Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
Ktoś korzystał, korzysta z Dell XPS ?
Muszę coś nidługo kupić w i jesli to będzie wybór budżtowy, to zastanawiam się nad XPS, tylko gdzieś slyszalem ze jakość ich wykonania nie ejstnajwyższa.....
Muszę coś nidługo kupić w i jesli to będzie wybór budżtowy, to zastanawiam się nad XPS, tylko gdzieś slyszalem ze jakość ich wykonania nie ejstnajwyższa.....
..::Born To Rise Hell::..
Ja macałem, bo przez chwilę rozważałem zamiast MBA. Mnie nie przekonał, ale ja już chyba myślami byłem z mac osx 
Nie pamiętam by coś mi wyjątkowo w nim nie pasowało.
O który konkretnie model ci chodzi, bo XPS to cała rodzina chyba ze stacjonarkami włącznie. No i raczej nie nazwałbym jej budżetową
Nie pamiętam by coś mi wyjątkowo w nim nie pasowało.
O który konkretnie model ci chodzi, bo XPS to cała rodzina chyba ze stacjonarkami włącznie. No i raczej nie nazwałbym jej budżetową
Patrzyłem na allegro i XPS 12 z i5 8GB + 256 SSD, można kupić za około 3 tyś PLN.
Zastanawiam się jeszcze nad Latitude 7250, ten za jakieś 4800 PLN ale z i7, 16GB i 500 SSD widziałem.
Lenovo sobie odpuściłem już X250 to jakaś absurdalna kasa i już mi się nie podoba. Z Mac OS nie wiem jednak czy to dobry kierunek. Niby na co dzień pewnie idealny.
Drogo wychodzą podstawowe apki ? Czy może warto od razu sobie zwirtualizować windę ?
Zastanawiam się jeszcze nad Latitude 7250, ten za jakieś 4800 PLN ale z i7, 16GB i 500 SSD widziałem.
Lenovo sobie odpuściłem już X250 to jakaś absurdalna kasa i już mi się nie podoba. Z Mac OS nie wiem jednak czy to dobry kierunek. Niby na co dzień pewnie idealny.
Drogo wychodzą podstawowe apki ? Czy może warto od razu sobie zwirtualizować windę ?
XPSy za czasów Core2Duo to były porządne maszyny, teraz już tak przekonujące nie są, są bardzo macopodobne.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Skłaniam się jednak ku Dell Latitide 7250. Cenowo wypada dość dobrze, do tego od ręki mam NBD na 3 lata. Możliwe że dokupiłbym jeszcze gwarancję "dla idiotów", i nadal mieścił się w okolicy 4,8kPLN.
JohnnyB napisał(a):Drogo wychodzą podstawowe apki ? Czy może warto od razu sobie zwirtualizować windę ?
Podstawowe są za free. Ja prywatnie kupiłem dwie aplikacje – multi klienta ssh/telnet za 4 euro, ale już znalazłem lepszą alternatywę za free
Co do wirtualizacji. Z prywatnego macbooka wywaliłem, bo mi kompletnie nie potrzebna. Na służbowym mam, ale ostatni raz ją uruchamiałem chyba z miesiąc temu. WineBottler do małych windowsowych apek sprawdza się znakomicie.
Panowie sadownicy – mam pytanie – jaki i jak na stałe w OSX włączyć serwer FTP? Wiem, że jest jakiś wbudowany ale nie za bardzo widzę możliwość skonfigurowania go. Niestety odpada SFTP które akurat da się wyklikać. Nie chcę robić jakieś rzeźby w konsoli bo praktycznie nie znam OSXa i obawiam się, że prowizorka może na coś innego wpłynąć albo przestanie działać w najmniej oczekiwanym momencie 
Poradniki jakie znalazłem w internetach są nieco przeterminowane
Poradniki jakie znalazłem w internetach są nieco przeterminowane
Niestety człowiek używający tego kompa wpadł na pomysł by używać go w pracy. Zdalny skaner wrzuca na kompy skany przez zasoby Windows albo przez FTP. SMB na Macu jest na tyle udziwnione, że nie działa poprawnie, co potwierdza producent skanera (na linuxach działa), więc pozostaje FTP, które działa ale dokumentacja skanera opiera się na za starym OS Xie – takim dwuletnim 

Jako, że siedzę "po tej drugiej stronie klawiatury"....
Ostatnio mamy mega duzo zgloszen z zaszyfrowanymi plikami przez Cryptowalla. Z analizy log2timeline wyszło nawet, ze nieswiadomy uzytkownik kliknął w X na filmie na youtube (moze nie trafił, albo celowo chcial) i przerzuciło go w czarną dup3! Mało który program wykrywa Cryptowalla (podobno czasem udaje się zatrzymać zagrożenie czymś w rodzaju Malwarebytes Anti-Exploit), czesto jest modyfikowany. Na dodatek wyszedł pare dni temu Cryptowall 4.0 ;/
Ostatnio mamy mega duzo zgloszen z zaszyfrowanymi plikami przez Cryptowalla. Z analizy log2timeline wyszło nawet, ze nieswiadomy uzytkownik kliknął w X na filmie na youtube (moze nie trafił, albo celowo chcial) i przerzuciło go w czarną dup3! Mało który program wykrywa Cryptowalla (podobno czasem udaje się zatrzymać zagrożenie czymś w rodzaju Malwarebytes Anti-Exploit), czesto jest modyfikowany. Na dodatek wyszedł pare dni temu Cryptowall 4.0 ;/
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
loo[quote="loockas napisał(a):O ile pamiętam, to był cichy. Oczywiście chłodzenie ma aktywne, ale te wentylatory nie były jakieś głośne. Z tego co pamiętam dało się je wymienić na coś jeszcze cichszego, bo tam był jakiś standardowy "pctowy" wymiar.
Koło cichego to on chyba nawet nie leżał – przy zerowym obciążeniu brzmi jak mała suszarka, a przy większym jak odkurzacz
To specyfikacja kłamie co do zużycia prądu 
A co do wentylatorów, to tak jak pisałem powinno dać się je wymienić na cichsze. Z drugiej strony za te cenę jak masz gdzie go schować to bym się specjalnie nie przejmował
A co do wentylatorów, to tak jak pisałem powinno dać się je wymienić na cichsze. Z drugiej strony za te cenę jak masz gdzie go schować to bym się specjalnie nie przejmował
loockas napisał(a):Z drugiej strony za te cenę jak masz gdzie go schować to bym się specjalnie nie przejmował
Będzie siedział zamknięty w szafce rack w pomieszczeniu w którym może sobie wyć
co o tym sadzicie ?
Microsoft Surface Pro 4 – 128GB / Intel Core m3 (tego nie znam w ogolę)
zastanawiam się nad tym lub
iPad Air 2 (to wiem co umie)
cenny podobne...
Microsoft Surface Pro 4 – 128GB / Intel Core m3 (tego nie znam w ogolę)
zastanawiam się nad tym lub
iPad Air 2 (to wiem co umie)
cenny podobne...
- Od: 10 sty 2013, 13:17
- Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3
nic specjalnego... chce go zabierać na urlop lub do polski jak będę jechał poczytać sobie coś w sieci forum poczytać etc... i tak głownie zona będzie pewnie korzystać...
oboje mamy iPhona wiec z jednej strony iPad bo się da wszystko synchronizować...
ale w domu używamy PC i laptopa wiec można tam wszystko tez synchronizować...
oboje mamy iPhona wiec z jednej strony iPad bo się da wszystko synchronizować...
ale w domu używamy PC i laptopa wiec można tam wszystko tez synchronizować...
- Od: 10 sty 2013, 13:17
- Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3
Nie wiem jak Surface, bo to trochę inna liga, ale miałem Della Venue 8 Pro, oczywiście na pełnosprawnym windowsie. I tak... do tego, do czego go chciałem czyli do pracy sprawdzał się idealnie. Mogłem bez problemu w samochodzie czy w terenie skorzystać z normalnego klienta poczty, zalogować się do swoich serwerów i wygodnie na nich pracować, otworzyć dziesięć zakładek w normalnej przeglądarce z wykresami, statystykami etc. To wszystko było super.
Problem pojawił się jak chciałem go wykorzystać do rozrywki. Player video taki kafelkowy, który da się obsługiwac z palca to masakra. Przeglądarka www też pod względem dotyku do najwygodniejszych nie należy i tutaj nie ma znaczenie czy to edge, chrome czy firefox, po prostu nie do tego zostały stworzone. Jakaś szybka notatka też nie była taka bezproblemowa. Aplikacji typowo pod palec w sklepie ms jak na lekarstwo (takich wartościowych). Ogólnie biednie i nawet bardzo udany rysik od Della nie sprawiał by było pod tym względem lepiej.
Po zakupie macbooka który jest mega lekki i bateria trzyma spokojnie 10-11h pracy, coraz mniej używałem della do pracy. Do rozrywki się nie nadawał więc siłą rzeczy się go pozbyłem. Teraz gdybym znowu miał szukać tabletu, to pewnie poszedłbym w ipad, ewentualnie coś dobrego na androidzie. Z tym, że założenie byłoby już stricte pod rozrywkę, do pracy mam laptopy.
Problem pojawił się jak chciałem go wykorzystać do rozrywki. Player video taki kafelkowy, który da się obsługiwac z palca to masakra. Przeglądarka www też pod względem dotyku do najwygodniejszych nie należy i tutaj nie ma znaczenie czy to edge, chrome czy firefox, po prostu nie do tego zostały stworzone. Jakaś szybka notatka też nie była taka bezproblemowa. Aplikacji typowo pod palec w sklepie ms jak na lekarstwo (takich wartościowych). Ogólnie biednie i nawet bardzo udany rysik od Della nie sprawiał by było pod tym względem lepiej.
Po zakupie macbooka który jest mega lekki i bateria trzyma spokojnie 10-11h pracy, coraz mniej używałem della do pracy. Do rozrywki się nie nadawał więc siłą rzeczy się go pozbyłem. Teraz gdybym znowu miał szukać tabletu, to pewnie poszedłbym w ipad, ewentualnie coś dobrego na androidzie. Z tym, że założenie byłoby już stricte pod rozrywkę, do pracy mam laptopy.
Jakby coś mam w tej chwili na zbyciu iPada3 – przód bardzo ładny, tył normalny, wersja 16GB bez modemu. Akumulator w bardzo dobrej kondycji + oryginalne opakowanie i jakieś papiery, system zaktualizowany do najnowszego 9.1, puszczę za 600zł + KW.
Tak – ma retinę. Jak trafił w moje łapy to miał 8.1.2 ale w jakiś czas po włączeniu sam zaproponował aktualizację do 9.1. Różnic w działaniu na 8.x a 9.1 nie zauważyłem, działa bardzo sprawnie. Z resztą bebechy się praktycznie nie różnią między tą a następną generacją – procek dual 1.4GHz, RAMu tyle samo. Z tego co widzę to dopiero Air2 ma więcej RAMu ale procek niewiele lepszy.