Budowa domu / instalacje domowe-wentylacja mechaniczna / rekuperacja.
To szerokokątny obiektyw, także się wydaje. Tutaj. Są jednak osadzone ze dwie krzywo, i dwa zwoje drutu mi zatynkowali. Nue wiem jak, bo małe nie były. Mają poprawić jak będą resztę robić. Ogólnie się nie czepiam, bo tynki to w sumie najlepiej zrobiona robota jak do tej pory. Na 5m łacie nie sposób kartkę przeciągnąć.
Pozdor Myjk
u siebie na tynki również narzekać nie mogę. Jedyne uwagi mam właśnie do wprawionych puszek "wielokrotnych". Zbyt późno się zorientowałem i teraz np, w 2 miejscach nie jestem w stanie założyć ramki (w jednym przypadku jedna z puszek się oddzieliła od 2 pozostałych, w drugim 5 puszek tworzy swoistego rodzaju uśmiech) . Całe szczęście, że akurat te będą za meblami, reszta jest prosta. Dodatkowo musiałem lokalizować sobie pojedyncze puszki i "dokopywać się" do nich bo zostały po prostu zamurowane
. Całe szczęście u siebie jestem już na finiszu – czekam tylko na stolarzy od zabudowy drzwi, kuchni oraz szaf.

heh oj tynki
Jakbym nie miał zdjęć gdzie puszki się znajdowały to połowy bym nie znalazł 

Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Panie, taniej nie będzie
To ja chyba wezmę znajomego bo on mi powiedział że za elewacje na gotowo 150 zł/m2 (styropian grafit 15cm, siatka, klej i tynk sylikonowy w kolorze) 
W hydraulice (mojej branży) ceny towarów poszły w górę o jakieś 20-30% w ciągu 2 lat, robocizna to samo
W hydraulice (mojej branży) ceny towarów poszły w górę o jakieś 20-30% w ciągu 2 lat, robocizna to samo
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
GD – Generacja Doskonała
- Od: 20 lut 2008, 21:59
- Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG
Ja w tamtym roku na graficie 20cm 0.031 dostałem 2-3 wyceny na 40k+ 
W tym roku u mnie wpada tylko elektryka, tynki, instalacja pod kamery i alarm na więcej nie stać mnie
W tym roku u mnie wpada tylko elektryka, tynki, instalacja pod kamery i alarm na więcej nie stać mnie
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
cbr napisał(a):Ja w tamtym roku na graficie 20cm 0.031 dostałem 2-3 wyceny na 40k+
No ale jaka powierzchnia elewacji?
cbr napisał(a):W tym roku u mnie wpada tylko elektryka, tynki, instalacja pod kamery i alarm na więcej nie stać mnie
Elektryka mnie kosztowała 20k (z LAN/monitoring/alarm), podłogówka ze styro 25k. Tynki też 20k. Leci ta kasa jak szalona.
Pozdor Myjk
Za całość. Początkowo miało być 16, ale zabiłem ich przełącznikami krzyżowymi praktycznie wszędzie (szczególnie w kuchni gdzie z 3 miejsc można załączać, dzięki malutka
), ilością LAN/monitoring (30 punktów w sumie ponad 600m) i alarmu (też czujek nawalone do przesady), dwie skrzynki potem poprosiłem jeszcze, wpięcie pod panele PV, pod UPS/generator no i tak wyszło.
Pozdor Myjk
Lepiej kupić od razu w ORNO – wychodzi dużo taniej i jak coś będzie nie tak to nie trzeba się będzie szarpać z jakąś pośrednikiem firmą krzakiem.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Myjk napisał(a):No ale jaka powierzchnia elewacji?
Wg, tej wyceny jest 450m2 siatki więc pewnie coś takiego
-
2+2=5
Jaki wideodomofon polecacie?
Chce kupić i okablować przed tynkami.
Chce kupić i okablować przed tynkami.
-
2+2=5
Nie musisz kupować VD przed tynkami, pociągnij skrętkę przed tynkami, ew. prąd i będzie z głowy (ja tak mam zrobione).Z tym że ja chyba VD w ogóle nie kupię, tylko wykorzystam monitoring (na który mam podgląd ze smarkfona) i ew. jakiś zdalny elektrozamek dodam do furtki. Do tego, ponieważ jestem na ślepej ulicy i mam ostatnią działkę, postanowiłem zrobić podjazd w stylu ameryhańskim, tj. bez bramy wjazdowej na podwórko -- będzie tylko furtka i wolny dostęp do bramy garażowej z ulicy. Zawsze to 6-8 klocków w kieszeni. Obawiam się tylko szczających kotów i psów. Zobaczymy jak będzie, najwyżej się dorobi bramę. 
Tak w ogóle to mam już drzwi docelowe, bramę garażową i robią mi właśnie ocieplenie, w końcu.
Tak w ogóle to mam już drzwi docelowe, bramę garażową i robią mi właśnie ocieplenie, w końcu.
Pozdor Myjk
A nie wystarczy ustawić krótszy zakres silnika?
-
2+2=5
Ja po rozmowach z kilkoma monterami i znajomymi co trochę w tym siedzą zdecydowałem się na Wiśniowskiego przy obu bramach co mam.
-
2+2=5
Ja Hormana wziąłem -- Wiśniowski zwariował z cenami.
Dopisano 14 paź 2019, o 14:27:
Swoją drogą, zrobiłem sobie szkolenie z instalacji PV, mam uprawnienia SEP więc będę sobie instalować i nie płacić 2500 zł/kWp instalacji (mniej mnie kurs z egzaminami kosztował). Co więcej, żeby zdołować cenę niebawem będziemy ze szwagrem zamawiać kontener paneli, średnio 1kWp paneli mono z falownikiem Growatt, koszt 1700 zł netto. Do tego trzeba jeszcze dokupić przewody, wtyczki, skrzynkę z zabezpieczeniami i mocowania. Albo zamówić u chińczyka, bo ma kompletne zestawy, wtedy wychodzi około 2200 zł netto/kWp. Jakby ktoś był zainteresowany dopisaniem do kontenera, to można na prv walić.
Dopisano 14 paź 2019, o 14:27:
Swoją drogą, zrobiłem sobie szkolenie z instalacji PV, mam uprawnienia SEP więc będę sobie instalować i nie płacić 2500 zł/kWp instalacji (mniej mnie kurs z egzaminami kosztował). Co więcej, żeby zdołować cenę niebawem będziemy ze szwagrem zamawiać kontener paneli, średnio 1kWp paneli mono z falownikiem Growatt, koszt 1700 zł netto. Do tego trzeba jeszcze dokupić przewody, wtyczki, skrzynkę z zabezpieczeniami i mocowania. Albo zamówić u chińczyka, bo ma kompletne zestawy, wtedy wychodzi około 2200 zł netto/kWp. Jakby ktoś był zainteresowany dopisaniem do kontenera, to można na prv walić.
Pozdor Myjk
No widzisz jak ja zamawialem bramy to różnica na dwóch sztukach między Hormanem a Wiśniowskim była chyba tylko 700zł.
Temat z foto fajny ale ciut za wcześnie dla mnie
kiedyś się odezwę popytać o szczegóły napewno 
Temat z foto fajny ale ciut za wcześnie dla mnie
-
2+2=5
Myjk, jak Ci się sprawdza basen? Udaje się dużo korzystać, jesteś zadowolony z tej inwestycji?
Może pamiętasz, że kiedyś wyrażałem wątpliwości, chyba pełny sezon już minął, więc pewnie możesz już coś powiedzieć. Pracujesz z domu, więc to wiele może zmieniać w postrzeganiu tematu. Więc? Jest OK?
Może pamiętasz, że kiedyś wyrażałem wątpliwości, chyba pełny sezon już minął, więc pewnie możesz już coś powiedzieć. Pracujesz z domu, więc to wiele może zmieniać w postrzeganiu tematu. Więc? Jest OK?