brii napisał(a):Czacha – niestety rozdzielczość na mniejszych matrycach jest wyższa tylko wirtualnie... Gdyby tak miało być pięknie z małymi matrycami to nie byłoby matryc-fullframe, a standardem byłyby matryce z kompaktów, często o większej rozdzielczości niż te z lustrzanek. Jeśli idzie o szkła masz rację – za jakość trzeba płacić – szkła do większych matryc o dobrej jakości są niestety droższe... Co do mnożnika ogniskowej – fakt dla jednych to wada dla innych zaleta – dla mnie wada

Matryce FF nie sa podyktowane pikselami. Znaczy dobra, sa podyktowane, ale nie do konca: waznym elementem w tym przypadku jest obiektywy, jego odleglosc od matrycy, jakosc.
W kompakcie gdzie masz matryce rzedu 1/2.8" (standardowy rozmiar do kompaktu) zeby uzyskac sensowna ogniskowa przeliczona na FF musisz zrobic bardzo krotka ogniskowa (rzedu 5-7mm) i ustawic ja zaraz przy matrycy.
Klatka FF umozliwia skorzystanie z szerokich katow (Fish-Eye i podobne), czego zaden konwerter 0.45x, 0.5x (i mniejsze) nie pomoze uzyskac w sensownej jakosci.
Sam sprobowalem 0.5x nawet niezlej firmy ale i tak przy F/8 na brzegach byla kompletna sieczka, a po wykadrowaniu srodka dawalo to nieduzo lepsze rezultaty niz zwykle zdjecie bez konwertera.
Juz w lustrzance typu entry-level masz matryce APS-C ktora daje Ci crop na poziomie 1.5 (Pentax/Samsung, Nikon) lub 1.6 (Sony, Canon) i automatycznie uzyskujesz lepsze katy. Najgorzej pod tym wzgledem wypada Olympus ze swoim systeme 4/3" i cropem 2.0.
Punkt drugi, glebia ostrosci. Wbrew pozorom nie zalezy ona jedynie od parametrow obiektywu.
Nie mam pod reka wzorow, moze pozniej cos podrzuce ale w bardzo duzym stopniu glebia zalezy od... przekatnej matrycy (jak i wymiarow – jedno wynika z drugiego).
Kompakty ostrza przy portetach do nieskonczonosci. Ja mojego 5050 (ktory ma jedna z wiekszych matryc czyli 1/1.8") przy ustawieniu F/1.8 potrafie zmusic juz do calkiem niezlych wynikow ale tylko przy portetach, przy zdjeciach obiektow wielkosci samochodu juz tak super nie jest...
Przyklad:
Czacha Recznie ostrzy sie najlepiej na matowce z klinem/rastrem.
Grzyby Coraz wiecej ludzi odsprzedaje swoje lustrzanki, bo sa dla nich zbyt nieporeczne i zbyt skomplikowane.
Jesli ktos ma zamiar zostac przy podstawowym szkle to wg mnie powinien kupic w miejsce lustrzanki cos na poziomie Canon Powershot S5 IS / Sony DSC-R1 (choc moze to cenowo zly przyklad

).
M.