Telefony komórkowe

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez loockas » 7 sie 2008, 19:14

Deltom napisał(a):nie przesadzaj, jak jest idealne swiatlo t uda sie cos upolowac

ja mam na myśli swojego. Mam HTC BlueAngel (SPV M2000) i tu jest tylko aparat VGA.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Deltom » 7 sie 2008, 19:34

U mnie jest 3 Megapikseli przy 2048x1536, ale i to jest nic przy słabym świetle. Podczas pochmurnego dnia przydałby się statyw...
Pozdrawiam Tomasz
-------------------------------------------------------------------
Moja Madzia

-------------------------------------------------------------------
Forumowicz

Od: 12 lis 2007, 07:15
Auto: 626 2.0l '00r

Postprzez loockas » 7 sie 2008, 21:30

Prawie zawsze mam jakiegoś cyfraka w aucie więc na aparacie w komórce mi nie zalezy. Ma byc taki, zeby fote do mmsa zrobic. SPV pokochałem za mase innych funkcji, które trudno tu opisać. Po powrocie z urlopu obiecują zrobić mały opis funkcjonalności WM ze screenami. Być może ktoś chce zakupić takie urządzenie, ale nie wie jak to wygląda. Postaram się nieco rozjaśnić sytuację :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez eMiBe » 8 sie 2008, 10:14

Panowie....matryca-matrycą, piksele-pikselami, ale i tak najwazniejszym tym czyms w telefonie jest jego oprogramowanie, tylko dzieki niemu widzimy to co na tym zdjeciu jest. Wszystkie czesci i tak pochodza z nielicznych zrodel, tylko w oprogramowaniu firmy moga sie wykazac tak naprawde, wiec czy to bedzie 3 czy 5 Mpix jesli system tym zarzadzajacy bedzie kiepski to nie ma co sie czarowac, zdjecia beda jakie beda. I tu po prostu wychodzi doswiadczenie Sony (wsparte znacznie wykupieniem działu foto Konicy-Minolty :P).

A kupowanie telefonu gdzie glownym priorytetem jest aparat, jest dla mnie czysta glupota. Fakt nie mowie ze sie nie przydaje, ale tak na dobra sprawe to jest nic, poki co miniaturyzacja w dziedzinie fotografii to nadal tylko oferta dla hardkorowcow :) hahaha

loockas – popieram, zrob, niech wiedza :) jakby co sluze pomoca.
:)
Początkujący

Od: 13 sty 2006, 12:52
Auto: 323F BA 1.8 16V 97r.

Postprzez brii » 8 sie 2008, 10:25

Ja ciągle wychodzę z założenia, że lepiej mieć bardzo dobry telefon do telefonowania i spiętego bluetoothem dobrego palmtopa. Największa zaleta takiego zestawu to czas pracy na aukmulatorach i możliwość zostawienia PDA i wyjścia na zewnątrz bez niego :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez loockas » 8 sie 2008, 10:46

brii napisał(a):Największa zaleta takiego zestawu to czas pracy na aukmulatorach i możliwość zostawienia PDA i wyjścia na zewnątrz bez niego

Gorzej jak ci będzie potrzebny właśnie tam gdzie go nie zabrałeś :P Oczywiście przesadzam. Też bardzo chciałbym miec solidny telefon i ewentualnie pda jako gadzet/narzedzie. Niestety nie pasuje mi za bardzo noszenie dwoch urzadzen. Na dzien dzisiejszy jedynym na prawde mocnym telefonem w mojej karierze byla n6310, a niestety brakuje jej juz funkcji do ktorych sie przyzwyczailem. Nie mowie, ze te wszystkie funkcje sa mi potrzebne do pracy. Wiekszosc to po prostu gadzety. Bardzo lubie miec dostep do internetu wszedzie gdzie sie znajduje. Czasem potrzebny mi do pracy, a czasem dla rozrywki. Na dzien dzisiejszy tylko iphone i pda oferuje wg moich doswiadczen w miare normalne warunki korzystania z internetu. Pewnie to zasluga dotykowego ekranu, bo przewijanie ekranu klawiszami jest troche klopotliwe.

Gdyby w WM jeszcze bardziej dopracowali opcje telefonu (nie jest już źle, ale może być lepiej), to będzie to naprawdę świetne rozwiązanie. Bateria to akurat norma w takim urządzeniu. Dwie doby to max przy włączonym oszczędzaniu energii. Na szczęscie mam uchwyt samochodowy z możliwością ładowania oraz stacje dokującą w domu. Bateria jest zatem zawsze doładowana. Może się kiedyś doczekamy lepszych rozwiązań w tym zakresie.

Na razie testuje to urządzenie. Przyznam, że jestem gadzeciarzem i lubie takie zabaweczki. N80 też była bardzo fajna ze względu na wifi. Problemem tych urządzeń jest zwykle rozmiar. Nowe modele HTC są już jednak znacznie mniejsze. Mój SPV ma już jednak kilka lat.

Nie twierdzę, że takie urządzenia jak palmofony są dla wszystkich. Trzeba to po prostu lubieć i umieć wykorzystać co najmniej część dostępnych funkcji. Większość ludzi nie potrzebuje takich bajerów i dużo lepszym rozwiązaniem jest dla nich zwykły telefon. Potem się czyta, że symbian czy windows jest do kitu bo wolno działa lub jest ciężki w obsłudze. Szkoda, że tacy ludzie przed zakupem nie dowiedzieli się na co się decydują.

Co do aparatów w telefonach, to zawsze uważałem to jako miły dodatek i nigdy nie sugerowałem się jego parametrami.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez michi » 9 sie 2008, 00:41

Tak czytam wasze wypociny i czytam, napisze tak :

Jeśli chodzi o muzykę w telefonie to Sony Ericsson szczególnie seria walkman faktycznie są dobre, nawet bardzo jednak minusem dość poważnym w tych telefonach jest brak gniazda 3,5 jack na słuchawki, oraz już nie tak dobra jakość dźwięku z głośników. Nokia faktycznie w tym segmencie trochę zaspała ale te najnowsze telefony szczególnie z serii Music dają radę, co ważne mają gniazda 3,5 jack. Osobiście mogę wypowiedzieć się tylko opierając na N95 8GB i tutaj, jakość, oraz głośność zarówno na głośnikach (stereo) jak i na słuchawkach jest baardzo dobra. Ja tam się na tym, aż tak nie znam ale jest nawet sporo postów choćby na symbianos.pl od osób po przesiadce z Sony Ericssona właśnie, które twierdzą, że jest lepiej (dot. N95 8GB) ;)

Jeśli natomiast chodzi o aparaty w telefonach to moim zdaniem poza matrycą, ważna jest po pierwsze optyka (ofc jak na telefon i o ile to optyką nazwać można) oraz po drugie i tutaj zmierzam do sedna warunki sprzętowe telefonu, bo wg mnie ważne jeszcze jest czy to zdjęcie się zapisuje 3 sec czy 0,5 sec i tym samym czy będzie poruszone czy nie, oraz czy je zdążę zrobić. Z tego co wiem Sony Ericssony w tym względzie różnie wypadają, łatwo wsadzić do tel. wielką matrycę itd. której fon później nie potrafi ogarnąć.
Natomiast faktycznie aparaty w SE serii 2/3 mpix były bardzo dobre, wg mnie mniej więcej na równi z serią N Nokii. Jeśli zaś chodzi o 5 Mpix to tutaj mogą się schować, bo jak porównać choćby K850 a taką N95, N82? No way, SE poza wielkością matrycy nie oferuje za wiele, aczkolwiek nie mówię że foty robi złe, jednak akurat w tych modelach Nokia się przyłożyła i odrobiła zadanie domowe, a także co ważne modele te mają odpowiednie zaplecze sprzętowe pozwalające ogarniać ten aparat i jednocześnie szybko robić, zapisywać, edytować zdjęcia.

Jeszcze tak gwoli jakości to ja bym nie porównywał producentów, bo tutaj wszystko zależy od poszczególnych modeli, na prawdę.

Pozdro
Poznasz głupiego po postach jego
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 sie 2006, 20:59
Auto: Prelude BB9

Postprzez loockas » 9 sie 2008, 01:09

michi napisał(a):N95 8GB

Ten telefon to górna półka, a gra porównywalnie z o wiele tańszym walkmanem SE. Trzeba by porównywać do troche tańszych modeli Nokii. N95 musi dobrze grać, to w końcu ich kluczowy teraz model :) Brak jacka to też nie problem. Są przejściówki. W zamian za to SE dodaje do zestawu znakomite słuchawki, czego Nokia niestety nie robi.

michi napisał(a):wg mnie mniej więcej na równi z serią N Nokii.

Zbyt szeroko to ująłeś. Aparaty w SE w serii K750i/800/810 biją na głowę N70/N80 czy N73. Widziałem zdjęcia z każdego z nich i w takich samych warunkach. Podejrzewam, że N95 dopiero pobije K-series SE ale jak już pisałem, to wysoka połka telefonów. O 5mpx aparatach sie już nie wypowiem. Jeszcze nie miałem styczności. Dla mnie to już przesada pakować takie matryce do telefonu. Nic poza zwiekszonym rozmiarem zdjęcia się nie uzyska.

michi napisał(a):Jeszcze tak gwoli jakości to ja bym nie porównywał producentów, bo tutaj wszystko zależy od poszczególnych modeli, na prawdę.

Tak. Dlatego jeżeli już brać się za porównania, to bym porównywał modele o podobnej cenie. Masz racje, w przypadku Noki przyłożyli się np do modelu E50 czy nawet N80, ale spartaczyli już N73. Materiał z którego wykonany ten telefon pozostawia wiele do życzenia. W SE znowu dobijały mnie niektóre tylne klapki, w których srebrne elementy po miesiącach użytkowania były szare. Żaden telefon nie jest doskonały... Niestety bądź stety wybór telefonów w dzisiejszych czasach jest tak ogromny, że producent musi się bardziej starać aby urzec klienta. Wracając do Nokii, w ostatnim czasie bardzo uratowała im opinie własnie N95 oraz seria E, która cieszy się coraz większa popularnością. Sliderów jednak dalej nie poprawili... Zobaczymy jak twoja 8GB, ale silver po dwóch miesiącach dostał takich luzów jak moja N80, która jest ze dwie generacje wstecz :P Głupi Samsung E250 został 1000x bardziej dopracowany. Nie rozumiem tego błędu...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Mirek » 9 sie 2008, 01:29

no to może i ja się wypowiem.. moja opinia jest taka: jeśli chodzi o telefon, nokie to zawsze dla mnie była tandeta, i mówcie co checie ale nawet modele rzędu E70 (którym czasem się posługuję bo mój szef taki ma a czasem mi go zostawia jak np. wychodzi z biura) to jednak tandeta w prównaniu z telefonami SE. Fakt że Nokia ma nieco bardziej przejrzyste menu i jest łatwiejsza w obsłudze, niż aparaty SE do których trzeba się przyzwyczaić nieco. Nie mówię że to zły telefon, ale w porównaniu do SE jednak w mojej opinii wypada gorzej.
Co do jakości obiektywów nawet niema co dyskutować. Oglądałem mnóstwo zdjęć robionych przeróżnymi telefonami. Prawda taka, że póki jest jasno Nokia jest w stanie jeszcze zrobić względne zdjęcie, choć i tak nie dorównuje SE. Jak jest ciemniej to wogóle nie ma porówniania. Nie miałem styczności z nowymi aparatami LG i Samsunga, a znając koreańskie tendencje do zaskakiwania ludzi możliwościami ich wyrobów zakładam że na dzień dzisiejszy prezentują już poziom lepszy od Nokii – nie czarujmy się, Nokia zawsze była średniakiem, robiła niezłe aparaty za niezłą cenę.
Co do Symbiana i Windows Mobile, choć nie jestem zwolennikiem Microsoftu to urządzenia klasy PDA na dzień dzisiejszy nie mają sobie równych jeśli chodzi o funkcjonlaność. Od kilku lat jestem użytkownikiem urządzeń PDA marki HTC (wcześniej znanych pod marką Qtec) i raczej nie wyobrażam sobie przesiadki na cokolwiek spoza marki. Mój obecny aparat to HTC TyTN który już ma jakies dwa latka, ale nadal służy jak należy, teraz czekam tylko na premierę w naszym kraju HTC Raphael.
PS. aparat fotograficzny w HTC TyTN posiada funkcję makro.
Forumowicz

Od: 7 kwi 2007, 22:55
Auto: Mazda 3 BM '14 / 3 BL '09 / 6 GG '02
były:
Mazda 6 GY '03 / 323F BA '96 / 323F BG '92 / 626 GD '89

Postprzez brii » 11 sie 2008, 08:19

michi napisał(a):minusem dość poważnym w tych telefonach jest brak gniazda 3,5 jack na słuchawki,

W zestawach słuchawkowych przy mikrofonie jest gniazdo jack – da się podpiąć zwykłe słuchawki :)

Kupiłem zestaw słuchawkowy z OLEDem i sterowaniem, podpiąłem do niego baaaardzo dobre słuchawki i powiedzieć mogę, że jakość dźwięku z M600i jest więcej niż dobra (troszkę defektów typu cichutki szum jest słyszalnym na minimalnej głośności). Dołączone do zestawu słuchawki są też naprawdę dobre – jeśli nie ma się innych słuchawek to nie warto kupować dodatkowych – te z zestawu dadzą radę :)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez paww99 » 11 sie 2008, 11:34

Kupiłem zestaw słuchawkowy z OLEDem i sterowaniem, podpiąłem do niego baaaardzo dobre słuchawki i powiedzieć mogę, że jakość dźwięku z M600i jest więcej niż dobra (troszkę defektów typu cichutki szum jest słyszalnym na minimalnej głośności).

A bawiłeś sie z przeszczepianiem Walkmana do niego? Bo to podobno wiele poprawia :)
Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
Forumowicz

Od: 12 kwi 2008, 21:16
Auto: -Sierra mk2 2.0 dohc –>2,9 24v6 4x4
-Sierra mk2 2.0 dohc
-Sierra mk1 85r. 2.0 ohc – Coupe GT :D

Postprzez PLaster » 11 sie 2008, 12:27

Nokia 6120c – prywatny
Nokia 3110c – służbowy
www.czelej.net
Klubowicz

Od: 4 lut 2008, 02:41
Auto: GH '10 L5 125KW
CR '08 LF 107KW

Postprzez brii » 11 sie 2008, 13:50

paww99 napisał(a):A bawiłeś sie z przeszczepianiem Walkmana do niego? Bo to podobno wiele poprawia

Mówisz o oprogramowaniu z serii W?
Mam zamiar dzisiaj pod wieczór spróbować :)

Forumowicz

Postprzez paww99 » 12 sie 2008, 00:07

Mówisz o oprogramowaniu z serii W?

Tak.
Osobiscie nie jak mialem p990i to jeszcze tego nie było, wiec sie nie bawiłem, ale slyszalem ze efekty niezłe są. :)
Ford Sierra 2,9 24v 4x4 Cosworth BOA :) Ta ze śmiercionośnym napędem... ~200 koni, v6, rwd, spalanie 10l lpg, lans, czego chcieć więcej? :D
Forumowicz

Od: 12 kwi 2008, 21:16
Auto: -Sierra mk2 2.0 dohc –>2,9 24v6 4x4
-Sierra mk2 2.0 dohc
-Sierra mk1 85r. 2.0 ohc – Coupe GT :D

Postprzez brii » 12 sie 2008, 07:48

Zgadza się – są niezłe – odtwarzacz się włącza dłużej, ale znacznie lepiej kataloguje muzykę, łatwiej się ją wyszukuję, obsługuje takie bajery jak ocenianie muzyki, rejestruje co ile razy było odtworzone (tworzy "listy ulubionych"), potrafi dobierać muzykę po nastroju :)
Ogólnie masakra – prawie jak Amarok :)
Do tego da się ustawić znacznie większą głośność i equalizer stał się bardzo dokładny :D
Ogólnie wrażenia zarówno jeśli idzie o obsługę i jakość dźwięku in +. Polecam wszystkim wrzucenie nowego Walkmana – wychodzi na to, że seria W różni się od reszty tylko softem i dodatkowymi przyciskami :)

Forumowicz

Postprzez brii » 14 sie 2008, 09:31

Update: masakryczna sprawa – na nowym sofcie telefon działa na jednym ładowaniu znacznie dłużej – już wczoraj powinien się rozładować a jeszcze działa i ma 35% prądu w zapasie <szok>

Forumowicz

Postprzez Grzyby » 14 sie 2008, 09:41

brii, a nie wiesz jak wgrać nowy soft do W710i ?
Problem jest taki że się sam wyłącza. Kiedyś też tak miał i z rok temu wgrany był w serwisie nowy soft. Na rok pomogło.
Aaaaa, i skąd taki nowy soft wziąć?
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Blade » 14 sie 2008, 09:54

A mi niedługo kończy się umowa i mam trochę dylemat jeśli chodzi o wybór telefonu.
Moja kariera telefoniczna to:

Panasonic GD 93
Mitsubishi Trium
Nokia 6310
Nokia 6310i
Nokia 6280

Prawdę mówiąc z każdego byłem zadowolony :)

Teraz zastanawiam się nad N95 , E90 communicator.... Przed chwilą widziałem reklamówkę N 96 ;)
Czy użytkownicy N95 lub commnunicator'ów mogą mi coś powiedzieć o tych aparatach?
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 sie 2006, 17:00
Auto: MX-5 NBFl BP '01

Postprzez brii » 14 sie 2008, 09:57

Grzyby: kopalnie wiedzy nt. tych telefonów:
http://www.centrumse.pl/forum/forums.html
http://se-forum.pl/forum/
Są tam poradniki jak wgrać nowe oprogramowanie i skąd pobrać najaktualniejsze.
Najlepiej rozblokować telefon (pozbyć się oinfo o regionie) i wgrać najnowsze oprogramowanie światowe (a nie przystosowane do której z naszych sieci – oprogramowanie dla naszych operatorów zazwyczaj jest dosyć starawe) :)
Trzeba się trochę pobawić, ale w moim przypadku było warto :D

Forumowicz

Postprzez Grzyby » 14 sie 2008, 10:15

<uklon>
jak coś to cię najwyżej będę męczył :P
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06