posiadaczem 3 aparatów cyfrowych Olympusa, ale nie są to lustrzanki.
– C-220 ZOOM – moja pierwsza cyfrówka, ma chyba 7 lat a nadal robi zdjęcia, które budzą podziw wśród posiadaczy współczesnych "małpek" ;)
– FE-290 – mały, poręczny, szerokokątny aparat, używany głównie przez ojca (rzeczoznawca)
– SP-550UZ
Ten ostatni, nazywany czasem "zaawansowanym kompaktem" robi dobre zdjęcia, ma pełen manual i wszystko inne, ale powoli myślę nad zakupem lustrzanki... Jedną z wad 550UZ jest szum pojawiający się już dość wyraźnie przy ISO 400. Do tego zniekształcenia obrazu przy najmniejszej ogniskowej, ale wiadomo, że od uniwersalnego obiektywu nie można oczekiwać cudów.
A więc wiedziony "rodzinną tradycją" ;) sprawdziłem ofertę Olympusa w dziedzinie lustrzanek. E-520 ma chyba wszystko, co powinna mieć średniej klasy lustrzanka. Do tego nie kosztuje dużo – na Allegro z dwoma obiektywami (14-42 i 40-150) można ją kupić za 2150zł. Myślę, że na początek powinien wystarczyć taki zestaw. W teście na optyczne.pl otrzymał dość dobry wynik, nie odbiegający od konkurencyjnych modeli Nikona czy Canona. Jedynie z dynamiką tonalną są problemy, natomiast szumy na całkowicie przyzwoitym poziomie.
Wyłącz światła – włącz myślenie
Nareszcie zamontowane dzienne <jupi> ....... Moja Madzia :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 23:30
Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97

Postprzez Papajo » 29 wrz 2008, 18:21

W kwestii cen. Podam Wam jeszcze koledzy/koleżanki dwa inne przykładowe zestawy, których zakup rozważałem.

1) Sony Alpha DSLR-A350 SLR "body"
+ Sony 18-70mm f/3.5-5.6 A Zoom Lens SAL-1870
+ Wide Angle Autofocus Lens
+ 2x Telephoto Lens
+ zestaw 3 profesjonalnych filtrów
+ 8GB karta pamieci
+ walizka i [tiiit] plecak na sprzet
+ 2 statywy (duży i mały)
+ kilka innych pierdół
CENA: około $850 + ewentualna przesyłka/transport

za trochę wiecej można miec zestaw z 3 obiektywami

2) Nikon D80 "body"
+ Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G Zoom Super Wide Angle Nikkor
Super Wide Angle-Telephoto AF Zoom Autofocus Lens
+ Nikon 70-300mm f/4-5.6G Zoom Telephoto AF Zoom
Nikkor Autofocus Lens
+ Normal AF Nikkor 50mm f/1.8D Autofocus Lens
+ Wide Angle Autofocus Lens
+ 2x Telephoto Lens
+ zestaw 3 profesjonalnych filtrów
+ 4GB karta pamieci
+ walizka i [tiiit] plecak na sprzet
+ 2 statywy (duży i mały)
+ lampa błyskowa
+ kilka innych pierdół
CENA: około $1060 + ewentualna przesyłka/transport

Sklep jest w NYC co jest (przynajmniej dla mnie) dużym ułatwieniem jesli chodzi o transport – no i koszty transportu dzieki temu też są niższe...

Pozdrawiam ;)
...nigdy nie zrezygnuję z marzeń...
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2004, 15:45
Auto: był SR13 D-Spec, jest Sky R33 Type M Spec II

Postprzez Czacha » 3 paź 2008, 07:53

Będąc ostatnio w MM przyjrzałem się trochę stojącym tam lustrzankom. Wizjer Olympusa E-520, rzekomo mały i ciemny, zrobił na mnie dobre wrażenie, lepsze niż w Canonie np. 450D. Owszem, jest mniejszy i ciemniejszy, ale dużo lepiej się przez niego celowało. Pewnie dlatego, że muszla oczna odstawała trochę od korpusu a nosem nie musiałem szorować po LCD, jak to miało miejsce w Canonie. Na ciemnej matówce podobno lepiej się ostrzy ręcznie, ale tego już nie mogłem sprawdzić, bo Olympus ma regulację ostrości wspomaganą silnikiem.
Na prawdę nie widzę do czego się można przyczepić w tym aparacie. Może ktoś mi pomoże? ;) Nawet kitowe obiektywy są bardzo dobrze wykonane, nie wspominając już o wyższych modelach, czy np. firmy Leica.
W czym Canon i Nikon są lepsze od Olympusa, że każdy tylko te kupuje?
Czy to tylko moda, "owczy pęd", stereotypy, a może realne przesłanki?
Forumowicz

Postprzez brii » 3 paź 2008, 10:23

Czacha napisał(a):W czym Canon i Nikon są lepsze od Olympusa, że każdy tylko te kupuje?

3:2 vs 4:3 a co za tym idzie rozmiar matrycy, mnożnik ogniskowej i szumy...

Czacha napisał(a):Na ciemnej matówce podobno lepiej się ostrzy ręcznie,

Czacha – wybacz ale hahaha – na ciemnej matówce ostrzy się tak samo dobrze jak na LCD ;)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Czacha » 5 paź 2008, 13:31

Myślę, że Olympus to firma, która ma trochę pojęcia o fotografii i projektując praktycznie od podstaw format 4/3 wiedziała co robi. Każdy system ma swoje wady i zalety – nic na świecie nie jest idealne (oczywiście za wyjątkiem kobiet ;)).
Matryca w Olympusie jest mniejsza niż u konkurencji, ale dzięki temu ma większą rozdzielczość (więcej szczegółów na takiej samej powierzchni). Jak wykazał test nie szumi bardziej niż ta, montowana np. w 450D:
http://optyczne.pl/77.7-Test_aparatu-Olympus_E-520_Szumy_i_jakosc_obrazu_w_RAW.html
Mały rozmiar matrycy w połączeniu z odpowiednią optyką ma również wpływ na brak "efektu beczki" lub przynajmniej wyraźne jego zmniejszenie.
Mnożnik ogniskowej jest jaki jest, ani to wada ani zaleta. Działa to w obie strony, czyli mniejszy "wide" a większy "tele". Ja osobiście częściej korzystam z większych ogniskowych. Poza tym kitowy obiektyw ma ogniskową od 14mm co odpowiada 28mm na analogu i wartość ta jest już uważana za szeroki kąt i powinna wystarczyć w większości zastosowań.
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 5 paź 2008, 22:28

Dobra mili Państwo.

Moje wysłużone Fuji odmówiło po 5 latach współpracy i zastanawiam się nad kupnem lustrzanki.
Co proponujecie ?

Najczęstsze fotografie to widoczki (góry) i foty z bliska (kwiatki itp.)

Nie jestem zbyt wymagający – do tej pory byłem bardzo zadowolony z fotek z Fuji o matrycy 3.2 MPix :)

Kwota +/– 2 kzł.
I jeszcze ma się dać oglądać na LCD to co się fotografuje (może i śmiesznie piszę ale nie wiem jak to się zwie – a wiem że kiedyś lustrzanki nie miały tej opcji)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez brii » 6 paź 2008, 08:19

Czacha – niestety rozdzielczość na mniejszych matrycach jest wyższa tylko wirtualnie... Gdyby tak miało być pięknie z małymi matrycami to nie byłoby matryc-fullframe, a standardem byłyby matryce z kompaktów, często o większej rozdzielczości niż te z lustrzanek. Jeśli idzie o szkła masz rację – za jakość trzeba płacić – szkła do większych matryc o dobrej jakości są niestety droższe... Co do mnożnika ogniskowej – fakt dla jednych to wada dla innych zaleta – dla mnie wada ;)

Forumowicz

Postprzez pawelMX6 » 6 paź 2008, 09:37

Grzyby, ze swojej strony mogę polecić Olympusa E-520/510 lub o wiele tańszego E-420/410 (bez stabilizacji), oba mają podgląd na żywo. Ja mam E-410, to mały, lekki i szybki aparat – dla mnie świetnie leży w dłoni, chociaż mały uchwyt wielu osobom przeszkadza. Przejdź się do sklepu i wybierz ten, który dobrze Ci leży i pasuje :) Jak kupowałem swojego to wahałem się jeszcze nad Canonem 350D ale po prostu mi nie leżał.
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 6 paź 2008, 10:56

No właśnie myślę nad Olympusem E510 (btw. czym się różni od 520?)
Fajne zestawy z 2 obiektywami, filtrami, statywem, dodatkową baterią i kartami pamięci są w USA.
Wychodzi to ok. 1500zł i mocno się zastanawiam.

CO do spasowania do ręki – sprawdzałem 410 i mnie pasi.
Wydaje mi się że lepszego nic nie potrzebuję jak na moje wymagania.
A 510 mi pasi właśnie dzięki stabilizacji.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez pawelMX6 » 6 paź 2008, 12:23

Grzyby, a propos E-520 – http://www.optyczne.pl/index.php?news=964
E-510/520 ma nieco większy uchwyt niż E-410/420 i wydaje mi się, że lepiej się go trzyma, ciężko powiedzieć. Osobiście nie lubię dużych uchwytów i to mi zawsze przeszkadza...

Żeby trochę Ci namieszać to powiem Ci, że ostatnimi czasy dwóch moich znajomych nabyło Nikona D60 :P Co do zdjęć z nich robionych to powiem szczerze, że bez rewelacji. Należy jednak tutaj pamiętać, że to nie aparat robi zdjęcie a osoba, która patrzy przez wizjer :)

Kilka moich nowych zdjęć, manualny 50mm domknięty do 2,0 lub 2,8, nie kadrowane, nie przerabiane:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 6 paź 2008, 12:43

pawelMX6 napisał(a):Grzyby, a propos E-520 – http://www.optyczne.pl/index.php?news=964

czyli (na moje) żadna różnica :)

pawelMX6 napisał(a):Żeby trochę Ci namieszać

nie namieszasz mi raczej
Ciężko znaleźć podobny zestaw jak pisałem wyżej (Nikona czy Canona) za ok. 600$ Trzeba raczej liczyć od 900$
I pytanie zasadnicze – czy ja wykorzystam możliwości aparatu? Szczerze wątpię :)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez strOOs » 6 paź 2008, 13:52

brii napisał(a):Czacha – niestety rozdzielczość na mniejszych matrycach jest wyższa tylko wirtualnie... Gdyby tak miało być pięknie z małymi matrycami to nie byłoby matryc-fullframe, a standardem byłyby matryce z kompaktów, często o większej rozdzielczości niż te z lustrzanek. Jeśli idzie o szkła masz rację – za jakość trzeba płacić – szkła do większych matryc o dobrej jakości są niestety droższe... Co do mnożnika ogniskowej – fakt dla jednych to wada dla innych zaleta – dla mnie wada ;)

Matryce FF nie sa podyktowane pikselami. Znaczy dobra, sa podyktowane, ale nie do konca: waznym elementem w tym przypadku jest obiektywy, jego odleglosc od matrycy, jakosc.
W kompakcie gdzie masz matryce rzedu 1/2.8" (standardowy rozmiar do kompaktu) zeby uzyskac sensowna ogniskowa przeliczona na FF musisz zrobic bardzo krotka ogniskowa (rzedu 5-7mm) i ustawic ja zaraz przy matrycy.
Klatka FF umozliwia skorzystanie z szerokich katow (Fish-Eye i podobne), czego zaden konwerter 0.45x, 0.5x (i mniejsze) nie pomoze uzyskac w sensownej jakosci.
Sam sprobowalem 0.5x nawet niezlej firmy ale i tak przy F/8 na brzegach byla kompletna sieczka, a po wykadrowaniu srodka dawalo to nieduzo lepsze rezultaty niz zwykle zdjecie bez konwertera.

Juz w lustrzance typu entry-level masz matryce APS-C ktora daje Ci crop na poziomie 1.5 (Pentax/Samsung, Nikon) lub 1.6 (Sony, Canon) i automatycznie uzyskujesz lepsze katy. Najgorzej pod tym wzgledem wypada Olympus ze swoim systeme 4/3" i cropem 2.0.

Punkt drugi, glebia ostrosci. Wbrew pozorom nie zalezy ona jedynie od parametrow obiektywu.
Nie mam pod reka wzorow, moze pozniej cos podrzuce ale w bardzo duzym stopniu glebia zalezy od... przekatnej matrycy (jak i wymiarow – jedno wynika z drugiego).
Kompakty ostrza przy portetach do nieskonczonosci. Ja mojego 5050 (ktory ma jedna z wiekszych matryc czyli 1/1.8") przy ustawieniu F/1.8 potrafie zmusic juz do calkiem niezlych wynikow ale tylko przy portetach, przy zdjeciach obiektow wielkosci samochodu juz tak super nie jest...
Przyklad:
Obrazek

Czacha Recznie ostrzy sie najlepiej na matowce z klinem/rastrem.

Grzyby Coraz wiecej ludzi odsprzedaje swoje lustrzanki, bo sa dla nich zbyt nieporeczne i zbyt skomplikowane.
Jesli ktos ma zamiar zostac przy podstawowym szkle to wg mnie powinien kupic w miejsce lustrzanki cos na poziomie Canon Powershot S5 IS / Sony DSC-R1 (choc moze to cenowo zly przyklad :P ).

M.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
Forumowicz

Od: 17 lis 2005, 00:24
Auto: 323F BJ FP LPG

Postprzez brii » 6 paź 2008, 14:50

strOOs napisał(a):Matryce FF nie sa podyktowane pikselami. Znaczy dobra, sa podyktowane, ale nie do konca: waznym elementem w tym przypadku jest obiektywy, jego odleglosc od matrycy, jakosc.

strOOs – chyba nie zrozumiałeś o czym piszę – przecież często matryce kompaktów mają większą rozdzielczość niż FF (a biorąc pod uwagę rozdzielczość na cm^2 to biją lustra na głowę) ;)
Jak napisałem wcześniej – jeśli ktoś się bawi ambitniej fotografią to jedynymi rozsądymi systemami są systemy Canona i Nikona :)

Forumowicz

Postprzez strOOs » 6 paź 2008, 15:24

A ja wyjasnilem to czego nie dopisales ;)

Dodatkowo rozchodzi sie o upakowanie i szumy, ale jak juz wiecej robisz to wazna jest dla Ciebie glebia ostrosci i mozliwosci ISO.

Wedlug mnie Pentax tez jest ciekawym rozwiazaniem i moze za troche w Pentaxa wejde ;)
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
Forumowicz

Postprzez brii » 6 paź 2008, 15:52

strOOs napisał(a):jak juz wiecej robisz to wazna jest dla Ciebie glebia ostrosci i mozliwosci ISO.

<spoko>

Forumowicz

Postprzez jarusiek » 6 paź 2008, 18:10

posiadam Pentaxa K10D już prawie od roku, i z przyjemnością mogę polecić :) Z początku wydawał mi się trochę skomplikowany( zaczynałem od Sony DSC-H9 ), ale po jakimś czasie i kilku radach mojej koleżanki(http://flickr.com/photos/85104264@N00/ zapraszam :) )fotografia amatorsko sprawiła mi frajdę i nie było już trudności. Lustro które posiadam to 16-45, trochę ciemne ale w dzień żyletka :) W najbliższym czasie zakup jasnej stałki
Forumowicz

Od: 22 gru 2007, 16:48
Auto: Peugeot 307 HDI 90@120/270
Sprinter 313CDI Sprintshift &
Sprinter 312D :)

Postprzez strOOs » 6 paź 2008, 19:21

jarusiek ja na K10D od jakiegos czasu lekko choruje ale finansowo bede w K100D celowac.

Jedno swieze foto:
Obrazek
Forumowicz

Postprzez pawelMX6 » 7 paź 2008, 09:31

jarusiek napisał(a):W najbliższym czasie zakup jasnej stałki

Coś z AF czy raczej manualny OM/M42? Mnie koszta oraz plastyka popchnęły w tę drugą opcję i nie żałuję :)
Forumowicz