Kino domowe
Bimbak napisał(a):dźwięk idzie przez HDMI,
EDIT:
... aaaaaaaaaaaaale konsola pokazuje, że przez HDMI też idzie DTS 5.1, więc nie mam jeszcze omamów.
Nie masz omamów. Kabel HDMI umożliwia przesyłanie obrazu i dźwięku w formie cyfrowej. Co więcej używa się go też do przesyłania dźwięku w bardziej zaawansowanych wersjach DTS i Dolby Digital (SPDIF jest tam za wąskim gardłem).
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Panowie mam mały dylemacik , gdyż nie wiem które kino wybrać. Jak już pisałem częściej będzie słuchane na nim niż oglądane. Filmy pare rezy do roku... muzyka codziennie . Będzie sprzężone z laptopem.
http://allegro.pl/yamaha-rx-v473-htr406 ... 24984.html
http://allegro.pl/kino-domowe-yamaha-rx ... 35764.html
http://allegro.pl/yamaha-rx-v673-bd-s47 ... 09413.html
http://allegro.pl/yamaha-rx-v673-bd-s47 ... 22537.html
który z tych zestwów jest warty zainteresowania , chyba że są jakieś inne propozycje to prosiłbym o linki. Lub nazwy sprzętów.

który z tych zestwów jest warty zainteresowania , chyba że są jakieś inne propozycje to prosiłbym o linki. Lub nazwy sprzętów.

Czemu? Bo wiem jak gra. Te kolumny Jamo zadziwiły recenzentów – grają jak sprzęt o jedną półkę cenową wyżej. Amplitunery Yamahy (sam mam 663 – czyli poprzednika) zawsze są super jeśli chodzi o odwzorowanie dźwięku – niestety mają troszkę bardziej skomplikowane menu – ale do ogarnięcia. Nie wiem tylko jak ten sub...
-
Inna sprawa, ze laptop to slabe źródło dla takiego sprzętu.
Ostatnio edytowano 30 wrz 2013, 08:39 przez KMBak, łącznie edytowano 1 raz
-
Panowie ja się na tym nie znam, dlatego zwracam sie tu abyście mi pomogli . Podałem tylko przykłady i liczę na waszą pomoc. Po drugie nie jestem jakimś audiofilem . Sprzęt mi potrzebny uniwersalny do tego i do tego . Może być i zestaw stereo tylko pokażcie przekłady , żebym wiedział w co celować rozumiecie ? Całkiem możliwe , że laptop to słabe źródło , jednakże jak wspomniałem ma to być uniwersalne, ja nie jestem audiofilem a mój pokój ma 25 m2
Na dodatek dodam ,że będzie to szło przez bluetooth bezprzewodowo z laptopa. Czekam Panowie na waszą pomoc , porady . Tylko proszę o jakieś przykłady, konkrety.
Ja bym nie brał JBL, jeśli ma być muzyka.
Bo ja wiem? Sony się chwali jakimś super wspaniałym kodekiem i przez HDMI jest
. Ale przez BT to nie wiem jak to może zagrać...
KMBak napisał(a):Inna sprawa, ze laptop to slabe źródło dla takiego sprzętu.
Bo ja wiem? Sony się chwali jakimś super wspaniałym kodekiem i przez HDMI jest

tak do 5 tys.... jednak wolałbym okolice 4 
Z tym stereo do muzyki to ortodoksyjne podejście. Nic nie stoi na przeszkodzie słuchać stereo na dobrze ustawionych 5-ciu głośnikach. Można też użyć funkcji bezpośredniego źródła i korzystać do muzyki tylko z frontów – tylko w stereo, a pozostałych kolumn używać tylko do filmów.
Natomiast jeśli faktycznie sprzęt ma Ci służyć tylko tak jak piszesz to niepotrzebnie ładujesz się w koszty. Szukaj tańszych zestawów – chyba, że masz nadmiar kasy i planujesz kiedyś rozwinięcie systemu o dobre źródła – to wtedy moja rekomendacja jest aktualna.
Natomiast jeśli faktycznie sprzęt ma Ci służyć tylko tak jak piszesz to niepotrzebnie ładujesz się w koszty. Szukaj tańszych zestawów – chyba, że masz nadmiar kasy i planujesz kiedyś rozwinięcie systemu o dobre źródła – to wtedy moja rekomendacja jest aktualna.
-
Nie będę raczej nic rozbudowywał.... Jak wspomniałem to będzie amatorskie posłuchanie muzyki pewnie na minimum skali tego sprzętu po pracy i raz na miesiąc może bardziej wykorzystane. Proszę o propozycje zestawów, gdyż szukanie nawet tych tańszych nic mi nie mówi . Prosiłbym o przykłady, nazwy , firmy itd.

-
Laptop jako źródło to jest najmniejszy problem w tym zestawieniu. Sam często używam mimo posiadania odtwarzacza Blu-ray.
Większym problemem jest używanie amplitunera kina domowego do słuchania muzyki. Taki amplituner nigdy nie zagra tak dobrze jak wzmacniacz stereo w tej samej cenie!!!
Jeśli ktoś musi iść na kompromis to trzeba się zastanowić jakie będą proporcje KINO/MUZYKA i kupić coś odpowiedniego. W przypadku pytającego w rachubę wchodzi oglądanie filmów kilka razy w roku- wniosek jest oczywisty.
Kolumny Jamo nie nadają się do muzyki!
Kolumny JBL nie nadają się do muzyki! Chyba że ktoś lubi krew z uszu.
Gdybym to ja kompletował taki sprzęt to kupił bym używkę. Większość obecnej produkcji nie umywa się do tych wcześniejszych, dokładnie tak samo jak z samochodami.
Osobiście posiadam i stereo i kino domowe, nie udało mi się pogodzić tych dwóch różnych światów.
Większym problemem jest używanie amplitunera kina domowego do słuchania muzyki. Taki amplituner nigdy nie zagra tak dobrze jak wzmacniacz stereo w tej samej cenie!!!
Jeśli ktoś musi iść na kompromis to trzeba się zastanowić jakie będą proporcje KINO/MUZYKA i kupić coś odpowiedniego. W przypadku pytającego w rachubę wchodzi oglądanie filmów kilka razy w roku- wniosek jest oczywisty.
Kolumny Jamo nie nadają się do muzyki!
Kolumny JBL nie nadają się do muzyki! Chyba że ktoś lubi krew z uszu.
Gdybym to ja kompletował taki sprzęt to kupił bym używkę. Większość obecnej produkcji nie umywa się do tych wcześniejszych, dokładnie tak samo jak z samochodami.
Osobiście posiadam i stereo i kino domowe, nie udało mi się pogodzić tych dwóch różnych światów.
no tak tylko powiedzmy Ty jesteś "maniakiem " oczywiście w pozytywnym zznaczeniu tego słowa.. w moim pokoju jak juz pisałem ok 25m nie wejdzie to i to zresztą to jest bezsensu.
Może być używane , jednak głośniki wolałbym nowe. Sygnał bezprzewodowo gdyż przemieszczam się często z laptopem albo leże w łóżku i niechciałbym ciągać za sobą wszystkich kabli. Powtarzam jeszcze raz to ma byc amatorski sprzęt jednakże na poziomie jeżeli już miałbym wydawać 3 tys
W życiu nie kupiłbym wzmacniacza stereo w cenie dobrego amplitunera, by podłączać do tego laptopa (i to jeszcze, o zgrozo, bezprzewodowo).
Ja rozumiem, że chcecie dobrze doradzać, ale człowiek chce kupić sprzęt uniwersalny – jak kupi dobry amplituner to nie będzie problemu z odsłuchem stereo. Idę o zakład, że nie poczułby różnicy...
Bo żeby ją poczuć to trzeba mieć po pierwsze: dobrej jakości CD, po drugie: dobry odtwarzacz CD (a nie DVD lub BR) i prawidłowo go podłączyć do wzmacniacza – pokusić się o analog...
Co do kolumn – w pewnym momencie wchodzimy w subiektywne preferencje a nie rzeczywistą jakość.
Ja akurat sobie Jamo chwalę (model S608), a po odpaleniu trybu Pure Direct na amplitunerze Yamahy uzyskuje naprawdę świetne efekty muzyki w stereo. Głośniki grają naprawdę dobrze we wszystkich zakresach. Recenzenci też mają dobre zdanie o tych kolumnach (pamiętajmy jaka to półka cenowa):
http://www.otest.co.uk/p/jamo-tests/s-608-reviews.html
Ale cóż – lepiej powiedzieć, że się nie nadają, popierając to całą masą obiektywnych argumentów...
Jak wydajesz takie pieniądze lepiej kupuj nowe – z używkami różnie bywa – choć faktem jest, że jakoś produktów spada...
Ja rozumiem, że chcecie dobrze doradzać, ale człowiek chce kupić sprzęt uniwersalny – jak kupi dobry amplituner to nie będzie problemu z odsłuchem stereo. Idę o zakład, że nie poczułby różnicy...
Bo żeby ją poczuć to trzeba mieć po pierwsze: dobrej jakości CD, po drugie: dobry odtwarzacz CD (a nie DVD lub BR) i prawidłowo go podłączyć do wzmacniacza – pokusić się o analog...
Co do kolumn – w pewnym momencie wchodzimy w subiektywne preferencje a nie rzeczywistą jakość.
Ja akurat sobie Jamo chwalę (model S608), a po odpaleniu trybu Pure Direct na amplitunerze Yamahy uzyskuje naprawdę świetne efekty muzyki w stereo. Głośniki grają naprawdę dobrze we wszystkich zakresach. Recenzenci też mają dobre zdanie o tych kolumnach (pamiętajmy jaka to półka cenowa):
http://www.otest.co.uk/p/jamo-tests/s-608-reviews.html
Ale cóż – lepiej powiedzieć, że się nie nadają, popierając to całą masą obiektywnych argumentów...

Jak wydajesz takie pieniądze lepiej kupuj nowe – z używkami różnie bywa – choć faktem jest, że jakoś produktów spada...
-