* O ile jeszcze bardziej nie namieszają w przepisach i w pewnym momencie nie zrobi się to nieopłacalne...
A może jedno i drugie?
www.mazdaspeed.pl
loockas napisał(a):Dzięki śliczne. Na 95% idę w PC. Żona przekonała się do indukcji wiec gazu nie będziemy podpinać wcale. Dom trochę większy od standardowego bo 160m (nie wliczając garażu który ma ponad 50m ale tutaj ogrzewanie będzie pewnie minimalne zrobione – mimo wszystko jakieś będzie). Porotherm + styropian 20/25cm. Nawet jeżeli instalacja wyjdzie drożej od gazu to myśle ze po kilku latach się to wyrówna. PV i tak było w planach choćby na potrzeby EV, to zasili tez pompę
Myjk napisał(a):Do PV masz dobry dach że tak rozrzutnie podchodzisz? Jakie pokrycie, w sensie materiału?
Myjk napisał(a):W jakim stanie dom aktualnie? Może jeszcze zmienisz ten porotherm, bo to dziadostwo jakich mało.
loockas napisał(a):Membrana TPO, dachy płaskie.
loockas napisał(a):Tyle opinii ile ludziAkceptuje jego wady. Natomiast z zalet zdecydowała akustyka (buduje się na skrzyżowaniu dwóch ulic, z czego jedna dość ruchliwa), stosunkowa dobra bezwładność cieplna i mały apetyt na pochłanianie wody. Ogólnie temat rzeka, ale ostatecznie tak zdecydowaliśmy z kierownikiem. Był przez chwilę moment, że chciałem iść w szkieletówkę, ale jakoś mnie tradycyjne budownictwo przekonało
Rozumiem, że preferujesz gazobeton?
Myjk napisał(a):Ough, PV będzie bolesne.
Myjk napisał(a):Nie mówię że się na membranie nie da zrobić PV, bo się da -- tylko że tanio nie będzie.
loockas napisał(a):Elektryka mam darmowego, nie będzie marudził Poję go tylko dobrym piwem
loockas napisał(a):Nikt nie mówił, że będzie tanio. Koszt wzrośnie o balast i uchwyty. Za to dostosujemy kąty tak by było najbardziej optymalnie. No i już pomijając wszystko, to przy obecnych cenach drewna na więźbę, dachówek, dekarza itd, dach płaski z membraną wychodzi kapkę taniejWyrówna się
loockas napisał(a):I tak też zrobiłem. Gaz wykreślony z projektu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość